SHOT sprak met... - Shot Online

De 12e man

Koen Mattheeuws

Groen en kritisch

In deze rubriek laten we de gewone supporter aan het woord. Wat denkt hij of zij over het reilen en zeilen binnen onze vereniging? Waarom blijft hij/zij onze kleuren, ondanks het feit dat zijn of haar Cerclehart de afgelopen jaren zwaar op de proef gesteld werd, trots koesteren? De supporter die de spits mag afbijten is Koen Mattheeuws. Koen is 47 jaar oud, woont in Heist en heeft drie kinderen. Beroepshalve begeleidt hij leerkrachten bij het optimaliseren van hun lesgeven.

Koen, hoe ben jij verknocht geraakt aan Cercle Brugge?

In de jaren 60 verdedigde mijn oom, André Schoonbaert, net voor de degradatie naar derde klasse, de groen-zwarte kleuren. Via hem ben ik Cercle intensief beginnen volgen, en dat is na 37 jaar nog niet anders. Mijn liefde voor de ploeg is dus uit een familieband ontsproten, maar ondertussen ben ik mee vergroeid met een aantal Cercle-waarden die ik zeer belangrijk vind: aandacht voor de eigen jeugd, fairplay en het familiale karakter. Sympathie voor een underdog heeft sowieso altijd in mij gezeten.

De afgelopen seizoenen koop je losse tickets en heb je geen abonnement meer. Heeft dat te maken met het voetbal van de afgelopen seizoenen?

Ik heb ongeveer tien jaar lang een abonnement gehad, samen met een vriend en mijn zonen Stan en Tuur. Met het voetbal onder De Boeck en de bekerfinales hebben we mooie momenten beleefd. De voorbije drie jaren heb ik me echter te vaak geërgerd, niet alleen door de aanvallende onmondigheid, maar ook door het gebrek aan ‘voetbalverstand’ van sommige spelers. Het zat soms in kleine dingen: geen match kunnen dood doen, de naïeve manier waarop we in extremis een oververdiende voorsprong uit handen gaven,  een gebrek aan leepheid in de box, ….De degradatie is bij mij niet in de koude kleren blijven zitten. Ik heb  echter niet afgehaakt en volg nog de meeste thuismatchen in het stadion, dus mijn engagement in het stadion is niet echt veranderd. De liefde voor Groen-Zwart blijft, ondanks alle moeilijkheden, groot.

Zag je dit seizoen beterschap?

Ik heb een paar keer hoopvolle dingen gezien, maar die vragen nog om een bevestiging. Er zit nog geen echte constante in de kwaliteit die we op het veld brengen. We hebben nooit echt een reeks kunnen neerzetten.  Wie me dit seizoen wel gecharmeerd hebben zijn Samuel Fabris en Guillaume Deschryver. Dat die laatste uit de eigen opleiding komt maakt het des te mooier. We kunnen natuurlijk ook niet heen om het feit dat we door pech heel wat blessures van bepalende spelers kenden. Hopelijk kunnen we tegen de start van de nacompetitie een aantal van hen recupereren.

Je bent een beetje teleurgesteld in de voorbije seizoenen. Wat is er volgens jou misgelopen?

Wat in de bestuurskamers gebeurt of niet gebeurt, dat kunnen we als gewone supporter onvoldoende inschatten om een genuanceerd beeld te hebben. Vermoedelijk heeft men in de laatste jaren van eerste klasse wel teveel naast het spitsenprobleem gekeken. Een Weber of een Kalusha zullen we waarschijnlijk nog moeilijk kunnen halen, maar als we we toen een type-Veselinovic gehad hadden, waren we wellicht gered. Sukuta-Pasu was immers een enorme ontgoocheling.

Je vertelde daarnet wat voor jou het DNA van Cercle is. Moet die eigenheid koste wat kost bewaard blijven of sta jij open voor een mecenas die Cercle misschien als zijn speeltje gaat beschouwen?

Of een eventuele overname door Monaco een goede zet is, moet nog blijken, maar ik vind dat er te snel vanuit gegaan wordt dat een gulle sponsor aantrekken gelijk staat met het verlies van bepaalde waarden. Ik ga er vanuit dat goede jeugdspelers zoals een Maertens en Deschryver niet gebarreerd worden als ze zich blijven ontwikkelen. Het siert Cercle dat ze de voorbije jaren niet hals overkop zich in een avontuur gestort hebben, maar hun grootste gave, namelijk die van de voorzichtigheid, mag niet hun grootste gebrek worden. In de pers verschenen wel enkele weinig verkwikkelijke artikels over de Russische oligarch die aan het hoofd van Monaco staat en dan vraag je je natuurlijk af wat de Frères hiervan zouden denken. Het is moeilijk om een oordeel te vellen, dus kunnen we enkel maar hopen dat hij ter goeder trouw handelt.  

Welke boodschap heb je tot slot nog voor het bestuur?

Probeer de eigenheid van Cercle in ere te houden, maar wees pragmatisch, en probeer de verhuis van Club Brugge goed te benutten zodat het, figuurlijk, leidt tot meer ruimte voor Cercle om zich te ontwikkelen. 

Hopelijk leest het bestuur mee. Bedankt voor het interview!

(D. Vermeersch)

BTW BE 0407.845.705 (VZW) - BTW BE 0554.798.824 (CVBA) - Algemene voorwaarden -  webdesign by stardekk ×