Praatje met een speler - Shot Online

Jordy Gaspar

‘Zoeken naar het juiste evenwicht’

Het is 8 november 2017.  Die dag had ik voor de namiddagtraining een afspraak met Jordy Gaspar om over zijn eerste seizoen bij Cercle te praten.  Helaas zal deze datum de geschiedenis ingaan als de dag dat we afscheid moeten nemen van een Cercle-icoon.  Josip Weber verloor zijn ultieme strijd.  Terwijl ik met Jordy naar de legendarische bestuurszaal wandel, denk ik even terug aan Josip en zijn periode bij Cercle Brugge.  Naast een icoon voor de vereniging ook een steengoede voetballer en een immens warme persoonlijkheid.  Dat is Jordy Gaspar trouwens ook.  Ik sprak met hem over zijn tijd bij Cercle Brugge en de ambities voor de rest van het seizoen en later.  

Jordy, je bent 20 en bezig aan je eerste seizoen bij Cercle Brugge.  Kun je voor onze lezers even je voorgeschiedenis schetsen?  

Met voetballen begon ik op vijfjarige leeftijd.  Ik ben afkomstig uit de regio van Saint-Etienne en speelde aanvankelijk bij een lokale ploeg.  Toen ik elf was, kwam Olympique Lyon op de proppen.  Ik doorliep er de jeugdreeksen tot en met 2014.  Vanaf het seizoen 2014-2015 mocht ik trainen met de B-kern.    Vorig seizoen maakte ik deel uit van de A-kern van Lyon.  Ik kwam enkele keren aan de aftrap.  Onder meer tijdens een Champions League wedstrijd tegen Sevilla.  In het tussenseizoen kwam ik in contact met AS Monaco.  Ik onderschreef toen een contract voor drie seizoenen.  Ik ben ook jeugdinternational voor Frankrijk.   

Waarom koos je voor AS Monaco? 

De dirigenten deden mij een zeer mooi voorstel en ik kon ook deel uitmaken van een mooi project.  Het feit dat ik kon en mocht tekenen voor drie seizoenen getuigde ook van een bepaald vertrouwen in me.  Het was ook de bedoeling dat ik werd uitgeleend om ervaring op te doen.  Die uitleenbeurt ging dus naar Cercle Brugge.  

Ik vreesde eerst wel dat het niveau en het spelpeil hier wat minder zouden zijn.  Maar ik heb me daar echt wel in vergist

Kende jij Cercle Brugge eigenlijk al?  Kende je überhaupt iets van het Belgische voetbal?  En hoe schat je het niveau in, nu je hier al een drietal maanden competitie speelt?  

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik Cercle Brugge niet kende.  Ik kende zelfs bitter weinig van het Belgische voetbal in het algemeen.  De enige twee ploegen waar ik al van gehoord heb, zijn Anderlecht en Club Brugge.  Maar ondertussen heb ik geleerd dat ook Cercle Brugge een begrip is in het Belgisch voetbal.  Dit kun je ook zien aan de vele trofeeën in deze ruimte.  Toen Monaco eigenaar werd van Cercle Brugge, kwam het voorstel om een jaar bij Cercle te komen spelen.  Ik ging daarop in.  Ik vreesde eerst wel dat het niveau en het spelpeil hier wat minder zouden zijn.  Maar ik heb me daar echt wel in vergist.  Het niveau is hier zeer degelijk.  Deze competitie is hard en fysiek.  In die zin is het een goede leerschool voor jonge spelers zoals mezelf.  

Je bent een verdedigend ingestelde speler en de laatste tijd sta je in de basis.  Wat is eigenlijk je favoriete positie op het veld?  

Mijn voorkeurspositie is de rechtsachter.  Ik ben op die positie opgeleid bij mijn jeugdploegen.  Ik kan echter ook links achteraan spelen.  Momenteel spelen we in 3-5-2 opstelling en dat ligt me echt wel goed.  Ik kan de volledige flank bestrijken en naast mijn verdedigende werk kan ik ook op aanvallend vlak mijn inbreng hebben.  De laatste tijd lukt dit echt wel goed en voel ik me ook goed op het veld.      

De vorige wedstrijd (thuis tegen Westerlo) viel je inderdaad op.  Je scoorde ook al een keer?  

Vorige zondag was inderdaad een leuke wedstrijd.  Ik krijg de vrijheid om soms een actie te maken op mijn flank.  Vorige zondag leidde dat tot een assist voor Dylan (De Belder, nvdr).  Op het laatste kon ik ook nog bijna scoren op de tegenaanval, maar de vermoeidheid speelde me parten en mijn afwerking was net niet krachtig genoeg.  Gelukkig kon Christophe (Vincent, nvdr) de bal nog tegen de touwen werken en de overwinning veilig stellen.  Ik scoorde inderdaad ook al één keer.  Dat was in de thuiswedstrijd tegen Lierse.  Ik kon toen profiteren van een foutje van de bezoekende verdediging.  

We zijn momenteel halverwege het normale seizoen.  Er zijn 14 wedstrijden gespeeld.  Cercle eindigde derde. Hoe kijk je voorlopig terug naar dat eerste deel van het seizoen?  

In elk geval is het een beetje een vreemde competitie.  Ik moest aanvankelijk wel even wennen aan de formule.  Maar nu zijn er geen geheimen meer.  Noch qua formule noch qua tegenstanders.  We staan momenteel derde, maar volgend weekend begint alles opnieuw.  Uiteraard gaan we volop voor de winst in die tweede periode.  Het doel is om met Cercle naar het hoogste niveau door te stijgen.  Er zijn een aantal sterke teams, maar ook wij hebben onze kwaliteiten.  We hebben ook iedereen binnen de kern nodig om het nodige evenwicht te vinden.  Daarom is het ook belangrijk om Muyumba, Cardona en Bruno snel terug bij de kern te hebben.   

Je woont in de Brugse rand.  Wat vind je van de stad?  

Ook hier moest ik aanvankelijk wat wennen.  Het buitenland is sowieso een grote stap voor jonge spelers zoals ik.  We worden echter zeer goed begeleid en kunnen op Cercle met al onze vragen en opmerkingen terecht.   Wat de stad betreft ben ik Lyon gewoon en dat is echt een grootstad.  Hier is het allemaal kleinschaliger en rustiger.  Bovendien is er ook de taalbarrière.  Ondertussen ben ik het al wat meer gewoon.  Het helpt ook dat andere jongens in de buurt wonen.  Er is ook buiten het veld een heel goede verstandhouding onder de spelers.  

Wat zijn tot slot je toekomstplannen?  

Ik plan niet teveel vooruit en bekijk het seizoen per seizoen.  Na dit seizoen keer ik normaal gezien terug naar AS Monaco. Dan zal besproken worden wat voor mij het best is.  Dat kan bij Monaco zijn, maar evengoed word ik opnieuw uitgeleend.  Ik kan daar nog geen voorspelling over doen.  Maar als het nodige evenwicht er is voor mij, dan ga ik op het voorstel in.    

Jordy is in elk geval een erg sympathieke knul waarvan we het laatste nog niet gezien hebben.  We wensen hem alvast veel succes in het vervolg van de competitie! 

(Stijn Sinnaeve)

BTW BE 0407.845.705 (VZW) - BTW BE 0554.798.824 (CVBA) - Algemene voorwaarden -  webdesign by stardekk ×