Langs de lijn - Shot Online

Josip, je was en blijft een van ons!

Recent werd (terecht) heel wat geschreven over Josip n.a.v. zijn overlijden op 8 november 2017.  Elke rechtgeaarde voetbalfan is via de media ondertussen heropgefrist over wie en wat Josip was en hoe opmerkelijk zijn neus voor doelpunten was.  Een echte scoormachine.  Ook het uiterst menselijk aspect van Josip kwam, weeral terecht, aan bod.

Sinds 22 jaar publiceren we in de gedrukte versie van SHOT, thans in SHOT-online, geregeld de rubriek “Retro” waarbij we een oud-speler interviewen.   De naam Weber gaf ik nog nooit door aan mijn medewerker die instaat voor deze artikels.  De gedachtengang was: Weber is een prille vijftiger, komt regelmatig naar Cercle en we zullen nog kans genoeg hebben om hem te interviewen.  Helaas, de uitspraak “stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kunt doen” is hier pijnlijk van toepassing.  Mea culpa.

In dit stukje wil ik even kort terugblikken, geïllustreerd met enkele veelzeggende foto’s, op het huldebetoon ter zijner nagedachtenis voorafgaand aan de wedstrijd tegen Beerschot-Wilrijk.

Op de zeer uitgebreide uitvaartplechtigheid (in een drietal delen gedurende de ganse namiddag) in zijn geboortestad Slavonski Brod vorige vrijdag, was onder de honderden mensen – waaronder heel wat bekende voetbalfiguren – ook een delegatie van Cercle aanwezig.  Beheerder (cvba & vzw) Filips Dhondt (die ook een afscheidswoord voerde), oud-beheerraadslid en goede vriend van Josip Franky Carlier evenals voormalig kiné en vriend Geert Leys, maar ook oud-teamgenoot Bert Lamaire.  Ook ploegmaat Branko Karacic, “foerier” van Josip, en Lino Verbeke, die destijds instond voor onze Kroaten, waren in Slavonski Brod.

Onze op één na “speler van de eeuw” die zes jaar de Groen-Zwarte kleuren droeg (1988-1994), 135 doelpunten scoorde voor Groen-Zwart (opmerkelijk: geen enkel bekerdoelpunt), driemaal op een rij nationaal topschutter werd maar nooit de gouden schoen kreeg (hij was “maar” van Cercle, is de enige uitleg die we kunnen bedenken) en daarna ook de kleuren van Anderlecht en de nationale ploeg droeg, kreeg een zeer waardige uitvaart.  Een speler met een monumentale inbreng voor het Belgische voetbal, maar geen KBVB-er te noteren op de uitvaart… .

Van de dag na zijn overlijden (rouwregister) tot de wedstrijd op zondag tegen Beerschot-Wilrijk (eerbetoon op het terrein), was het aan de modale supporter om Josip te eren.  En hoe!  Voor de wedstrijd was het voortdurend aanschuiven om het rouwregister te onderteken, oud medespelers en trainers vormden een erehaag achter de foto van Josip, het minuutlange applaus in de tribunes en op het veld, inclusief de Beerschot-Wilrijk aanhang/spelers en sportieve staf, was indrukwekkend.    Daarbij klonk “Hoppah” (1) het Weberlied van Raymond van het Groenewoud door het stadion en vervolgens in de 9e minuut (het rugnummer van Josip) het openingsdoelpunt via Xavier Mercier.  Het mooist mogelijke scenario.  In feestelijke omstandigheden zou dit de kers op de taart zijn, nu het ultieme kaarsje.

Rust in vrede, Josip.  We vergeten je nooit.  Je was en blijft een van ons!

( (1) Hoppah: https://www.youtube.com/watch?v=zmjhFYpUTqU )

 

Ondertekenen van het rouwregister

Op/langs het veld

Voorzitter, ex-ploegmaats/trainers en kiné Geert.

Vreugde na een 3-1 tegen Club met Kurt Soenens en Nacer Abdellah (beiden ook op de voorafgaande groepsfoto op de herdenking) en Anthony Annicaert.

Henk Houwaart en Christophe Lauwers droegen ditmaal de herdenkingsfoto.  Dit is de publiposter anno 1993 voor de abonnementenwerving.  Toen droeg Josip de jonge Christophe.

Op/langs het veld

Tot slot een archiefbeeld van de viering in de kleedkamer na het 100e Cercle-doelpunt van Josip (1992-93).

 

(Georges Debacker - hoofdredacteur)

 

(met dank aan fotograaf Fernand Proot die me sommige van de archiefbeelden reeds voorheen ter beschiking stelde voor de boeken 100 en 115 jaar Cercle Brugge)

 

BTW BE 0407.845.705 (VZW) - BTW BE 0554.798.824 (CVBA) - Algemene voorwaarden -  webdesign by stardekk ×