Praatje met een speler - Shot Online

Kévin Hoggas

Ik hou van de bal

Van de drie wintertransfers die Cercle in januari realiseerde was Kévin de eerste.  De 26-jarige Fransman mocht al vrij snel op een basisplaats rekenen en het Cercle-publiek heeft er een goed oog op.

Twee dagen voor de, alweer belangrijke, verplaatsing naar het Koning Boudewijnstadion, dat tijdelijk dienst doet als thuishaven van onze Brusselse vrienden met het stamnummer 10, maakten we een praatje met deze vriendelijke jongeman.

Je bent geboren en getogen in Besançon.  Ook je voetbalroots liggen daar?

Ik doorliep alle jeugdrangen van Racing Besançon tot de U19 (nvdr: er is ook nog “Besançon Foot” die in de periode van Kévin veel lager speelde.  Actueel bevinden beide ploegen zich echter in dezelfde lagere reeks, nl zowat de Franse 5e klasse).  Op mijn 19e werd ik opgenomen in het A-team waar ik vijftien maal aantrad tijdens het seizoen 2010-2011 (Amateursliga) en eenentwintig wedstrijden in het daaropvolgende seizoen, dit in “nationale” (nvdr: 3e afdeling).

Op het eind van het seizoen ging het niet zo goed met de financiën van de ploeg en ze moesten de boeken neerleggen en degraderen naar de regionale competitie.  Ik trok daarop voor drie seizoenen naar ASM Belfort, waar ik bijna alle wedstrijden (92) speelde.

In het seizoen 2014/15 schreef ASM Belfort, mede dankzij de jonge spelmaker Kévin Hoggas, geschiedenis.  (Wikipedia)

 

Toen ging het hogerop naar de Ligue 2?

Ik kwam in contact met Evian TG FC (Ligue 2) en kende er persoonlijk een goed seizoen.  Daar leerde ik ook Gianni Bruno kennen.  Hij was er reeds toen ik arriveerde.  Spijtig genoeg degradeerde de ploeg op het eind van het seizoen.

Opnieuw vatte je aan bij een Ligue 2 ploeg?

Bourg-en-Bresse Péronnas werd mijn volgende ploeg.  Ik speelde ook daar in anderhalf seizoen (2016-17 en tot nieuwjaar 2017) veruit alle wedstrijden (54).
Ook zij verkeren actueel nog in degradatiegevaar.

Hoe kwam jij op Cercle terecht?

De onderhandelingen tussen Cercle en mezelf begonnen zowat half december.  Cercles sportief manager François Vitali had contact opgenomen met mijn manager.  Het project beviel me wel en voor mij was die transfer OK.  Toen moesten de beide ploegen nog onderling overeenkomen, want ik was natuurlijk geen vrije speler.  Dat lukte uiteindelijk en na nieuwjaar stond ik in het mooie Brugge.

Men heeft hier duidelijk vertrouwen in jou?

(lacht) Het is inderdaad zo dat als je een contract mag tekenen van drie en een half jaar, men vertrouwen in je stelt.  Ik ben hier gekomen om het objectief van Cercle, de promotie naar 1A, te helpen bewerkstelligen.  Volgend seizoen kan mijn verhaal dan nog mooier worden.

Was je steeds middenvelder?

Affirmatief, dat was steeds mijn vaste “lijn”.  Dat ik ook vaak scoorde?  Ik speelde regelmatig  als “nummer 10” en dan kun je je offensiever uitleven.  Zoals jij het zelf berekende scoorde ik ruim dertig maal in ongeveer 230 wedstrijden.  Mijn statistieken liggen echter hoger in het geven van assists.  

Fysiek lijk je sterk, we zien je overal op het terrein, maar ook technisch lukt het aardig?

Fysiek voel ik me inderdaad goed.  De vorm zit actueel prima.  De coach dient me soms wel te kanaliseren om mijn energie wat te spreiden, niet té veel afstand af te leggen en wat meer mijn positie te houden.

Wat techniek betreft: ik hou er van de bal aan mijn voeten te voelen.  Meestal om een ploegmaat te bedienen maar ik neem er ook graag een dribbel bij om een tegenstander te verrassen.  Ik hou van de bal.

Voel je je reeds thuis in Brugge?

Zeker! Ik woon op een appartement in het centrum van Brugge.  Het is een mooie stad en ik voel me hier heel goed.

Mijn vriendin woont nog in Besançon.  Ze werkt daar in de regio.  Om haar hier te werk te stellen is het omwille van de taal natuurlijk niet eenvoudig.  Daarom kijken we uit of er mogelijkheden zijn voor haar in de regio Rijsel.  Eenmaal dat lukt, kan ze me hier vervoegen.

Terug naar het sportieve.  Er staan op korte tijd heel belangrijke wedstrijden op het programma.  Dat leeft wellicht in de groep?

Zeker!  Iedereen is geconcentreerd en betrokken.  Eerst de twee resterende competitiewedstrijden goed afwerken.  Het begint overmorgen op Union.  Als we daar punten pakken kan mogelijks de periodetitel reeds binnen zijn.  
De beloning is de dubbele finale tegen Beerschot.  Maar… eerst die twee competitiewedstrijden tot een goed einde brengen!
Dat promotie ook extra vakantie opbrengt?  Dat zou een leuk extraatje zijn natuurlijk, maar daarvoor doen we het niet hé?  Cercle naar 1A brengen, dat is het objectief!

 

(Georges Debacker)

(vlnr: ondergetekende, vader Hoggas en een oom van Kévin)

BTW BE 0407.845.705 (VZW) - BTW BE 0554.798.824 (CVBA) - Algemene voorwaarden -  webdesign by stardekk ×