koop tickets online

21 op 24 - Hoe lang is dat niet geleden?

In de voorbije acht wedstrijden won Cercle liefst zeven maal. YR KV Mechelen,  KV Kortrijk, STVV, Seraing, de buren, Eupen en Z.-Waregem gingen voor de bijl. Op momenteel ongenaakbaar promovendus Union verloor Cercle ongelukkig in de toegevoegde tijd.

Een prestatie om, zeker met deze jonge ploeg, “U” tegen te zeggen!

We doken even de Cercle-geschiedenis in om te zien of er nog voorbeelden in die zin waren.  Om een zowat even indrukwekkend palmares bijeen te harken hoeven we eigenlijk niet zo ver terug in de tijd te gaan, zij het wel in 1B. Namelijk het promotieseizoen 2017/2018. Toen behaalden onze Groen-Zwarten namelijk een 20/24. Een puntje minder, maar wél zonder verlieswedstrijd. De reeks werd geopend met een gelijkspel, vervolgens zes overwinningen om af te sluiten met opnieuw een gelijkspel. En uiteindelijk de promotie natuurlijk. Dat seizoen bouwde Cercle een reeks op van zestien (!) wedstrijden zonder nederlaag.

Cerle Brugge KSV

Om deze formidabele reeksen te overtreffen moeten we echter ver terug in de tijd.  Namelijk het seizoen na de 2e landstitel, 1927-1928.  Een seizoen waarin de Groen-Zwarte landskampioen 3e werd en ook, zoals in het huidige seizoen, een gelijkspel en een overwinning vierde tegen de buren.
Cercle legde thuis ook alle toenmalige Brusselse ploegen (Union, Daring CB, Racing CB en Anderlecht) over de knie.  Regelmatig noteerden we monsterscores zoals tegen: Anderlecht 5-1, Standard 7-2, La Gantoise 4-2 en Daring 8-1, maar kregen evengoed een  dubbele 5-1  (kampioen Beerschot), een 6-1 op Rac Brussel als een 5-2 op Standard rond de oren.
In dat seizoen haalde Cercle een reeks van TIEN winstwedstrijden na elkaar tussen zes november 1927 en negentwintig januari 1928 (Union, Anderlecht, Club, Rac Gent, Berchem, Lierse, Gantoise, Antwerp, Daring en Racing Brussel). Dat zou vandaag goed zijn voor 30 op 30!

Een vervolg van de huidige reeks op Anderlecht?

(Georges Debacker, met dank aan mede-researchers “Cerclemuseum.be” en Marnix Knockaert)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Pascal Platteau

SHOT sprak met ... Pascal Platteau

“Cercle wacht nog mooie tijden, daar ben ik van overtuigd”

Alea iacta est. Voor Cercle Brugge is het doek over de voetbalcompetitie ‘21-‘22 gevallen. De groenzwarte vereniging kijkt met voldoening terug op een geslaagd seizoen. Zo ook Pascal Platteau die intussen een jaar aan het werk is als Cercles ‘Finance and Administration Director’. We hadden een gesprek dat overliep van enthousiasme voor het voetbal en de Vereniging.

Graag stellen we je eerst even voor aan het Cercle publiek. Ik verneem dat het voetbal door jouw aderen stroomt?

Van jongs af aan nam het voetbal voor mij al een belangrijke plaats in. Mijn oudere broer, naar wie ik als kleuter samen met mijn ouders ging kijken, was mijn eerste link met het voetbal. Ik groeide op in het Gentse en van zodra ik ook zelf mocht voetballen, toen was dat vanaf U8, sloot ik mij aan bij Excelsior Mariakerke. Ik  doorliep er de jeugdreeksen tot het eerste elftal. Ik was daar echter nooit echt een basisspeler en dus was het voor mij vrij snel duidelijk dat ik geen grote carrière als voetballer zou maken. Op mijn negentiende besliste ik om scheidsrechter te worden. Ik maakte snel progressie en floot eerste ploegen tot aan eerste provinciale, maar moest helaas als gevolg van een kwetsuur vroegtijdig stoppen. Ik besloot wel om in het voetbal actief te blijven en heb een hele tijd als opleider scheidsrechters begeleid. Ik zag hierdoor ook meerdere wedstrijden per weekend. En nu, eerder door een toevallige samenloop van omstandigheden, heb ik van voetbal ook mijn beroep kunnen maken.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Pepijn Lenoor

SHOT sprak met … Pepijn Lenoor

Conciërge en materiaalmeester

Hoog in de West-tribune bevindt zich het “conciërge appartement” van Cercle.  Een unieke plaats om te verblijven. De bewoner ervan is Pepijn Lenoor.  Pepijn is nu zo’n drie jaar conciërge/materiaalmeester bij Groen-Zwart.  We overliepen samen eens zijn levenswandel en vanzelfsprekend wat zijn taken zoal inhouden, en hadden het over zijn bijdrage aan de jeugdwerking in het verleden.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT informeert … Cerclewebsite kwarteeuw jong


16 april 2022: Cerclewebsite 25 jaar!


Op 2 juli 1996 verstuurde Dirk Dhont, toenmalig 22-jarige suppoost op Cercle, een fax aan het secretariaat met het voorstel om een website voor Groen-Zwart op te richten.  Vandaag zijn websites schering en inslag, in 1996 was dit niet zo evident.  Ook het aantal mensen dat over internet beschikte was beperkt.  Daarnaast was het in die tijd ook niet zo goedkoop en gebeurden veel afrekeningen per minuut dat je online was.

Enkele ploegen uit eerste en tweede afdeling waagden zich aan het nieuwe medium.  Vandaar de uitdaging die Dirk, bedreven in de materie, wou aangaan.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Dieter Ros

SHOT sprak met … Dieter Ros

Op Cercle door Miguel

Toen ondergetekende in 1995 het hoofdredacteurschap van SHOT-magazine overnam, was het blad voordien telkens voorzien van enkele foto’s van de hand van de Brugse beroepsfotograaf Fernand Proot.  Aangezien ikzelf steeds liefde voor de fotografie had, en om kostenbesparend te werken, begonnen we steeds meer foto’s van Cercle-activiteiten, actiefoto’s, jeugdwedstrijden, enz…, zelf te nemen.  Uiteindelijk groeide dit uit tot gemiddeld honderd per nummer…
Het actuele, al dan niet digitale, archief omvat zowat 250.000 foto’s.  Daar zorgden door de jaren heen, naast mezelf, diverse vrijwillige amateurfotografen voor.  Jean-Pierre, Hans, Johan, Arne, Benoit, om er enkele te noemen, en actueel “ouwe getrouwe” Geert en naast hem Dieter die we vandaag even aan de tand voelen.  Bij Dieter mogen we het woord “amateurfotograaf” zelfs laten vallen, want hij maakte er ook een bijberoep van.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 233)

Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 233)
(periode van 12-08-1961 -> 19-08-1961)

  • Cercle

* Het seizoen 1961-1962 kwam langzaam maar zeker dichterbij.  De ploegen hadden nieuwkomers binnengehaald, er stonden oefenwedstrijden gepland, er werd naar de vooruitzichten gepeild en ook bij de supporters was de honger inmiddels heel groot.  Bij onze groen-zwarten was dit uiteraard niet anders en op 16 augustus zouden ze een eerste keer gewikt en gewogen worden in een oefenpot op eigen veld tegen de sterke Franse eersteklasser Racing Club Lens.  Een voorbeschouwing :

Woensdag 16 augustus te 19.30 uur : Cercle – R.C. Lens” : “Het is een vaststaand feit dat de Brugse sportliefhebbers met een bijzondere belangstelling en spanning de aanstaande voetbalcompetitie tegemoet zien.  Dit blijkt zowel uit de massale opkomst voor de trainingen als uit de grote massa supporters die o.m. de eerste oefenmatch van Club te Hulst bijwoonden.  Waar men zich op halfoogst te Blankenberge weer aan een bijzondere belangstelling voor Club – Union mag verwachten, zal wellicht op woensdag 16 augustus te 19.30 uur op het Edgard De Smedt Stadion de kroon gespannen worden met de internationale avondwedstrijd Cercle – RC Lens.  Het gaat hier immers om de eerste oefenmatch te Brugge zelf waarop men voor het eerst de nieuwe Brugse eerste klasser aan het werk zal zien tegen een gunstig bekende Franse profploeg.  De grootste aandacht zal hierbij beslist gaan naar de vernieuwde opstelling der groen-zwarten die met de aanwinsten Nemes, Orlans en Devylder bij machte moet zijn een stevige repliek te geven aan deze buitenlandse tegenstrevers.  Racing Club Lens is immers de eerste de beste niet en staat gekwoteerd als één der beste Franse eersteklassers.  Deze jonge ploeg kan immers bogen op bekende internationalen als Wisnieski, Biganski en Bonvin en telt daarbij nog verscheidene internationale juniors.  Voor het komende seizoen heeft Lens zich trouwens flink versterkt door de aankoop van meerdere klassespelers o.w. de bekende zwarte parel Wognin.  RC Lens zal voor Cercle zonder de minste twijfel een stevige sparringpartner betekenen die de Brugse groen-zwarten zwaar op de proef zal stellen.  Volgende vermoedelijke opstelling zal te Brugge in het veld komen : Dobat (Clement), Polonia, Bonvin, Biganski, Plaezek, Clauws, Margottin, Riegler, Wisnieski, Calier (Harabasz) en Wognin.  De groen-zwarte formatie, die er op uit is om een bemoedigende prestatie en dito uitslag te lukken, zal vermoedelijk bestaan uit : Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, Nemes, Notteboom, Daels, Bailliu, Devylder en Orlans.  Van deze “nieuwe” voorlijn, die zondag jl. in een oefenpartij 10 doelpunten scoorde (*), wordt heel wat verwacht, al zal zij het tegen de hard tackelende Franse verdedigers zeker niet zo gemakkelijk hebben.  Nog andere spelers zullen echter in de gelegenheid zijn zich te doen gelden o.w. Michiels, De Caluwé, Demey en enkele nieuwelingen.  Voor deze veelbelovende avondwedstrijd, die aanvangt te 19.30 uur, gelden volgende prijzen der plaatsen : voorbehouden tribune 75 frank, voorbehouden zijtribune 60 frank, staande tribune 40 frank, pourtour 30 frank en overdekte volksplaatsen 25 frank.  De belanghebbende sportliefhebbers kunnen van nu af kaarten bekomen in Hotel de Londres, ’t Zand.          V.B.”

(*) de auteur van bovenstaand artikel, Vic Bergh (V.B.), heeft het hier wellicht over de oefenwedstrijd tussen de 1ste ploeg en de reserven (nvdr)

* Voor wie het ondanks alle berichtgeving toch nog steeds niet zou weten… :

Voetbalcompetitie staat voor de deur… - Leerrijke oefenpartij bij Cercle” : “Het is een vaststaand feit dat Edmond Delfour bij Cercle flink werk heeft geleverd.  Deze prestaties zijn ook bekend te Brussel en wij moeten bekennen dat de Fransman één van de beste trainers is die momenteel in ons land vertoeft.  Dat hij soms missingen begaat en een andere visie heeft op sommige voetbalaangelegenheden is zeker, maar niemand is volmaakt.  Ook Delfour heeft gebreken, maar met de bescheiden spelersmiddelen die hem ter hand gesteld werden, heeft hij Cercle in 3 jaar tijd naar de hoogste klasse teruggebracht.  En overal waar Delfour als trainer heeft gefungeerd, spreekt men vol lof over zijn werk.  Freddy Chaves, Orlans, Staftje Eeckeman en thans de Cerclespelers, zijn het unaniem eens dat Delfour hen op voetbalgebied veel heeft bijgeleerd.  Nu er nieuw bloed in Cercle zit door de aankoop van Orlans, De Vylder, Nemes e.a., is er voor Delfour weer heel wat werk op de planken.  Zondagmorgen stonden de spelers van 1e en reserve tegenover elkaar.  Wij hebben deze oefenpartij bijgewoond en mogen zeggen dat wij met een goede indruk terug huiswaarts gekeerd zijn van het Cerclestadion.  De voorlijn, die vroeger het zorgekind was van Cercle, zal in de komende competitie zeker van zich laten horen.  De nationale manager Constant Vanderstock, die ook op Cercle was, was vol lof over de prestaties van Bailliu en Orlans.  De Vylder bewees ook heel wat kwaliteiten te bezitten en we konden vaststellen dat hij zich stilaan aan het spel van Cercle aanpast.  Nemes presteerde minder opvallend maar liet toch enkele flitsen van virtuositeit zien.  Met dergelijke klassespelers zal het probleem van de Cerclevoorlijn hopelijk opgelost zijn.  De verdediging kan integendeel het zorgekind worden van de groen-zwarten.  Willy Mortier is reeds volledig ingespeeld en heeft zondag enkele staaltjes van zijn rijke klasse laten zien.  Ook de Cerclekeeper liep in de kijker bij dhr. Vanderstock.  Sommige verdedigers daarentegen blijken nog niet in hun beste doen en zij zullen zeker hun conditie duchtig moeten bijwerken om klaar te zijn tegen de start van de competitie.  Gelegenheid hiertoe zullen zij voldoende krijgen in de komende oefenmatchen tegen Breda, Lens, Antwerp en Union !”

* Het is een waarheid als een koe dat je in de kijker loopt als je succesvol bent.  Een goede stielman is, maar daar vertel ik niets nieuws mee, altijd en overal gewenst.  Dat principe gold natuurlijk ook voor Cercletrainer Edmond Delfour :

Edmond Delfour nationaal trainer ?” : “Dhr. Constant Vanderstock heeft van het Cerclestadion allesbehalve een goede herinnering bewaard.  In 1935, tijdens een wedstrijd Cercle – Anderlecht kwam hij in botsing met Louitje Maertens en liep hierbij een beenbreuk op.  Hij vertelde aan de Buffalovoorzitter Lucien Dhondt hoe dit ongeval gebeurde maar deze herinnerde zich daar niets meer van.  Dhr. Vanderstock is momenteel manager van het nationaal elftal en komt in contact met praktisch alle clubs van de hoogste afdeling.  Hij is met verlof te Knokke en maakte van de gelegenheid gebruik om naar Brugge te komen en Edmond Delfour en het Cerclebestuur te polsen in verband met het eventueel aanwerven van de Cercletrainer als nationaal oefenmeester.  Uit welingelichte bron konden wij vernemen dat zowel Delfour als Cercle hun instemming hebben betuigd met dit voorstel en dat dhr. Vanderstock nu zaterdag Delfour bij de Bond te Brussel zal voordragen als kandidaat-trainer.  In onze volgende uitgave zullen wij daar wellicht meer over kunnen vertellen.  In ieder geval zou het zowel voor Cercle als voor zijn trainer een grote eer zijn.          J.B.”

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!