koop tickets online
nl fr en

Als Cercle Brugge en AS Monaco de krachten bundelen voor jeugdopleiding

In het kader van de nauwe banden tussen Cercle Brugge en AS Monaco trekken Cerclespelers Wolf Ackx en Xander Martlé op trainingsstage naar AS Monaco en maakt Louis Torres van AS Monaco B de omgekeerde beweging. Het doel? De spelers in kwestie een nieuwe, verrijkende ervaring bieden in hun ontwikkeling als jonge voetballer.

Afgelopen zaterdag won Cercle Brugge tegen KV Kortrijk (0-2) met een ploeg waarvan de gemiddelde leeftijd niet hoger was dan 23 jaar én met 5 spelers die afkomstig zijn uit de eigen jeugdwerking (Decostere, Vanhoutte, Deman, Somers en Sampers). Bij AS Monaco kregen  dit seizoen al 5 spelers uit de eigen Academy speelkansen in de Ligue 1 (Badiashile, Matsima, Matazo, Lemarechal en Akliouche). Het is dan ook in deze context van (jonge) spelersontwikkeling dat beide ploegen besloten hebben om de reeds bestaande synergieën verder te zetten en verder te innoveren.

Een professionele ervaring bij Cercle voor Louis Torres van ASM
 

Tijdens deze decembermaand gaan in totaal drie spelers van beide teams (2 spelers van Cercle, 1 speler van Monaco) een unieke ervaring beleven. Linksachter Louis Torres, 20 jaar, speler van de beloftenploeg van AS Monaco onder leiding van Stéphane Nado, zal bij Cercle een maand lang meetrainen met de A-kern. Om vertrouwd te geraken met de groen-zwarte faciliteiten was Louis Torres in november al even in Brugge om tijdens een kort bezoek van drie dagen al eens mee te trainen met de beloften van Cercle. Torres woonde ook de competitiewedstrijd tegen KV Mechelen bij (3-1).

“Louis heeft dit seizoen al bijna elke wedstrijd in de ‘National 2’-competitie (red, de Franse 4e klasse) gespeeld. Hij was telkens zeer consistent in z’n prestaties en speelt bovendien op een erg interessante positie. Het is een beloning voor hem om naar Cercle te kunnen komen. Wie weet kan hij zelfs belangrijk worden voor het team”, aldus Pascal De Maesschalck, directeur jeugdontwikkeling van La Diagonale, de jeugdacademie van AS Monaco.

Cerle Brugge KSV

Twee jonge Belgen worden ondergedompeld bij de beloftenploeg van AS Monaco

Spits Wolf Ackx (19) en aanvallende middenvelder Xander Martlé (18) vertrokken ondertussen al naar Monaco. Ackx, sinds dit seizoen actief bij de A-kern van Cercle en Martlé, die net een semi-profcontract ondertekende bij Groen-Zwart, sluiten de komende weken aan bij de beloftenploeg van AS Monaco, actief in de ‘National 2’-reeks (= vierde klasse). Ackx en Martlé trainen tot 18 december mee in Monaco.

“Als ze zich snel kunnen aanpassen, is dat een teken dat ze een profcarrière kunnen ambiëren. We willen dan ook graag zien hoe ze deze uitwisseling en uitdaging, die voor mij vergelijkbaar is met een ‘Erasmus’-uitwisseling in de universitaire wereld, zullen beleven”.

Cerle Brugge KSV

Een win-win situatie

Een soort “Erasmus-uitwisseling” dus, zoals Pascal De Maesschalck het uitlegt. Voor hem is het vooral een verrijkende ervaring voor de spelers. “In opleiding in het algemeen, of het nu voetbal is of op sociaal vlak, is het altijd interessant om ervaringen uit te wisselen, een nieuwe omgeving te ontdekken en geconfronteerd te worden met een ander niveau en een andere speelstijl”, legt De Maesschalck uit.

Naar het voorbeeld van Strahinja Pavlovic en Edgaras Utkus

Het is ook een manier om een nieuwe cultuur en nieuwe leertechnieken in een andere omgeving te ontdekken. Het is bovenal een bewijs dat de synergieën tussen AS Monaco en Cercle Brugge talrijk en constructief zijn. Zoals de succesvolle uitleenbeurten van de voorbije seizoenen bijvoorbeeld, waarbij jonge spelers als Giulian Biancone (45 wedstrijden, 2 goals en 3 assists), Strahinja Pavlovic (12 wedstrijden, 1 doelpunt en 1 assist) of Edgaras Utkus (16 wedstrijden, 1 doelpunt) onder meer al hebben bewezen.

“Edgaras Utkus is een jeugdproduct van La Diagonale en heeft zich dit seizoen erg goed geïntegreerd in de A-kern van Cercle. Hij speelt bijna elke minuut in de competitie en is belangrijk voor het team. Dat geeft je een idee van hoe succesvol we kunnen zijn met deze experimenten”, aldus Pascal De Maesschalck.

“Ontwikkeling van jonge spelers is een belangrijk onderdeel van onze strategie. We geloven er sterk in dat dit soort ervaringen de spelers meer tools geeft om zich te ontwikkelen tot betere spelers. Wolf en Xander krijgen de kans om het hoogste niveau te ervaren door een paar weken in Monaco te trainen en Louis Torres zal in december op proef met ons eerste elftal meetrainen met het oog op een mogelijke transfer tijdens de wintermercato”, aldus technisch directeur Carlos Aviña. "Normaal zou ook Aske Sampers naar Monaco zijn getrokken, maar door enkele blessures bij de A-kern werd beslist om Aske in Brugge te houden."
 

Wolf Ackx en Xander Martlé naar AS Monaco:

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
In de spotlights dankzij reclameonline.be!

Cercle Brugge is trots om Publi-FDM Group voor te stellen als nieuwe, exclusieve partner voor alles wat te maken heeft met de productie van visuele communicatiedragers en onsite communicatie zoals lichtreclame, spandoeken, signalisatie, reclameborden, vlaggen, beursmateriaal, POS, stickers… en nog zo veel meer. Het partnership tussen Publi FDM Group en Cercle Brugge beloont meteen ook alle ambassadeurs van Cercle Brugge, lees snel meer!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Jouw stickerboek 2021-2022 volgeplakt? Dan maak je kans op een voucher van Holiday Suites ter...

Nog op zoek naar stickers om jouw Cercle Brugge stickeralbum te vervolledigen? Of gewoon op zoek naar een stickerboek om zelf vol te plakken? Zowel stickerboeken als stickers zijn nog steeds verkrijgbaar. Naast het feit dat iedereen die een volgeplakt stickerboek kan voorleggen een prijs wint, schenkt Holiday Suites ook een voucher ter waarde €250 aan één gelukkige winnaar! Hoe je daarop kans maakt? Dat lees je hieronder!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Beloften in het absolute slot onderuit tegen leider Genk

De beloften verloren maandagavond met 2-3 van RC Genk. De Limburgers, die aan kop staan in het klassement, scoorden de winning goal pas in minuut 95.

Een goede wedstrijd van Cercle dat niet werd beloond met een verdiend punt, zo kunnen we de partij samenvatten. Na een sterke start kwam Cercle zelfs op voorsprong via Vandemaele, maar nog voor rust kwamen de bezoekers langszij. In de tweede helft bleef een enthousiast Cercle moeilijkheden veroorzaken voor Genk, maar uiteindelijk waren het toch de bezoekers die op voorsprong kwamen na een ongelukkige owngoal. Geen reden tot paniek voor Cercle, dat zich opnieuw in de match knokte na een fantastisch doelpunt van Olivier Scholaert. Even was Cercle zelfs dicht bij de 3-2, maar de doelhout besliste daar anders over. Dat de wedstrijd zou uitdraaien op een logisch gelijkspel denk je dan, maar dat was buiten de bezoekers gerekend. Genk scoorde in de absolute slotminuut de winning goal en mocht zo de 3 punten meenemen naar Limburg.

Coach Wouter Artz: "Het is erg zuur om in de laatste minuut (onnodig) te verliezen maar dat is nu eenmaal de kracht en de kwaliteit van deze tegenstander. In dit soort wedstrijd maken details het verschil. Ik heb veel vertrouwen dat als we zo verder blijven bouwen en niet opgeven, we beloond gaan worden."

Volgende maandag (07/02 – 20:00) staat de belangrijke verplaatsing naar KV Mechelen op het programma voor onze beloftenploeg.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Serge-Philippe Raux-Yao naar Rodez AF, Kylian Hazard naar RWDM

Terwijl Serge-Philippe Raux-Yao (22) definitief naar Rodez trekt, wordt Kylian Hazard (26) uitgeleend aan RWDM.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Wolf Ackx uitgeleend aan Knokke FC

Aanvaller Wolf Ackx (19) wordt tot het einde van dit seizoen uitgeleend aan Knokke FC (Eerste Nationale).

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!