koop tickets online

Carlos Avina: “De vooruitgang die onze spelers hebben geboekt is fantastisch”

Met 45 punten en een 10e plaats in de rangschikking kan Cercle terugblikken op het beste seizoen in 1A sinds 2011-2012. “We zijn een interessant traject aan het afleggen maar we zijn er nog niet”, aldus technisch directeur Carlos Aviña in een exclusief gesprek.

Het voetbalseizoen voor Cercle zit erop. Nog tot en met woensdag wordt er getraind op Jan Breydel, donderdag staat er een oefenwedstrijd tegen Virton op het programma (achter gesloten deuren). Het ideale moment dus om even terug maar vooral vooruit te blikken met technisch directeur Carlos Aviña: “Naar volgend seizoen toe willen we de nadruk leggen op stabiliteit en dus de kern zoveel mogelijk bij elkaar houden”.

De komst van Dominik Thalhammer eind november zorgde voor een ware ommekeer in het klassement. Van een voorlaatste plaats met amper 13 punten uit 16 gespeelde wedstrijden werd Cercle in de tweede seizoenshelft een ware revelatie. Onder Thalhammer pakte Cercle 32 punten in 18 wedstrijden, goed voor 9 overwinningen, 5 draws en 4 verliespartijen. Er werden punten gepakt tegen alle G6 ploegen met als uitschieters de overwinningen in de thuisderby en op Anderlecht.

Cerle Brugge KSV

Het resultaat van een doorgedreven spelstijl gebaseerd op pressing: “We zijn jong, energiek en durven risico’s nemen”, aldus Aviña, die erg veel belang hecht aan het creëren van een eigen spelidentiteit. “Ik denk dat er niet veel teams zijn in België die dat kunnen zeggen. We hebben een duidelijke filosofie ontwikkeld, waarbij heel snel proberen te schakelen in counterpressing, de bal zo hoog mogelijk recupereren en stress proberen te genereren bij de tegenstander. Ook hechten we veel belang aan stilstaande fases.”

Jongste ploeg van Europa, 3e ploeg in België die de meeste speelminuten geeft aan eigen jeugdspelers
 

Op fysiek vlak was Cercle afgelopen seizoen toonaangevend. In België was Groen-Zwart zelfs het meest dominante team, op Europees niveau deed enkel Athletic de Bilbao beter. Geen enkele ploeg in België legde ook meer afstandskilometers af dan Cercle. Inzake High Speed Runs, dat betekent lopen aan een snelheid boven de 20 km/h, staan met Thibo Somers en Olivier Deman twee eigen jeugdproducten aan kop. Een studie van CIES Football Observatory toonde aan dat Cercle met de jongste ploeg in Europa aantreedt (gemiddeld 23,6 jaar). Een jonge talentvolle groep dus, ook met jongens uit de eigen jeugd: deze week nog bleek dat Cercle (18,8%) op Standard (23,1%) en Genk (18,9%) na het meeste speelminuten biedt aan spelers uit de eigen jeugd.

Cerle Brugge KSV

Niet alleen eigen jeugdspelers profileerden zich afgelopen seizoen, ook jongens als Boris Popovic, Edgaras Utkus, Jesper Daland, Dino Hotic en Rabbi Matondo maakten indruk. Voor het eerst sinds lang telt de kern ook opnieuw 9 internationals. “De vooruitgang die de totaliteit van onze kern heeft geboekt is echt fantastisch. We hebben hun ontwikkeling een seizoen lang kunnen volgen en nu is het plan om verder te doen met de fundamenten die er liggen. Er wordt natuurlijk wel gespeculeerd. Iedereen stelt zich bijvoorbeeld vragen bij de toekomst van Rabbi Matondo. De prestaties van Rabbi waren erg goed, hij groeide ook in de competitie en liet zelf ook weten het erg naar z’n zin te hebben bij Cercle. Voor Rabbi zou een verlengd verblijf bij Cercle ook goed zijn en we proberen hem hiervan te overtuigen. Ons plan is duidelijk: we zijn bereid om de aankoopoptie te lichten. Rabbi kent ons voorstel maar als zijnde Cercle zijn er ook limieten waar we niet om heen kunnen. Of Rabbi ook volgend seizoen een Cerclespeler zal zijn zal zijn beslissing zijn.”

Bekijk hier het volledige interview met Carlos Aviña:

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Interlandverplichtingen voor Daland, Denkey, Hotic, Matondo en Utkus

Na een deugddoende vakantie hebben 5 Cerclespelers vanaf volgende week interlandverplichtingen. Terwijl er voor Utkus (Litouwen), Matondo (Wales) en Hotic (Bosnië) Nations League-voetbal op het programma staat, komt Denkey in actie tijdens de kwalificaties voor de Afrika Cup. Ook voor Daland staan er kwalificatiewedstrijden op het programma: samen met de U21 van Noorwegen proberen ze zich te kwalificeren voor het EK U21. Een overzicht:

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Pro League schenkt cheque ter waarde van €5000 aan ME TO YOU

Op de Pro League Awards, de traditionele afsluiter van het voetbalseizoen, overhandigde de Pro League maandagavond een cheque ter waarde van €5000 aan ME TO YOU, de stichting tegen leukemie waarmee Cercle al sinds 2020 samenwerkt.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Gelukkige verjaardag Aske Sampers!

Aske Sampers is jarig! Het jeugdproduct van Cercle viert vandaag z'n 21e verjaardag.

Proficiat, Aske!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Gelukkige verjaardag Jules Verriest!

Jules Verriest is vandaag jarig! Onze "Cerclespeler van de eeuw" viert z'n 76ste verjaardag!

Op de foto zien we Jules Verriest iets sneller op de bal zijn dan Wim Hofkens van Beveren. De foto werd genomen ergens tussen 1979-1980 in het toenmalige Olympiastadion, vandaag natuurlijk nog steeds het Jan Breydelstadion.

Gelukkige verjaardag, Jules!


 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Onze voetbalschool won afgelopen weekend het tornooi van Blankenberge!

In het kader van de samenwerking tussen de jeugdwerkingen van Blankenberge en Cercle Brugge nam onze voetbalschool vorige zondag deel aan het U8 tornooi van KSC Blankenberge.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!