koop tickets online
nl fr en

Carlos Aviña met een stand van zaken

17 wedstrijden gespeeld, nog eens 17 te gaan. Beerschot is de enige ploeg tegen wie Cercle dit seizoen nog niet speelde maar toch vonden we het moment opportuun om, net voor Kerstmis en net voor de match tegen Essevee, een stand van zaken op te maken met technisch directeur Carlos Aviña. “We willen op alle vlakken een winnaarsmentaliteit.”

Goeie start, maar dan kwam COVID

“Eigenlijk is het al een erg interessant seizoen gebleken. Een seizoen met heel wat ups & downs ook. Zo is er in prestatie een duidelijk verschil te zien tussen de eerste 9 wedstrijden en de laatste 8. Na 9 speeldagen (nvdr: na de 5-2 winst tegen AA Gent) stonden we 1 wedstrijd verwijderd van de top 5, maar die flow werd doorbroken toen de wedstrijd tegen Moeskroen door corona werd uitgesteld. Vervolgens kregen we zelf ook te maken met COVID. Luister, ik wil hier geen excuses zoeken, maar ik ben ervan overtuigd dat er voldoende kwaliteit in de huidige kern aanwezig is om beter te doen, maar de situatie heeft wel een duidelijke impact gehad op de prestaties van het team.”

In welke mate heeft het coronavirus dan een impact gehad?
“De coronagevallen betekenden een kantelmoment voor de volledige groep. Enerzijds waren er de besmettingen zelf maar anderzijds moesten er hierdoor ook specifieke trainingsprotocollen gevolgd worden. Hoe geraken we van het virus af? Dat is ook wat ons heeft beziggehouden. Nogmaals: geen excuses. Het is en het blijft aan ons om ons aan te passen aan hoe het virus in de samenleving evolueert.”

Winnaarsmentaliteit

“Heel wat nieuwe mensen kwamen in het tussenseizoen aan boord, dat zorgde voor een verandering in de strategie. Op dit moment zorgt dat voor een kleine transitieperiode. Onze hoofddoelstelling blijft om consistenter te zijn en stabiel te blijven, zowel in prestaties als in de ranking. We willen een stevige middenmotor zijn en de bedoeling is nog steeds om dit seizoen top-half te eindigen. Talentontwikkeling is daarbij onze andere doelstelling: daar denk ik dat we dit seizoen al enkele boeiende zaken van hebben gezien.”

Cerle Brugge KSV

“Natuurlijk is het frustrerend om een wedstrijd te verliezen. Maar als we los van de eerste emoties, de wedstrijden analyseren, zien we ook heel wat positieve punten: de individuele vooruitgang van de spelers bijvoorbeeld. Iké Ugbo: 10 goals in 15 wedstrijden. Anthony Musaba, betrokken bij 7 doelpunten waarvan 4 goals. Thomas Didillon, voor mij persoonlijk de beste doelman van de competitie. Ook Vitinho bijvoorbeeld, die dit seizoen helemaal herleeft. Gisteren had ik het nog met Vitinho over z’n vooruitgang sinds ik hier ben. Toen ik hier pas was, was hij ontgoocheld dat hij niet speelde en kijk nu, nu is hij één van de belangrijkste spelers binnen de groep én speelt hij zich in de kijker. Ik noem nu slechts een aantal voorbeelden, uiteraard waren het allemaal goede spelers toen ze hier aankwamen, en als je dan ziet hoe ze zich tijdens de eerste 17 wedstrijden hebben geprofileerd, is dat fantastisch om zien.”

Cercle is ook de enige ploeg in de Jupiler Pro League die tot dusver nog niet gelijkspeelde. “Als je een wedstrijd niet wint, moet je vooral maken dat je hem ook niet verliest. We hebben met het team en met de technische staf al verschillende gesprekken gehad over hoe we onze wedstrijden beter moeten managen en onze momenten beter moeten verzilveren. Pas op, dat is niet gemakkelijk. Met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar zijn we één van de jongste ploegen in eerste klasse. Ook dat maakt deel uit van het leerproces dat onze jonge, talentvolle spelers moeten doormaken. We willen consistenter zijn en ons talent nog meer benutten. Uiteraard kunnen individueel en collectief bepaalde zaken beter, maar we doen samen met de technische staf en coach Paul Clement in het bijzonder, de zaken die nodig zijn. We hebben hoge verwachtingen in alle departementen. We moeten een echte winning mentality erop nastreven. De strategie is duidelijk: we blijven investeren en het team uitbreiden: recent nog hebben we met Dylan Vanhaeren een nieuwe analyst assistant aan boord. Hij verrast ons enorm positief met duidelijke, to-the-point rapportages. In het performance department kwam Nick Van Ransbeeck er als assistent van physical coach Eddie Lattimore bij. Nick heeft ervaring in de Jupiler Pro League en zijn expertise komt van pas om de individuele opvolging van de spelers in detail te gaan uitwerken. En binnenkort, begin januari, start er een full time scout. Luciano Murchio, iemand die ik persoonlijk erg goed ken van in mijn periode in Mexico. Iemand met een grondige kennis over de Europese en Latijns-Amerikaanse markt. Dat gaat ons enorm veel bijbrengen.”

Cerle Brugge KSV

De wintermercato komt eraan: wat mogen we verwachten?
“We zijn van plan om ons in elke linie te versterken. Met de komst van Sébastien Bruzzese hebben we dat bij de doelmannen al gedaan. Investeren is evenwel niet alleen spelers aantrekken, maar ook de spelers houden die je op dit moment hebt. De contractverlengingen van onze 3 youngsters, onze eigen jeugdspelers Robbe Decostere, Thibo Somers en Charles Vanhoutte was een krachtig signaal en gewoon een juiste beslissing. Maar ook de contractverlenging van Kevin Hoggas was belangrijk: Kevin is de speler met de meeste minuten in onze kern, hij is voor ons belangrijk op en naast het veld en daarom was het belangrijk om met hem verder te gaan.

We beseffen ook dat er bepaalde spelers niet de minuten hebben gekregen die ze hier zochten. Ook voor hen zoeken we oplossingen tijdens deze transferperiode.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Groen-Zwart onderuit in het Kuipje (2-0)

Cercle mocht de openingsspeeldag van het seizoen 2022-2023 afsluiten met een verplaatsing bij promovendus Westerlo. De Kemphanen hadden heel wat ervaring in huis en konden ook rekenen op een enthousiaste thuisaanhang. Popovic kreeg al na een half uur zijn 2de gele kaart en vlak voor rust kon Daci de score openen voor de thuisploeg. Een ideaal scenario, en Groen-Zwart moest achtervolgen na rust. De beste kansen bleven voor de thuisploeg, dat de vrije ruimte goed benutte. Vlak voor affluiten legde Vetokele de 2-0 eindstand vast.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Carlos Avina: “De vooruitgang die onze spelers hebben geboekt is fantastisch”

Met 45 punten en een 10e plaats in de rangschikking kan Cercle terugblikken op het beste seizoen in 1A sinds 2011-2012. “We zijn een interessant traject aan het afleggen maar we zijn er nog niet”, aldus technisch directeur Carlos Aviña in een exclusief gesprek.

Het voetbalseizoen voor Cercle zit erop. Nog tot en met woensdag wordt er getraind op Jan Breydel, donderdag staat er een oefenwedstrijd tegen Virton op het programma (achter gesloten deuren). Het ideale moment dus om even terug maar vooral vooruit te blikken met technisch directeur Carlos Aviña: “Naar volgend seizoen toe willen we de nadruk leggen op stabiliteit en dus de kern zoveel mogelijk bij elkaar houden”.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle klopt KV Mechelen (3-1)

Ploeg in vorm, KV Mechelen kwam als 4de in de stand op bezoek in Brugge voor speeldag 16 in de Jupiler Pro League. Groen-Zwart ging vanaf het startsein op zoek naar doelpunten en zag Utkus de score openen op hoekschop. Storm bezorgde de thuisploeg een koude douche door vlak voor rust gelijk te maken, maar in de 2de helft stoomde Cercle door en Hotic bracht vanop de stip Cercle weer op voorsprong. De Bosniër gaf daarna nog een knappe assist voor de 3-1 van Rabbi Matondo. Eindelijk was de 1ste thuiszege van het seizoen een feit.

Coach Yves Vanderhaeghe stuurde achterin met Utkus, Decostere en Velkovski 3 nieuwe namen het veld op na het debacle tegen Charleroi. Voorin kreeg Deman de voorkeur op Millàn.

Groen-Zwart begon met goede intenties aan de wedstrijd. Utkus verlengde een vrijschop van Van der Bruggen, maar zijn kopbal viel net voorbij de 2de paal waardoor Coucke niet moest tussenkomen. Op het kwartier kon Matondo zich voorbij Walsh draaien en oprukken. Zijn pass op Somers was goed en die bracht vanop links laag voor doel tot bij Deman die kon besluiten. Van Hoorenbeeck koen er nog net een voetje tussen steken, waardoor de poging in hoekschop ging. Even later draaiden de spitsen van Cercle de rollen om. Deman kapte zich vanop rechts naar binnen en bracht voor op Somers die voor zijn man dook en op doel besloot. Maar ook die poging miste het doel van Coucke op een haar na.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle krijgt Rouches niet helemaal klein (1-1)

Na de zure nederlaag in Oostende moest Cercle op zoek naar punten thuis tegen Standard. Bastien bracht de Rouches al vroeg op voorsprong, maar Daland wiste de opener op het kwartier uit. Na rust vielen er geen doelpunten meer.

Yves Vanderhaeghe bracht met Hotic en Matondo 2 nieuwe namen tussen de lijnen in vergelijking met de wedstrijd op Oostende. Utkus zat een schorsingsdag uit (5 gele kaarten) en Charles Vanhoutte verhuisde naar de bank.

Cercle poogde op hetzelfde enthousiasme als tegen KVO door te gaan en trok van bij de aftrap in de aanval. Het werd koud gepakt toen de eerste actie van Standard, na 3 minuten, tot bij Bastien kwam die het halve maantje in dribbelde en de bal buiten bereik van Didillon in de verste hoek krulde.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Gent houdt punten thuis na opener Millàn (2-1)

Op speeldag 9 in de Jupiler Pro League trok Cercle naar de Ghelamco Arena, op bezoek bij AA Gent. Millàn opende in de 1ste helft de score vanop de stip. Na de pauze draaide Gent de rollen om met doelpunten van De Sart en Lemajic.

Beide coaches brachten een onuitgegeven elftal tussen de lijnen. Bij Groen-Zwart was er voor het eerst een basisplaats voor Kanouté. Ook Corryn en Denkey kwamen in de ploeg. Velkovski en Deman begonnen op de bank.

De Ghelamco Arena was niet helemaal volgelopen voor het duel dat tijdens het WK Wielrennen werd afgewerkt. De spelers van Cercle lieten het niet aan hun hart komen. Millan versierde na dik 7 minuten een hoekschop. De bal kwam op het hoofd van Utkus die de binnenkant van de paal trof. Bolat was in eerste instantie geklopt, maar kon de bal in de herneming makkelijk oprapen.

Gent schrok wakker en nam het commando over. Op het kwartier kreeg het ook een eerste hoekschop. De bal kwam pardoes in de voeten van Bayo, die zijn poging op de lat mikte. 2 minuten later was er een vrijschop centraal voor doel. Operi vond de vuisten van Didillon op zijnweg.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!