koop tickets online

Cercle Community stelt 'Football Memories' voor

Dinsdag, symbolisch tijdens de derbyweek, stelde Cercle Brugge samen met de buren van Club en Stad Brugge het communityproject "Football Memories" voor. Het project wil ouderen, soms met (beginnende) dementie, samenbrengen rond voetbal. Of hoe voetbal als verbindende factor kan dienen om eenzaamheid tegen te gaan. Tijdens het persmoment in Jan Breydel waren onder andere Brugs burgemeester Dirk De fauw, schepen van cultuur Nico Blontrock en schepen van welzijn Pieter Marechal aanwezig.

Op zondag 26 december bekampen de twee Brugse voetbalploegen elkaar in de derby maar vandaag lanceerde de communitywerking van beide ploegen samen Football Memories. Cercle en Club stellen elk een voetbaltas ter beschikking van de Stad gevuld met stukken uit hun rijke voetbalerfgoed. Zo zitten er in de tassen memorabilia als krantenartikelen, retroshirts en zelfs een oude lederen bal die nog met veters is toegenaaid. Normaal gezien zou Cercle speler van de Eeuw Jules Verriest samen met Club Brugge-icoon Raoul Lambert de aftrap van de campagne geven, maar het Cercle coryfee moest in extremis zich laten verontschuldigen.

Cerle Brugge KSV

Burgemeester Dirk De fauw: “Brugge is een echte voetbalstad. De voetbaltassen willen een inspiratiebron zijn voor iedereen die met ouderen in gesprek gaat. Daarnaast past dit project ook in een Dementievriendelijk Brugge waarbij we een sfeer van solidariteit en gezamenlijk engagement willen creëren tussen generaties. Via onze Erfgoeddienst zetten we in Brugge al jaren in op reminiscentie waarbij we mensen stimuleren om spontaan of bewust herinneringen op te halen. Aan de hand van oude filmpjes, foto’s of voorwerpen uit het verleden worden mensen geprikkeld om hun verhaal te vertellen.”

“Samen voetbalherinneringen ophalen, dat is de essentie van Football Memories”, legt Schepen van Welzijn Pieter Marechal uit. Ouderen kunnen elkaar ontmoeten rond het rijke voetbalverleden van hun favoriete Brugse voetbalploeg. Reminiscentie versterkt het gevoel van eigenwaarde en het gevoel van identiteit. Ook voor ouderen met dementie is dit belangrijk. Hun oriëntatie in het heden werkt vaak niet meer zo goed, maar over het verleden weten ze nog veel te vertellen. Daarnaast kan het vertellen van persoonlijke verhalen uit het verleden er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat ouderen zich gemakkelijker kunnen integreren in een nieuwe omgeving zoals bijvoorbeeld een rusthuis, een woon- of zorgcentrum.”

Ook Cercle Brugge is tevreden over dit gezamenlijk project. “Als Brugse voetbalvereniging zijn we trots om het project ‘Football Memories’ mee te ondersteunen”, geeft Jo Roux, community verantwoordelijke van Cercle Brugge mee. “Het is een kans om onze 122-jarige, rijke geschiedenis op een nuttige manier in te zetten en in de spotlight te plaatsen. We zijn blij dat we kunnen meehelpen aan een project dat mensen met dementie terug persoonlijke erkenning geeft. Cercle Brugge wenst zo ook zijn rol als sociale vereniging verder te vervullen.”

De sporttassen komen er als uitbreiding op het bestaande reminiscentie-aanbod van Erfgoedcel Brugge. Geïnteresseerden kunnen de sporttassen, maar ook de andere souvenirkoffers, vanaf februari ontlenen via de uitleendienst van Erfgoedcel Brugge (www.erfgoedcelbrugge.be). Meer informatie over dementie staat op www.dementie.vlaanderen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Levensloop Brugge brengt al €30.018 op!

Zaterdag vond op de terreinen van Sport Vlaanderen Levensloop Brugge plaats. Na 2 jaar afwezigheid door corona werd de 5e editie van Levensloop Brugge een mini-editie, maar werd er uiteindelijk met €30.018 een aardig bedrag opgehaald ten voordele van de Stichting tegen kanker.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Veiling van ‘Miguel’-wedstrijdshirts levert €13.341 op voor Me To You!

De shirtveiling na Cercle-Gent ten voordele van de stichting Me To You bracht een recordbedrag van €13.341 op. Het shirt van Thibo Somers bracht met €2250 het meeste op, maar ook het truitje van Dino Hotic (€1050) en Robbe Decostere (€1000) waren fel gegeerd.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle Brugge Loves Football for All

Cercle Brugge loves Football for All

Regenboogweekend voor diversiteit en inclusie!

Het Belgisch profvoetbal draagt komende speeldag de kleuren van de regenboog tijdens de Football for All campagne. Onze kapiteins trekken de regenboogkapiteinsband aan en ook de cornervlaggen zullen het regenboogmotief hebben.

Met de Football for All campagne maken de Pro League en haar clubs hun statement voor diversiteit en inclusie. Het stadion moet een plaats zijn waar iedereen zijn passie kan beleven zoals hij of zij is.

De Football for All campagne is het startschot van de Come Together-maand van de KBVB, met verschillende acties rond diversiteit en inclusie, van KBVB en de vleugels, van jong tot oud.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Bedankt aan alle vrijwilligers!

Het is niet alleen krokusvakantie: deze week is het ook de week van de vrijwilliger en daarom willen we bij Cercle alle vrijwilligers eens extra in de bloemetjes zetten. Want dat verdienen ze: Cercle heeft namelijk dagdagelijks het geluk om te kunnen rekenen op de tomeloze inzet van heel wat vrijwilligers.

Alle vrijwilligers kunnen daarom deze week aan de dienst Ticketing van Jan Breydel terecht om een attentie op te halen: voor allen ligt een duoticket voor Cercle-Genk klaar, maar ook een voucher voor 10% korting in de Cercleshop.

Bedankt, vrijwilligers!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Neem samen met Cercle deel aan Levensloop Brugge op zaterdag 23 april!

Met de bedoeling om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Stichting tegen Kanker zal Cercle Brugge op zaterdag 23 april deelnemen aan Levensloop Brugge. “Peter” van de actie wordt ex-speler en huidig assistent-coach Jimmy De Wulf, die ook alle Cerclefans oproept om team “Cercle Brugge K.SV.” te vervoegen en mee te lopen of stappen voor het goede doel.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!