koop tickets online

Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 215)

(periode van 12-11-1960 -> 19-11-1960)


Cercle


Na de onverwachte zege tegen leider FC Turnhout hoopte elke Cerclefan uiteraard dat er tegen middenmoter SK Sint-Niklaas een verlengstuk aan het succes zou gebreid worden. Maar konden de groen-zwarten ook bevestigen ?  Het gebeurde wel eens meer dat de Bruggelingen wonnen als niemand het verwachtte maar het zou ook niet de eerste keer zijn dat zij de boot ingingen als niemand het voor mogelijk hield.
“Vic Bergh” trok die zondagnamiddag alvast richting Edgard De Smedtstadion om er voor “Het Brugsch Handelsblad” zijn bevindingen aan het papier toe te vertrouwen.   

“Cercle Brugge – S.K. Sint-Niklaas 0-1 : Cercle gaf vroeg Sint-Niklaasgeschenk !” : “Na de memorabele wedstrijd tegen FC Turnhout, waarin de groen-zwarten zich voor eenmaal op hun best toonden, werd het verleden zondag voor de trouwe Cercle-aanhangers weer eens een grote teleurstelling.  Niet zozeer het feit dat Cercle op eigen veld een eerste nederlaag opliep tegen een verrassend goede St-Niklaasploeg, ontstemde de lokale supporters, dan wel de wijze waarop domweg de zo kostbare twee punten als ’t ware werden weggesmeten…  Reeds voor de wedstrijd was er ten alle kante kritiek over de opstelling van de Brugse ploeg waarbij men er niets beter op gevonden had dan de zgz. “zieke” Roje op de backplaats te vervangen door Demey !  Iedereen die de matchen van Cercle van nabij volgt weet immers dat laatstgenoemde speler dit seizoen nog niet boven kwam en zijn vervanging zich reeds een hele tijd opdrong, wat wegens duistere redenen nog niet gebeurde.  Waar de anders zo sympathieke Oostkampenaar als half niet overtuigde, was het op zijn minst onverantwoord hem als achterspeler in lijn te brengen, iets waarmee men zowel de speler in kwestie als Cercle zelf een heel slechte dienst bewees.  De logica eiste in de eerste plaats de onbeschikbare Roje door de reserveback Van Vlaenderen –die de week tevoren tegen Roeselare trouwens goed zijn man had gestaan– te vervangen.  Maar neen, men leende zich liever tot een experiment waarvan men bij voorbaat wist dat er heel wat risico’s aan verbonden waren.  Het matchverloop heeft dat trouwens op treffende wijze bevestigd.  De Brugse verdediging rammelde dat het een aard was en zonder de onvermoeibare activiteit van Perot en Michiels, het brio van Mortier en… het slecht afwerken van de Waaslandse voorspelers, had het best een ramp kunnen worden.  Thans moest men tot 10 minuten voor het einde wachten om de gasten het enige doel van de partij te zien skoren, waarmee zij verdienstelijk de volle inzet wegkaapten.  De grove selectieflater had het hen echter heel wat vergemakkelijkt, zodat we gerust mogen zeggen dat Cercle en trainer Delfour een maand te vroeg aan hun tegenstrevers een St-Niklaasgeschenk uitreikten.”


Technische  krabbels…
Cercle Brugge – S.K. Sint-Niklaas  0-1


- terrein : uiterst glibberig en na de rust modderig.
- weersgesteldheid : betrokken en af en toe felle regenvlagen.
- opkomst : 6.000 toeschouwers.
- leiding : ref. Van Nuffel, goed, maar miste verantwoordelijkheidszin om de flagrante fout
  tegen Perot te bestraffen.
- fair-play : weinig aan te merken.
- corners : Cercle 9, St-Niklaas 6.
- het doelpunt : 80e min. : terwijl Demey en Baas passief lieten begaan, kan Van Dorselaer
  vrij en scherp boven de lichtjes uitgelopen Mortier binnenknallen.
- Cercle : Mortier, Demey, Serru, Perot, Baas, Michiels, Notteboom, Lambert, Bailliu, Daels,
  De Caluwé.
- Sint-Niklaas : Vereecken, Struyf, Janssens, Piessens, Ommeganck, Verleysen, Zaman,
  Beyers, Mariman, Van Dorselaer, Maes.


Na acht wedstrijden stond Kortrijk Sport op de eerste plaats met 11 punten, FC Beringen totaliseerde eveneens 11 punten maar omdat de Limburgers een verlieswedstrijd meer hadden stonden zij pas tweede.  S.K. Sint-Niklaas was na de zege op Cercle opgeklommen naar de derde plaats (10 punten) terwijl de groen-zwarten nu op de zevende stek stonden met negen punten.

De onbegrijpelijke opstelling van Demey als achterspeler zorgde voor heel wat commotie bij de Brugse voetbalsupporters.  Uiteraard was “Dani” er als de kippen bij om een “Bont beeld” van wat leefde bij de Cerclefans in “Het Brugsch Handelsblad” te laten publiceren…
 

Cerle Brugge KSV

Zijn illustratie kreeg volgend onderschrift : “De Cercle-aanhangers die, na de daverende partij tegen Turnhout, zondag hun mannen aan het werk zagen, hebben een koud stortbad gekregen.  Het werd een mager vertoon alhoewel men alle schuld niet op de spelers hun rug dient te schuiven.  Demey als back opstellen mag zeker als een tactische flater beschouwd worden.”

Cercle zat begrijpelijkerwijze in zak en as en het zou er waarschijnlijk niet op verbeteren want de volgende wedstrijd was een verplaatsing naar… leider Kortrijk Sport.  De vraag die leefde bij de supporters was vooral hoe de ploegopstelling er zou uitzien.  Zou Demey, die duidelijk in een mindere periode zat, toch weer in de ploeg staan en zo ja, op welke plaats zou hij uitgespeeld worden ?  Of zorgden de groen-zwarten, na een onverwachte nederlaag, voor een nieuwe stunt ?
Reporter van dienst “Veritas” mocht de trein richting Kortrijk nemen om er ter plaatse getuige van te zijn welke patronen de Bruggelingen op de grasmat zouden uittekenen.
“Kortrijk Sport – Cercle Brugge 1-2 – Het antwoord van Eric Daels !” : “De Cerclesupporters, die de wedstrijd op Lyra hebben gezien en daar de onvermoeibare Eric Daels in zijn element zagen, bij zoverre dat de Wevelgemnaar vast en zeker op de titel “beste transfer van de laatste jaren” mocht aanspraak maken, zullen ongetwijfeld verbaasd hebben opgekeken toen zij vernamen dat Daels uit de ploeg was gezet “omdat er toch één uitmoest… om Demey er in te houden” !  De verwonding van Bailliu –een inwendige bloedstorting in de knie– was echter voor de keuzeheer een welgekomen gelegenheid om Daels in laatste instantie toch terug in het elftal op te nemen.  Hij zal het zich beslist niet beklaagd hebben, want deze beweeglijke speler, die bovendien nog gestimuleerd werd door het feit dat hij in zijn streek optrad, heeft meteen een sportieve weerwraak genomen op degene die hem naar de invallers wilde verwijzen…  Negentig minuten aan een stuk heeft hij zich ingespannen om de prestigestrijd tegen de nieuwe leiders in het voordeel van de groen-zwarte kleuren te beslechten.  Tevens had hij in de twee doelpunten van Cercle een ruim aandeel : het eerste bracht hij aan, terwijl hij voor nummer twee zelf het orgelpunt plaatste.  Hopen wij nu maar dat de Cercle-verantwoordelijken op hun beurt zullen ingezien hebben welk waardevol element Daels voor hen betekent.  Bij het overlopen van de individuele prestaties menen wij de ganse Cercleploeg in éénzelfde hulde te mogen betrekken.  Er viel slechts een minder overtuigend presteren aan te stippen van het Waaltje Lambert, dat misschien wel een gevaarlijk doelschutter is, maar opnieuw te passief en te traag bleek.  In de verdediging, die prima speelde, dienen Mortier, Roje en Baas speciaal vermeld.  Vooraan was Daels de vedette, doch Michiels –in een Robert Somers-rol– en De Caluwé –die heel goed begreep wat van hem verlangd werd– mogen beslist ook met een “zeer goed” gekrediteerd worden.” 


Technische  krabbels…
Kortrijk Sport – Cercle Brugge  1-2


- opkomst : 10.000 toeschouwers.
- leiding : ref. Calonne, goed.
- terrein : glad, doch zeer goed bespeelbaar.
- weersgesteldheid : fris en betrokken.
- fair-play : geen enkele wanklank te noteren.
- corners : Kortrijk 11, Cercle 7.
- doelpunten : 59’ Notteboom 0-1, 76’ Daels 0-2, 79’ Roosen 1-2.
- Kortrijk Sport : Ververcken, Masselis, Vanneste, Vande Wiele, Desimpelaere,
  Haesebroeck, Bekaert, Van Maele, Feys, Losfeld, Roosen.
- Cercle : Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, Demey, Notteboom, Daels, Michiels, Lambert,
  De Caluwé.

Na de waarschijnlijk onverwachte maar welgekomen overwinning op het veld van leider Kortrijk Sport zag de klassering er weer een beetje anders uit.  FC Beringen was de nieuwe leider met 13 punten na negen wedstrijden.  Op de tweede plaats stond FC Turnhout (12 punten) en verder volgden : 3. Kortrijk Sport (11 punten), 4. Cercle (11), 5. UR Namen (11)*, 6. SC Charleroi (10), 7. SK Sint-Niklaas (10), 8. Berchem Sport (10), 9. FC Diest (9), 10. FC Mechelen (9), 11. Racing Doornik (9)*, 12. White Star (9), 13. Olse Merksem (8), 14. Lyra (6), 15. Racing Club Brussel (6), 16. FC Tilleur (2).

(*) UR Namen en Racing Doornik hadden reeds tien wedstrijden afgewerkt. 

De volgende wedstrijden bracht voor de groen-zwarten een nieuwe verplaatsing met zich mee.  Gastheer voor de Bruggelingen was het achtste geklasseerde Berchem Sport dat slechts één puntje minder telde dan Cercle.  Zich niet laten verrassen was andermaal de boodschap !  Ondertussen werd al eens vooruitgeblikt op de komende ontmoeting : “Berchem – Cercle : de groen-zwarten, die te Kortrijk in gunstige zin verrasten, staan morgen opnieuw voor een moeilijke verplaatsing naar de oud-eersteklasser Berchem.  Het betreft hier een vooruitgestelde wedstrijd die voor beide ploegen van kapitaal belang is.  Kunnen de Bruggelingen hun jongste prestatie bevestigen, dan achten we minstens een gelijk spel in hun bereik, hetgeen op zich zelf een flink bevredigend resultaat zou betekenen.  Bailliu nog niet hersteld zijnde, wordt de laatste opstelling niet gewijzigd, zodat volgende groen-zwarten naar Berchem reizen : Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, Demey, Notteboom, Lambert, Michiels, Daels, De Caluwé.”.

Brugge

* In onze vorige bijdrage schreven we reeds dat het onderwijs in de Brugse regio in de lift zat want een week eerder had men de Vrije Middelbare Landbouwschool te Oedelem ingewijd.  Nu was het de beurt aan het Instituut voor Doofstommen en Blinden en aan de nieuwe hotelierschool om feest te vieren :

“Nieuwe gebouwen in Instituut voor Doofstommen en Blinden te Brugge – Ook nieuwe hotelierschool in gebruik genomen” : “Zaterdag jl. wapperde de feestvlag aan het koninklijk instituut voor doofstommen en blinden, en aan de nabijgelegen school voor hoteliersters in de Snaggaardstraat te Brugge, n.a.v. de plechtige inzegening van de nieuwe gebouwen door Mgr. De Smedt.  Vooraleer tot de eigenlijke zegening der prachtige lokalen over te gaan, had in de kapel van de instelling een kerkelijke plechtigheid plaats, waarbij enkele jongens en meisjes van het instituut door Mgr. De Smedt het vormsel kregen toegediend.  Op deze plechtigheid waren verder ook nog aanwezig : gouverneur ridder van Outryve d’Ydewalle, senator Vande Putte, volksvertegenwoordiger Eneman, best. afgev. Storme, schepen De Meester, Mgr. Dhaems, algemeen directeur van het technisch onderwijs, E.H. Kan. Vandenberghe, secretaris van de bisschop van Brugge, terwijl nadien ook Mgr. Vangheluwe zich bij de genodigden kwam voegen.  Na de plechtigheid in de kapel, begaven de genodigden zich naar de school voor hoteliersters, waar de leerlingen van de school in hun keurige uniformen een dubbele rij vormden en waar Mgr. De Smedt overging tot de plechtige inzegening van de bar en de twee restaurants, waarna hij ook het kruisbeeld wijdde, dat door hem zelf in één der ruime en zeer modern opgevatte restaurants werd opgehangen.  Monseigneur hield hierna een korte toespraak, waarin hij zich richtte tot de leraars en de leerlingen van de hotelierschool en waarin hij o.m. de leerlingen aanspoorde opdat ze het beroep van hoteliers zouden uitoefenen in een geest van kristelijke hoffelijkheid en eerbied voor de klanten die ze, eenmaal hun diploma behaald, zullen te bedienen krijgen.  Nadat een kijkje was genomen in de prachtige lokalen van de school, gingen de genodigden naar de ruime gebouwen van het instituut voor doofstommen en blinden.  Hier kunnen de jongens en meisjes lager onderwijs volgen terwijl er ook een beroepsschool voor gehandicapte meisjes is ondergebracht.  De jongens en meisjes van de school stonden, samen met de zusters en de leden van het onderwijzend personeel in de ruime hall van het nieuwe gebouw opgesteld, waar Mgr. De Smedt overging tot het wijden van de kruisen, die naderhand door jongens en meisjes naar de onderscheidene klaslokalen werden gebracht.  Monseigneur hing zelf ook een kruis op, en wel in de hall van het gebouw.  Na het plechtige gedeelte onderhielden de bisschop en de gouverneur zich met de jongens en meisjes waarna in de feestzaal van de instelling een korte feestzitting plaats greep.”   
 

Cerle Brugge KSV

Het Koninklijk Gesticht voor Doofstommen en Blinden werd gesticht door kanunnik Charles Louis Carton. Aanvankelijk gevestigd in het jezuïetencollege aan de Spiegelrei, zou het later grotere naamsbekendheid verwerven als het Spermalieinstituut, gelegen aan de Snaggaardstraat.  Opname van omstreeks 1930 (bron foto : beeldbank Brugge).

* Wij weten allemaal wie er langskomt op 6 december, tenminste, als je het voorbije jaar braaf bent geweest, wat in veel gevallen een uiterst rekbaar begrip blijkt te zijn…  Enkele weken eerder maakt Sinterklaas zijn intrede en zetelt hij, of een hulpsint, in één van de vele speelgoedpaleizen die de kinderen doen dromen van meer.  In Brugge was “Au Bon Marché” in de Steenstraat hiervoor heel goed gekend en werd de derde verdieping er omgetoverd in een aards speelgoedparadijs voor alle brave en ook wel voor de minder brave kinderen.

“Dani” maakte er alvast een prachtig “bont beeld” van :
 

Cerle Brugge KSV

De begeleidende tekst was als volgt : “We zitten terug volop in de Sint-Niklaasperiode.  De Heilige man zetelt in alle grootwarenhuizen en mag zich beslist op een flink bezoek beroemen.  Dat de man in kwestie vaak op zijn tanden moet bijten bij al die jeugdige ontboezemingen zal wel niemand betwijfelen.  Niettemin geloven wij toch dat het toch aangenamer moet zijn de kinderen te horen die u hun dromen en wensen toefluisteren dan bvb. de politieke debatten in de krant te lezen.  Misschien maken die vragende oogjes hem soms weemoedig…  Merkwaardig is alleszins dat wij de Heilige man ieder jaar vroeger te zien krijgen, straks zetelt hij gans het jaar door…” 

Wie de tekst in het “bont beeld” zelf leest ziet dat het kind dat het verst verwijderd is van de Sint aan zijn vader vraagt : “Papa, is da den dien van de lienevasion ze broere ?”.  Wij zouden er een quizvraag van kunnen maken : “Is er iemand die weet wat die kleine bedoelt met “de lienevasion” ?”.
Laat ik maar meteen verklappen dat “de lienevasion” een Brugs grootwarenhuis was in de Kuipersstraat en dat “de lienevasion” de Brugse benaming was voor wat in feite “A l’Innovation” noemde.  Want in die tijd klonk een Franse naam blijkbaar veel beter dan een degelijke Vlaamse naam…  “A l’Innovation” was gevestigd waar wij nu de Brugse hoofdbibliotheek “Biekorf” aantreffen.

Op de plaats waar “A l’Innovation” en later de Brugse hoofdbibliotheek “Biekorf” de deuren openden was het warenhuis van Leonhard Tietz de voorloper.  Op onderstaande foto, die dateert van omstreeks 1910, zien wij de imposante voorgevel van dit warenhuis van Tietz.  Bespaar u de moeite om deze gevel in de Kuipersstraat alsnog te gaan bewonderen, ze is helaas sinds jaar en dag uit het stadsbeeld verdwenen.
 

Cerle Brugge KSV

Het warenhuis Leonhard Tietz in de Kuipersstraat (bron foto : beeldbank Brugge).

A l’Innovation” was de naam van enkele Belgische grootwarenhuizen waarvan het eerste warenhuis in 1897 in de Nieuwstraat in Brussel geopend werd.  In 1901 ontwierp architect Victor Horta een nieuw pand voor “A l’Innovation” in art-nouveaustijl.  De opening van het nieuwe gebouw, dat vooral uit glas en staal bestond, vond plaats op 27 april 1903.  Het dak bestond hoofdzakelijk uit glas zodat er veel daglicht binnenviel en de aangeboden waren er in daglicht konden worden bekeken.  Het gebouw zou pas in 1920 helemaal afgewerkt worden.  Dit warenhuis kwam op een vreselijke manier in het nieuws toen een zware brand er op maandag 22 mei 1967 woedde.  Niet minder dan 323 mensen verloren er het leven en nog eens 150 mensen raakten er gewond, al bestaat er over het exacte aantal slachtoffers nog steeds twijfel.

In “A l’Innovation” kon men bijna alles kopen, van meubels tot kleding, huishoudgerief, cosmetica, werktuigen, juwelen, voeding en nog veel meer.  De meeste warenhuizen van “A l’Innovation” herbergden ook een restaurant en een kapperszaak.  In 1932 lanceerde het warenhuis een nieuw concept onder de naam “Priba” wat een samentrekking was van Prix Bas en uiteraard sloeg op de lage door hen gehanteerde prijzen.  In 1969 vond een fusie plaats tussen de warenhuisketens “A l’Innovation”, “Bon Marché” en Vaxelaire wat leidde tot het ontstaan van “INNO-BM”.  Reeds in 1974 fusioneerde de nieuwe groep met de warenhuisketen “Grand Bazar” (GB) waardoor “GB-INNO-BM” ontstond.  In juni 2001 nam “Galeria Kaufhof” de warenhuizen van “Inno” over, bouwde deze om naar het Galeria-concept en liet ze verder bestaan onder de naam “Galeria Inno”.

Het Brugse filiaal van “A l’Innovation” kwam er in 1920 toen de warenhuisketen het voormalige warenhuis Leonhard Tietz aankocht.  Het filiaal kende een bloeiend bestaan maar mettertijd bleek het warenhuis verouderd en beantwoordde het niet meer aan de vele (hoge) eisen die gesteld werden.  Er werd beslist om het bestaande pand in de Kuipersstraat te verlaten.  Aan een stukje Brugse geschiedenis in de Kuipersstraat was een einde gekomen.  Het pand werd in 1976 gesloopt.
Op de plaats waar het warenhuis Leonhard Tietz en later “A L’Innovation” hun waren aan de Bruggelingen verkochten vond nadien, tot op de dag van vandaag, de Brugse hoofdbibliotheek “Biekorf” een onderkomen.     
 

Cerle Brugge KSV

De gebouwen van “A L’Innovation” in de Kuipersstraat (bron foto : beeldbank Brugge).

(Marnix Knockaert)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Praatje met een speler - Giulian Biancone


‘Voorop gaan in de strijd’

Ik maakte van de interlandbreak gebruik om ondermeer Giulian Biancone te interviewen.  De jonge  Fransman ontpopte zich in de eerste seizoenshelft tot één van de publiekslievelingen.  Met zijn grinta en inzet gaat hij altijd voluit.  Ik had met hem een gesprek over verleden, heden en toekomst.  Een verslag van een aangenaam gesprek met een gemotiveerde jonge gast van 19 die zijn eerste buitenlands avontuur beleeft.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 218)

(periode van 31-12-1960 -> 07-01-1961)


Cercle

De groen-zwarten zaten in een dipje, dat was het minste wat over de huidige toestand kon gezegd worden.  Verloren op FC Mechelen (2-1) en thuis slechts gelijk gespeeld tegen Sporting Charleroi (2-2).  Na de goede resultaten eerder was dit een koude douche.  Hoog tijd dus om het in de volgende thuiswedstrijd, tegen Racing Doornik, over een andere boeg te gooien.  De hamvraag was uiteraard of deze theorie vlot in de praktijk kon omgezet worden.  “Vic Bergh” trok in opdracht van “Het Brugsch Handelsblad” richting Edgard De Smedtstadion.  Zou hij er getuige van zijn dat Cercle de gunstige kentering inzette of bleven de groen-zwarten in hetzelfde bedje ziek ?

“Cercle Brugge – Racing Doornik 0-0 : Cercle zonder doelschutters” : “Toen Cercle, spijt een doorlopende meerderheid er maar niet in slaagde de stug versterkte en gesloten Doornikse verdediging uit elkaar te krijgen en na ruim een uur spel nog steeds vruchteloos achter een doelpunt zocht, hoorden we de zo verkleefde en steeds luid aanmoedigende Maurice Bonte (alias Chareltje Mentebolle) met overtuiging roepen : “Het zal weer in het laatste kwartier moeten gebeuren”.  En inderdaad, naarmate het einde naderde van deze snel en hardbetwiste wedstrijd, nam de lokale druk op het Waalse doel nog toe, stuwde Perot onvermoeibaar zijn maats in de aanval en nam hij de Racingkeeper op de korrel.  Maar alles bleef vruchteloos, tegenover de vaak treuzelende en pingelende Brugse aanvallers namen de numeriek sterkere geel-zwarte verdedigers niet het minste risico en ruimden alles ongenadig hard en ver weg.  Zoals Charleroi de week tevoren, bereikte ook Racing Doornik thans haar doel door de lokalen in bedwang te houden en een kostbaar puntje te ontfutselen dat we, niettegenstaande de afgetekende Cerclemeerderheid, niet eens onverdienstelijk kunnen noemen.  Tegenover de opnieuw falende groen-zwarte voorlijn, die het zelden tot een snedige en gave doordrijvende actie bracht, huldigden de gasten een stevig versterkt “safety first”, dat weliswaar af en toe enkele gaten vertoonde en hard op de proef werd gesteld, maar vooral dank zij de effenaf puike keeping van Liénard, kranig standhield tot het einde.  Dit nieuw kostelijk verliespuntje mag gerust weer op de rekening van de lokale voorhoede geschreven worden, die nooit de juiste tred vond tegen een nochtans te kloppen bezoekende defensie en andermaal opvallend inspiratie, slagvaardigheid en zelfs samenhang miste, om dan nog niet te spreken van de onvoldoende schotvaardigheid en slordige afwerking.  We zien waarlijk niet goed in wie van de Cercleforwards zondag een doelpunt had kunnen scoren, al kwam het voorbeeld nog zo treffend van André Perot die de enige met schietpoeder in de schoenen was, maar een bijna onklopbare Liénard op zijn weg vond !  Hier werd heel treffend aangetoond dat de Brugse voorlijn niet meer bij de zaak is en vruchteloos de verloren forme aan het zoeken is.  De verpersoonlijking van dit falen vindt men in het presteren van Bailliu, die normaal de motor is van de voorhoede waarrond gans de aanvalsactie draait, maar die thans maar niet op gang geraakte.  Gilbert werkte en draafde wel als niet één en trachtte zich doorlopend vrij te spelen, zonder nochtans ooit de juiste tred of opening te vinden.  Als men er aan toevoegt dat zijn nevenmaats al te uitdrukkelijk op hem speelden en de verantwoordelijkheid van het besluiten meestal aan hem overlieten, zal het niemand verwonderen dat er weinig van terechtkwam.  Notteboom bleek evenmin op dreef en miste dan nog “de” kans van de wedstrijd toen hij door Perot vrij in het straatje werd gezonden en alleen voor doel nog ver naast plaatste.  Daels kende enkele goede flitsen maar miste regelmaat in zijn presteren en vooral preciesheid in zijn doelschieten.  Michiels van zijn kant acteerde heel ijverig tussen de lijnen, maar het ontbrak hem aan de juiste pas.  Ten slotte was er vooraan nog de jeugdige Flamée die zijn debuut deed als linksbuiten, daar waar hij in reserve meestal als kanthalf of inside optreedt.  Zijn eerste helft was heel bevredigend, want hij speelde goed op zijn lijn, gaf verzorgde passen weg en dreef enkele goede doelpogingen door, maar na de rust was het beste er bepaald van af.  Hij ging mee op in het treuzelend en te persoonlijk spel van de andere voorspelers en verbrodde zodoende tal van goed opgezette acties.  In Flamée zit er gewis stof van een flinke voetballer, alhoewel er nog heel wat dient geschaafd…  Toch achten we dit experiment niet mislukt en we zouden hem gerust nog een nieuwe kans geven.  Zonder volledig te overtuigen, kon Cercle in haar geheel toch beter bevredigen dan tegen Charleroi, die trouwens iets hoger dan Doornik mag aangeschreven worden.  Zondag zat er beslist meer geestdrift en zegewil in het acteren der groen-zwarten, maar het falen van de voorlijn en een zekere vermoeidheid en loomheid die op gans de ploeg en haar presteren weegt ontzegde hen een mogelijke overwinning.  Als we spreken van vermoeidheid, dan baseren we ons hiervoor bijzonder op de verklaringen van de Cerclespelers zelf, die achteraf betoogden dat de inspanningen die reeds sinds 15 augustus bijna zonder onderbreking geleverd werden en de zware velden, terdege de reservekrachten van menig groen-zwarte acteur hebben aangetast.  En dat moet wel zo zijn, want de goede wil van alle spelers ten spijt om toch maar de zege uit het vuur te slepen, viel het op dat zulks niet voldoende was om de beslissing af te dwingen.  Dat tikje macht en snelheid dat nodig is om een aanval succesvol door te voeren ontbrak hetgeen de fysiek sterke tegenstrevers toeliet steeds gepast het gevaar te keren.  De halflijn was nog de enige die hierop een uitzondering maakte.  Perot was immers onvermoeibaar zowel in het verweer als in het opbouwen, alhoewel zijn slordig aangeven ook heel wat inspanningen deed teloor gaan.  Na de rust speelde hij trouwens voluit de aanval en was quasi de enige om op doel te schieten.  Meer sober maar even effectief was De Caluwé maar ook zijn ultiem vooruitstuwen leed schipbreuk.  De beste lokale speler was echter Baas die kalm en beheerst alles afstopte en ook zijn ontzetten tot in de puntjes verzorgde.  De sympathieke Sluisenaar heeft weer volop zijn zelfvertrouwen teruggevonden, hetgeen vast en zeker aan de basis ligt van zijn flink verbeterd en betrouwbaar presteren.  Noch Mortier, noch Serru, noch Roje kan ten slotte iets aangewreven worden, al moeten we Marin nogmaals waarschuwen voor zijn soms al te flegmatiek optreden, hetgeen ei zo na zelfs een doelpunt kostte.  Van de Cerclekeeper onthouden we zijn mooie save op het ver verrassend schot van J. Leblancq terwijl hij voor de rest een eerder rustige namiddag beleefde.  Kunnen we het betreuren dat de groen-zwarten voor de tweede opeenvolgende maal een kostbaar puntje verspeelden, dan willen wij hen hiervoor geen steen werpen.  Morgen kunnen zij genieten van een verdiende rustdag die hen hopelijk weer helemaal zal heropknappen om dan met nieuwe krachten en nieuwe moed de beslissende terugronde aan te vatten.  Kan Cercle in de komende matchen de nodige geestdrift en allesgevende zegewil opbrengen, dan is nog niets verloren en blijven haar promoveringskansen gaaf.  Maar dan zal er niets, volstrekt niets aan het toeval mogen overgelaten worden !”.

Technische  krabbels…
Cercle Brugge – Racing Doornik  0-0


- opkomst : 4.000 toeschouwers.
- terrein : iets glibberig.
- weersgesteldheid : betrokken en regenachtig.
- leiding : ref. Hannet, behoorlijk.
- fair-play : tamelijk correct.
- corners : Cercle 7, Doornik 1.
- Cercle : Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, De Caluwé, Notteboom, Daels, Bailliu, Michiels,
  Flamée.
- Racing Doornik : Liénard, Gaillet, Liégeois, J. Leblanc, Timmermans, G. Leblanc,
  Mangain, Rivière, Debaissieux, Baert, Deneubourg.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
125 jaar KBVB - Feest en modernisering

In 2020 viert de Belgische Voetbalbond de 125e verjaardag.  In dit kader is ook de verdere uitbouw voorzien van het “Belgian Football Centre” in Tubeke. Het is de bedoeling dat deze site het epicentrum wordt van het Belgisch voetbal en het is een belangrijke pijler in de plannen van de Voetbalbond om in 2022 één van de toonaangevende voetbalfederaties in Europa te zijn. In dit kader pakt de Voetbalbond ook uit met een nieuwe visuele identiteit voor de eigen organisatie, de “Rode Duivels”, de “Red Flames” en “1895 Official Belgian Fan Club”. Bij een verjaardag hoort ook een fotoboek.  Dit zal in 2020 verschijnen en zal foto’s bevatten van het rijke erfgoed van het Belgische voetbal. Ook diverse jubileumactiviteiten staan in 2020 op het programma.  Ondergetekende was uitgenodigd op de persconferentie van donderdag 7 november, maar kon niet tegenwoordig zijn.  Vandaar, om u toch terdege te informeren, hieronder de officiële versie van de uiteenzetting.

Belgian Football Centre, het hart van het voetbal in België 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Georgette Van Damme is 100 jaar!


100-jarige Cercle-supporter


Vandaag, 30 oktober, blaast Georgette Van Damme 100 kaarsjes uit! De eeuwelinge is sinds jaar en dag Cercle-supporter.  Dit ter ore gekomen, trokken de hoofdredacteur van SHOT samen met de speler van de eeuw, Jules Verriest, in naam van Cercle, een week voor ”het eeuwfeest ten huize van”.

Georgette woont immers nog steeds zelfstandig in haar huis.  Ze was compleet verrast met dit bezoek en de geschenkjes (verjaardagskaartje, sjaal en boek 115 jaar Cercle).  De eeuwelinge heeft vijf in leven zijnde kinderen.  Patrick en Christiaan, Ria, Martine en Longina.  Deze waren op de hoogte van het bezoek en beide laatste waren ook present (zie foto).

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Praatje met een speler - Calvin Dekuyper


Dankbaar


Wie vorige zaterdag de wedstrijd tussen de landskampioen en Cercle volgde, krabde zich wellicht even in de haren bij de namen van de startende elf.  Op het middenveld troffen we daar Calvin Dekuyper aan.  Calvin wie, vroeg veruit iedereen zich af?  
Wij er dus als de kippen bij om wat extra duiding te geven omtrent deze Belofte speler die zijn debuut maakte op het hoogste niveau
.

Wie is Calvin, Calvin?
 

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!