koop tickets online

Cercle pakt uitzege op Kortrijk!

Op een lastig te bespelen veld klom Cercle via doelpunten van Ugbo en Pavlovic op een 0-2 voorsprong, maar vlak voor de rust bracht Makarenko de spanning terug in de wedstrijd. In de tweede helft probeerde Kortrijk het met opportunistisch voetbal en individuele acties van Selemani, maar de Cercle-verdediging hield al bij al makkelijk stand. De spanning bleef tot het einde van de 9 (!) minuten blessuretijd, maar Cercle hield de voorsprong vast en pakte zo een belangrijke driepunter.

Bij Cercle verscheen kersverse aanwinst Strahinja Pavlovic meteen aan de aftrap, samen met Bates en Marcelin vormde hij het centrale trio van een vijfmansdefensie. Kevin Hoggas keerde ook terug in de ploeg, hij verving Kanouté op het middenveld. Vitinho nam de plek in van de geblesseerde Velkovski.

Thomas Didillon mocht zich in de openingsfase al meteen twee keer onderscheiden. Het harde schot van Gilles Dewaele keerde hij met de vuisten, het schot van Makarenko kon hij klemmen. Het antwoord van Cercle volgde meteen. Musaba, in de nieuwe formatie in een centralere rol en dichter bij Ugbo, was sneller dan iedereen maar zijn schot bleef steken in de modder. Enkele minuten later troefde Musaba Derijck af op snelheid, maar Ilic kon de bal nog net uit de voeten van de Cercle-aanvaller halen. 

Cerle Brugge KSV

Halfweg de eerste helft klom Cercle op voorsprong. Hoggas zorgde met een knappe volleypass voor een versnelling in de aanval, Vitinho pakte uit met een lage voorzet en aan de tweede paal tikte Iké Ugbo zijn elfde doelpunt van het seizoen binnen. Cercle duwde meteen door: een knap schot van Hotic ging via een Kortrijk-been in hoekschop, die door debutant Pavlovic in doel werd gewerkt.
Er volgde een schuchtere reactie van de thuisploeg met een volley van Jonckheere die enkele meters over waaide. Na een afgeweerde hoekschop begon Teddy Chevalier aan een indrukwekkende rush over een half veld die hij besloot met een subtiel lobje, maar een attente Didillon duwde in hoekschop. Vlak voor rust viel de aansluitingstreffer toch uit de lucht voor KV Kortrijk: het afstandsschot van Makarenko verdween via de paal in doel.

Cerle Brugge KSV

Het belabberde veld in het Guldensporenstadion kreeg tijdens de rust nog een fikse bui te verwerken. Kortrijk begon met wat druk en enkele hoekschoppen, maar meer dan een voor buitenspel afgekeurd doelpunt van Sainsbury leverde dat niet op. De snelheid van Musaba bleef Kortrijk voor problemen stellen, maar zijn schot werd afgeblokt door een verdediger en werd zo een eenvoudige plukbal voor Ilic. Selemani, de bedrijvigste aan de kant van de thuisploeg, schoot een metertje over.

Yves Vanderhaeghe gooide er met Badamosi een extra spits in en het spel van de thuisploeg werd nog een stukje opportunistischer. Na een mooie combinatie leek Musaba Cercle op 1-3 te zetten, maar het doelpunt werd afgekeurd voor voorafgaand buitenspel van Ugbo. Nadat Marcelin de thuisdoelman nog eens aan het werk had gezet met een goeie kopbal, werd Kortrijk in de slotfase toch weer sterker. De Cercle-verdediging stond pal en het was bij het ingaan van de blessuretijd zelfs de ingevallen Thibo Somers die nog het dichtst bij een doelpunt kwam, maar Ilic dook opnieuw gepast in de voeten. In de 99ste minuut viel een Kortrijkse kopbal nog op het dak van het doel van Didillon, voor scheidsrechter Lothar D’hondt eindelijk voor het verlossende fluitsignaal zorgde.Opstelling Kortrijk: Ilic – Dewaele, Hines-Ike, Derijck, Sainsbury – Sissoko (63’ Badamosi), Jonckheere, Makarenko – Chevalier, Gueye (74’ Stojanovic), Selemani

Opstelling Cercle: Didillon – Biancone (87’ Corryn), Marcelin, Bates, Pavlovic, Vitinho – Vanhoutte, Hoggas, Hotic (72’Kanouté) – Musaba (81’ Somers), Ugbo (81’ Denkey)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
beloften winnen met 1-4 in en tegen RSC Anderlecht

De beloften hebben maandagavond een oefenwedstrijd in en tegen RSC Anderlecht met ruime 1-4 cijfers gewonnen.

Een glansrol was weggelegd voor Aske Sampers, één van de 7 jeugdspelers van Cercle die vorige maand nog een contractverlenging ondertekende. Nadat RSCA al vroeg op voorsprong kwam in de partij, was het Sampers die met een hattrick een groot aandeel in de ommekeer had. Het vierde Brugse doelpunt kwam op naam van Jelle Schiffer.


Selectie RSC Anderlecht: Vanhoutte, Swinnen, Camara, Debast, Sardella, Masscho, Engwanda-Ongena, Mehssatou, Colassin, Arnstad, Lokesa, Bouchouari, De Wilde, Leoni, Nonge, Agyei, Stassin & Guindo.

Cercle Brugge: Langenbick, Zutterman (30' El Bahri), Broos, Vandemaele, Schiffer, Suffys (66' Schepers), Sampers, Coens, Kurt (82' Claeys), Scholaert & Ackx.

Doelpunten: 9' (1-0); 22' Sampers (1-1); 25' Schiffer (1-2); 39' Sampers (1-3); 58' Sampers (1-4)

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Stem nu op de CAPS Goal uit april!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Gregory Mertens forever

Vandaag, vrijdag 30 april, is het exact 6 jaar geleden dat Gregory Mertens op amper 24-jarige leeftijd overleed. Mertens speelde tussen 2011-2014 in totaal 88 wedstrijden voor Cercle Brugge en scoorde als centrale verdediger 10 keer voor Groen-Zwart.

Van Cercle trok Mertens in 2014 vervolgens naar Lokeren. Toen hij op 27 april 2015 als gevolg van een hartfalen plots in elkaar zakte tijdens een wedstrijd met de beloften van KSCL, werd Mertens onmiddellijk gereanimeerd. In een zorgwekkende toestand werd hij nog naar het ziekenhuis gebracht, maar uiteindelijk stierf hij drie dagen later. Gregory, voor altijd in ons Groen-Zwart hart.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 227)

(periode van 20-05-1961 -> 27-05-1961)

  • Cercle

Eindelijk was de terugkeer van de Brugse groen-zwarten op het hoogste voetbalniveau een feit.  Er stond wel nog een (inhaal)wedstrijd tegen FC Tilleur op het programma maar dat zou de pret, zelfs ingeval van een nederlaag, niet kunnen drukken.  Niet minder dan vijftien (!) seizoenen, met zelfs een vierjarig intermezzo in Derde Klasse, had het geduurd voor Cercle weer aan de oppervlakte verscheen en de plaats claimde waar het thuishoorde : in Eerste Klasse !
Ook doelman Willy Mortier uitte zijn grote tevredenheid in een artikel in “Het Brugsch Handelsblad” :

Willy Mortier aan het woord…  “Wij zijn toch zo gelukkig…” ”  “Het is echt niet te geloven…  Wij hebben dit jaar op voetbalgebied eerder een matte prestatie geleverd en wij promoveren naar Eerste.  Vorig jaar speelden wij mooi voetbal, doch het was niet productief genoeg en de promovering ontglipte ons op één doelpunt te Mechelen in de beruchte testmatch tegen Patro Eisden.  Twee seizoenen geleden scheelde het slechts één puntje om naar Eerste nationaal over te gaan.  En nu zullen we volgend seizoen opnieuw derby’s spelen in de Belgische hoogste voetbalafdeling.  Of wij allemaal gelukkig zijn, hoeft niet gezegd…”.  Zo vertelde ons verleden week na de beslissende match te Charleroi Cercle’s doelman Willy Mortier, die een zeer ruim aandeel heeft in de promovering.  Maar daarover mag men hem niet spreken.  “Cercle vormt een geheel en ALLEN hebben er aan meegeholpen”, verzekert hij.  “Trainer Delfour heeft het bestuur van Cercle in 1958 beloofd dat hij de groen-zwarten in drie jaar naar Eerste zou brengen en hij heeft woord gehouden.”
“Ik weet het”, zegt Mortier, “men heeft Delfour de laatste tijd fel bekritiseerd.  Hij heeft net zoals iedereen fouten en gebreken, doch wij moeten eerlijk zijn, het is een goede trainer.  Hij heeft Cercle leren voetballen, maar met het spelersmateriaal waarover hij beschikte, was het niet mogelijk voetbal te spelen zoals hij het wenste.  Dit heeft hij moeten inzien en hij was verplicht zijn spelmethode te veranderen.  In de terugronde heeft Cercle dan een verdedigingssysteem toegepast dat tot flinke resultaten heeft geleid.  Op de twaalf laatst gespeelde wedstrijden behaalde Cercle 22 punten.  Wij kregen slechts acht doelen tegen, waarvan zes thuis en slechts twee op verplaatsing.  Gelukkig kwam de forme en het zelfvertrouwen terug bij kapitein Bailliu, hetgeen doeltreffend gewerkt heeft op de moraal van ons allen.  Ik persoonlijk was zeer pessimistisch tot voor de wedstrijd tegen Kortrijk, maar van dan af begon ik terug te geloven in de promoveringskansen, die definitief vastgelegd werden tegen Club Mechelen en Charleroi.”
In verband met de wedstrijd te Charleroi, Willy, is het waar dat gij daar met stenen bekogeld werd ?
“Inderdaad.  Ik kreeg een steen tegen mijn kaakbeen.  Ik reageerde nog niet direct, doch wreef met mijn hand over mijn gezicht en stelde vast dat ik geweldig bloedde.  Ik verwittigde de scheidsrechter en tot het einde stonden twee terreinafgevaardigden achter mijn doel om mij te beschermen tegen het onsportief Waals publiek.  Ik moet eerlijk bekennen dat ik de ballen niet durfde halen die tegen de balustrade lagen, ik had zeker nog meer stenen naar het hoofd gekregen.  Nu, de zege en de hulde die ons na de wedstrijd op het plein werd gebracht door de Brugse supporters, heeft die pijn en dit incident rap doen vergeten !”
Hebt u dit seizoen alle wedstrijden gespeeld, Willy ?
“Zeker, samen met Bertje Serru en Dré Perot heb ik geen enkele wedstrijd gemist.  Ik moet hier een bijzondere hulde brengen aan Perot die dit jaar waarlijk ‘gevochten’ heeft voor de promovering.  Ook zijn wens om volgend jaar tegen Gantoise te kunnen spelen zal zonder bepaalde tegenslagen in vervulling gaan.  Ikzelf ben natuurlijk gelukkig in Eerste nationaal tegen de grote ploegen te kunnen uitkomen.”
Wat denkt u over de toekomst van Cercle ?
“Wel, de ploeggeest is momenteel vanzelfsprekend buitengewoon en ik meen dat wij met deze ploeg flinke resultaten kunnen behalen in Eerste.  Ons elftal is niet zo oud en dit is ook een element dat niet uit het oog mag verloren worden.  U hebt daar gezinspeeld op mijn kansen als nationale portier, wel, ik denk daar zeer weinig aan.  Alleen Cercle telt voor mij en als wij volgend seizoen ons kunnen handhaven, zou dit reeds een flink resultaat betekenen.  Een goede ploeggeest en een intens trainen zijn daarvoor de eerste vereisten.  Ik druk de wens uit dat het bestuur innig moge samenwerken met de spelers om de moraal hoog te houden.  Iedere speler deed wat hij kan en de soms ongegronde kritiek schaadt sterk de moraal van de jongens.  Ik ben nu 26 jaar, verdedig nu reeds vijf seizoenen de groen-zwarte kleuren en speel vier jaar in het fanion elftal.  Niet alleen zijn de spelers gelukkig met de promovering, doch ook voor de supporters, het bestuur en vooral voor voorzitter Pierre Vandamme, die samen met Robert Braet de morele trainers mogen genoemd worden.  De verkwikkende woorden van deze ware sportmannen oefenen op ons zo’n sterke invloed uit.  Ook in de sport is opbeuring een grote en vaak beslissende factor in moeilijke omstandigheden !”
Tot daar dus Willy Mortier, die we samen met zijn ploegmaats nogmaals van harte feliciteren met de hoop hen volgend seizoen naast Club met klank de Brugse kleuren te zien verdedigen.”

 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle op stage

Door de start van de heraanleg aan de oefenvelden werkt Cercle deze week een trainingsweek af in de Ardennen. Met een duidelijke focus op het fysieke aspect - de spelers ondergingen vorige week allemaal fysieke en medische proeven, moet de conditie op peil worden gehouden én wordt van het moment gebruik gemaakt om het nieuwe seizoen al conditioneel voor te bereiden. Donderdagmiddag keren de spelers en stafleden terug naar Brugge.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!