koop tickets online

"De eeuwige 25" - interview met auteur Patrick Cornillie

Lichterveldenaar Patrick Cornillie, ook auteur van het boek “De Cercle van mijn leven” over Julien Verriest, schreef dit deel van de serie over “de beste” voetballers van diverse ploegen. Eerder verschenen reeds de versies over Anderlecht, Antwerp, en de buren.

Hoe kwam uitgeverij Willems bij jouw terecht om de “Cercle-editie” te schrijven, Patrick?

Patrick: “ Ik ben eigenlijk gespecialiseerd in wielersport/wielerboeken en fietsgidsen.  Dat is  mijn “dada”.  Fietsgidsen maken voor de uitgeverij Lannoo is mijn hoofdbezigheid.  De  bekende fietsknooppunten gidsen.   Recreatieve fietsroutes maken.  Ook wielerhistoriek.  Tot op heden schreef ik slechts één voetbal-gerelateerd boek en dat was de biografie van Jules Verriest.  Ik dacht dan ook dat het daarbij ging blijven.  Ooit vroeg men mij of ik ook de biografie van Raoul Lambert wou schrijven.  Men stelde dat Brugge twee voetbalmonumenten telt.  Dat uitgangspunt is terecht, en ik vind Raoul ook een zeer aangenaam man, maar ik ken hem en Club te weinig om er over te schrijven.  Waarom schreef ik het boek over Jules?  Wel, dat heb ik allemaal van nabij meegemaakt.  Toen ik zes/zeven jaar was, ging ik met mijn vader mee naar het voetbal en ik woon nog steeds elke thuiswedstrijd van Cercle bij.  Over Groen-Zwart weet ik bijgevolg veel, maar over Club helemaal niet.

Cerle Brugge KSV

Bijgevolg wimpelde ik dat voorstel af en dacht dat het bij dat ene voetbalboek ging blijven.  Eind 2019 kreeg ik de vraag van uitgeverij Willems, die bezig was met een reeks boeken met als titel “De eeuwige 25”, om het deel over Cercle te schrijven.  Wellicht hadden ze mijn boek over Jules gezien en namen ze zo contact op met mij.  Ik vond dit wel een leuk idee.  Vandaar volgde er voor mij een tweede voetbalboek tussen de wielerboeken.

Het concept is duidelijk.  25 spelers voorstellen op telkens voor elke speler drie blz tekst + 1 fotobladzijde (waarvoor ondergetekende in zijn archief dook). 25 spelers geselecteerd uit de historiek van “De Vereniging”.  Niet noodzakelijk telkens “de beste”, maar wel spelers die een meerwaarde betekenden voor de ploeg én minstens drie jaar de Groen-Zwarte kleuren verdedigden.  Zo’n keuze is toch aartsmoeilijk?

Patrick: “ Mijn eerste selectie betrof 45 namen.  Een paar “straffe mannen” vielen er voordien reeds uit gezien ze niet aan het criterium (drie jaar voor de vereniging gespeeld) voldeden.  Neem nu bv. de Franse international Didier Six.  Dat is naar mijn opinie zowat de beste speler die Cercle ooit in de rangen had, maar slechts een half seizoen bleef.  Verder ook Tom De Sutter die ook niet aan een volle drie jaar kwam.  Idem voor Charlie Musonda.  In de voorbije tien jaar was er met moeite eentje die drie jaar bleef…  Neem nu Xavier Mercier, in mijn ogen op dit ogenblik de beste middenvelder in 1A, die ook aan geen drie jaar komt bij Groen-Zwart.  Toch moesten er uit die eerste selectie nog 20 “sneuvelen”.  Het bleef dus verder selecteren vanuit die 45 naar 25.  Uiteindelijk belde ik Jules eens op.  We wogen de ene tegen de andere af.  Boi en Viane behoren bv. tot de selectie.  Het waren, met alle respect, geen “wereldspelers” maar ze zijn wel heel lang van groot nut geweest voor Cercle.  Het is ook zo dat je soms slechts van iemand snapt hoe goed of waardevol hij is als hij even niet meespeelt.  Om een recent voorbeeld te geven: Taravel.”

Opvallend is dat in de selectie slechts acht van de vijfentwintig buitenlanders zijn.  Daarenboven zijn er twee van die acht (van Kerkhof & Kooiman) nog steeds Bruggeling en regelmatig te zien op Cercle.

Patrick: Het is toch wel typisch iets voor Cercle om “met eigen volk” te spelen, wat zich ook reflecteert in dit boek.  Dat hebben ze, tot voor enige tijd, wellicht het langst aangehouden in België.  Tot en met de “generatie Van Eenoo” zaten er steevast heel wat West-Vlamingen in de ploeg.  Wat het boek betreft is hij als laatste of voorlaatste afgevallen trouwens.  Die laatste schrappingen werden de moeilijkste.
Wat ik graag aan ons gesprekje zou toevoegen is het feit dat we actueel toch over enkele goed getalenteerde jongeren beschikken die m.i. recht hebben op heel wat speelminuten.  Als je daarnaast ziet hoe diverse Cercleproducten furore maken  bij andere ploegen, zoals pakweg Mathieu Maertens bij OHL en Gilles Dewaele bij Kortrijk bijvoorbeeld, is het spijtig dat ze hier niet meer rondlopen.

Cerle Brugge KSV

De uiteindelijke selectie in Patricks boek omvat: Louis Saeys (1903-1927), Alphonse Six (1909-1913), Florimond Vanhalme (1912-1931), Albert Van Coile (1919-1927), Michel Vanderbauwhede (1921-1930), Robert Braet (1928-1948), Jacques De Caluwé (1951-1966), Franky Simon (1962-1975), Jules Verriest (1965-1981), Zdenko Vukasovic (1969-1972), Pierre Hanon (1970-1973), Morten Olsen (1972-1976), Bram van Kerkhof (1974-1985), Dirk Beheydt (1975-1984), Geert Broeckaert (1977-1991), Wim Kooiman (1980-1988 en 1994-1998), Kalusha Bwalya (1985-1988), Josip Weber (1988-1994), Branko Karačić (1989-1994), Christophe Lauwers (1990-1996), Geoffrey Claeys (1992-1996), Dennis Viane (1997-2012), Frederik Boi (2000-2011 en 2012-2013), Stijn De Smet (2003-2009), Oleg Iachtchouk (2007-2013).

Ik kan me volledig aansluiten bij de moeilijkheid om binnen een bepaald criterium of tijdspanne namen uit te kiezen.  In 1999, n.a.v. het eeuwfeest van Cercle, organiseerden Marc Knockaert en ikzelf de verkiezing van “de Cercle speler van de eeuw”.  Om alles zo correct mogelijk te laten verlopen stelden we (Marc, ikzelf en toenmalig journalist Johan De Stickere) een lijst op van drie spelers per decennium, waarbij de (honderden) supporters die deelnamen aan de verkiezing in elk decennium een speler dienden aan te kruisen.  Zo kon zowel iemand uit 1905 als iemand uit 1995 de eer binnenhalen.  Ook had men de mogelijkheid om zelf één additionele naam toe te voegen.  Desondanks,  en ondanks onze goede bedoelingen, kwam er uit bepaalde hoek toch kritiek.  Anderzijds was het eindresultaat met Julien Verriest als laureaat, net voor Josip Weber, voor geen kritiek vatbaar.  Dat bewijst de inzet van Jules, nu 21 jaar later, nog steeds.

Dit boek beschrijft vijfentwintig spelers uit de honderdeenentwintig jarige geschiedenis van Cercle en vormt een aardige aanvulling op de bestaande boeken. Het telt 106 bladzijden en is aan € 12,50 verkrijgbaar in de Cercle shop en in de goede boekhandels.

(Georges Debacker)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Tienkoppig Cercle wint met ruime cijfers van OHL

Toen Hoggas na een half uur de rode kaart onder de neus geduwd kreeg, leek Cercle zichzelf geweldig in de voet te hebben geschoten tijdens de nieuwe levensbelangrijke wedstrijd in de strijd voor het behoud. Toch toonde Cercle ondanks de numerieke minderheid een geweldige veerkracht en troefde het OHL af met ruime 3-0-cijfers. Zo neemt Cercle een geweldige optie op een verlengd verblijf in 1A.

Groen-Zwart toonde haar offensieve ambities van bij de aftrap en dat resulteerde al snel in gevaar. Romo had al na twee minuten geluk dat zijn uittrap tegen Ugbo naast ging en enkele minuten later geraakten Cercle in meerdere fases niet voorbij Romo.  De Vereniging was gretiger maar moest oppassen voor de gevaarlijke omschakelingen van de bezoekers. Henry krulde het leer halfweg de eerste helft uit het niets maar net naast. Op het halfuur probeerde Hoggas zich los te trekken van Assante, maar de VAR had hierbij een slaande beweging gezien. De scheids haalde de rode kaart uit zijn achterzak. Een hard verdict voor de middenvelder, en zo moest Cercle opnieuw een uur met een numerieke minderheid spelen in deze cruciale weken. Groen-Zwart bleef echter aandringen en werd daar kort voor de rust voor beloond. Ugbo nam over van Deman en knalde de 1-0 binnen.

OHL had voor de rust weinig getoond en kwam een stuk beter uit de kleedkamer. Een schot van invaller Schrijvers strandde op de binnenkant van de paal. Toch was het de onvermijdelijke Ugbo die Cercle in een gouden uitgangspositie schoot: een schot van Velkovski bleef haperen en de spits van Cercle reageerde het snelst. 2-0. Leuven voerde de druk op en probeerde Cercle vast te zetten. De organisatie hield echter goed stand en op een zeldzame hoekschop plaatste kapitein Taravel de kers op de taart. De verdediger klom het hoogst en knikte de 3-0 tegen de touwen. Cercle verdedigde haar voorsprong succesvol met hand en tand en toen Henry in de slotfase nog dicht bij de eerredder kwam was er een geweldige redding van doelman Didillon.

Opstelling Cercle Brugge: Didillon, Decostere (88’ Vitinho), Bates, Taravel (92’ Cassaert), Pavlovic, Velkovski, Vanhoutte, Hoggas, Van Der Bruggen (88’ Corryn), Deman (’88 Hotic) en Ugbo (81’ Denkey).

Opstelling Oud-Heverlee Leuven: Romo (46’ Thamsatchanan), Jemelka (67’ Tshimanga), Ngawa, Hubert (79’ Eppiah), De Norre, Vlietinck (67’ Vlietinck), Tamari, Asante (46’ Schrijvers), Sowah, Mercier en Henry.

 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
De selectie voor Cercle-OHL

Coach Yves Vanderhaeghe selecteerde 20 spelers voor de komst van OH Leuven. Leonardo Da Silva Lopes is daar niet bij. De Portugees raakt niet voldoende fit voor de match en moet verstek laten gaan. Wie wel de selectie haalde, vind je hier terug!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
#CEROHL | Let's do it again.
Lees meer
Cerle Brugge KSV
Voorbeschouwing van coach Vanderhaeghe voor Cercle-OHL

Zaterdagmiddag om 16h15 neemt Cercle het op tegen Oud-Heverlee Leuven op speeldag 33 van de Jupiler Pro League. Coach Vanderhaeghe blikt hieronder vooruit!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle viert vandaag 122e verjaardag!

Feest bij Cercle! Vandaag, op vrijdag 9 april 2021, viert Groen-Zwart namemelijk z'n 122e verjaardag. Al 122 jaar lang is Cercle met het stamnummer 12 één van de trouwste traditieploegen van België. Daarom Leve Cercle natuurlijk, maar voor de verjaardag van Groen-Zwart is Lang Leve Cercle veel toepasselijker! Stuur ons daarom jouw wensen op social media met de hashtag #LangLeveCercle!

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!