koop tickets online

Praatje met … de Beloftencoach

Praatje met ... de Beloftencoach


 Jimmy De Wulf

 


Ambitie


De link Jimmy De Wulf/Cercle telt 10 jaar.  Jimmy was vijf jaar A-kernspeler (2003-2008, 148 wedstrijden) en is na nog omzwervingen bij KVO, in Cyprus en in Koksijde, ondertussen vijf jaar actief als trainer bij  Groen-Zwart.
Die trainersjaren mogen als een succes beschouwd worden.  Om die reden, en de opnieuw mooie prestaties dit seizoen van de Beloften, maakte ik op vrijdag 8 februari een afspraak met Jimmy in café “Calvarieberg”, kortbij zijn deur en zoals het past, zeker met de derby in het vooruitzicht, binnen de Brugse stadswallen.
 

Je bent ondertussen vijf jaar trainer bij Cercle?


Ik startte als trainer bij de U17 en vervolgens vier jaar Beloften.  Aanvankelijk was dit met Sven Charita, die nu om puur praktische redenen in Lokeren traint.  Vervolgens, en tot op heden, met Wouter Artz.   Een samenwerking die ons beiden zeer goed bevalt.  Ons grote voordeel is dat we ook naast het voetbal zeer goed overeenkomen als hele goede vrienden.  Die klik was er al.  Het geeft vaak ook een meerwaarde, want een blik zegt soms meer dan genoeg als je elkaar kent.  Dat is ook wel belangrijk binnen ons verhaal van Cercle Brugge.
 

Cerle Brugge KSV

Vorig seizoen was behoorlijk succesvol, zowel in de competitie als in de Beker.  Een mooi verhaal toch?


Absoluut, maar niet alleen vorig jaar.  Tot op heden luidt het palmares: 4e plaats met de U17 en met de Beloften eenmaal kampioen, twee maal vice-kampioen en als extra vorig seizoen slechts in de ¼ finale, als 1B ploeg, in de Beker thuis gewipt door Standard.  Voor onze jonge gasten was dit laatste ook een leuke ervaring, want toen waren er ook heel wat supporters op afgekomen met wat Bengaals vuur, een spandoek, enz…
Dit jaar was ons target PO1 proberen te halen.  Niets moest, want uiteindelijk is het een grote stap van 1B Beloften naar 1A Beloften.   Op de laatste speeldag van de reguliere competitie maakten we deze doelstelling waar.  Nu krijgen we de “cadeaus” voorgeschoven hé.  Wedstrijden tegen de buren, Genk, Gent, Standard, Anderlecht, enz…  Dat is gewoonweg een meerwaarde voor onze jonge gasten.
Het resultaat staat ook niet voorop in dat verhaal.  Uiteraard wil elke sportman winnen, maar de jongens kunnen gigantisch veel bijleren in die PO1.

Je gaf PO1 op als doelstelling in dit artikel, maar bij aanvang van het seizoen klonk het nog als titel in HBH “kampioen spelen en  de Beker winnen”?


Inderdaad en we blijven nog altijd bij dat standpunt.  Met onze resultaten tot op heden blijven we voor beide nog in de running.  In PO1 haalden we tot dusver vier op zes en deze avond spelen we voor de Beker tegen de buren.
Die titel van het artikel was bewust gekozen van mij.  Mensen die er door kijken weten goed genoeg wat ik er mee bedoel.  Als je op een bepaald niveau bent, 1A Beloften Cercle Brugge, dan moet je altijd voor het hoogst haalbare gaan, anders moet je geen sportman worden.  Dat wou ik in vette letters uitdrukken.  Is dat een haalbare kaart?  Zolang we het kunnen gaan we ervoor.  Of dit een realistische kaart is?  Het zal in elk geval een zeer moeilijke opgave worden.  Maar ik wil steeds meegeven dat je altijd het uiterste moet proberen te halen uit een jongen.  Ieder op zijn niveau.  Dat was de achterliggende reden van die titel.
 

Cerle Brugge KSV

De PO1 reeks is inderdaad niet min.  Je haalde het daarjuist reeds gedeeltelijk aan: Anderlecht, Club, Standard, KRC Genk, AA Gent, Antwerp, zowaar ook Lokeren.

Inderdaad, serieuze tegenstanders.  Maar nogmaals, het is een gigantische meerwaarde in het huidig proces van jonge spelers om tweemaal tegen Standard, Anderlecht, de buren enz… te spelen.  Iedereen wordt gedwongen om op de toppen van de tenen te gaan spelen en een snipperdag kunnen ze zich niet veroorloven. De snelheid van uitvoering ligt een pak hoger.  Voorheen kon je kijken, controle, nog eens kijken en inspelen, maar die tijd heb je nu niet meer.  We kunnen het hen wel zeggen, maar nu worden ze met hun neus op de feiten gedrukt.  Doe je het niet, dan val je uit de boot.  Onze taak als trainer is om ze op dat niveau te krijgen.
 

Heel wat doelstellingen behaalde je reeds.  Jullie zitten in PO1 en  gaan vooruit in de Beker?


Ja, maar het is zoals je in een vorige vraag stelde i.v.m. die titel.  Het is niet één doelstelling die je plaatst.  Je werkt met trajecten en je wilt bepaalde zaken creëren.  De ultieme doelstelling van ons als Beloftencoaches moet zijn om die één, twee, drie, vier, noem maar op, hopelijk reeds één jongen, af te zetten in de A-kern.  Als we dan toch over resultaat praten, dan is dat is dat voor ons het mooiste resultaat.  Met mooie resultaten zet je Cercle Brugge in de verf en ook de jongens individueel.  Het is onze taak om hen te pushen en tot het uiterste te gaan. Doe je dit niet dan val je er uit.  Dat is de harde realiteit van het voetbal.  Is het niet voor Cercle, dan proberen we toch ieder op zijn niveau af te zetten. Dat geeft ook voldoening.

Als Beloftentrainer is het ook wel niet makkelijk, gezien je niet steeds een vaste ploeg kunt opstellen.  Dit niet door kwetsuren, maar door het moeten opnemen van spelers uit de A-kern die ritme moeten opdoen?


Dat klopt.  Dit is een zeer moeilijke taak van een Beloftencoach.  Je moet soms jongens, die fantastisch goed trainen, ontgoochelen door afvallers uit de A-kern op te stellen omdat die speelminuten moeten opdoen.  Het is een heel moeilijk evenwicht.  Kijk naar Anderlecht.  Ze krijgen kritiek omdat ze reeds een tijd met minstens elf profspelers in de Beloftencompetitie aantreden.  Aan de ene kant begrijp ik het want die contractspelers moeten wedstrijdritme opdoen voor het geval ze met de A-ploeg moeten aantreden, maar het is natuurlijk gigantisch frustrerend voor de jeugdspelers die elke dag naast hun school keihard werken om hun doelstelling te bereiken.  
Nu, ze moeten er door.  Klagen en zagen gaat niet helpen.  Onze taak is die ontgoochelde jongens te blijven meetrekken in je verhaal en hen zeggen; “weet je, morgen is het misschien aan jou”.  Dan moeten ze er ook voor klaar staan.
In de jeugdreeksen kijk je altijd op.  Een goede speler speelt altijd een reeks hoger.  Bij de Beloften kom je plots op een niveau waar je rekening moet houden dat er een mogelijke instroom is van boven naar beneden.  Dat zorgt voor ongenoegen bij jongens in mijn kleedkamer, maar ook voor jongens die bij ons moeten komen spelen, want zij willen op het hoofdveld staan.
Het is niet steeds gemakkelijk om dit op een gelijke lijn te krijgen, maar ik mag daar voorlopig niet over klagen.
Daarnaast vind ik het een goede regel dat er minstens zeven Belgische jongens op het veld moeten staan.  Het gaat hier immers over opleiding.

Hoeveel maal trainen jullie per week?  De meeste studeren nog en dat maakt het er wellicht niet eenvoudiger op?


Minimum vijf keer per week.  Soms valt het voor dat er ook voor bepaalde spelers een individueel moment is.  Voor de jongens is het inderdaad niet eenvoudig.  Als coach weet je dat ze er eventueel een zware dag op school opzitten hebben, ze doen er alles aan om op tijd op de training te geraken en toch weet je dat je sommigen moet ontgoochelen voor deelname aan een wedstrijd.  Het is moeilijk om een goede balans te vinden, maar ik verwittig hen daarvoor.  We zijn nog voor de start van de eerste training van het seizoen samen gekomen en hebben dit alles besproken.  Als je morgen in de A-ploeg staat en je speelde maar een gemiddelde wedstrijd waarop kritieken komen, dan moet je mentaal sterk staan om dit te verwerken.  Als je er nu niet tegen kunt dat er een niet-selectie is, dan wil dit zeggen dat je nog niet klaar bent om een profvoetballer te worden.
Bij de beloften hebben we ook nog de kans om individuele gesprekken aan te gaan.  Onze deur kan openstaan.  De arm om de schouder leggen en zeggen “kom op”.  Wat op het volgende niveau niet zo vanzelfsprekend is.
 

Ben je een strenge trainer?


(zonder aarzelen) Ja!  Ik wil ook streng zijn.  Wie met mij ooit trainde weet het, ze hebben iets in handen.  Er is niets zo mooi dan van je hobby je beroep te kunnen maken.  Ondanks alle tegenwerkingen, druk, mentale druk die er rond komt.  Je kunt er je job van maken.  Als je nu voor € 5,00 - € 50,00 of € 500,00 speelt, dat maakt niets uit voor mij. Je moet dezelfde passie, dezelfde drive, dezelfde ingesteldheid hebben.  Dat wil ik meegeven aan mijn jongens.  Iedereen denkt aan geld in het voetbal, da’s ook logisch.  Maar pas op, als je de passie, de discipline  en het respect niet hebt voor de mensen rond je én jezelf om op je lichaam te letten, dan gaat je geen carrière toegeschreven worden.  Absoluut niet!

(foto rechts: collega beloftentrainer Wouter Artz)             
 

Cerle Brugge KSV

Goede resultaten behalen, spelers beter maken én er laten doorstromen naar het eerste elftal, zoals Robbe Decostere en Charles Vanhoutte dit seizoen.  Dat is het target van de Beloftentrainer?


Ja, vanzelsprekend.  Dat maakt me ook trots.  Als we in de voorbije jaren jongens semi-profcontracten konden laten tekenen, nu Charles en Robbe die de stap konden wagen, is dit voor hen een grote stap, maar in mijn ogen pas een beginpunt.  En ze weten dat ik daar zo over denk.  De “speeltijd” is voorbij, nu begint het echte werk.  Ik ben daar dan ook trots op.  Wie weet dat ze een kans krijgen in PO2.  Maar ik hoop dan wel dat men ze goed gebruikt.  Daarmee bedoel ik dat ze niet in een team terechtkomen tussen acht/negen spelers die soms eens spelen.  De meerwaarde zou zijn dat ze een speelkans krijgen met pakweg negen basisspelers rond hen.  Zodat ze meegetrokken kunnen worden in dat geheel.  We mogen ze niet voor de leeuwen gooien en ze dan afserveren met het idee “ze kunnen het niet aan”.  Ik hoop er stiekem op dat het op die manier gebeurt.  Het zou leuk zijn voor gans Cercle dat er eens een speelminuutje komt voor die gasten. 

Nu even naar jou persoonlijk.  Je bent Beloftentrainer bij een 1A-ploeg, maar je werkt ook nog?  Zware combinatie wellicht?


Ik heb mijn ambitie uitgesproken aan de mensen van Cercle.  Ik denk dat de bevoegde mensen heel goed weten waar ik naar toe wil.  Momenteel is het inderdaad een heel zware combinatie.  Ik heb mijn job, ben trainer en mijn vriendin baat een B&B uit.  Er komt heel wat op ons af.  Zolang als ik mijn voldoening er kan uithalen, dan raas ik wel verder, maar, nogmaals, ik heb ambitie en ik wil vooruit.  Ik merk ook aan mezelf dat ik gelukkig word als ik op een veld sta.  Ik heb er nood aan om mijn ervaring te delen met jongens om hen beter te maken.  Is dat nu op gebied van tactische looplijnen, mentaal, andere elementen.  Als ik daar in slaag voel ik me wel goed.  Maar ga ik eeuwig Beloftencoach blijven?  Neen, dat wil ik niet.  Ik wil ook vooruit als coach, ik wil ook bijleren, ik sta open om verder te lopen in dat trainersverhaal.

Tot slot: deze avond staat er nog een Bekerderby op het programma?


We hebben niets te verliezen hé?  Bij de buren is het wellicht meer “moeten” dan bij ons, maar we zullen er natuurlijk wel vol voor gaan.  Het is en blijft een derby hé.  Zowel voor mij als mijn jongens ook iets speciaal.


Succes.


(n.v.d.r.1: De wedstrijd eindigde op 2-2.  De buren wonnen het pleit via de strafschoppen met 6-5)

(n.v.d.r. 2: Drie dagen later zetten de Groen-Zwarten een 3-1 achterstand op AA Gent om in een 3-3 gelijkspel.  Opnieuw proficiat!)
De actuele Beloftenkern bestaat uit: Ameys Ralph, Broos Kobe, Cassaert Arne, Cathenis Francis, Cheffou Ylias, De Baets Yentl, Guily Diegog, Dekuyper Calvin, Deman Olivier, Dewulf Gillian, Puskas Martin, Rodrigues Allessandro, Scholaert Olivier, Somers Thibo, Swennen Gianni, Willem Broes, Meddour Reian.   Aske Sampers en Verwael Tim trainen mee met de Beloften en spelen bij de U18.

 

(Georges Debacker)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Bart Bogaert, de Supporters Liaison Officer

SHOT sprak met …
 

Bart Bogaert
 

Supporters Liaison Officer


De wat ??? zult u zich afvragen.  Vandaar dat SHOT-online even op de kar springt om wat duiding te geven.
Eén van de verplichtingen om een UEFA-licentie te bekomen is het aanstellen van een (of meerdere) Supporters Liason Officer(s) (SLO).  D.w.z. dat alle ploegen uit 1A en 1B met enige ambitie een dergelijke functie dienen te creëren.  De Pro-League startte met het project in 2016, maar er is nog heel wat werk aan de winkel, o.a. om dit in een wettelijk kader te gieten.
SHOT vroeg tekst en uitleg aan de eerste Groen-Zwarte SLO.

 

Bart, hoe kwam men bij jou terecht?

Ik sta mijn moeder sowieso bij in de persruimte, ze leidt ook de busverplaatsingen, men kent me en zo kwam (hoofdsteward, nvdr) Stefaan met de vraag of ik deze functie wou vervullen.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 215)

(periode van 12-11-1960 -> 19-11-1960)


Cercle


Na de onverwachte zege tegen leider FC Turnhout hoopte elke Cerclefan uiteraard dat er tegen middenmoter SK Sint-Niklaas een verlengstuk aan het succes zou gebreid worden. Maar konden de groen-zwarten ook bevestigen ?  Het gebeurde wel eens meer dat de Bruggelingen wonnen als niemand het verwachtte maar het zou ook niet de eerste keer zijn dat zij de boot ingingen als niemand het voor mogelijk hield.
“Vic Bergh” trok die zondagnamiddag alvast richting Edgard De Smedtstadion om er voor “Het Brugsch Handelsblad” zijn bevindingen aan het papier toe te vertrouwen.   

“Cercle Brugge – S.K. Sint-Niklaas 0-1 : Cercle gaf vroeg Sint-Niklaasgeschenk !” : “Na de memorabele wedstrijd tegen FC Turnhout, waarin de groen-zwarten zich voor eenmaal op hun best toonden, werd het verleden zondag voor de trouwe Cercle-aanhangers weer eens een grote teleurstelling.  Niet zozeer het feit dat Cercle op eigen veld een eerste nederlaag opliep tegen een verrassend goede St-Niklaasploeg, ontstemde de lokale supporters, dan wel de wijze waarop domweg de zo kostbare twee punten als ’t ware werden weggesmeten…  Reeds voor de wedstrijd was er ten alle kante kritiek over de opstelling van de Brugse ploeg waarbij men er niets beter op gevonden had dan de zgz. “zieke” Roje op de backplaats te vervangen door Demey !  Iedereen die de matchen van Cercle van nabij volgt weet immers dat laatstgenoemde speler dit seizoen nog niet boven kwam en zijn vervanging zich reeds een hele tijd opdrong, wat wegens duistere redenen nog niet gebeurde.  Waar de anders zo sympathieke Oostkampenaar als half niet overtuigde, was het op zijn minst onverantwoord hem als achterspeler in lijn te brengen, iets waarmee men zowel de speler in kwestie als Cercle zelf een heel slechte dienst bewees.  De logica eiste in de eerste plaats de onbeschikbare Roje door de reserveback Van Vlaenderen –die de week tevoren tegen Roeselare trouwens goed zijn man had gestaan– te vervangen.  Maar neen, men leende zich liever tot een experiment waarvan men bij voorbaat wist dat er heel wat risico’s aan verbonden waren.  Het matchverloop heeft dat trouwens op treffende wijze bevestigd.  De Brugse verdediging rammelde dat het een aard was en zonder de onvermoeibare activiteit van Perot en Michiels, het brio van Mortier en… het slecht afwerken van de Waaslandse voorspelers, had het best een ramp kunnen worden.  Thans moest men tot 10 minuten voor het einde wachten om de gasten het enige doel van de partij te zien skoren, waarmee zij verdienstelijk de volle inzet wegkaapten.  De grove selectieflater had het hen echter heel wat vergemakkelijkt, zodat we gerust mogen zeggen dat Cercle en trainer Delfour een maand te vroeg aan hun tegenstrevers een St-Niklaasgeschenk uitreikten.”


Technische  krabbels…
Cercle Brugge – S.K. Sint-Niklaas  0-1


- terrein : uiterst glibberig en na de rust modderig.
- weersgesteldheid : betrokken en af en toe felle regenvlagen.
- opkomst : 6.000 toeschouwers.
- leiding : ref. Van Nuffel, goed, maar miste verantwoordelijkheidszin om de flagrante fout
  tegen Perot te bestraffen.
- fair-play : weinig aan te merken.
- corners : Cercle 9, St-Niklaas 6.
- het doelpunt : 80e min. : terwijl Demey en Baas passief lieten begaan, kan Van Dorselaer
  vrij en scherp boven de lichtjes uitgelopen Mortier binnenknallen.
- Cercle : Mortier, Demey, Serru, Perot, Baas, Michiels, Notteboom, Lambert, Bailliu, Daels,
  De Caluwé.
- Sint-Niklaas : Vereecken, Struyf, Janssens, Piessens, Ommeganck, Verleysen, Zaman,
  Beyers, Mariman, Van Dorselaer, Maes.


Na acht wedstrijden stond Kortrijk Sport op de eerste plaats met 11 punten, FC Beringen totaliseerde eveneens 11 punten maar omdat de Limburgers een verlieswedstrijd meer hadden stonden zij pas tweede.  S.K. Sint-Niklaas was na de zege op Cercle opgeklommen naar de derde plaats (10 punten) terwijl de groen-zwarten nu op de zevende stek stonden met negen punten.

De onbegrijpelijke opstelling van Demey als achterspeler zorgde voor heel wat commotie bij de Brugse voetbalsupporters.  Uiteraard was “Dani” er als de kippen bij om een “Bont beeld” van wat leefde bij de Cerclefans in “Het Brugsch Handelsblad” te laten publiceren…
 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Praatje met een speler - Issa Marega

Net voor de laatste speeldag uit de reguliere competitie had ik een afspraak met Issa Marega.  De jonge centrale verdediger was één van de wintertransfers van groen-zwart en ontpopte zich de laatste weken tot een vaste waarde in het hart van de groen-zwarte defensie.  Hij kwam over van het Franse Caen.  Met de boomlange Issa had ik een gesprek over zijn carrière en de doelstellingen van groen-zwart tijdens de play offs.

‘Cercle, tweede buitenlandse avontuur’

 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Shot-online retro: Ghislain Somers geïnterviewd (herpublicatie)

RETRO                                                                                             

Een gelukkig toeval…  

Ghislain Somers geïnterviewd

(nvdr: dit is een herpublicatie van een interview dat in april 2011 verscheen in SHOT.  Dit artikel is in combinatie met het spelersinterview elders op “SHOT-online” (“Praatje met een speler”) met Thibo Somers, zijn neef die recent een semi-profcontract ondertekende.  Ghislain overleed op 4 juli 2015)

“Je hoort dat die mens dat graag vertelt.” Terloops vangt mijn vrouw enkele flitsen op van het bandje dat ik beluister na het interview met Ghislain Somers. Ghilains enthousiasme is zo aanstekelijk dat mijn echtgenote even blijft staan. Het treft haar dat Ghislain zo geniet van wat hij laat horen. De mond die overloopt van datgene waar het hart van vol is, is de spraakfontein van een groentje. Maar het betreft dan wel een groentje van 83 jaar! Zijn eerste van 80 matchen bij het Groen-Zwarte fanionelftal speelde hij in januari 1947, ruim 64 jaar geleden dus. En vanzelfsprekend dat Ghislain grasgroen was, was het geenszins. Vier broers van hem, wel degelijk elkeen van zijn vier broers, trokken een blauw-zwart shirt aan. Nu zou het mooi zijn als ik kon toevoegen dat Ghislain zo overtuigd groen was, dat het nooit bij hem had kunnen opkomen met hetzelfde voetbalplunje als dat van zijn broers voor de dag te komen. Doch, neen, zoals spoedig zal blijken, was het zomaar het toeval dat Ghislain de goede kant uitstuurde. Maar, zo zegt hij uitdrukkelijk, het was een gelúkkig toeval! 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen (deel 208)

Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 208)
(periode van 27-08-1960 -> 03-09-1960)

  • Cercle

In de vorige bijdrage kondigden we de oefenwedstrijd van de groen-zwarten tegen Beerschot AC aan.  De Cerclejongens wisten dat het sowieso een zware dobber zou worden maar hadden toch op een meer dan eervol resultaat gehoopt…

Cercle Brugge – Beerschot A.C. 0-5 – Eerste goede prestatie niet bevestigd !” : “De talrijke Brugse voetballiefhebbers die zaterdagavond op het Edgard De Smedtstadion waren om Cercle voor het eerst dit seizoen aan het werk te zien tegen Beerschot, zijn als één man ten zeerste ontgoocheld huiswaarts gekeerd.  Niet dat deze oefenwedstrijd op zichzelf zo minderwaardig was, maar hetgeen de groen-zwarten ten beste (?) gaven was zo onnoemelijk zwak en peuterig, dat zelfs de grootste optimisten er hun vertrouwen bij inschoten.  De uitslagen en prestaties der twee vorige oefenmatchen hadden immers de Cercle-aanhangers een hart onder de riem gestoken en de hoop doen heropleven dat het dit jaar eindelijk naar wens zou gaan. Deze illuzie was echter van heel korte duur, want men heeft kunnen vaststellen dat er nog niets veranderd noch verbeterd is bij vorig seizoen.  Natuurlijk is het nog maar een begin en bleek Beerschot andermaal een te sterke tegenstrever, maar toch is het van nu al reeds duidelijk dat de vooruitzichten allesbehalve rooskleurig zijn indien het roer niet kordaat gewend wordt.”


Technische krabbels…

-opkomst: +/- 2.500 toeschouwers.
terrein: uitstekend.
leiding: ref. Debleeckere, bevredigend.
fair-play: niets aan te merken.
doelpunten: 12’ Van Acker 0-1, 29’ Weyn 0-2, 30’ Drieskens 0-3, 65’ Drieskens (penalty)
  0-4, 69’ Van Acker 0-5.
Cercle: Mortier, Roje (Gaal), Serru, Perot, Wittewrongel, Demey, W. Lambert
  (Notteboom), Buyse, Bailliu, Michiels, Locskai (Desmaele).
Beerschot A.C.: Smolders, Wouters, Schroyens, Vanhemelryck, Raskin, Huysmans, Van
  Hoetayen (Zaman), Van Acker, Weyn, Drieskens, De Borger.
 

Het was overduidelijk dat de groen-zwarten nog flink wat schaafwerk voor de boeg hadden om een ploeg klaar te stomen die een gooi kon doen naar de promotie in Tweede Klasse.  Gezien men steevast beweert dat oefening kunst baart, besloot Cercle om, vooraleer de officiële competitie van start ging, nog een zware oefenwedstrijd in te lassen. Tegenstander van dienst was niemand minder dan Lierse, de kersvers kampioen Eerste Klasse :

Morgen zondag te 16 uur : Cercle – Liersche” : “Morgen zondag komt Cercle te 16 uur op eigen veld uit tegen niemand minder dan de kampioen van 1eklasse Liersche SK.  Voor de groen-zwarten betekent dit andermaal een zware opgave en zij zullen beslist veel beter moeten spelen dan tegen Beerschot, willen ze een eervol resultaat bewerken.  Cercle zal het echter op prijs stellen zich in de ogen van haar aanhangers enigszins te rehabiliteren zodat we ons ditmaal aan een meer overtuigende prestatie verwachten en een spannender en aantrekkelijker vertoon.”

Deze aankondiging maakte het de groen-zwarten alvast meer dan duidelijk, als zij er zelf nog zouden aan getwijfeld hebben, dat al wie Cercle een warm hart toedroeg uit was op een knalprestatie tegen Lierse na de wanprestatie tegen Beerschot…

Cercle Brugge – Liersche S.K. 1-1 – Gunstige kentering bij de groen-zwarten” : “De wedstrijden volgen elkaar, maar gelijken niet steeds op elkaar is een voetbalwaarheid die treffend geïllustreerd werd door de laatste oefenmatchen van Cercle, resp. tegen Beerschot en Liersche. De week tevoren kwamen de Brugse groen-zwarten omzeggens aan geen bal tegen de Sinjoren en werden dan ook na een zeer teleurstellend presteren zwaar verslagen.  Alle omstandigheden in acht genomen maar terecht, spaarden we achteraf onze scherpe kritiek niet en wezen in alle oprechtheid op de talrijke fouten en tekortkomingen die hierbij klaar aan het licht waren gekomen.
Het moet zijn dat de Cerclespelers zelf volkomen bewust waren van hun ontgoochelend en minderwaardig akteren tegen Beerschot, want tegen de landskampioenen uit Lier hebben ze zich verleden zondag niet alleen overtroffen maar tevens een heel wat betere en gavere prestatie ten beste gegeven.  Zeker, alles was bijlange nog niet perfekt en alles liep nog niet helemaal gesmeerd –met als bijzonderste nog te verbeteren punten het tekort aan uitvoersnelheid en diepte– doch er was globaal een verheugende gunstige kentering waar te nemen, die de toekomst reeds heel wat minder duister doet uitzien.  Als men ten minste verder in dezelfde zin bevestigd.
Hier ook moeten we immers in acht nemen dat het een loutere oefenpartij betrof, die weinig vaste maatstaven biedt betreffende de konditie en het rendement van de in lijn komende spelers en ploegen. De verbetering bij Cercle was echter zo opvallend dat we zulks in alle objektiviteit dubbel en dik willen onderlijnen. Zonder dat Liersche reeds “de” ploeg was die kampioenenspel demonstreerde en wel nog terdege in rodage bleek, was de repliek van de lokalen echter van die aard, dat zij ruim gelijke tred hielden met de kampioenen en voluit het besluitend 1-1 gelijkspel verdienden.” 


Technische krabbels…

-opkomst: 2.000 toeschouwers.
terrein: uitstekend.
fair-play: vriendensfeer.
leiding: ref. Casteleyn, goed.
doelpunten: 60’ Bailliu 1-0, 60’ Vermeyen 1-1.
corners: Cercle 7, Liersche 4.
Cercle: Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, Demey, Locskai, Buyse (De Caluwé), Bailliu,
  Michiels, J. Gerard.
Liersche: M. Baeten, Bogaerts, Thys, A. Baeten, Willems, Van Dessel, Valckenborgh,
  Goossens, Vermeyen, Martens, Van Roosbroeck.

  Stippen we aan dat Liersche deze week met dezelfde opstelling Espagnol Barcelona versloeg
  met 2-1.
 

De tijd van de oefenwedstrijden lag, na het gelijkspel tegen Lierse, achter de rug. Het werd nu hoog tijd voor het serieuze competitiewerk.  De groen-zwarten wilden, na al die jaren van geduld oefenen, eindelijk de beoogde promotie in de wacht slepen maar natuurlijk waren wel meer ploegen op het waardevol promotieticket belust.

“Het Brugsch Handelsblad” wierp alvast een blik op Cercle’s eerste competitiematch van het seizoen 1960-1961, een zeker niet te onderschatten verplaatsing naar F.C. Diest : “Morgen zondag gaat de bal weer officieel aan het rollen : Diest – Cercle” : “De groen-zwarten wacht morgen zondag reeds een kwade verplaatsing naar FC Diest, die met de Bruggelingen nog een eitje te pellen heeft.  Cercle haalde er verleden seizoen immers heel gevleid de beide punten zodat Van Camp en Cie op weerwraak belust zijn.  De Bruggelingen weten dus van meet af waar ze aan toe zijn en zullen dubbel uit hun ogen moeten kijken willen ze niet verrast worden.  Tegen Lierse lieten ze verleden zondag een niet onaardige indruk maar toch zal er nog meer “poer” moeten inzitten om de volle buit binnen te halen. We menen dan ook dat een draw reeds een ruim bevredigend begin zou zijn voor de groen-zwarten.
Moeten we het hier nogmaals betreuren dat de vaste ploegopstelling slechts de vrijdagavond bekend wordt gemaakt en wij deze zodoende niet kunnen mededelen, dan geven we hierna toch de officieuze formatie zoals zij wellicht te Diest in lijn zal komen : Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, Demey, Locskai, Buyse, Bailliu, Michiels, Jo Gerard.”

  • Brugge

* Stakingen, personeelsingrepen, sociale onrust,… het is van alle tijden.  Het hoeft trouwens niet altijd op al dan niet georganiseerd verzet te stuiten, zeker niet als het personeel met de genomen maatregel(s) akkoord gaat en er de voordelen van kan inzien.  Ook het personeel van de Brugse stadsschouwburg kon er in 1960 over meepraten :

Nieuw statuut voor personeel van stadsschouwburg” : “Het personeel van de Brugse stadsschouwburg werd kort geleden kollektief ontslagen, doch daarna opnieuw aangeworven.  De bedoeling van deze op het eerste gezicht zonderlinge maatregel is, het personeel door een nieuw kontrakt te binden, waarin meer rekening gehouden wordt met de sociale vooruitgang.  Er is dus geen sprake van eigenlijk ontslag, zoals sommige geruchten voorwendden.” 

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws per mail!