koop tickets online

Praatje met een speler - Giulian Biancone


‘Voorop gaan in de strijd’

Ik maakte van de interlandbreak gebruik om ondermeer Giulian Biancone te interviewen.  De jonge  Fransman ontpopte zich in de eerste seizoenshelft tot één van de publiekslievelingen.  Met zijn grinta en inzet gaat hij altijd voluit.  Ik had met hem een gesprek over verleden, heden en toekomst.  Een verslag van een aangenaam gesprek met een gemotiveerde jonge gast van 19 die zijn eerste buitenlands avontuur beleeft.

Giulian, je naam verraadt zuiderse roots.  Klopt dat?  

Dat heb je terecht opgemerkt.  Ik ben opgegroeid in het zuiden van Frankrijk.  Meerbepaald in het departement Var, niet ver van Fréjus.  Maar mijn ouders hebben Italiaanse roots.  Dat kun je afleiden uit mijn familienaam en ook mijn voornaam is niet bepaald Frans te noemen.

Sportief dan. Kun je even je carrière schetsen tot nu toe?  

Cerle Brugge KSV

Als jonge gast begon ik met voetballen bij AS Maximoise.  Dat is de grootste club uit mijn regio.  Ik doorliep er de lagere jeugdreeksen.  Ik denk dat ik zes jaar was toen ik er startte.  Op mijn elfde verhuisde ik naar Etoile Football Club Fréjus Saint Raphael.  Dat was toen een relatief jonge club die opgericht was in 2009.  Het waren eigenlijk twee lokale teams die toen fusioneerden.  Zij komen nu nog altijd uit in de ‘National 2’ liga.  Dat is vergelijkbaar met de vierde afdeling.  Ik bleef er tot mijn vijftiende en we hadden een erg succesvolle lichting.  We wonnen heel wat toernooien en het was een zeer aangename tijd om dicht bij huis veel progressie te maken. 

Op je vijftiende kreeg je verschillende aanbiedingen.  Waarom koos je dan uiteindelijk voor AS Monaco?  

Daar waren een paar redenen voor.  Eerst en vooral was er de afstand.  Van mijn woonplaats naar Monaco was het niet zo ver rijden.  Het was de dichtste optie.  Mijn familie was dus in de buurt.  Maar even belangrijk was het feit dan toen de jeugdwerking en het centre de formation van Monaco de beste van Frankrijk was.  Ik kon dus al snel twee voordelen opnoemen om voor Monaco te kiezen.  Ik vervolledigde mijn jeugdopleiding en ik kon er ook even proeven van het echte werk.  

Je hebt inderdaad met de eerste ploeg wat minuten gemaakt?  

Klopt.  Onder coach Thierry Henry werd voluit gekozen voor de jeugd.  In twee wedstrijden mocht ik aantreden.  Ondermeer in de Champions League wedstrijd in en tegen Atletico Madrid vorig seizoen.  Daar mocht ik aan de wedstrijd beginnen als rechtsachter.  Uiteraard een mooi moment.  De wedstrijd verloren we met 2-0.  Ook wat later, in de ligabeker, kon ik aantreden.  Ik kon in de wedstrijd tegen Lorient ook het enige doelpunt scoren.  
 

Cerle Brugge KSV

Toen kwam Jardim terug en verliep het terug wat moeilijker? 

Inderdaad.  Toen Jardim terugkeerde was het gedaan met de kansen voor jongere spelers.  Ik werd in het tussenseizoen opnieuw bij het tweede elftal geplaatst.  Het begin van het seizoen was ook niet echt makkelijk, want ik speelde met Frankrijk eerst nog het EK U19 in Armenië.  We deden het daar goed en werden in de halve finale uitgeschakeld. Uiteindelijk werden we vierde.  

Dat toernooi eindigde pas eind juli.  Behoorlijk laat qua voorbereiding op het nieuwe seizoen?

Dat kun je wel zeggen.  Eigenlijk was het voor mij een erg korte zomer.  Eind juli was ik terug van het EK en moest ik mijn opties afwegen.  Uiteindelijk koos ik voor een uitleenbeurt aan Cercle.  Er waren positieve verhalen van andere spelers.  Uiteraard waren er ook spelers die minder vrolijk teruggekeerd waren uit België.  Maar ik besloot het er toch op te wagen.  Het is een keuze die ik me nog geen seconde beklaagd heb.  

Cercle Brugge is je eerste buitenlandse avontuur.  Hoe loopt dat? 

Goed eigenlijk.  Voor een jonge speler als ik is het buitenland een grote stap.  Je komt toch in een volledig nieuwe omgeving.  Maar ik heb me vlot aangepast.  Mijn familie komt me regelmatig opzoeken.  Ik woon in Oostkamp, een rustige gemeente.  In mijn vrije tijd ga ik graag naar de Brugse binnenstad.   Het is er erg mooi en gezellig.  

Hoe bekijk je het lopende seizoen?  

We zijn nu halverwege en het was al een bewogen seizoen.  Persoonlijk speelde ik aardig wat wedstrijden en voel ik me ook goed op en naast het veld.  Ik kon ook al enkele assists uitdelen.  Het doet altijd deugd om mee beslissend te zijn voor het team.  De vorige wedstrijd moet voor ons een keerpunt zijn.  Het was belangrijk dat we eens drie punten pakten.  Met de komst van de nieuwe trainer is er veel veranderd.  Maar ook onder de vorige coach hadden we onze goede momenten.  Ik blijf erbij dat we toen erg veel pech hadden.  Maar dat is het verleden en dat laten we best achter ons.  

Je bent erg geliefd bij de fans.  Ben je je daar bewust van?  En wat is daar volgens jou de reden voor?  

Je doet me blozen.  Weet je, ik probeer er gewoon altijd vol voor te gaan.  Ik probeer me altijd ten volle in te zetten voor het team en ik denk dat de mensen dat graag zien en appreciëren. Ik speel nu bij Cercle Brugge en ik ben hier echt graag.  Ik wil graag mee aan de kar trekken, voorop gaan in de strijd.  Leeftijd speelt daarbij geen rol.  Ik doe mijn deel en probeer op dat vlak de nodige mentaliteit in de ploeg te brengen.  
 

Je vermeldt het zelf.  Je bent nog jong.  Wie zijn je voorbeelden en mentoren in het team?  

Uiteraard onze aanvoerder.  Jeremy Taravel heeft een pak ervaring en ik kan het erg goed vinden met hem zowel op als naast het veld.  Hij is een voorbeeld.  Maar ook met Kylian Hazard en Dylan De Belder heb ik een goeie klik.   Maar eigenlijk hangt de volledige ploeg goed aan elkaar.   Het is echt een goede groep.  We spelen meer en meer als een team.  Misschien was dat wel het grootste werkpunt dit seizoen.  
 

Cerle Brugge KSV

Na de vorige wedstrijd dook ook een filmpje op van de festiviteiten na de wedstrijd.  Ook daar laat je je niet onbetuigd.  

Ja, dat is sterker dan mezelf.  Het is een beetje raar om dat van jezelf te zeggen, maar ik hou wel van een goede sfeer en van ambiance.  Ik hoop in elk geval dat we nog erg veel mogen vieren met onze supporters.  Het smaakt in elk geval naar meer.  

De volgende wedstrijd is een belangrijke.  In en tegen Waasland-Beveren, één van onze concurrenten.  Is het nu een voordeel of een nadeel dat er een weekend geen match is? 

Dat is dubbel natuurlijk.  Sommigen zeggen dat de schwung er nu misschien wat uit gaat.  Maar dan geldt dat ook voor Waasland-Beveren.  Zij wonnen ook op de vorige speeldag.  Het wordt in elk geval een spannende wedstrijd waarbij we voluit moeten gaan om de drie punten te pakken.  Ook andere ploegen doen het wat minder momenteel.  Kortrijk en Oostende komen ook in het vizier.  Voor hen kwam de break dan misschien wel op het goede moment.  

Hoe zie je de toekomst?  Zowel voor Cercle dit seizoen als persoonlijk voor jou? 

Met Cercle uiteraard ons zo snel mogelijk redden en zo hoog mogelijk eindigen.  Persoonlijk bekijk ik het jaar per jaar.  Nu ben ik bij Cercle en geef ik me voor de volle 100 procent.  Als volgend jaar blijkt dat de beste optie is om hier nog een jaar te blijven dan zal ik dat met plezier doen.  Alle opties liggen open.  

We wensen Giulian het allerbeste toe en vooral nog veel feestjes in de kleedkamer!

(Stijn Sinnaeve)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 229)

(Periode van 17-06-1961 -> 24-06-1961)

  • Cercle

Op het vlak van voetbal was het pure komkommertijd wat eigenlijk wel normaal was voor de tijd van het jaar.  Gelukkig staken er toch reeds wat transfergeluiden de kop op wat er voor zorgde dat de supporters hoe dan ook enige hoop mochten koesteren in het vooruitzicht van het nieuwe seizoen.
Maar we starten dit groen-zwarte nieuws met het bericht dat een nieuwe supportersvereniging het daglicht gezien had :

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Johan Cornille

Meer dan een halve eeuw vrijwilliger!

Een voetbalvereniging, en met uitbreiding elke vereniging, hoe groot of klein ze ook zijn, is niet leefbaar zonder vrijwilligers.  Zo ook Cercle natuurlijk.  Groen-Zwart kan beroep doen op tal van vrijwilligers die de meest uiteenlopende taken vervullen voor hun vereniging.  Eentje daarvan willen we hier even voorstellen en speciaal “in the picture” plaatsen.  Johan Cornille stopte immers met zijn functie eind afgelopen seizoen.  Hij heeft meer dan een halve eeuw (!) op zijn Cercle-teller.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 228)

(periode van 03-06-1961 -> 10-06-1961)

  • Cercle

Grote vreugde en bijgevolg ook een groot feest in het groen-zwarte deel van Brugge waar op zondag 4 juni 1961 de lang verwachte promotie van Cercle naar Eerste Klasse gevierd werd.  Het feestprogramma begon met een ontvangst op het gemeentehuis van Sint-Andries want tenslotte situeerde het Edgard De Smedtstadion zich in deze gemeente, gevolgd door een optocht door de Brugse straten en een hulde in het Brugs stadhuis omdat Cercle toch vooral een Brugse ploeg was en, zoals de Bourgondische mens in de Vlaming het graag heeft, afgesloten met een lekker promoveringsbanket dat gevolgd werd door een luisterrijk Cerclebal in de Stadshallen om toch nog enigszins, in de mate van het mogelijke natuurlijk, wat calorieën te verbranden.  Het gedacht maakt ook reeds veel goed…

En, zoals gebruikelijk is bij dergelijke festiviteiten, vloeide er niet enkel veel inkt op voorhand maar vloeide er ook nog eens veel inkt na het feest want toen moest de krantenlezer nog alles, in geuren en kleuren beschreven, voorgeschoteld krijgen.  Wij starten alvast met een artikeltje dat voor de viering gepubliceerd werd :

Het is er dan toch van gekomen…” : “Inderdaad het is er van gekomen…  Groen-Zwart mag feest vieren, want “Cercle” speelt toekomend seizoen weer in Eerste Afdeling !  Dat het morgen zondag een Hoogdag wordt voor alle Cercle-fans, lijdt alvast niet de minste twijfel.  Naar wij vernamen werden voor het groot feestbanket reeds meer dan 250 inschrijvingen geboekt, en dat belooft !  Voor het Promoveringsbal zal het enthousiasme zeker en vast worden ten top gedreven, en terecht.  André Deschepper, de grote werker en bezieler van de feestelijkheden, verzekerde ons dat alles tot in de minste puntjes zal verzorgd zijn, zodat de Hoogdag van morgen zondag tot een echte en ware groen-zwarte vreugdedag zal uitgroeien.  Wij zijn er trouwens a priori van overtuigd.  Wij wensen van nu reeds alle Cercle-komitards, spelers en supporters gulhartig proficiat en vooral veel Cercle-pret op het groots feest !

Als vreugdevolle gebeurtenissen, zoals een promotie, je favoriete ploeg ten deel vallen kan dat ongetwijfeld de creativiteit van het individu prikkelen.  André Deschepper, in bovenstaand artikel reeds omschreven als de grote werker en bezieler van de feestelijkheden, beantwoordde aan die beschrijving en had dit bewezen door het “mannetje-met-de-ladder” te ontwerpen.  Het briljante idee was vrij simpel maar vaak is dat de beste garantie om het nodige succes te hebben.  Zijn ontwerp stelde een mannetje voor dat een ladder vasthield.  Onderaan de ladder kon je de tekst “Wij klimmen” lezen, bovenaan de ladder aangevuld met de sinds lang gekoesterde verzuchting “naar Eerste Nationale”.  Rond de ladder stonden de hoofden van trainer Delfour en de elf spelers die de promovering gerealiseerd hadden, afgebeeld.  Met andere woorden : een gegeerd hebbedingetje voor de echte groen-zwarte supporters !  Al zouden die supporters zich wel moeten tevreden stellen met een postkaart van het “mannetje-met-de-ladder”…

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Charles Vanhoutte

“ Ik wil altijd winnen”

De tweeëntwintigjarige Kortrijkzaan speelt sinds zijn veertiende bij Cercle.  Na afloop van het voorbije seizoen mag hij zonder blozen terugblikken op een echt doorbraakseizoen in de A-kern.  De supporters beloonden hem met “de gouden schoen van Cercle”, de Pop-poll van d’Echte.  Als toetje mocht hij in de slotwedstrijd op KVO met de aanvoerdersband opdraven.  Als ik me niet vergis is dit de eerste eigen jongere na Denis Viane.
Ik had, tijdens het spelersverlof en net na zijn terugkeer uit Tenerife (met een aardig kleurtje), een zeer uitgebreid gesprek - van enkele uren - (ook over meer dan voetbal) met deze jongeman die duidelijk met beide voeten op de grond staat.  In onderstaand verslag leest u de voornaamste voetbal- en persoonsgerelateerde items uit ons gesprek.

 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 227)

(periode van 20-05-1961 -> 27-05-1961)

  • Cercle

Eindelijk was de terugkeer van de Brugse groen-zwarten op het hoogste voetbalniveau een feit.  Er stond wel nog een (inhaal)wedstrijd tegen FC Tilleur op het programma maar dat zou de pret, zelfs ingeval van een nederlaag, niet kunnen drukken.  Niet minder dan vijftien (!) seizoenen, met zelfs een vierjarig intermezzo in Derde Klasse, had het geduurd voor Cercle weer aan de oppervlakte verscheen en de plaats claimde waar het thuishoorde : in Eerste Klasse !
Ook doelman Willy Mortier uitte zijn grote tevredenheid in een artikel in “Het Brugsch Handelsblad” :

Willy Mortier aan het woord…  “Wij zijn toch zo gelukkig…” ”  “Het is echt niet te geloven…  Wij hebben dit jaar op voetbalgebied eerder een matte prestatie geleverd en wij promoveren naar Eerste.  Vorig jaar speelden wij mooi voetbal, doch het was niet productief genoeg en de promovering ontglipte ons op één doelpunt te Mechelen in de beruchte testmatch tegen Patro Eisden.  Twee seizoenen geleden scheelde het slechts één puntje om naar Eerste nationaal over te gaan.  En nu zullen we volgend seizoen opnieuw derby’s spelen in de Belgische hoogste voetbalafdeling.  Of wij allemaal gelukkig zijn, hoeft niet gezegd…”.  Zo vertelde ons verleden week na de beslissende match te Charleroi Cercle’s doelman Willy Mortier, die een zeer ruim aandeel heeft in de promovering.  Maar daarover mag men hem niet spreken.  “Cercle vormt een geheel en ALLEN hebben er aan meegeholpen”, verzekert hij.  “Trainer Delfour heeft het bestuur van Cercle in 1958 beloofd dat hij de groen-zwarten in drie jaar naar Eerste zou brengen en hij heeft woord gehouden.”
“Ik weet het”, zegt Mortier, “men heeft Delfour de laatste tijd fel bekritiseerd.  Hij heeft net zoals iedereen fouten en gebreken, doch wij moeten eerlijk zijn, het is een goede trainer.  Hij heeft Cercle leren voetballen, maar met het spelersmateriaal waarover hij beschikte, was het niet mogelijk voetbal te spelen zoals hij het wenste.  Dit heeft hij moeten inzien en hij was verplicht zijn spelmethode te veranderen.  In de terugronde heeft Cercle dan een verdedigingssysteem toegepast dat tot flinke resultaten heeft geleid.  Op de twaalf laatst gespeelde wedstrijden behaalde Cercle 22 punten.  Wij kregen slechts acht doelen tegen, waarvan zes thuis en slechts twee op verplaatsing.  Gelukkig kwam de forme en het zelfvertrouwen terug bij kapitein Bailliu, hetgeen doeltreffend gewerkt heeft op de moraal van ons allen.  Ik persoonlijk was zeer pessimistisch tot voor de wedstrijd tegen Kortrijk, maar van dan af begon ik terug te geloven in de promoveringskansen, die definitief vastgelegd werden tegen Club Mechelen en Charleroi.”
In verband met de wedstrijd te Charleroi, Willy, is het waar dat gij daar met stenen bekogeld werd ?
“Inderdaad.  Ik kreeg een steen tegen mijn kaakbeen.  Ik reageerde nog niet direct, doch wreef met mijn hand over mijn gezicht en stelde vast dat ik geweldig bloedde.  Ik verwittigde de scheidsrechter en tot het einde stonden twee terreinafgevaardigden achter mijn doel om mij te beschermen tegen het onsportief Waals publiek.  Ik moet eerlijk bekennen dat ik de ballen niet durfde halen die tegen de balustrade lagen, ik had zeker nog meer stenen naar het hoofd gekregen.  Nu, de zege en de hulde die ons na de wedstrijd op het plein werd gebracht door de Brugse supporters, heeft die pijn en dit incident rap doen vergeten !”
Hebt u dit seizoen alle wedstrijden gespeeld, Willy ?
“Zeker, samen met Bertje Serru en Dré Perot heb ik geen enkele wedstrijd gemist.  Ik moet hier een bijzondere hulde brengen aan Perot die dit jaar waarlijk ‘gevochten’ heeft voor de promovering.  Ook zijn wens om volgend jaar tegen Gantoise te kunnen spelen zal zonder bepaalde tegenslagen in vervulling gaan.  Ikzelf ben natuurlijk gelukkig in Eerste nationaal tegen de grote ploegen te kunnen uitkomen.”
Wat denkt u over de toekomst van Cercle ?
“Wel, de ploeggeest is momenteel vanzelfsprekend buitengewoon en ik meen dat wij met deze ploeg flinke resultaten kunnen behalen in Eerste.  Ons elftal is niet zo oud en dit is ook een element dat niet uit het oog mag verloren worden.  U hebt daar gezinspeeld op mijn kansen als nationale portier, wel, ik denk daar zeer weinig aan.  Alleen Cercle telt voor mij en als wij volgend seizoen ons kunnen handhaven, zou dit reeds een flink resultaat betekenen.  Een goede ploeggeest en een intens trainen zijn daarvoor de eerste vereisten.  Ik druk de wens uit dat het bestuur innig moge samenwerken met de spelers om de moraal hoog te houden.  Iedere speler deed wat hij kan en de soms ongegronde kritiek schaadt sterk de moraal van de jongens.  Ik ben nu 26 jaar, verdedig nu reeds vijf seizoenen de groen-zwarte kleuren en speel vier jaar in het fanion elftal.  Niet alleen zijn de spelers gelukkig met de promovering, doch ook voor de supporters, het bestuur en vooral voor voorzitter Pierre Vandamme, die samen met Robert Braet de morele trainers mogen genoemd worden.  De verkwikkende woorden van deze ware sportmannen oefenen op ons zo’n sterke invloed uit.  Ook in de sport is opbeuring een grote en vaak beslissende factor in moeilijke omstandigheden !”
Tot daar dus Willy Mortier, die we samen met zijn ploegmaats nogmaals van harte feliciteren met de hoop hen volgend seizoen naast Club met klank de Brugse kleuren te zien verdedigen.”

 

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!