koop tickets online

Praatje met een speler - Giulian Biancone


‘Voorop gaan in de strijd’

Ik maakte van de interlandbreak gebruik om ondermeer Giulian Biancone te interviewen.  De jonge  Fransman ontpopte zich in de eerste seizoenshelft tot één van de publiekslievelingen.  Met zijn grinta en inzet gaat hij altijd voluit.  Ik had met hem een gesprek over verleden, heden en toekomst.  Een verslag van een aangenaam gesprek met een gemotiveerde jonge gast van 19 die zijn eerste buitenlands avontuur beleeft.

Giulian, je naam verraadt zuiderse roots.  Klopt dat?  

Dat heb je terecht opgemerkt.  Ik ben opgegroeid in het zuiden van Frankrijk.  Meerbepaald in het departement Var, niet ver van Fréjus.  Maar mijn ouders hebben Italiaanse roots.  Dat kun je afleiden uit mijn familienaam en ook mijn voornaam is niet bepaald Frans te noemen.

Sportief dan. Kun je even je carrière schetsen tot nu toe?  

Cerle Brugge KSV

Als jonge gast begon ik met voetballen bij AS Maximoise.  Dat is de grootste club uit mijn regio.  Ik doorliep er de lagere jeugdreeksen.  Ik denk dat ik zes jaar was toen ik er startte.  Op mijn elfde verhuisde ik naar Etoile Football Club Fréjus Saint Raphael.  Dat was toen een relatief jonge club die opgericht was in 2009.  Het waren eigenlijk twee lokale teams die toen fusioneerden.  Zij komen nu nog altijd uit in de ‘National 2’ liga.  Dat is vergelijkbaar met de vierde afdeling.  Ik bleef er tot mijn vijftiende en we hadden een erg succesvolle lichting.  We wonnen heel wat toernooien en het was een zeer aangename tijd om dicht bij huis veel progressie te maken. 

Op je vijftiende kreeg je verschillende aanbiedingen.  Waarom koos je dan uiteindelijk voor AS Monaco?  

Daar waren een paar redenen voor.  Eerst en vooral was er de afstand.  Van mijn woonplaats naar Monaco was het niet zo ver rijden.  Het was de dichtste optie.  Mijn familie was dus in de buurt.  Maar even belangrijk was het feit dan toen de jeugdwerking en het centre de formation van Monaco de beste van Frankrijk was.  Ik kon dus al snel twee voordelen opnoemen om voor Monaco te kiezen.  Ik vervolledigde mijn jeugdopleiding en ik kon er ook even proeven van het echte werk.  

Je hebt inderdaad met de eerste ploeg wat minuten gemaakt?  

Klopt.  Onder coach Thierry Henry werd voluit gekozen voor de jeugd.  In twee wedstrijden mocht ik aantreden.  Ondermeer in de Champions League wedstrijd in en tegen Atletico Madrid vorig seizoen.  Daar mocht ik aan de wedstrijd beginnen als rechtsachter.  Uiteraard een mooi moment.  De wedstrijd verloren we met 2-0.  Ook wat later, in de ligabeker, kon ik aantreden.  Ik kon in de wedstrijd tegen Lorient ook het enige doelpunt scoren.  
 

Cerle Brugge KSV

Toen kwam Jardim terug en verliep het terug wat moeilijker? 

Inderdaad.  Toen Jardim terugkeerde was het gedaan met de kansen voor jongere spelers.  Ik werd in het tussenseizoen opnieuw bij het tweede elftal geplaatst.  Het begin van het seizoen was ook niet echt makkelijk, want ik speelde met Frankrijk eerst nog het EK U19 in Armenië.  We deden het daar goed en werden in de halve finale uitgeschakeld. Uiteindelijk werden we vierde.  

Dat toernooi eindigde pas eind juli.  Behoorlijk laat qua voorbereiding op het nieuwe seizoen?

Dat kun je wel zeggen.  Eigenlijk was het voor mij een erg korte zomer.  Eind juli was ik terug van het EK en moest ik mijn opties afwegen.  Uiteindelijk koos ik voor een uitleenbeurt aan Cercle.  Er waren positieve verhalen van andere spelers.  Uiteraard waren er ook spelers die minder vrolijk teruggekeerd waren uit België.  Maar ik besloot het er toch op te wagen.  Het is een keuze die ik me nog geen seconde beklaagd heb.  

Cercle Brugge is je eerste buitenlandse avontuur.  Hoe loopt dat? 

Goed eigenlijk.  Voor een jonge speler als ik is het buitenland een grote stap.  Je komt toch in een volledig nieuwe omgeving.  Maar ik heb me vlot aangepast.  Mijn familie komt me regelmatig opzoeken.  Ik woon in Oostkamp, een rustige gemeente.  In mijn vrije tijd ga ik graag naar de Brugse binnenstad.   Het is er erg mooi en gezellig.  

Hoe bekijk je het lopende seizoen?  

We zijn nu halverwege en het was al een bewogen seizoen.  Persoonlijk speelde ik aardig wat wedstrijden en voel ik me ook goed op en naast het veld.  Ik kon ook al enkele assists uitdelen.  Het doet altijd deugd om mee beslissend te zijn voor het team.  De vorige wedstrijd moet voor ons een keerpunt zijn.  Het was belangrijk dat we eens drie punten pakten.  Met de komst van de nieuwe trainer is er veel veranderd.  Maar ook onder de vorige coach hadden we onze goede momenten.  Ik blijf erbij dat we toen erg veel pech hadden.  Maar dat is het verleden en dat laten we best achter ons.  

Je bent erg geliefd bij de fans.  Ben je je daar bewust van?  En wat is daar volgens jou de reden voor?  

Je doet me blozen.  Weet je, ik probeer er gewoon altijd vol voor te gaan.  Ik probeer me altijd ten volle in te zetten voor het team en ik denk dat de mensen dat graag zien en appreciëren. Ik speel nu bij Cercle Brugge en ik ben hier echt graag.  Ik wil graag mee aan de kar trekken, voorop gaan in de strijd.  Leeftijd speelt daarbij geen rol.  Ik doe mijn deel en probeer op dat vlak de nodige mentaliteit in de ploeg te brengen.  
 

Je vermeldt het zelf.  Je bent nog jong.  Wie zijn je voorbeelden en mentoren in het team?  

Uiteraard onze aanvoerder.  Jeremy Taravel heeft een pak ervaring en ik kan het erg goed vinden met hem zowel op als naast het veld.  Hij is een voorbeeld.  Maar ook met Kylian Hazard en Dylan De Belder heb ik een goeie klik.   Maar eigenlijk hangt de volledige ploeg goed aan elkaar.   Het is echt een goede groep.  We spelen meer en meer als een team.  Misschien was dat wel het grootste werkpunt dit seizoen.  
 

Cerle Brugge KSV

Na de vorige wedstrijd dook ook een filmpje op van de festiviteiten na de wedstrijd.  Ook daar laat je je niet onbetuigd.  

Ja, dat is sterker dan mezelf.  Het is een beetje raar om dat van jezelf te zeggen, maar ik hou wel van een goede sfeer en van ambiance.  Ik hoop in elk geval dat we nog erg veel mogen vieren met onze supporters.  Het smaakt in elk geval naar meer.  

De volgende wedstrijd is een belangrijke.  In en tegen Waasland-Beveren, één van onze concurrenten.  Is het nu een voordeel of een nadeel dat er een weekend geen match is? 

Dat is dubbel natuurlijk.  Sommigen zeggen dat de schwung er nu misschien wat uit gaat.  Maar dan geldt dat ook voor Waasland-Beveren.  Zij wonnen ook op de vorige speeldag.  Het wordt in elk geval een spannende wedstrijd waarbij we voluit moeten gaan om de drie punten te pakken.  Ook andere ploegen doen het wat minder momenteel.  Kortrijk en Oostende komen ook in het vizier.  Voor hen kwam de break dan misschien wel op het goede moment.  

Hoe zie je de toekomst?  Zowel voor Cercle dit seizoen als persoonlijk voor jou? 

Met Cercle uiteraard ons zo snel mogelijk redden en zo hoog mogelijk eindigen.  Persoonlijk bekijk ik het jaar per jaar.  Nu ben ik bij Cercle en geef ik me voor de volle 100 procent.  Als volgend jaar blijkt dat de beste optie is om hier nog een jaar te blijven dan zal ik dat met plezier doen.  Alle opties liggen open.  

We wensen Giulian het allerbeste toe en vooral nog veel feestjes in de kleedkamer!

(Stijn Sinnaeve)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Leve alle papa's!

Cercle Brugge wenst alle papa's een fijne vaderdag toe!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Marc Van Opstaele

ATVJO jeugdwerking Cercle Brugge


Ondanks een toevloed van buitenlandse spelers op de Belgische voetbalvelden, blijft de jeugdopleiding voor de ploegen een groot aandachtspunt.  Er waren jaren dat dit slabbakte, maar o.a. onder druk van de Pro League en KBVB (opleggen minimale vereisten en invoeren van Elite 1 en 2 bv.) en ergens ook wel uit noodzaak, investeren ploegen meer en meer in die jeugdwerking.  Zo blijkt ook uit de cijfers.  Volgens Sporza investeerden de profploegen in 2018 samen vijftig miljoen euro in de jeugd, terwijl 23 miljoen het minimum verplichte was.  Jeugdopleiding, het woord is snel uitgesproken, maar het raderwerk er achter is heel wat gecompliceerder.  Vandaar spraken we met Marc Van Opstaele, ATVJO jeugdopleiding van Cercle, die o.a. hoofdscout is.  Scouting is van primordiaal belang om beloftevolle spelertjes naar je vereniging te halen.  Ze komen immers niet meer, zoals in mijn jonge jaren, vanonder de Brugse kerktorens…

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Eerste transfer voor het nieuwe seizoen

De 21-jarige Serge-Philippe Raux-Yao is de eerste inkomende transfer van Cercle Brugge voor het nieuwe seizoen. De Fransman is een linksvoetige centrale verdediger van 1m97 en komt over van de Franse tweedeklasser AJ Auxerre. Raux-Yao, een rasecht jeugdproduct van de Franse traditieploeg, ondertekende een contract voor 4 seizoenen bij Groen-Zwart.

Voorzitter Vincent Goemaere: “We zijn blij dat Serge-Philippe vandaag voor Cercle Brugge kiest. Hij is een talentvolle centrale verdediger, die beschikt over een profiel dat we zochten. Met de komst van Serge-Philippe is onze transferzomer officieel gestart. We hopen binnenkort met meer transfernieuws te kunnen komen!“

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle Brugge Jeugdwerking behoort tot de beste 12 jeugdopleidingen van België!

De Cercle Brugge jeugdwerking komt volgend seizoen uit in de Elite 1 reeks, zijnde de beste 12 jeugdopleidingen van België. Dat maakte de Pro League vandaag bekend. De Cercle jeugdwerking wordt zo bekroond voor de inspanningen die het dagdagelijks levert om een uiterst professionele en kwaliteitsvolle jeugdwerking aan te bieden.

Elite A bestaat volgend seizoen uit volgende teams: RSC Anderlecht, Club Brugge, Cercle Brugge, Charleroi, Racing Genk, KAA Gent, OH Leuven, Standard de Liège, KV Mechelen, Sint-Truiden, Westerlo en Zulte-Waregem.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Georges Debacker

"Cercleverzamelaar"


Deel 4 (slot)

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!