koop tickets online

Praatje met een speler - Godfred Donsah


 ‘Dat ik profvoetballer geworden ben is te danken aan God’


In de periode voor de belangrijke wedstrijd in en tegen Waasland-Beveren had ik ook een gesprek met Godfred Donsah.  De jonge Ghanese middenvelder arriveerde op het einde van de zomermercato en groeide ondertussen uit tot een vaste waarde in het basiselftal van Bernd Storck.  Ik had met hem een interview over hoe voetbal zijn familie opnieuw verenigde en uiteindelijk ook in zekere zin redde.

Godfred, kun je even je verhaal schetsen voor onze lezers?
 

Mijn verhaal is niet eenvoudig.  Er is veel gebeurd, maar omdat God goed voor me was, ben ik geraakt waar ik nu ben.  Ik ben geboren in Accra, de hoofdstad van Ghana.  Opgroeien deed ik in het dorpje Sunyani, niet zo ver van de twee de stad van Ghana, Kumasi.  Het leven was er erg moeilijk.  Mijn vader had een cacaoplantage en wij hielpen waar mogelijk.  Maar de business ging niet zo goed en ten einde raad besloot mijn vader de overtocht te wagen naar Italië.  Hij wilde er een beter leven starten, werk vinden en ons financieel ondersteunen vanuit Italië. 

Veel vluchtelingen uit Afrika overleefden die tocht niet… Je vader gelukkig wel? 

Inderdaad.  Mijn vader geraakte in Italië, maar dat was niet zonder gevaar en moeite.  Eerst moest hij te voet door de woestijn om in Libië geraken.  Dat was al een erg zware onderneming.  Maar toen moest het ergste nog komen.  De eigenlijke oversteek van de Middellandse Zee.  Hij betaalde veel voor die overtocht.  Uiteindelijk bleek het geen schip te zijn, maar een gammele sloep.  Tijdens de overtocht zag hij andere boten in moeilijkheden geraken en veel mensen verdrinken.  Ik ben God nog elke dag dankbaar dat mijn vader het toen heeft overleefd. 

Cerle Brugge KSV

Hoe verging het hem aanvankelijk in Italië? 

Niet goed.  De meeste vluchtelingen die arriveerden in Italië werden in gesloten centra onder gebracht.  Anderen hadden iets meer vrijheid.  Maar zelfs dan was werken niet evident en zelfs strafbaar.  Veel illegalen die er toch aan de slag gingen, werden opgepakt en belandden zelfs in de gevangenis.  Zo ook mijn vader.  Maar uiteindelijk slaagde hij er toch in om hier en daar wat jobs te regelen en geld op te sturen.  Zo konden wij eten en konden mijn zussen naar school gaan. 

Hoe verging het jou ondertussen? Je voetbalde al een tijdje in Ghana? 

Ik was inderdaad al vroeg begonnen met voetballen.  Aanvankelijk op pleintjes in de buurt.  Eerst  zelfs niet met een echte bal.  Alles was goed om tegen te trappen.  Later speelde ik ook bij een club met name DC United Agogo.  Maar je mag je daar niet te veel bij voorstellen.  Er waren veel te veel spelers en er was nauwelijks materiaal.  Te weinig ballen bijvoorbeeld.  Of geen schoenen.  Tot mijn vijftiende speelde ik op blote voeten. 

Cerle Brugge KSV

Je speelde ook toernooien en toen werd je gescout? 

Inderdaad.  We speelden af en toe een internationaal toernooi en er waren verschillende scouts en agenten die zagen dat ik wel talent had.  Zo was US Palermo het meest concreet.  De overstap was evenwel niet eenvoudig.  Het feit dat mijn vader geen papieren had en in de gevangenis had gezeten maakte het er ook niet eenvoudiger op.  Maar uiteindelijk lukte het.  Ik moest wel om de zes maanden terug naar Ghana om mijn visum te vernieuwen.  Ik begon er bij de U17. 

Daar liep het goed en uiteindelijk kreeg ik ook mijn kans in het eerste elftal.  Ik had er ook een goede vriend.  Afriyie Acquah was een landgenoot en speelde ook nog voor DC United Agogo.  Hij gaf me raad en tips.  Ik heb echt veel aan hem te danken. 

Er volgde een uitleenbeurt naar Hellas Verona? 

Inderdaad.  Ik kan zeggen dat ik daar definitief ben doorgebroken.  In april 2014 maakte ik er mijn debuut in de Serie A.  Ik mocht invallen in de wedstrijd tegen Atalanta Bergamo.  We wonnen de wedstrijd met 2-1.  Voor mij was dat een belangrijk moment in mijn carrière. 

Na dat seizoen Verona, kon je opnieuw richting Sicilië? 

Klopt.  Het was Cagliari die mij kwam halen.  De passage bij Cagliari was voor mij erg speciaal.  Ik zag er voor het eerst in al die jaren mijn vader terug.  Dat was best een heftig moment.  Hij was voor ons naar Italië getrokken en eigenlijk was ik zijn voorbeeld gevolgd.  Ik verdiende nu geld waarmee ik hem financieel kon ondersteunen.  Hij kreeg zelfs een job bij de club. 

Bij Cagliari bleef je maar een jaar.  Het was Bologna dat je voor een aardige som wegkocht?

Ik kon inderdaad een mooi contract tekenen bij Bologna.  Het was een meerjarig contract.  Ik speelde er aanvankelijk heel veel matchen en kon ook een aantal keer beslissend zijn.  Het voorbije seizoen echter viel voor mij persoonlijk wat in het water.  Ik had een vervelende blessure die mij lange tijd aan de kant hield.  Godzijdank ben ik nu volledig hersteld. 

Cerle Brugge KSV

In het tussenseizoen had je verschillende aanbiedingen? 

Ik had inderdaad wat opties.  Ik had mogelijkheden in Italië en Spanje.   Maar ik wilde bewust een nieuw avontuur beginnen.  Eigenlijk was het Stefano Denswil die mij overtuigde om toch voor de Belgische competitie te kiezen.  Hij kwam over van Club Brugge en speelt nu bij  Bologna.  Uiteindelijk kwam ik in contact met de dirigenten van Cercle Brugge en eigenlijk waren we er snel uit.  België ligt centraal in Europa en er zijn altijd veel scouts van de Europese competities aanwezig.  Als ik me ergens in de kijker kan spelen, dan is het in België. 

Het reguliere seizoen is ondertussen halfweg.  Hoe evalueer je jouw persoonlijke prestaties en die van de ploeg? 

Persoonlijk was het aanvankelijk even aanpassen.  Dat is ook normaal.  Een ander land, een andere voetbalcultuur, een andere manier van voetballen, …  Maar ik denk dat ik me al bij al vlot heb aangepast.  Ik speel vaak en probeer ook altijd nuttig te zijn voor de ploeg.  Wat de ploeg betreft, hadden we niet de beste start.  Zeven punten uit vijftien wedstrijden is gewoon niet goed.  Maar we hadden altijd meer punten moeten hebben en ik ben ervan overtuigd dat die punten ook wel gaan volgen.  Sinds de nieuwe trainer spelen we anders.  De ploeg is nu ook echt een team en eigenlijk hadden we uit de laatste vijf wedstrijden meer punten verdiend. 

De volgende wedstrijd tegen Waasland-Beveren is een belangrijke? 

Elke wedstrijd is belangrijk.  En vooraf kun je moeilijk inschatten hoe de wedstrijd zal verlopen.  Het is zo dat elke wedstrijd start met 0-0 en dat elke wedstrijd moet gespeeld worden.  Zo hadden we op Genk en in Anderlecht ook meer verdiend.  Veel mensen hadden misschien verwacht dat we daar niet zo goed zouden spelen.  We pakken gewoon elke wedstrijd aan als een kans om punten te halen.  Dit is tegen Waasland-Beveren niet anders. 

Cerle Brugge KSV

Wat zijn de doelen nog in je verdere carrière?

Eerst en vooral met Cercle Brugge het seizoen goed afsluiten.  Daarna zijn alle opties open.  Maar ik sta niet weigerachtig tegen een verlengd verblijf.  God zal me helpen op dat pad.  Maar nu ben ik hier en doe ik er alles aan om de ploeg zo goed mogelijk te helpen.

Alvast bedankt om je verhaal te vertellen.  Veel succes met Cercle en in de toekomst!

(Stijn Sinnaeve)

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Chris Van Hulle

Een nieuwe voorzitter voor de supportersfederatie

Cercle telt een kleine twintig erkende supportersverenigingen. Deze zijn aangesloten bij de supportersfederatie, het overkoepelend orgaan voor de supporters.  Op regelmatige tijdstippen vinden er vergaderingen plaats die samengeroepen worden door het bestuur van de federatie en waarop  de verenigingen een afvaardiging kunnen sturen.  De mensen in het bestuur maken zelf deel uit van een supportersvereniging. Ze worden verkozen tijdens een algemene vergadering. Tot voor kort was Anita Van Osselaer voorzitter.  Zij zet nu een stapje terug, blijft ondervoorzitter, en Chris Van Hulle is de nieuwe voorzitter. Tijd om hem, en zijn doelstellingen, even voor te stellen.

Dag Chris.  Wie is Chris Van Hulle?

 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Reacties na Cercle - Genk

Thibo Somers maakte in de tweede helft de gelijkmaker met een knap doelpunt. Hij gaf na afloop zijn analyse van de wedstrijd. “We begonnen niet slecht aan de match, maar er vielen al snel twee belangrijke spelers uit. Genk kwam zo wat meer in de wedstrijd.  We begonnen sterk aan de tweede helft. We zetten veel druk naar voor en Genk kreeg het moeilijk. We zagen met het publiek dat de kansen en het doelpunt kwamen.”

“Toen we het tweede doelpunt tegen kregen, moesten we herbeginnen. Dat was een zware tik, maar we moesten erin blijven geloven en vechten voor de punten. We hadden nog tijd genoeg om de gelijkmaker opnieuw te maken. Maar we verloren dan onze doelman Hubert (na een botsing met Dekuyper). Het was de laatste 10 minuten pompen en hopen dat de bal goed viel. Dat tikkeltje geluk hebben we nog altijd niet. Ons spel verbetert en we moeten blijven geloven. Ook komende wedstrijd maken we kans op punten.”

Was de ontlading groot bij je doelpunt?

Ja, het was mijn eerste doelpunt voor de eerste ploeg van Cercle. Het is een kinderdroom. Het gevoel dat de bal in de netten gaat en trilt: onwaarschijnlijk. Ik had het eerste moment kippenvel. Kort erna kregen we een doelpunt tegen…

Je liep na je doelpunt naar een materiaalman.

Ik ken hem al 10 jaar, sinds de jeugd. Ik zit hier ondertussen ook al 13 jaar. Het is fantastisch om een doelpunt te maken voor Cercle, als aanvaller hoop je natuurlijk dat eerste doelpunt komt. Ik had in de voorbije wedstrijden al enkele kansen op een doelpunt gekregen en deze keer lukte het. Het werken loont. Ik ben blij, maar ook teleurgesteld met het verlies.

Iedereen is van mening: met dit voetbal kan Cercle niet zakken. Maar de ploeg kreeg vandaag niet wat het verdiende. Hoe gaan jullie daarmee om?

De laatste zes weken verdienden we altijd minstens een punt, soms zelfs de overwinning. Dat tikkeltje geluk ontbreekt, maar het geloof moet erin blijven. We moeten blijven focussen en hard werken deze week voor de wedstrijd tegen Charleroi. We zijn één team die er volop in gelooft en zich blijft geven tot de laatste seconde. Ook de supporters geloven erin. Ze staan steeds achter ons.

 

 

Godfred Donsah begon de wedstrijd op het middenveld, maar door de blessures van Omolo en Hubert moest hij noodgedwongen eerst achterin en op het einde ook in doel post vatten.

Je speelde dus op 3 posities vandaag?
"Ja, als speler moet je daar altijd klaar voor zijn. Ik ben ooit mijn carriere achterin begonnen, dus die positie is me niet helemaal vreemd. In nood ben ik dat altijd blijven doen, maar ik voel me wel beter op het middenveld."

Ben je ook nog doelman geweest?
"Nee, dat nu wel niet. Maar toen ik bij Bologna speelden, hadden we vaak na de training nog even tijd en dan gingen afwisselend spelers ook in doel staan. Dat heb ik dus wel al gedaan. Toen het duidelijk werd dat Guillaume Hubert niet verder kon, heb ik tegen de coach gezegd dat ik het wel zou doen. Dus gaf hij me een shirt en handschoenen."

Jullie hebben nog 12 wedstrijden om deze situatie om te draaien. Hoe kijk je daar tegenaan?
"Ten eerste, ik ben de eerste om in dit team te geloven. In het begin van het seizoen hadden we het moeilijk, we wisten niet wat we moesten doen op het veld. Maar nu hebben we wel een idee. We weten hoe we het defensief en offensief moeten aanpakken. Je ziet dat we met een positieve mentaliteit op het veld staan en wedstrijd na wedstrijd gaat het beter. Maar we ontbreken nog een beetje het geluk. Vandaag scoorde Genk uit de enige schoten die ze in 90 minuten op doel konden afvuren. Op het eerste doelpunt wijkt de bal af, waardoor die binnen gaat. Als wij dat proberen, gaat die bal er niet in. We moeten gewoon blijven vooruit kijken, geconcentreerd blijven en voor ogen houden wat we moeten doen. Ik geloof erin dat we op het einde van het seizoen uit de degradatiezone zullen eindigen."

"We hebben nu nog 3 wedstrijden tot de winter. We gaan er vol voor om tegen dan bij of voor Waasland-Beveren te staan. Vandaag hadden we een goede mogelijkheid daartoe, maar die hebben we helaas niet kunnen grijpen."

Tot slot, je staat sinds de komst van Bernd Storck altijd in de ploeg. Ben je tevreden met je eigen seizoen tot nu?
"Niet 100%, mijn doel is om nog meer te kunnen geven. De enige manier waarop dat gaat lukken is door verder te trainen en me in te zetten voor de ploeg. Zo wil ik nog meer naar mijn topvorm groeien. Vorig jaar heb ik amper gespeeld door mijn blessure. Het is niet makkelijk om dan snel weer het goede gevoel te hebben, maar het gaat steeds beter."

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Kaas- en wijnavond Ereleden GZ Oostkamp

Bij de Cerclesupportersvereniging in Oostkamp is het een traditie om bij de aanvang van december een kaas- en wijnavond te houden voor de ereleden. Dit jaar niet anders, en vanzelfsprekend alweer op een maandagavond (2 december), gezien dit de sluitingsdag is van het lokaal, zijnde “ Het Raetshuijs “ recht tegenover het gemeentehuis van Oostkamp, om er een privéfeest te organiseren.

Voorzitter Peter De Wispelaere, opvolger van de betreurde Fernand Hutsebaut, hield, na het vrije aperitief, een korte maar duidelijke toespraak en toen kon iedereen aanschuiven aan de twee kaasbuffetten (boven- en benedenzaal). Met één traditie werd wel gebroken.  In Oostkamp werd tot op heden geen tombola gehouden, wel een “pietjesbakronde” met specialist Vincent.  Gezien dit gezellige gedoe nogal wat tijd in beslag nam werd nu toch overgegaan tot een “altijd prijs” tombola.  Prima en vlot georganiseerd trouwens.  De mooist te winnen prijs was alweer een beenhesp geschonken door Maria Blontrock.

Naast Maria tekende even later op de avond ook vzw-voorzitter Piet D’Hooghe present na het bijwonen van de vergadering van de Brugse Sportraad.  Piet sprak de aanwezigen toe en stimuleerde de supportersverenigingen om hun steentje bij te dragen aan de jeugdwerking.  Hij overhandigde de lokale voorzitter een lijst met items (van goedkoop tot duurder) welke zeker in dank zouden aangenomen worden bij de jeugdwerking. Het werd een gezellige, ongedwongen avond in een aangenaam kader.
 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 219)

(periode van 14-01-1961 -> 21-01-1961)


Cercle

De voorbije resultaten waren niet van die aard om de komst van leidersploeg FC Diest met een gerust gemoed af te wachten.  Of was het juist onder dergelijke druk dat de groen-zwarten zichzelf zouden overtreffen ?  “Vic Bergh” mocht die bewuste zondag richting Edgard De Smedtstadion stappen om te kijken en neer te pennen wat Cercle er van bakte tegen de wit-zwarten:

“Cercle Brugge – F.C. Diest 0-1 : Weinig overtuigende leidersploegen…” : “Men moest zeker geen profeet zijn om te voorspellen dat Cercle en Diest elkaar in hun tweede onderling treffen een harde strijd zouden leveren om de kostbare punten en het ermee gepaard gaande leiderschap.  Beide ploegen, die bij de inzet van de competitie reeds onbeslist speelden, stonden immers op gelijke hoogte aan kop geklasseerd, zodat hier de eerste plaats op het spel stond.  Bij onze gebruikelijke navraag der kansen voor de wedstrijd bleek men in de groen-zwarte rangen tamelijk optimistisch en vol betrouwen en werd in grote lijnen een nipte Brugse zege vooropgezet.  Toch klonk bijna overal een licht voorbehoud met betrek tot het acteren der groen-zwarten dat unaniem geestdriftiger, sneller en directer werd gewenst dan dit in de vorige matchen het geval was.  Het is helaas bij deze wens gebleven, want was er naar waarheid niets aan te merken op de geestdrift en zegewil van Gilbert Bailliu en zijn maats, die naar beste vermogen hebben getracht de beslissing af te dwingen, dan hervielen zij andermaal in hun te traag en te lateraal kort passenspel dat er niet naar was om de stevige Diestse verdedigers fataal in het gedrang te brengen.  De oude zonden kwamen bij Cercle weer volop boven en zouden aan de basis liggen van de nieuwe teleurstellende prestatie en een nog meer ontgoochelende nederlaag die best vermeden kon worden.  FC Diest was immers evenmin een overtuigende leidersploeg en had na een halfuurtje opvallend haar beste pijlen verschoten.  Aanvankelijk liet zij wel een gunstige indruk door een snel, gedecideerd aanvallen dat toch preciesheid en afwerking miste om helemaal te voldoen.  Daarna presteerden de gasten verder op een bescheiden peil dat zelden de gewone middelmaat overschreed.  Normaal had niemand een doelpunt in de voeten in de 2e helft die Cercle veruit het meest bij de bal bracht, zonder dat hieruit evenwel enig noemenswaardig gevaar kwam, met uitzondering van een open kans die Perot hopeloos verknoeide.  De 0-0 stand, die tot enkele minuten voor het einde gehandhaafd bleef, typeerde heel voorbeeldig de staat der waardeverhouding die uiteindelijk echter enigszins vervalst werd door een luckygoal der bezoekers die hiermee een licht gevleide maar kostbare zege veroverden.  Een schoner voorbeeld van een lucky-goal als dit dat zondag Diest in de laatste minuten aan de leiding en de zege bracht, kan men zich moeilijk indenken.  Toen de naar links gezwenkte Maes immers Van Camp bediende, kon men moeilijk van een gevaarlijke actie gewagen, temeer dat laatstgenoemde eerder lukraak op doel schoot en Mortier reeds voor heel wat hetere vuren had gestaan.  Een eerste tegenslag voor Cercle was reeds dat de harde bal uit koers werd geslagen door Baas die in een beschermend gebaar zijn handen voor het gezicht hield.  Alles wees er evenwel nog op dat de Brugse doelman geen moeite zou hebben om deze situatie op te klaren, maar Mortier had ongelijk met het leder af te wachten in plaats van er op af te gaan.  Thans liet hij het botsen en op het ogenblik dat hij het wilde grijpen gleed hij even uit en flodderde het balletje effectvol naast hem tegen de touwen, hetgeen vanzelfsprekend een diepe ontgoocheling bij de enen en een dolle vreugde bij de anderen verwekte.  Hiermee was immers definitief de beslissing gevallen over deze kapitale vierpuntenwedstrijd, die Cercle niet verdiende te verliezen.  We zegden het reeds, de groen-zwarten schitterden niet in dat keiharde duel, vooral wegens de aangestipte tekortkomingen, maar waren toch doorlopend vol goede wil en zowel in de 2e helft als in het derde kwartier de meerdere hetgeen wel opwoog tegen het degelijk aanvangsoffensief der wit-zwarten, dat evenwel ook steriel bleef.  Inderdaad waren de groen-zwarten mede een al te stug defensief en het vrijgeven van het middenveld, dadelijk op hun helft gedrongen en schepte Diest herrie door een degelijk en snedig combineren waarbij gans de voorhoede met uitzondering voor de achteruitgeschoven Saenen verwarrend door elkaar switchte.  De lokalen trachtten het gevaar te beperken door een stugge mansdekking die o.m. Roje bestendig in de voeten zag lopen van Van Camp, maar slaagden daar niet altijd in.  Nog best dat de befaamde bezoekende doelschutters niet helemaal bij de zaak waren en een paar halfgemaakte doelpunten lieten liggen, anders had de thuisploeg reeds heel wat vroeger in het krijt gestaan.”

Technische  krabbels…
Cercle Brugge – F.C. Diest  0-1

- opkomst : 8.000 toeschouwers.
- terrein : zeer glibberig.
- weersgesteldheid : overtrokken en regenachtig.
- leiding : ref. Casteleyn, goed.
- fair-play : naar het einde toe een tikje te hard.
- corners : Cercle 2, Diest 6.
- doelpunt : 83’ Van Camp 0-1.
- Cercle : Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, Demey, Desmaele, Daels, Bailliu, Michiels, De
  Caluwé.
- FC Diest : Goeleven, Drijvers, Bos, Greeven, Verdonck, Boeckx, Maes, Van Camp, Saenen,
  Van Roosbroeck, Van Rompaeye.

Ook “Dani” stond met een “Bont beeld” uiteraard even stil bij de nederlaag van Cercle

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Praatje met een speler - Arne Cassaert


“Hopen op een droom die uitkomt”


Op dinsdag 19 november ondertekende Cerclebelofte Arne Cassaert (centrale verdediger) een semi-profcontract bij Cercle.  Het bewijst nogmaals dat Groen-Zwart wel degelijk oog heeft voor de jeugd(werking).  Arne mocht niet alleen op dinsdag zijn contract ondertekenen, op zaterdag maakte hij tevens zijn eerste selectie mee in de Jupiler Pro League. Dat “namen” voor hem van geen tel zijn, onderschreef onze nieuwe coach, Bern Storck, opnieuw.

Voor de supporters die de Beloften, of eerder de jeugdreeksen, niet goed volg(d)en, ben je een onbekende.  Breng wat licht in die duisternis.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!