koop tickets online

Praatje met een speler - Godfred Donsah


 ‘Dat ik profvoetballer geworden ben is te danken aan God’


In de periode voor de belangrijke wedstrijd in en tegen Waasland-Beveren had ik ook een gesprek met Godfred Donsah.  De jonge Ghanese middenvelder arriveerde op het einde van de zomermercato en groeide ondertussen uit tot een vaste waarde in het basiselftal van Bernd Storck.  Ik had met hem een interview over hoe voetbal zijn familie opnieuw verenigde en uiteindelijk ook in zekere zin redde.

Godfred, kun je even je verhaal schetsen voor onze lezers?
 

Mijn verhaal is niet eenvoudig.  Er is veel gebeurd, maar omdat God goed voor me was, ben ik geraakt waar ik nu ben.  Ik ben geboren in Accra, de hoofdstad van Ghana.  Opgroeien deed ik in het dorpje Sunyani, niet zo ver van de twee de stad van Ghana, Kumasi.  Het leven was er erg moeilijk.  Mijn vader had een cacaoplantage en wij hielpen waar mogelijk.  Maar de business ging niet zo goed en ten einde raad besloot mijn vader de overtocht te wagen naar Italië.  Hij wilde er een beter leven starten, werk vinden en ons financieel ondersteunen vanuit Italië. 

Veel vluchtelingen uit Afrika overleefden die tocht niet… Je vader gelukkig wel? 

Inderdaad.  Mijn vader geraakte in Italië, maar dat was niet zonder gevaar en moeite.  Eerst moest hij te voet door de woestijn om in Libië geraken.  Dat was al een erg zware onderneming.  Maar toen moest het ergste nog komen.  De eigenlijke oversteek van de Middellandse Zee.  Hij betaalde veel voor die overtocht.  Uiteindelijk bleek het geen schip te zijn, maar een gammele sloep.  Tijdens de overtocht zag hij andere boten in moeilijkheden geraken en veel mensen verdrinken.  Ik ben God nog elke dag dankbaar dat mijn vader het toen heeft overleefd. 

Cerle Brugge KSV

Hoe verging het hem aanvankelijk in Italië? 

Niet goed.  De meeste vluchtelingen die arriveerden in Italië werden in gesloten centra onder gebracht.  Anderen hadden iets meer vrijheid.  Maar zelfs dan was werken niet evident en zelfs strafbaar.  Veel illegalen die er toch aan de slag gingen, werden opgepakt en belandden zelfs in de gevangenis.  Zo ook mijn vader.  Maar uiteindelijk slaagde hij er toch in om hier en daar wat jobs te regelen en geld op te sturen.  Zo konden wij eten en konden mijn zussen naar school gaan. 

Hoe verging het jou ondertussen? Je voetbalde al een tijdje in Ghana? 

Ik was inderdaad al vroeg begonnen met voetballen.  Aanvankelijk op pleintjes in de buurt.  Eerst  zelfs niet met een echte bal.  Alles was goed om tegen te trappen.  Later speelde ik ook bij een club met name DC United Agogo.  Maar je mag je daar niet te veel bij voorstellen.  Er waren veel te veel spelers en er was nauwelijks materiaal.  Te weinig ballen bijvoorbeeld.  Of geen schoenen.  Tot mijn vijftiende speelde ik op blote voeten. 

Cerle Brugge KSV

Je speelde ook toernooien en toen werd je gescout? 

Inderdaad.  We speelden af en toe een internationaal toernooi en er waren verschillende scouts en agenten die zagen dat ik wel talent had.  Zo was US Palermo het meest concreet.  De overstap was evenwel niet eenvoudig.  Het feit dat mijn vader geen papieren had en in de gevangenis had gezeten maakte het er ook niet eenvoudiger op.  Maar uiteindelijk lukte het.  Ik moest wel om de zes maanden terug naar Ghana om mijn visum te vernieuwen.  Ik begon er bij de U17. 

Daar liep het goed en uiteindelijk kreeg ik ook mijn kans in het eerste elftal.  Ik had er ook een goede vriend.  Afriyie Acquah was een landgenoot en speelde ook nog voor DC United Agogo.  Hij gaf me raad en tips.  Ik heb echt veel aan hem te danken. 

Er volgde een uitleenbeurt naar Hellas Verona? 

Inderdaad.  Ik kan zeggen dat ik daar definitief ben doorgebroken.  In april 2014 maakte ik er mijn debuut in de Serie A.  Ik mocht invallen in de wedstrijd tegen Atalanta Bergamo.  We wonnen de wedstrijd met 2-1.  Voor mij was dat een belangrijk moment in mijn carrière. 

Na dat seizoen Verona, kon je opnieuw richting Sicilië? 

Klopt.  Het was Cagliari die mij kwam halen.  De passage bij Cagliari was voor mij erg speciaal.  Ik zag er voor het eerst in al die jaren mijn vader terug.  Dat was best een heftig moment.  Hij was voor ons naar Italië getrokken en eigenlijk was ik zijn voorbeeld gevolgd.  Ik verdiende nu geld waarmee ik hem financieel kon ondersteunen.  Hij kreeg zelfs een job bij de club. 

Bij Cagliari bleef je maar een jaar.  Het was Bologna dat je voor een aardige som wegkocht?

Ik kon inderdaad een mooi contract tekenen bij Bologna.  Het was een meerjarig contract.  Ik speelde er aanvankelijk heel veel matchen en kon ook een aantal keer beslissend zijn.  Het voorbije seizoen echter viel voor mij persoonlijk wat in het water.  Ik had een vervelende blessure die mij lange tijd aan de kant hield.  Godzijdank ben ik nu volledig hersteld. 

Cerle Brugge KSV

In het tussenseizoen had je verschillende aanbiedingen? 

Ik had inderdaad wat opties.  Ik had mogelijkheden in Italië en Spanje.   Maar ik wilde bewust een nieuw avontuur beginnen.  Eigenlijk was het Stefano Denswil die mij overtuigde om toch voor de Belgische competitie te kiezen.  Hij kwam over van Club Brugge en speelt nu bij  Bologna.  Uiteindelijk kwam ik in contact met de dirigenten van Cercle Brugge en eigenlijk waren we er snel uit.  België ligt centraal in Europa en er zijn altijd veel scouts van de Europese competities aanwezig.  Als ik me ergens in de kijker kan spelen, dan is het in België. 

Het reguliere seizoen is ondertussen halfweg.  Hoe evalueer je jouw persoonlijke prestaties en die van de ploeg? 

Persoonlijk was het aanvankelijk even aanpassen.  Dat is ook normaal.  Een ander land, een andere voetbalcultuur, een andere manier van voetballen, …  Maar ik denk dat ik me al bij al vlot heb aangepast.  Ik speel vaak en probeer ook altijd nuttig te zijn voor de ploeg.  Wat de ploeg betreft, hadden we niet de beste start.  Zeven punten uit vijftien wedstrijden is gewoon niet goed.  Maar we hadden altijd meer punten moeten hebben en ik ben ervan overtuigd dat die punten ook wel gaan volgen.  Sinds de nieuwe trainer spelen we anders.  De ploeg is nu ook echt een team en eigenlijk hadden we uit de laatste vijf wedstrijden meer punten verdiend. 

De volgende wedstrijd tegen Waasland-Beveren is een belangrijke? 

Elke wedstrijd is belangrijk.  En vooraf kun je moeilijk inschatten hoe de wedstrijd zal verlopen.  Het is zo dat elke wedstrijd start met 0-0 en dat elke wedstrijd moet gespeeld worden.  Zo hadden we op Genk en in Anderlecht ook meer verdiend.  Veel mensen hadden misschien verwacht dat we daar niet zo goed zouden spelen.  We pakken gewoon elke wedstrijd aan als een kans om punten te halen.  Dit is tegen Waasland-Beveren niet anders. 

Cerle Brugge KSV

Wat zijn de doelen nog in je verdere carrière?

Eerst en vooral met Cercle Brugge het seizoen goed afsluiten.  Daarna zijn alle opties open.  Maar ik sta niet weigerachtig tegen een verlengd verblijf.  God zal me helpen op dat pad.  Maar nu ben ik hier en doe ik er alles aan om de ploeg zo goed mogelijk te helpen.

Alvast bedankt om je verhaal te vertellen.  Veel succes met Cercle en in de toekomst!

(Stijn Sinnaeve)

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Marc Van Opstaele

ATVJO jeugdwerking Cercle Brugge


Ondanks een toevloed van buitenlandse spelers op de Belgische voetbalvelden, blijft de jeugdopleiding voor de ploegen een groot aandachtspunt.  Er waren jaren dat dit slabbakte, maar o.a. onder druk van de Pro League en KBVB (opleggen minimale vereisten en invoeren van Elite 1 en 2 bv.) en ergens ook wel uit noodzaak, investeren ploegen meer en meer in die jeugdwerking.  Zo blijkt ook uit de cijfers.  Volgens Sporza investeerden de profploegen in 2018 samen vijftig miljoen euro in de jeugd, terwijl 23 miljoen het minimum verplichte was.  Jeugdopleiding, het woord is snel uitgesproken, maar het raderwerk er achter is heel wat gecompliceerder.  Vandaar spraken we met Marc Van Opstaele, ATVJO jeugdopleiding van Cercle, die o.a. hoofdscout is.  Scouting is van primordiaal belang om beloftevolle spelertjes naar je vereniging te halen.  Ze komen immers niet meer, zoals in mijn jonge jaren, vanonder de Brugse kerktorens…

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Georges Debacker

"Cercleverzamelaar"


Deel 4 (slot)

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met… Danny Cattoor

"Cercleverzamelaar"


Deel 3

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Derde in de rij is Danny Cattoor.  Deze thans 62-jarige apotheker, woonachtig in Oostende,  werd veertien jaar geleden geïnterviewd door toenmalig SHOT-medewerker Stijn Van Wynsberghe.
Danny is de bezieler achter het “Cerclemuseum”.  Het is een “no nonsens website”, zonder franjes, maar met een schat aan gegevens.  Je kunt er alle spelers (en hun gegevens) terugvinden die ooit maar één minuut in een officiële A-wedstrijd van Groen-Zwart aantraden. Van diverse spelers is er ook een biografie te lezen.
We geven u eerst het originele artikel mee, dat in augustus 2006 verscheen, gevolgd door een update.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … David Diasson

"Cercleverzamelaar"


Deel 2

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Tweede in de rij is David Diasson.  Ik interviewde David een kleine zeven jaar geleden voor SHOT.  Daarbij ontdekten we zijn verhaal hoe hij Cerclesupporter werd door … een schoen.  Zo begon ook zijn Groen-Zwarte verzamelwoede.  Is hij er nog steeds mee bezig, vroegen we ons af?  We geven u eerst het artikel mee dat in het oktobernummer 2013 van SHOT verscheen, gevolgd door een update 2020.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Diederiek Vermeersch

Assistent Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding (ATVJO)

Talent is een toevallige factor, het klimaat scheppen om talent in te ontwikkelen heb je echter zelf in de hand: een voetbalopleiding behelst niet alleen het voetbaltechnisch aspect, maar ook een begeleiding op sociaal vlak, op studievlak, op mentaal vlak. Je hebt nooit de garantie dat het lukt, maar je moet als club wel de omstandigheden creëren om talent op te leiden. Voor die functie bij de jeugd werd vorig jaar Diederiek Vermeersch aangesteld. 

Diederiek, kan je je kort even voorstellen aan de lezer?

Ik ben 46 jaar oud, heb een partner en ben in het dagelijks leven leraar Latijn en Frans in het middelbaar onderwijs. Daarnaast gids ik een paar keer per maand in Rome. 

Hoe ben je bij Cercle Brugge terechtgekomen?

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!