koop tickets online

Praatje met een speler - Lassana Coulibaly

‘Er vol voor blijven gaan’


Net voor de wedstrijd tegen Anderlecht had ik ook een gesprek met Lassana Coulibaly.  De Malinese middenvelder arriveerde laat op Cercle, maar groeide uit tot een certitude op het groen-zwarte middenveld.  Het werd een gesprek over de actuele situatie van groen-zwart en zijn reeds rijkelijk gevulde sportieve voorgeschiedenis.  Het werd een leuk gesprek met onze 23-jarige middenvelder.

Lassana, je bent hier sinds vorige zomer.  Kun je eens je carrière schetsen?  


Ik startte als klein jongetje in Mali. Tot mijn 14 speelde ik dicht bij huis. Op die leeftijd werd ik als het ware gescout door een voetbalacademie uit Ghana. Die had banden met het Nederlandse Feyenoord.  Af en toe kwamen mensen van die voetbalacademie kijken in Mali om er talent te zoeken in de verschillende wijken. Eigenlijk waren die mensen daar dan om een toernooi te spelen. In hun vrije tijd gingen ze op zoek naar talent. Ik moet positief zijn opgevallen en ik besloot de stap te zetten. Dat was voor mij een hele aanpassing. Het was meteen een verre reis en ergens ook een stap in het onbekende. Ik zou er blijven tot mijn achttiende. Vooral de eerste maanden waren lastig. In Mali is de officiële taal Frans, terwijl dat in Ghana Engels is. De taalbarrière was er wel degelijk. Mijn coach sprak geen Frans en ik geen Engels. Gelukkig werd ik goed geholpen door de andere spelers. En de taal van het voetbal is uiteraard universeel.  

Cerle Brugge KSV

De academie kwam ook uit in het nationale Ghanese voetbal.  Je kwam al snel in actie bij de eerste ploeg?  

Inderdaad.  Tijdens mijn tweede jaar mocht ik al mee trainen met de eerste ploeg.  Die speelde in de lokale derde klasse.  Het ging erg goed toen ik daar in het eerste elftal debuteerde, want we slaagden erin om de promotie naar de tweede klasse te verwezenlijken.  Tijdens mijn laatste jaar bij de academie slaagden we erin om zelfs naar de hoogste klasse te stijgen.  Voor mij was het dus een leuke tijd.  

Niet alleen een leuke tijd, maar je talent was nu ook in Europa geen geheim meer?  

Inderdaad.  Ik werd door tal van Europese ploegen gescout.  Dat waren vooral Franse ploegen.  De meest concrete aanbieding kreeg ik toen van SC Bastia (Corsica).  Zij waren het meest concreet en ik kon er aan de slag in Ligue 1.  Mijn eerste seizoen trainde ik nog met de tweede ploeg.  De zogenaamde reserves.  Ik mocht in het weekend dan wel aantreden bij de U19 in officiële wedstrijden.  Daar speelde ik bijna altijd.   Op het einde van het eerste seizoen mocht ik ook een paar officiële wedstrijden met het tweede elftal spelen.  Mijn tweede seizoen bij Bastia begon ik als ‘stagiaire pro’.  De trainer zag wel wat in me en ik mocht de volledige voorbereiding met de eerste ploeg meemaken, inclusief de oefenwedstrijden.  Het liep wel goed en ook de laatste wedstrijd van de voorbereiding speelde ik.  Dat was een belangrijk moment want het volledige bestuur en de voorzitter waren toen aanwezig.  Ik maakte een goede indruk.  Dat tweede seizoen kon ik veertien officiële wedstrijden spelen voor Bastia en was ik goed voor één doelpunt.  

Cerle Brugge KSV

Je goede debuut werd beloond met een langdurig contract.  

Ik mocht inderdaad een contract ondertekenen van drie seizoenen.  Een echt profcontract als het ware.  Het daaropvolgende seizoen was ik goed voor 30 wedstrijden.  Zowel in de competitie als in de beker.  Maar toen doken er wat problemen op binnen de club.  Zowel financiële als sportieve problemen.  Het kwam er eigenlijk op neer dat Bastia gedwongen werd om naar de vijfde afdeling te degraderen.  De club was dus failliet.  

Je kon gelukkig snel een nieuwe ploeg overtuigen?  

Het was Angers SCO die me overnam.  Ik maakte de overstap voor 2 miljoen euro.  Voor mij was het belangrijk dat ik op hetzelfde niveau kon blijven voetballen, met name de Ligue 1.  Het eerste seizoen leek er geen vuiltje aan de lucht.  Ik speelde regelmatig en kwam aan 24 officiële wedstrijden.  Het seizoen erop veranderde dat.  Ik verzeilde vaak op de bank en geraakte ontevreden.  Met het bestuur werd toen uitgekeken naar een oplossing.  

Die oplossing bestond uit een uitleenbeurt naar Schotland?  

Inderdaad.  Vorig seizoen werd ik uitgeleend aan de Glasgow Rangers.  Voor mij was dat een leuke ervaring.  Het voetbal leeft echt in Schotland en ik speelde altijd voor een uitverkocht stadion.  Het eerste deel van het seizoen speelde ik quasi alles, maar na de winterstop werden er nieuwe spelers aangetrokken. En ik was ‘slechts’ uitgeleend. Ik speelde tussendoor nog met Mali de ‘Africa Cup’.  Na dat toernooi met mijn land keerde ik terug naar Angers om de voorbereiding te maken op het huidige seizoen. 

En toen volgde een uitleenbeurt aan Cercle?  

Inderdaad.  Ik voelde dat het bij Angers niet goed zou lopen.  Je merkt dat al snel tijdens de voorbereiding dat je er misschien wel naast zal vallen.  Dus keek ik uit naar andere opportuniteiten.  Al snel kwam Cercle op de proppen en ik twijfelde niet na goede gesprekken met het bestuur en de sportieve staf.  
 

Cerle Brugge KSV

Persoonlijk loopt het wel goed, de prestaties van het team zijn dan weer iets minder.  

Het is inderdaad voor mij een seizoen met twee gezichten.  Wat mijn prestaties betreft ben ik zeer tevreden.  Ik sta veel in de basis en probeer het team zo goed mogelijk te helpen. Helaas zijn de resultaten niet zo positief.  We staan momenteel laatste en wij moeten dit alsnog proberen recht te zetten als spelers.  We moeten hard blijven werken om de nodige resultaten te boeken.  

Hoe is de sfeer in de groep, is er nog geloof?  

Uiteraard is er nog geloof!  De zin en de goesting om resultaten te halen en om de scheve situatie nog recht te zetten is er zeker.  We spelen erg goed voetbal, maar we moeten dringend ook punten oogsten.  We zijn zeker niet de slechtste ploeg van de reeks, maar we staan helaas achteraan.  Het geluk heeft ons nog niet toegelachen dit seizoen.  Ofwel maken we zelf foutjes ofwel verliezen we punten door onbegrijpelijke ingrepen van hogerhand.  Eigenlijk hebben we snel een overwinning nodig.  Dit kan voor de ommekeer zorgen en voor een boost.  Er zijn immers nog zes wedstrijden.  We gaan ons zeker niet gewonnen geven en we zullen hard blijven vechten.  

Cerle Brugge KSV

Hoe bekijk je je eigen toekomst?  

Ik ga antwoorden met een cliché.  Ik bekijk het match per match en vervolgens seizoen na seizoen.  Ik ben hier eigenlijk wel gelukkig.  Het bevalt me hier en bovendien speel ik mijn matchen.  Normaal gezien moet ik op het einde van het seizoen terug naar Angers.  Wat er dan met me gebeurt, zien we wel.  Ik houd alle opties open.  
 

Laat ons hopen dat Lassana en zijn maats snel een overwinning boeken en gelanceerd zijn voor een laatste rechte lijn met als doel het behoud! 

(Stijn Sinnaeve)


 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
#MOUCER | Tickets over? Maak dan een medesupporter blij!

Dinsdagmiddag was het on-ge-zien druk op de dienst Ticketing. Zo druk zelfs, dat alle beschikbare tickets voor het uitvak in Moeskroen in één dag de deur uit waren. De vraag naar tickets is duidelijk veel groter dan het aanbod. Cercle informeerde bij Moeskroen naar de mogelijkheid om extra tickets te krijgen, maar die zijn wegens veiligheidsredenen niet beschikbaar. 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Fans, jullie zijn fantastisch!

Dat we over fantastische fans beschikken, dat wisten we al. Maar zo fantastisch om een bezoekersvak in één dag te vullen? Dat hadden we eerlijk gezegd alleen maar kunnen hopen. Iedereen wil er zaterdag bijzijn! Alle gratis tickets voor het bezoekersvak zijn de deur uit!

Heb jij een ticket komen afhalen, maar heb je het uiteindelijk niet nodig? Kom dan jouw ticket op het secretariaat binnenbrengen en dan kunnen we een andere supporter gelukkig maken!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
#MOUCER | Onze voorbereiding op Moeskroen

Na twee dagen vrijaf beginnen de spelers dinsdagmorgen met hun voorbereiding op Moeskroen-Cercle Brugge. Benieuwd naar het trainingsschema? Raadpleeg het hieronder!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
En nu gaan we samen naar Moeskroen! GRATIS!


Bij Sint-Truiden kunnen ze die bal niet binnenhouden. En iedere keer wordt het onthaald met gejuich door de supporters van Cercle, die er door de sfeer ervoor hebben gezorgd dat Cercle hier eigenlijk een thuiswedstrijd speelde. Ook al is het een andere ondergrond. Zij maakten de hele wedstrijd lang kabaal, hebben hun ploeg meer dan ondersteund. Dat moet ook gezegd!” 

Dat zei commentator Floris Geerts in de 94ste minuut van STVV-Cercle Brugge. Hij had overschot van gelijk!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
#STVCER | Kevin Hoggas is jullie Man of the Match!


Kevin Hoggas is jullie Man of the Match na Sint-Truiden-Cercle Brugge! De doelpuntenmaker van afgelopen zaterdag haalde het met 53,85% van de stemmen voor Dimitrios Chatziisaias en Stef Peeters.

Proficiat Kevin!

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!