koop tickets online

Praatje met een speler - Lassana Coulibaly

‘Er vol voor blijven gaan’


Net voor de wedstrijd tegen Anderlecht had ik ook een gesprek met Lassana Coulibaly.  De Malinese middenvelder arriveerde laat op Cercle, maar groeide uit tot een certitude op het groen-zwarte middenveld.  Het werd een gesprek over de actuele situatie van groen-zwart en zijn reeds rijkelijk gevulde sportieve voorgeschiedenis.  Het werd een leuk gesprek met onze 23-jarige middenvelder.

Lassana, je bent hier sinds vorige zomer.  Kun je eens je carrière schetsen?  


Ik startte als klein jongetje in Mali. Tot mijn 14 speelde ik dicht bij huis. Op die leeftijd werd ik als het ware gescout door een voetbalacademie uit Ghana. Die had banden met het Nederlandse Feyenoord.  Af en toe kwamen mensen van die voetbalacademie kijken in Mali om er talent te zoeken in de verschillende wijken. Eigenlijk waren die mensen daar dan om een toernooi te spelen. In hun vrije tijd gingen ze op zoek naar talent. Ik moet positief zijn opgevallen en ik besloot de stap te zetten. Dat was voor mij een hele aanpassing. Het was meteen een verre reis en ergens ook een stap in het onbekende. Ik zou er blijven tot mijn achttiende. Vooral de eerste maanden waren lastig. In Mali is de officiële taal Frans, terwijl dat in Ghana Engels is. De taalbarrière was er wel degelijk. Mijn coach sprak geen Frans en ik geen Engels. Gelukkig werd ik goed geholpen door de andere spelers. En de taal van het voetbal is uiteraard universeel.  

Cerle Brugge KSV

De academie kwam ook uit in het nationale Ghanese voetbal.  Je kwam al snel in actie bij de eerste ploeg?  

Inderdaad.  Tijdens mijn tweede jaar mocht ik al mee trainen met de eerste ploeg.  Die speelde in de lokale derde klasse.  Het ging erg goed toen ik daar in het eerste elftal debuteerde, want we slaagden erin om de promotie naar de tweede klasse te verwezenlijken.  Tijdens mijn laatste jaar bij de academie slaagden we erin om zelfs naar de hoogste klasse te stijgen.  Voor mij was het dus een leuke tijd.  

Niet alleen een leuke tijd, maar je talent was nu ook in Europa geen geheim meer?  

Inderdaad.  Ik werd door tal van Europese ploegen gescout.  Dat waren vooral Franse ploegen.  De meest concrete aanbieding kreeg ik toen van SC Bastia (Corsica).  Zij waren het meest concreet en ik kon er aan de slag in Ligue 1.  Mijn eerste seizoen trainde ik nog met de tweede ploeg.  De zogenaamde reserves.  Ik mocht in het weekend dan wel aantreden bij de U19 in officiële wedstrijden.  Daar speelde ik bijna altijd.   Op het einde van het eerste seizoen mocht ik ook een paar officiële wedstrijden met het tweede elftal spelen.  Mijn tweede seizoen bij Bastia begon ik als ‘stagiaire pro’.  De trainer zag wel wat in me en ik mocht de volledige voorbereiding met de eerste ploeg meemaken, inclusief de oefenwedstrijden.  Het liep wel goed en ook de laatste wedstrijd van de voorbereiding speelde ik.  Dat was een belangrijk moment want het volledige bestuur en de voorzitter waren toen aanwezig.  Ik maakte een goede indruk.  Dat tweede seizoen kon ik veertien officiële wedstrijden spelen voor Bastia en was ik goed voor één doelpunt.  

Cerle Brugge KSV

Je goede debuut werd beloond met een langdurig contract.  

Ik mocht inderdaad een contract ondertekenen van drie seizoenen.  Een echt profcontract als het ware.  Het daaropvolgende seizoen was ik goed voor 30 wedstrijden.  Zowel in de competitie als in de beker.  Maar toen doken er wat problemen op binnen de club.  Zowel financiële als sportieve problemen.  Het kwam er eigenlijk op neer dat Bastia gedwongen werd om naar de vijfde afdeling te degraderen.  De club was dus failliet.  

Je kon gelukkig snel een nieuwe ploeg overtuigen?  

Het was Angers SCO die me overnam.  Ik maakte de overstap voor 2 miljoen euro.  Voor mij was het belangrijk dat ik op hetzelfde niveau kon blijven voetballen, met name de Ligue 1.  Het eerste seizoen leek er geen vuiltje aan de lucht.  Ik speelde regelmatig en kwam aan 24 officiële wedstrijden.  Het seizoen erop veranderde dat.  Ik verzeilde vaak op de bank en geraakte ontevreden.  Met het bestuur werd toen uitgekeken naar een oplossing.  

Die oplossing bestond uit een uitleenbeurt naar Schotland?  

Inderdaad.  Vorig seizoen werd ik uitgeleend aan de Glasgow Rangers.  Voor mij was dat een leuke ervaring.  Het voetbal leeft echt in Schotland en ik speelde altijd voor een uitverkocht stadion.  Het eerste deel van het seizoen speelde ik quasi alles, maar na de winterstop werden er nieuwe spelers aangetrokken. En ik was ‘slechts’ uitgeleend. Ik speelde tussendoor nog met Mali de ‘Africa Cup’.  Na dat toernooi met mijn land keerde ik terug naar Angers om de voorbereiding te maken op het huidige seizoen. 

En toen volgde een uitleenbeurt aan Cercle?  

Inderdaad.  Ik voelde dat het bij Angers niet goed zou lopen.  Je merkt dat al snel tijdens de voorbereiding dat je er misschien wel naast zal vallen.  Dus keek ik uit naar andere opportuniteiten.  Al snel kwam Cercle op de proppen en ik twijfelde niet na goede gesprekken met het bestuur en de sportieve staf.  
 

Cerle Brugge KSV

Persoonlijk loopt het wel goed, de prestaties van het team zijn dan weer iets minder.  

Het is inderdaad voor mij een seizoen met twee gezichten.  Wat mijn prestaties betreft ben ik zeer tevreden.  Ik sta veel in de basis en probeer het team zo goed mogelijk te helpen. Helaas zijn de resultaten niet zo positief.  We staan momenteel laatste en wij moeten dit alsnog proberen recht te zetten als spelers.  We moeten hard blijven werken om de nodige resultaten te boeken.  

Hoe is de sfeer in de groep, is er nog geloof?  

Uiteraard is er nog geloof!  De zin en de goesting om resultaten te halen en om de scheve situatie nog recht te zetten is er zeker.  We spelen erg goed voetbal, maar we moeten dringend ook punten oogsten.  We zijn zeker niet de slechtste ploeg van de reeks, maar we staan helaas achteraan.  Het geluk heeft ons nog niet toegelachen dit seizoen.  Ofwel maken we zelf foutjes ofwel verliezen we punten door onbegrijpelijke ingrepen van hogerhand.  Eigenlijk hebben we snel een overwinning nodig.  Dit kan voor de ommekeer zorgen en voor een boost.  Er zijn immers nog zes wedstrijden.  We gaan ons zeker niet gewonnen geven en we zullen hard blijven vechten.  

Cerle Brugge KSV

Hoe bekijk je je eigen toekomst?  

Ik ga antwoorden met een cliché.  Ik bekijk het match per match en vervolgens seizoen na seizoen.  Ik ben hier eigenlijk wel gelukkig.  Het bevalt me hier en bovendien speel ik mijn matchen.  Normaal gezien moet ik op het einde van het seizoen terug naar Angers.  Wat er dan met me gebeurt, zien we wel.  Ik houd alle opties open.  
 

Laat ons hopen dat Lassana en zijn maats snel een overwinning boeken en gelanceerd zijn voor een laatste rechte lijn met als doel het behoud! 

(Stijn Sinnaeve)


 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
#CERCLERETRO | Kurt Soenens en Yves Feys

Vrijdagavond om 20u streamen we een echte klassieker op onze mediakanalen: dan gaan we zo'n 23,5 jaar terug in de tijd naar 12 september 1996, toen Cercle Brugge het in de 1/16e finales van de Europacup 2 opnam tegen Brann Bergen! 

Oud-spelers Yves Feys en Kurt Soenens kijken alvast reikhalzend uit naar de partij: Terwijl Soenens een foto, in Cercleshirt nota bene, met zijn zoon instuurde, stuurde Yves Feys een videoboodschap in. Bekijk beide berichtjes hieronder!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Charlotte Hoeman

In de catacomben van Jan Breydel vinden we slechts één vrouw terug. Het betreft diëtiste Charlotte Hoeman. Een diëtiste in de medische staf? Jawel. Voeding is een zeer voornaam aspect in het leven van een sportman/vrouw. Vandaar dat Charlotte bepaalt wat de spelers eten en ze maakt o.a. ook de sportdrankjes voor hen klaar.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Vele onzekerheden, één zekerheid


Een bericht van voorzitter Vincent Goemaere en CEO Oleg Petrov:
 

Beste fans en sympathisanten van Groen-Zwart,

2020 is een jaar dat we niet gauw zullen vergeten. Niet op sportief vlak, met de fantastische eindsprint naar de redding (het beloofde feestje hebben jullie nog tegoed), niet op extrasportief vlak, met de wereldwijde gevolgen van de uitbraak van het coronavirus.

Die uitbraak zorgt ook op sportief vlak voor vele onzekerheden. We weten niet wanneer we weer zullen mogen voetballen, we weten niet onder welke omstandigheden dat zal zijn, we weten niet welke de financiële gevolgen voor de hele voetbalwereld zullen zijn.

Dat betekent ook dat we nu nog geen antwoord kunnen geven op jullie vragen over de contractbesprekingen met onze coach Bernd Storck, onze technische staff en de spelerskern. Maar zodra we daarover nieuws hebben, zijn jullie de eersten om dat te vernemen. 

Er is alvast wel één zekerheid: we blijven samen hard werken aan de toekomst van onze vereniging. Meer dan ooit geldt de slogan ‘Never give up’. Leve Cercle!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Dany Verlinden

Twee jaar geleden “spoelde” Dany Verlinden aan langs de groene kant van Jan Breydel.  Enigszins een verrassing want de Europese recordhouder (zie verder) bracht het grootste deel van zijn carrière langs de noordelijke kant van het stadion door.  Her en der was er wat gemor in de groene gelederen, maar het stormpje ging al snel liggen en ondertussen voelt Dany zich hier goed thuis.
Tijd voor een gesprekje dus.

Dany, je kende slechts drie ploegen (jeugdwerking inclusief) in je actieve carrière, als profvoetballer zelfs slechts twee.  Je bent behoorlijk honkvast?

Ik startte met voetballen bij de jeugd van Ourodenburg en vervolgens vanaf mijn twaalf jaar bij Lierse waar ik alle jeugdrangen doorliep en in de A-kern terechtkwam.  Ik bleef bij Lierse tot mijn 25e, waarna ik in 1988 vertrok naar Club.  Daar speelde ik tot 2004.  Van 2004 tot 2011 bleef ik er als keeperstrainer.
Honkvast?  Nu, dat was wel zo in die tijd.  Je was als speler eigendom van de ploeg en de spelers bleven ook langer bij die ploeg.  Er gebeurden wel transfers, maar toch heel wat minder als nu.  Nu ben je vrij als je einde contract bent en ga je waar je wilt.  Dat was vroeger bij ons niet het geval.

Je palmares is niet min.  Vijf maal kampioen, vijf maal Bekerwinnaar, tien maal Supercupwinnaar en tweemaal “keeper van het jaar”.  Maar ondanks dat palmares heb je maar één “cap” als Rode Duivel?

Op dat ogenblik was er een generatie van heel goede jonge, en iets minder jonge, keepers.  Vande Walle, Preud’homme, De Wilde, Bodart, noem maar op.  Als je in die generatie valt is het vaak moeilijk.  De bondscoach moet keuzes maken.  Je hebt er immers maar één in doel en één op de bank nodig.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Dylan De Belder roept op: “Blijf met ons in contact dankzij de #CercleChallenge!”

Ook in coronatijden willen onze spelers met jullie in contact blijven. Een aangezien dat niet in het stadion kan, heeft Dylan De Belder een creatieve oplossing bedacht: de Cercle Challenge!

Het opzet? Laat ons via social media weten welke uitdaging jij door een Cerclespeler wil gerealiseerd zien. Van tien keer pompen tot het meezingen van jouw lievelingslied: onze spelers doen het allemaal! Gebruik op Facebook, Twitter of Instagram de hashtag #CercleChallenge (of stuur het ons via privébericht door), laat tegelijk weten voor welke speler de challenge is bedoeld en onze spelers gaan aan de slag! 

Nog een tip: misschien zijn onze spelers nóg gemotiveerder als jij het eerst even voordoet in een filmpje...
 

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!