koop tickets online

Praatje met een speler - Nabil Alioui

In de week na de mathematische redding voor Cercle Brugge had ik een gesprek met Nabil Alioui.  Deze Franse jeugdinternational streek in augustus neer aan de groen-zwarte kant van het Jan Breydelstadion, maar kampte met een vervelende blessure.  Maar er is licht aan het einde van de tunnel.  De lijdensweg is bijna ten einde voor Nabil.  Vorige maandag maakte hij zijn debuut bij de beloften in de wedstrijd in en tegen Anderlecht.  De honger naar meer is groot bij de getalenteerde Franse aanvaller.  

‘Binnenkort speelminuten in de eerste ploeg’ 

 

Nabil, bij de meeste Cerclesupporters ben je nog niet zo gekend.  Kun je jezelf even kort voorstellen? 


Ik ben een 20-jarige aanvaller die vorig jaar in augustus zijn eerste profcontract tekende bij AS Monaco.  Zowel in de spits als vanaf links kan ik uit de voeten.  Ik debuteerde bij enkele lokale ploegen en na verloop van tijd belandde ik bij het grotere Toulon.  Daar kwamen verschillende ploegen me scouten en ik koos ervoor om bij AS Monaco aan de slag te gaan.  Het ‘centre de formation’ van AS Monaco had toen al een erg goede naam.  Het was nog de periode voor de overname van Dmitry Rybolovlev.  Voor mij persoonlijk was het toen een erg grote stap, want ik was toen nog maar veertien jaar.  Achteraf gezien is die stap een uitstekende keuze geweest.  Ik doorliep er alle jeugdreeksen en tekende in augustus mijn eerste contract bij de profs.  

Je kreeg ook al een heel aantal oproepingsbrieven in je brievenbus voor de Franse nationale ploeg.  Ook in de Youth League was je actief.  Beiden niet zonder succes? 


Tijdens mijn periode bij Monaco werd ik inderdaad opgeroepen voor de U17 en de U19 voor Frankrijk.  Bij de U17 was dat trouwens onder Laurent Guyot, die nu bij Cercle trainer is.  In het tussenseizoen speelde ik recent nog met de Franse U19 het EK in Finland.  We bereikten er de halve finale.  Daar was Italië te sterk.

Cerle Brugge KSV

Uiteindelijk werd Portugal Europees kampioen door in de finale Italië te kloppen.  Voor mij was het inderdaad een geslaagd toernooi.  In de poulefase wonnen we tegen Engeland met 5-0 en in die wedstrijd kon ik twee keer scoren.  Ook in de Youth League heb ik inderdaad aardig wat wedstrijden gespeeld.  In de elf wedstrijden die ik op dat niveau speelde vond ik vijf keer de weg naar doel.  


Na dat EK besloot je dan de stap te zetten naar Cercle Brugge en de Belgische competitie.  Een logische keuze?

 
Eigenlijk wel.  Cercle Brugge had het vorig seizoen goed gedaan en had daarbij de promotie afgedwongen naar de hoogste afdeling.  Er was al een samenwerking tussen de beide teams en het was dus inderdaad een logische beslissing om in België aan de slag te gaan.  Bovendien waren er de verhalen van Guévin Tormin, Irvin Cardona en Paul Nardi.  Zij waren uitsluitend positief en dus twijfelde ik niet.  De Belgische competitie is een goede competitie om je carrière te lanceren.  Clubs als Anderlecht, Standard en Club Brugge kende ik al.  En uiteraard ken ik ook de Belgische toppers van bij de Rode Duivels.  Voor mij persoonlijk is het ook een belangrijke stap aangezien het mijn eerste ervaring is bij een eerste ploeg op het hoogste niveau.  

Cerle Brugge KSV

Je streek hier vorige zomer neer na het EK U19.  Het was een start met gemengde gevoelens? 


Absoluut.  Eerst nam ik nog wat rust na dat EK.  Vorig seizoen was voor mij erg vermoeiend en vooral lang.  Toen ik hier op Cercle aankwam, vielen de faciliteiten me onmiddellijk op.  Alles is piekfijn in orde.  Ik vond ook snel een appartement in Sint-Andries.  Eigenlijk wordt alles goed geregeld voor ons.  Chapeau aan alle medewerkers.  Ik hoef mij enkel maar op het voetbal te concentreren.  Een echt profbestaan dus.  Ook de integratie in de groep was echt optimaal.

De voertaal is Frans en dat is natuurlijk in mijn voordeel.  Maar al het goede ten spijt, liep het helaas al snel mis.  Bij de eerste trainingen voelde ik een bepaalde pijn.  De medische staf heeft me toen behandeld en ook in Monaco werd ik onderzocht.  Het verdict was een probleem aan de adductoren.   Er volgde een operatie en een lange revalidatie.  Ik moest dus vanaf de zijlijn toekijken hoe het eerste team zich kon redden. 

Vorige maandag maakte je debuut bij de beloften.  In en tegen Anderlecht werd er met 3-0 verloren.  Hoe blik je terug op dat debuut?  En wat zijn de verdere ambities voor dit seizoen?


Met een zeer goed gevoel uiteraard.  Ik mocht op het uur invallen en het was erg fijn om opnieuw in een ploeg te staan en om de bal te voelen.  Het resultaat met de ploeg was dan wel minder, maar op persoonlijk vlak kan ik enkel maar gelukkig zijn met dat debuut.  De bedoeling is nu om op termijn een selectie te verdienen voor de eerste ploeg en om ook daar eventueel een invalbeurt te krijgen.  Voorts ben ik zoals elke andere voetballer.  Ik wil zoveel mogelijk aan spelen toe komen, ervaring opdoen en beter worden.  


Hoe blik je terug op het seizoen van Cercle Brugge tot nu toe?  


Ik denk dat de ploeg het goed gedaan heeft.  De doelstelling was bij het begin van het seizoen dan ook om het behoud af te dwingen.  Vorige zaterdag is dat gelukt na het gelijkspel tegen KV Oostende.  Nu kunnen we ontspannen de rest van de competitie afwerken.  We hebben een relatief jonge ploeg en kunnen nog groeien.  


En wat is jouw persoonlijke ambitie? 


Zoals gezegd eerst selecties halen en minuten maken.  Eerst bij de beloften en vervolgens bij de eerste ploeg.  Daarna zien we wel.  Ik heb nu een jaar getekend bij Cercle Brugge.   Alle opties zijn open.  Vermoedelijk keer ik na het seizoen terug naar Monaco om daar de voorbereiding mee te maken.  Dan is een nieuw verblijf bij Cercle Brugge niet uitgesloten.  Maar ik bekijk het liever dag per dag en plan niet graag ver vooruit.  

Tot zover het gesprek met onze sympathieke aanvaller.  Laat ons hopen dat hij snel aan de slag kan met de grote jongens en al even snel de weg naar doel vindt.  

(Stijn Sinnaeve)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Maria Blontrock

Beheerraadslid vzw

Onvermoeibaar


81 is ze reeds, maar nog steeds in vuur en vlam voor Groen en Zwart.  De titel “Beheerraadslid vzw” doet haar eigenlijk een tekort aan want… ze is (nog steeds) zo veel meer.
De geschiedenis herschrijven (of willen vergeten), wat tegenwoordig blijkbaar mode is, doen wij niet, vandaar dat we in het eerste deel van dit artikel teruggrijpen naar een interview van voor 18 jaar (maart 2002), afgenomen door toenmalig SHOT-medewerker Olivier Ryde, toen Maria als eerste vrouw toetrad tot de beheerraad van Cercle.  Vervolgens pikken we in op de “actuele Maria”, hoewel zij, op enkele jaartjes op de teller  na, niet veranderd is…

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Chloë Goetinck

Psychologe

Het aanstaande seizoen treedt de Cerclejeugd terug aan bij Elite 1.  D.w.z. bij de twaalf beste jeugdopleidingen van het land, en kunnen ze zich terug met de besten meten.  In een vorig artikel schreef ik reeds dat het begrip “jeugdwerking” wel snel kan uitgesproken worden, maar dat er heel wat achter schuilt.  Dat het Cercle menens is met de jeugdwerking en dat dit behoorlijk ver kan gaan, bewijst de op til zijnde samenwerking met een externe psychologe.  
SHOT is graag snel bij de pinken, en nog vooraleer de exacte taakomschrijving van Mevr. Goetinck duidelijk gespecifieerd is, gingen we alvast bij haar even ons oor te luisteren leggen.   Daar de overheid ondertussen een aantal corona maatregelen afzwakte, werd dit het eerste “live” SHOT interview sinds maanden.  Chloë en ikzelf nestelden ons op een zondagmorgen op een Brugs terras (de lokale economie steunen hé) en ik liet deze intelligente  spraakwaterval haar ideeën spuien en een beetje haar ziel en leven blootleggen.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Shot blikt terug ... Europees verhaal

In Het Nieuwsblad van woensdag 1 juli laatstleden verscheen een mooi, uitgebreid artikel over de eerste wedstrijd van Johan Cruyff bij FC Barcelona.  We schrijven 5 september 1973.  De tegenstander: Cercle Brugge! De journalist laat enkele Cerclespelers van destijds aan het woord en omschrijft levendig het gebeuren.  De omschrijving “De meest prestigieuze oefenwedstrijd uit het Belgisch voetbal” laten we ons welgevallen.  Welke Belgische ploeg speelde immers ooit een oefenwedstrijd voor 92.000 toeschouwers?
Naast het feit dat onze toenmalige goallie, Patrick Albert, zich verslikt in het aantal beschikbare plaatsen in het toenmalig Edgard De Smedtstadion en al zeker over de afwezigheid van een zittribune… viel mij voornamelijk, in de overigens anders correcte tekst, volgende zin op na de tekst dat Cercle vijf jaar voordien nog in derde afdeling aantrad: “Laat staan dat het al ooit Europees heeft gespeeld”.

Nou moe, dat deden we destijds ettelijke malen.  Na een opmerking mijnentwege verontschuldigde hij zich voor deze kleine misstap, waarbij hij zich enkel gebaseerd had op de door de UEFA georganiseerde tornooien vanaf de jaren vijftig.

Zand er over dus, maar wij geven u toch graag even die historiek van het vooroorlogse Europese Cerclepalmares mee, zoals het verscheen in het boek “115 jaar Cercle Brugge in een notendop” (nog steeds verkrijgbaar in de shop).  Dit komt voor in hoofdstuk 17, geschreven door medeauteur Marnix Knockaert.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Marc Van Opstaele

ATVJO jeugdwerking Cercle Brugge


Ondanks een toevloed van buitenlandse spelers op de Belgische voetbalvelden, blijft de jeugdopleiding voor de ploegen een groot aandachtspunt.  Er waren jaren dat dit slabbakte, maar o.a. onder druk van de Pro League en KBVB (opleggen minimale vereisten en invoeren van Elite 1 en 2 bv.) en ergens ook wel uit noodzaak, investeren ploegen meer en meer in die jeugdwerking.  Zo blijkt ook uit de cijfers.  Volgens Sporza investeerden de profploegen in 2018 samen vijftig miljoen euro in de jeugd, terwijl 23 miljoen het minimum verplichte was.  Jeugdopleiding, het woord is snel uitgesproken, maar het raderwerk er achter is heel wat gecompliceerder.  Vandaar spraken we met Marc Van Opstaele, ATVJO jeugdopleiding van Cercle, die o.a. hoofdscout is.  Scouting is van primordiaal belang om beloftevolle spelertjes naar je vereniging te halen.  Ze komen immers niet meer, zoals in mijn jonge jaren, vanonder de Brugse kerktorens…

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Georges Debacker

"Cercleverzamelaar"


Deel 4 (slot)

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!