koop tickets online

Praatje met een speler - Yves Dabila


 
‘Wedstrijden spelen en ervaring opdoen bij Cercle’


In de week na de gewonnen thuiswedstrijd tegen Waasland Beveren was het tijd voor mijn tweede spelersinterview.  Daarbij dacht ik aan Yves Dabila.  Onze Ivoriaanse verdediger miste nog geen minuut van de competitie en scoorde zelfs al op KV Mechelen.  Door de onbeschikbaarheid van Jeremy Taravel is Yves (voluit Kouadia Yves) momenteel ook aanvoerder van de ploeg.

Yves, het is je eerste seizoen bij Cercle.  Kun je jezelf voor onze lezers even voorstellen en ook je sportieve voorgeschiedenis eens uit de doeken doen?  

Tweeëntwintig jaar geleden zag ik op nieuwjaarsdag het levenslicht in Senande, Ivoorkust.   Ik groeide er op en begon al snel op straat te voetballen in de wijk.  Samen met vele andere jonge gastjes leerde ik zo het spelletje kennen.  Wat later ging ik ook bij de lokale voetbalploeg trainen.  Een volgende logische stap was dat ik lid werd van de voetbalacademie. Dat werd het Cissé Institut FC.  Op die manier kon ik een toernooi spelen in Zwitserland.  Daar waren ploegen zoals Servette Genève, Grasshoppers Zurich en Young Boys Bern aanwezig.  Er waren ook enkele Franse ploegen aanwezig.  En ook erg veel scouts van buitenlandse ploegen.  Ook AS Monaco was daar vertegenwoordigd.  Zo kon ik vanaf het seizoen 2014-2015 bij de jeugdteams van Monaco aan de slag.  
 

Cerle Brugge KSV

Je doorliep daar de laatste jeugdreeksen en werd er ook prof? 

Dat klopt.  Ik arriveerde bij de U19.  Mijn integratie verliep erg vlot en al snel kon ik bij de beloften aan de slag.  Monaco stond toen gekend voor zijn uitstekende jeugdopleiding en als een ploeg waar jonge gasten kansen kregen.  In het eerste elftal kon ik slechts één keer aantreden.  In april 2017 mocht ik na een uur invallen in de halve finale van de Franse beker tegen PSG.  

Het seizoen erop ging het naar LOSC Lille?  

Inderdaad.  Ik voelde dat het tijd was om andere lucht op te snuiven.  De start bij Lille was wat moeizaam.  Tijdens de eerste helft van het seizoen 2017-2018 speelde ik voornamelijk bij de reserves.  Maar tegen het einde van 2017 kreeg ik wat kansjes in het eerste elftal en ik kon die ook grijpen.  Vanaf dat moment mocht ik ook met het eerste elftal trainen.  Mijn debuut maakte ik voor Lille in de achtste finales van de Ligabeker tegen Nice.  In januari 2018 kon ik ook in de competitie mijn debuut maken voor Lille.  Dat was tegen Straatsburg.  Van dan af was ik heel regelmatig titularis.  Dat seizoen eindigde Lille op een zeventiende plaats.  Dat was net genoeg om in de eerste afdeling te blijven.
 

Cerle Brugge KSV

Het tweede seizoen bij Lille verliep dan weer beter?  

Het ene seizoen is inderdaad het andere niet.  Het seizoen 2018-2019 was voor Lille een ongelooflijk topseizoen.  We slaagden erin om vice-kampioen te worden na het ongenaakbare Paris Saint Germain.  Het verschil met de eerste bedroeg zestien punten, maar we eindigen als “best of the rest” en plaatsten ons voor de groepsfase van de Champions League.  Voor mij persoonlijk was het ook een goed seizoen.  Ik speelde ongeveer de helft van de wedstrijden.  
 

Toch besloot je in het tussenseizoen Lille te verlaten, hoewel je nog een contract hebt tot 2023.

Inderdaad.  Ik voelde niet genoeg vertrouwen van de dirigenten bij Lille.   Er waren zelfs wat discussies.  Weet je, elke voetballer wil zoveel mogelijk spelen.  Op dat vlak ben ik niet anders.  Bij Lille konden ze me die garantie niet geven.  Na overleg met het bestuur en mijn manager, kwamen we tot een akkoord om mij een seizoen te verhuren.  

Dat werd Cercle Brugge.  Waarom koos je voor een avontuur in België?  

Vrijwel onmiddellijk had ik oren naar het voorstel van Cercle Brugge.  Na enkele gesprekken met Francois  Vitali en Fabien Mercadal besloot ik om op het voorstel in te gaan. Bovendien waren er ook veel positieve verhalen van bevriende spelers.  Cercle is een ploeg in opbouw en ik ben blij om mee te mogen bouwen aan de ploeg.  

We zijn vijf wedstrijden ver in de competitie.  Je speelde alle wedstrijden en je  bent de actuele aanvoerder.  Wat is je voorlopige evaluatie?  

Persoonlijk ben ik erg tevreden.  Ik miste nog geen minuut en voel me erg goed in het team.  Tegen Standard speelde ik op de rechtsbackpositie, omdat we daar wat problemen hadden door blessures en afwezigheden.  Het is een positie waarop ik in het verleden nog gespeeld heb.  Het is jammer dat we in de wedstrijd op het einde nog een verdiend punt verliezen.  De andere wedstrijden speelde ik centraal achterin.  Ik kon het team ook al helpen door een doelpunt te scoren in en tegen KV Mechelen.  Je zegt dat ik aanvoerder ben, maar eigenlijk is Jeremy onze enige aanvoerder.  Het is een eer dat ik hem mag vervangen in die hoedanigheid.  
Wat het team betreft, kunnen we met drie punten op vijftien niet bepaald tevreden zijn.  Het is dan ook niet evident met zoveel nieuwe spelers.  De overwinning tegen Waasland Beveren deed ons deugd en zet ons hopelijk op de rails.  Tegen Standard verdienden we meer en zowel tegen Oostende, Kortrijk als Mechelen kwamen we op voorsprong, maar gaven we de bonus uit handen.  Zo’n zaken moeten we meenemen en we moeten er vooral uit leren.  
 

Slotvraagje, waar zie je Cercle eindigen dit seizoen en hoe zie je de toekomst?  

We moeten hard werken op training en die arbeid tijdens de wedstrijden omzetten in resultaten.  Als we dat kunnen doen, dan zie ik ons een goed seizoen draaien.  De volgende drie wedstrijden ogen nu zwaar, maar elke wedstrijd start met 0-0 en we zullen altijd wel onze kansen hebben.  We moeten gewoon zo hoog mogelijk proberen te eindigen.  Wat mijn toekomst betreft, zullen we zien na dit seizoen.  Nu ben ik bij Cercle en telt alleen groen-zwart.  

(Stijn Sinnaeve)

Cerle Brugge KSV

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met… Danny Cattoor

"Cercleverzamelaar"


Deel 3

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Derde in de rij is Danny Cattoor.  Deze thans 62-jarige apotheker, woonachtig in Oostende,  werd veertien jaar geleden geïnterviewd door toenmalig SHOT-medewerker Stijn Van Wynsberghe.
Danny is de bezieler achter het “Cerclemuseum”.  Het is een “no nonsens website”, zonder franjes, maar met een schat aan gegevens.  Je kunt er alle spelers (en hun gegevens) terugvinden die ooit maar één minuut in een officiële A-wedstrijd van Groen-Zwart aantraden. Van diverse spelers is er ook een biografie te lezen.
We geven u eerst het originele artikel mee, dat in augustus 2006 verscheen, gevolgd door een update.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … David Diasson

"Cercleverzamelaar"


Deel 2

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Tweede in de rij is David Diasson.  Ik interviewde David een kleine zeven jaar geleden voor SHOT.  Daarbij ontdekten we zijn verhaal hoe hij Cerclesupporter werd door … een schoen.  Zo begon ook zijn Groen-Zwarte verzamelwoede.  Is hij er nog steeds mee bezig, vroegen we ons af?  We geven u eerst het artikel mee dat in het oktobernummer 2013 van SHOT verscheen, gevolgd door een update 2020.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Diederiek Vermeersch

Assistent Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding (ATVJO)

Talent is een toevallige factor, het klimaat scheppen om talent in te ontwikkelen heb je echter zelf in de hand: een voetbalopleiding behelst niet alleen het voetbaltechnisch aspect, maar ook een begeleiding op sociaal vlak, op studievlak, op mentaal vlak. Je hebt nooit de garantie dat het lukt, maar je moet als club wel de omstandigheden creëren om talent op te leiden. Voor die functie bij de jeugd werd vorig jaar Diederiek Vermeersch aangesteld. 

Diederiek, kan je je kort even voorstellen aan de lezer?

Ik ben 46 jaar oud, heb een partner en ben in het dagelijks leven leraar Latijn en Frans in het middelbaar onderwijs. Daarnaast gids ik een paar keer per maand in Rome. 

Hoe ben je bij Cercle Brugge terechtgekomen?

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Hans Martens

"Cercleverzamelaar"


Deel 1

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

We vangen aan met wellicht de grootste verzamelaar.  Hans Martens verbouwde zelfs zijn woning ingrijpend om het om te toveren tot een Cerclemuseum.  Ruim vier jaar geleden trok ik naar Wingene om het zelf te gaan bewonderen en Hans een interview af te nemen over hoe zijn passie begon en dusdanig uitgroeide.  Het artikel dat verscheen in het februarinummer 2016 van SHOT leest u hieronder, gevolgd door een update 2020.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met… Jimmy De Wulf en Wouter Artz


‘Hongerige coaches die staan te trappelen om vooruit te gaan met Cercle’ 


Het was een bericht op de officiële website enkele dagen terug.  Ook de competitie bij de beloften is ondertussen beëindigd.  Door het toepassen van de regel van drie eindigden de Cerclebeloften op een mooie derde plaats.  En toch zat er wellicht nog meer in.  Dit levert bij de technische staf gemengde gevoelens op.  Enerzijds alle begrip voor het stoppen van de competitie, maar anderzijds heerst toch ook het gevoel dat het werk nog niet af was en dat top twee er wellicht nog in zat. En die top twee gaf recht op promotie naar het hoogste beloftenniveau.  Het werd een leuk en lang gesprek tussen twee boezemvrienden die al enkele jaren puik werk leveren met de beloften, maar nog niet zijn waar ze willen zijn.  Het gesprek met Jimmy De Wulf en Wouter Artz verliep trouwens via videochat door de Coronamaatregelen die nog altijd van kracht zijn.  

Jim en Wouter, veel van onze lezers kennen jullie natuurlijk van jullie tijd bij Cercle.  Kunnen jullie nog even kort jullie carrière schetsen vanaf de tijd bij Cercle tot nu? 
 

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!