koop tickets online

Shot blikt terug ... Europees verhaal

In Het Nieuwsblad van woensdag 1 juli laatstleden verscheen een mooi, uitgebreid artikel over de eerste wedstrijd van Johan Cruyff bij FC Barcelona.  We schrijven 5 september 1973.  De tegenstander: Cercle Brugge! De journalist laat enkele Cerclespelers van destijds aan het woord en omschrijft levendig het gebeuren.  De omschrijving “De meest prestigieuze oefenwedstrijd uit het Belgisch voetbal” laten we ons welgevallen.  Welke Belgische ploeg speelde immers ooit een oefenwedstrijd voor 92.000 toeschouwers?
Naast het feit dat onze toenmalige goallie, Patrick Albert, zich verslikt in het aantal beschikbare plaatsen in het toenmalig Edgard De Smedtstadion en al zeker over de afwezigheid van een zittribune… viel mij voornamelijk, in de overigens anders correcte tekst, volgende zin op na de tekst dat Cercle vijf jaar voordien nog in derde afdeling aantrad: “Laat staan dat het al ooit Europees heeft gespeeld”.

Nou moe, dat deden we destijds ettelijke malen.  Na een opmerking mijnentwege verontschuldigde hij zich voor deze kleine misstap, waarbij hij zich enkel gebaseerd had op de door de UEFA georganiseerde tornooien vanaf de jaren vijftig.

Zand er over dus, maar wij geven u toch graag even die historiek van het vooroorlogse Europese Cerclepalmares mee, zoals het verscheen in het boek “115 jaar Cercle Brugge in een notendop” (nog steeds verkrijgbaar in de shop).  Dit komt voor in hoofdstuk 17, geschreven door medeauteur Marnix Knockaert.

Cerle Brugge KSV

* De bijgaande foto is genomen bij de toss tussen kapiteins Juan Carlos en Julien Verriest.  Het Cercle-vaantje dat Jules destijds aan de Barça captain overhandigde hangt nog steeds in het befaamde museum in Camp Nou.

Vooroorlogse Europese historiek

Vaak wordt beweerd dat Cercle in 1985 zijn eerste Europese wedstrijd tegen Dynamo Dresden speelde maar… niets is minder waar !  

* In 1901, 1902 en 1903 wonnen de groen-zwarten de “Beker Henri Fraeys” in een internationaal tornooi.  In 1903 won Cercle ook nog het “Kampioenschap der Belgische en Franse Vlaanderens” en in 1905 de “Internationale Schaal van Kortrijk”.  Tijdens het seizoen 1912-1913 won Cercle de “Beker van Zeekust” door in de finale Sparta Rotterdam met 2-1 te verslaan en in 1914 voegden de groen-zwarten de overwinning in een internationaal tornooi in Parijs aan hun reeds mooie palmares toe.

* De Bruggelingen behaalden ook nog trofeeën in tornooien te Amiens, Den Haag, Dordrecht, Düsseldorf, Le Havre en tijdens de rondreis in Algerije (1927) met o.a. een wedstrijd tegen de Algerijnse kampioen Sidi-bel-Abès (2-3 winst voor Groen-Zwart !).
Cercle werd eveneens uitgenodigd in Duitsland waar enkel verloren werd tegen Hamburg.  Te München, Aken en Frankfurt mocht de Groen-Zwarte zegevlag gehesen worden.
Op 3 april 1927 speelden de Bruggelingen een vriendschappelijke wedstrijd te Tourcoing tegen het plaatselijke Union Sportive.  Voor Cercle en iedereen die groen-zwart dacht en voelde veranderde deze vriendenmatch een dag later in een onvervalste nachtmerrie toen Van Coile bezweek aan een tijdens deze wedstrijd opgelopen kwetsuur.

* Na de derde landstitel in 1930 stroomden de uitnodigingen voor buitenlandse tornooien in Aken, Amsterdam, Dordrecht, Genève en Rijsel binnen.  Iedereen wilde de Belgische kampioenenploeg, die drie internationalen telde, aan het werk zien.

Kers op de internationale taart was natuurlijk de Coupe des Nations uit 1930.  Dit internationaal tornooi, georganiseerd in het Zwitserse Genève door de Zwitserse kampioen Servette FC Genève, was eigenlijk de voorloper van de latere Europacup I (de Beker voor Landskampioenen), de huidige Champions League.  Aan dit tornooi werd deelgenomen door First Vienna FC (Oostenrijks bekerwinnaar en 3de in de Oostenrijkse competitie 1929-1930), SK Slavia Praag (kampioen van Tsjechoslowakije ’29-’30), FC Sète (Frans bekerwinnaar ’29-’30), SpVgg Fürth (Duits landskampioen 1929), Ujpest FC (Hongaars landskampioen ’29-’30), AGC Bologna (Italiaans landskampioen 1928-1929), Go Ahead (Nederlands landskampioen 1929-1930), Real Union de Irun (Spaans bekerwinnaar in 1927 en 6de in de competitie ’29-’30), Servette FC (Zwitsers landskampioen 1929-1930) en natuurlijk Cercle Brugge (Belgisch landskampioen 1929-1930).

Dit tornooi werd betwist van 28 juni 1930 tot 6 juli 1930 en werd gewonnen door Ujpest FC.

Beweer vanaf nu dus nooit meer dat onze groen-zwarten hun eerste Europese wedstrijd pas in 1985 speelden !

(Georges Debacker)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Maria Blontrock

Beheerraadslid vzw

Onvermoeibaar


81 is ze reeds, maar nog steeds in vuur en vlam voor Groen en Zwart.  De titel “Beheerraadslid vzw” doet haar eigenlijk een tekort aan want… ze is (nog steeds) zo veel meer.
De geschiedenis herschrijven (of willen vergeten), wat tegenwoordig blijkbaar mode is, doen wij niet, vandaar dat we in het eerste deel van dit artikel teruggrijpen naar een interview van voor 18 jaar (maart 2002), afgenomen door toenmalig SHOT-medewerker Olivier Ryde, toen Maria als eerste vrouw toetrad tot de beheerraad van Cercle.  Vervolgens pikken we in op de “actuele Maria”, hoewel zij, op enkele jaartjes op de teller  na, niet veranderd is…

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Chloë Goetinck

Psychologe

Het aanstaande seizoen treedt de Cerclejeugd terug aan bij Elite 1.  D.w.z. bij de twaalf beste jeugdopleidingen van het land, en kunnen ze zich terug met de besten meten.  In een vorig artikel schreef ik reeds dat het begrip “jeugdwerking” wel snel kan uitgesproken worden, maar dat er heel wat achter schuilt.  Dat het Cercle menens is met de jeugdwerking en dat dit behoorlijk ver kan gaan, bewijst de op til zijnde samenwerking met een externe psychologe.  
SHOT is graag snel bij de pinken, en nog vooraleer de exacte taakomschrijving van Mevr. Goetinck duidelijk gespecifieerd is, gingen we alvast bij haar even ons oor te luisteren leggen.   Daar de overheid ondertussen een aantal corona maatregelen afzwakte, werd dit het eerste “live” SHOT interview sinds maanden.  Chloë en ikzelf nestelden ons op een zondagmorgen op een Brugs terras (de lokale economie steunen hé) en ik liet deze intelligente  spraakwaterval haar ideeën spuien en een beetje haar ziel en leven blootleggen.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Marc Van Opstaele

ATVJO jeugdwerking Cercle Brugge


Ondanks een toevloed van buitenlandse spelers op de Belgische voetbalvelden, blijft de jeugdopleiding voor de ploegen een groot aandachtspunt.  Er waren jaren dat dit slabbakte, maar o.a. onder druk van de Pro League en KBVB (opleggen minimale vereisten en invoeren van Elite 1 en 2 bv.) en ergens ook wel uit noodzaak, investeren ploegen meer en meer in die jeugdwerking.  Zo blijkt ook uit de cijfers.  Volgens Sporza investeerden de profploegen in 2018 samen vijftig miljoen euro in de jeugd, terwijl 23 miljoen het minimum verplichte was.  Jeugdopleiding, het woord is snel uitgesproken, maar het raderwerk er achter is heel wat gecompliceerder.  Vandaar spraken we met Marc Van Opstaele, ATVJO jeugdopleiding van Cercle, die o.a. hoofdscout is.  Scouting is van primordiaal belang om beloftevolle spelertjes naar je vereniging te halen.  Ze komen immers niet meer, zoals in mijn jonge jaren, vanonder de Brugse kerktorens…

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Georges Debacker

"Cercleverzamelaar"


Deel 4 (slot)

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met… Danny Cattoor

"Cercleverzamelaar"


Deel 3

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Derde in de rij is Danny Cattoor.  Deze thans 62-jarige apotheker, woonachtig in Oostende,  werd veertien jaar geleden geïnterviewd door toenmalig SHOT-medewerker Stijn Van Wynsberghe.
Danny is de bezieler achter het “Cerclemuseum”.  Het is een “no nonsens website”, zonder franjes, maar met een schat aan gegevens.  Je kunt er alle spelers (en hun gegevens) terugvinden die ooit maar één minuut in een officiële A-wedstrijd van Groen-Zwart aantraden. Van diverse spelers is er ook een biografie te lezen.
We geven u eerst het originele artikel mee, dat in augustus 2006 verscheen, gevolgd door een update.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!