koop tickets online
nl fr en

SHOT informeert … Cerclewebsite kwarteeuw jong


16 april 2022: Cerclewebsite 25 jaar!


Op 2 juli 1996 verstuurde Dirk Dhont, toenmalig 22-jarige suppoost op Cercle, een fax aan het secretariaat met het voorstel om een website voor Groen-Zwart op te richten.  Vandaag zijn websites schering en inslag, in 1996 was dit niet zo evident.  Ook het aantal mensen dat over internet beschikte was beperkt.  Daarnaast was het in die tijd ook niet zo goedkoop en gebeurden veel afrekeningen per minuut dat je online was.

Enkele ploegen uit eerste en tweede afdeling waagden zich aan het nieuwe medium.  Vandaar de uitdaging die Dirk, bedreven in de materie, wou aangaan.

Toenmalig Algemeen Directeur van Cercle, Filips Dhondt (later AS Monaco), deponeerde de fax in het bakje van SHOT-hoofdredacteur Georges Debacker gezien dit een “media-aangelegenheid” was.  Na kennismaking en overleg tussen Dirk en Georges (die op dat ogenblik zelfs nog geen PC in huis had), richtte Georges op 1 november 1996 een gemotiveerde brief aan de Beheerraad om de toelating te vragen een officiële Cerclewebsite te mogen oprichten.

Foto 1: Oprichters Georges & Dirk 25 jaar later.

Cerle Brugge KSV

Het “groene licht” vanwege de Beheerraad kwam er op 21 januari 1997.  Het enige addertje onder het gras lag in het feit dat de kosten (domeinnaam, hosting, enz…) via sponsoring moest gevonden worden.  Georges kon de supportersfederatie overtuigen de nodige inbreng te doen, gezien dit duidelijk een initiatief t.v.v. de supporters was.  De Federatie zou uiteindelijk deze sponsoring jarenlang op zich nemen.

In de aanvangsfase bij het opstarten konden Georges en Dirk rekenen op de bijstand van Piet De Langhe en Serge Robyns.  Naderhand stond Dirk als webmaster in voor alle technische aspecten en Georges voor het inhoudelijke. 
De start, die we administratief beschouwen op 16 april 1997, was vrij rudimentair.  De te publiceren teksten werden door Georges bij Dirk thuis gebracht op diskette (tijdens de middagpauze op het werk gemaakt op een DataPoint computer), die het op zijn beurt online plaatste. Ter illustratie: het hoogst aantal bezoekers tijdens de maand november 1997 was op 10 november met … 16 bezoekers!

Al snel steeg de bekendheid en ook heel wat meer mensen begonnen over internet te beschikken.  Dit resulteerde in serieuzere “kijkcijfers”.  Er was ook heel wat interactie met het opstarten van een “gastenboek” (een soort facebook avant la lettre).  Spijtig genoeg moesten we dit gastenboek na enkele jaren sluiten gezien het misbruik dat sommigen (vaak buitenstaanders) maakten, waarbij zelfs een verplichte registratie niet het nodige soelaas bood.   Bekijk heden ten dage de lezersreacties op de sites van diverse kranten en op facebook, en u begrijpt wat ik bedoel.  Uitschot, dat met moeite een woord correct kan schrijven, spoot walgelijke zaken vanuit de anonimiteit.

De site kende een constante vooruitgang en ging mee met zijn tijd.  Nieuwe rubrieken verschenen.  Er kwamen ook enkele nieuwe losse medewerkers bij zoals Irène Laridon die teksten uit kranten op de site plaatste (van de kranten die ons de toelating gaven) en Didier Verbandt.
Nieuw was ook de invoering van “live verslaggeving” op verplaatsing, zeker in de periode rond de eeuwwisseling waar Cercle in 2e afdeling vertoefde.  Dat was destijds uniek!  Supporters die de wedstrijd volgden via de radio moesten vaak tot in de 2e helft wachten om de ruststand te weten.  Daarom verzorgden we via gsm vanuit de tribune een verbinding met “huize Debacker”, waar ofwel Georges, indien niet mee op verplaatsing, ofwel echtgenote Myriam, de doorgebelde gegevens direct online plaatste en de internettende Cerclegemeenschap op de hoogte bracht.  Correspondent ter plaatse was meestal Daniel Questier.

Dat de website inventief was bewees ook een rechtstreekse “beelduitzending” (maart 2001) op de site van de wedstrijd Cercle-KVO (en later gepland ook Cercle-RWDM).  “Primeur, Cercle – KVO rechtstreeks te volgen op internet” blokletterde een nationale krant. 
Bewegende beelden uitzenden mocht niet gezien de TV-rechten, maar in dit geval filmden vier webcams en werden de beelden om de vijf à tien seconden geüpdatet.  Zo verschenen (aaneensluitende) foto’s op de site.  Dit was niet voor herhaling vatbaar, maar toch een stunt.

Supporters konden zich registreren op de website en ontvingen regelmatig een nieuwsbrief.  Honderd mails per week (in die tijd !) aan de redactie vormden geen uitzondering.  Er was grote interactie.

De combinatie SHOT/website/beroep werd Georges te veel en Richard Doeven nam op 12 oktober 2005 de fakkel van de website over.  Dirk bleef de technische kant van de zaak beheren, Georges bleef medewerker en daarnaast bleven ook Irène Laridon (persverslagen), Didier Verbandt (jeugduitslagen en bijhorende foto’s) net zoals onze Nederlandse vriend Frans Mantel (die instond voor de vertalingen t.v.v. de toenmalige Engelstalige versie van de website) aan boord. 

Cerle Brugge KSV

Richard liet zich verder omringen door nieuwe medewerkers zoals Stijn Sinnaeve en Alexander Van Parijs.  Later vervoegden nog diverse personen het webteam.  Met het risico namen te vergeten deze korte opsomming: Timothy Zutterman, Bram Mahieu, Maithé Franco, Bruno Dusauvage (Franse vertaling), Karen Ruysschaert, Antonio Campo (Spaanse vertaling), Tamara Vereecken en fotografen Hans Dobbelaere en Geert Pollier. Er werd ook steeds meer ingezet op live verslaggeving van wedstrijden.

Foto 2: 2005 redactievergadering.  (zittend vlnr)  Didier Verbandt, Richard Doeven (verantwoordelijke), Dirk Dhont, (staand) Stijn Sinnaeve, Irène Laridon, Georges Debacker

In 2013 besloot de Beheerraad de website te professionaliseren.  Het ontwerp van de nieuwe website, voorheen een creatie van medestichter Dirk Dhont, kwam van de firma Stardekk (bedrijf van onze huidige voorzitter).  Het personeel van het secretariaat nam het gros van de taken waar.  Pijnlijk neveneffect was het feit dat een aantal voormalige vrijwilligers verweesd achterbleven en dat de door de jaren heen opgebouwde informatie (op de “oude” site) niet meer online beschikbaar was.
De site bood een aantal nieuwe mogelijkheden, waarbij o.a. de videoreportages (Maithé Franco, als vrijwilligster en ook als secretariaatsmedewerker) een aardig extra vormden.
In deze periode stonden Benjamin Dalle, Tom Grammens, Tom Cobbaert en Nicolas Willems in voor de sportieve verslaggeving (voorbeschouwingen, live verslaggeving, nabeschouwingen en interviews). Ook D. Vermeersch droeg met een aantal artikels zijn steentje bij.  Geert Pollier verzorgde nog steeds de wedstrijdfoto’s en werd daarin regelmatig bijgestaan door Johan Adams en Benoit Moerman.  Anita Van Osselaer zaliger stond in voor de supportersinfo en de aangelegenheden betreffende de shop.  De secretariaatsmedewerkers zorgden voor de actuele berichtgeving, actie- en diverse andere aankondigingen.

Sinds de inbreng van AS Monaco werd de site nog professioneler en attractiever, o.a. door het aangeboden beeldmateriaal, en berust het beheer en de uitvoering zowat volledig in handen van de beroepsmedewerkers (fotografie: vrijwilligers Geert Pollier & Dieter Ros).

Sinds januari 2017 is “SHOT-online”, als opvolger van de papieren versie van SHOT, tevens een onderdeel van de website.  Hier zijn vrijwilligers aan het werk.  Marnix Knockaert, Stijn Sinnaeve, K. Verstrynge, Myriam Floré en Georges Debacker (verantwoordelijke).  Langs deze weg ook een “dank u wel” aan Georges Volckaert voor zijn jarenlange inzet.

Ik hou er ook aan de (gewezen) website “Cercle Brugge unoffical” te vermelden.  Dit privé initiatief van de familie Van Lancker uit Loppem zag het daglicht reeds een jaar voor de start van de officiële site en hield pas in 2016, met twintig jaar op de teller, op te bestaan.

Met vijfentwintig jaar is www.cerclebrugge.be een van de oudste (en nooit offline geweest zijnde!) officiële ploegwebsites van België.  Ook hierop kunnen we als “Cerkeltje” trots op zijn!

(Georges Debacker)

(PS: mijn verontschuldiging voor het gebeurlijk vergeten of niet vermelden van medewerkers uit het verleden) 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Ward Faes

SHOT sprak met … Ward Faes

Een Cercleman in dienst bij Cercle

Home is where the heart is. Ward Faes ging eind 2021 bij Cercle aan de slag als juridisch en financieel bediende. Hij is eveneens de nieuwbakken AML-officer voor Groen Zwart. We spraken de sympathieke Ruddervoordenaar daags voor het aftrappen tegen Zulte Waregem en kregen een inkijk in het dagelijkse reilen en zeilen van de Vereniging.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Torres

SHOT sprak met … Louis Torres

‘Ik geniet van elk moment’

Het eerste interview van het nieuwe seizoen was er ééntje met Louis Torres.  De jonge Fransman streek in het tussenseizoen neer langs de groen-zwarte kant van het Jan Breydelstadion.  Door omstandigheden kwam hij redelijk snel in de ploeg.  Hij trekt daar aardig zijn streng als linksback.  Dit jaar is trouwens zijn eerste seizoen bij de profs. 

Louis, stel je kort eens voor aan onze fans. 
Mijn naam is dus Louis Torres.  Ik ben 21 jaar en ben bezig aan mijn eerste seizoen hier bij Cercle.  Het is ook mijn eerste buitenlands avontuur.   Ik woon op vijf minuutjes van het stadion en woon er samen met mijn vrouw. 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Robert Maes

SHOT sprak met … Robert Maes

Winnaar Trofee Robert Braet

De “Trofee Robert Braet” werd in 1988 in het leven geroepen ter ere van de in 1987 overleden legendarische doelman, bestuurslid en voorzitter.
Het is een hulde aan een vrijwilliger die zich zeer verdienstelijk gemaakt heeft voor Cercle.  Vanaf 1993 wordt de trofee tweejaarlijks uitgereikt.
Omwille van corona werd de versie 2021 een jaar uitgesteld.  Op de fandag op ’t Zand mocht Robert Maes de trofee in ontvangst nemen uit de handen van vzw voorzitter Piet D’Hooghe.
Tijd voor een kennismaking met deze rustige, steeds onopvallende “délégué”.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 237)

 Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 237)
(periode van 07-10-1961 -> 14-10-1961)

  • Cercle

* Het begon stilaan tijd te worden dat Cercle nog eens wat buit binnen haalde.  Al bood een verplaatsing naar Lierse uiteraard geen enkele garantie op enig puntengewin.  “Veritas” reisde voor “Het Brugsch Handelsblad” alvast mee naar Lier en hoopte wellicht in alle stilte dat de groen-zwarten hem niet zouden ontgoochelen.

Lierse S.K. – Cercle Brugge 3-5  -  Dank zij het duo Bailliu – Mortier !

“Na de eerder ongelukkige nederlaag tegen Gantoise, werd in de Cercle-middens hardop gefluisterd dat met Mortier en Bailliu  in de ploeg deze wedstrijd nooit zou verloren zijn.  Dat is best mogelijk, maar toch zijn we ervan overtuigd dat hun optreden bij de reserven hen veel deugd heeft gedaan !  Zo zij gedurende de vorige partijen als het ware zonder strijdlust in lijn kwamen, zo waren wij thans getuige van een volledig veranderde Cercleploeg, die voor elke bal streed en zich zelfs, toen zij achter stond, nooit verloren gaf.  En het was op de eerste plaats voornoemd duo dat de uitslag zou bepalen.  Beiden waren zeker moreel geprikkeld en gaven een uitstekende verrichting weg.  Zo Bailliu met drie hele en twee halve doelpunten er zeker voor tussen zat dat Cercle voor het eerst vijf  rozen lukte in de hoogste klasse, dan lag Mortier beslist aan de basis van de overwinning met een drietal weergaloze saves !  Of Cercle dan zo sterk gepresteerd heeft ?  Het was zonder een greintje twijfel de beste verrichting van de groen-zwarten in de huidige competitie.  Maar dat was wellicht niet zo moeilijk, gezien de vorige matchen nu bepaald niet “schitterend” waren.  Valt er dus niet te hoog mee op te lopen –de repliek van de Lierenaars was inderdaad buitengewoon ontgoochelend– toch is er reeds een merkbare verbetering aan te stippen, vooral dan op moreel gebied.  Waar de Cercle-jongens vroeger met een goaltje achterstand op verplaatsing zich reeds met de nederlaag verzoenden, werd er thans tot de laatste minuut “gevochten”, zodat dit feit alleen reeds het vermelden waard is.


Technische  krabbels…
Lierse S.K.  -  Cercle Brugge  3-5


- opkomst : 6.000 toeschouwers.
- terrein : zeer goed.
- weersgesteldheid : warm en zonnig.
- fair-play : niets aan te merken.
- leiding : ref. De Bleeckere, over ’t algemeen goed, waarom hij in de 2e helft een doelpunt
  van Desmaele afkeurde, toen Baeten een schot van Bailliu moest lossen, hebben wij echter
  nooit begrepen.
- corners : Lierse 6, Cercle 9.
- doelpunten :
  13e min. : als Olieslaegers de vooruitgeschoven Vermeyen lanceert, blijven de
  Cerclespelers staan voor buitenspel (zolang de arbiter niet fluit, doorspelen jongens !),
  waarvan de lokale rechtsbinnen dankbaar gebruikt maakt om Mortier te vloeren : 1-0.
  22e min. : een hoekschop langs Desmaele tot bij Buyse, die op een verdediger schiet.  De
  bal komt bij Michiels die dadelijk doorschuift naar Desmaele, Filemon zet voor doel, doch
  back Thys komt tussen, wil op zijn doelman terugspelen, maar deze, bestookt door Bailliu,
  laat de bal onbegrijpelijk door : 1-1.
  26e min. : een ver ontzetten van Mortier tot bij Bailliu, deze blijft meester in een tackling
  tegen Willems, gaat alleen door en verslaat de uitkomende Baeten met een harde sleper in
  de verste hoek : 1-2.
  30e min. : een gekraakt schot van Van Roosbroeck belandt bij Goossens, doch Decock kan
  ontzetten.  Rechtshalf Ghijs zet weer voor doel waar Van Roosbroeck onweerstaanbaar de
  bal in het dak van het doel toetst : 2-2.
  31e min. : de lokale supporters zijn nog aan het juichen, als Wim Mertens hoog voor doel
  plaatst en de inspurtende Goossens met een rake kopbal Lierse weer voorsprong bezorgt :
  3-2.
  40e min. : een ver degagement van Mortier brengt Bailliu alleen voor de keeper, doch
  Willems omvat hem foutief.  Penalty ! denkt iedereen maar de referee legt de bal een paar
  centimeter voor de grote rechthoek.  Perot zet zich achter de bal, schuift naar Orlans die
  direct weergeeft en het schot van Perot vliegt buiten bereik van Baeten in de winkelhaak
  tegen de touwen : 3-3.
  46e min. : de 2e time is amper een halve minuut oud, als Michiels een vrije schop zachtjes
  tot bij Orlans schuift.  Richard, helemaal naar rechts uitgeweken, zet hoog voor doel waar
  Bailliu met een puike kopstoot in de verste bovenhoek raak treft : 3-4.
  85e min. : twee opeenvolgende corners voor Cercle : de 2de keer plaatst Orlans bij de
  volledig vrijstaande Bailliu, die van dichtbij binnenduwt : 3-5.
- Lierse S.K. : Baeten, Bogaerts, Thys, Ghijs, Willems, Cool, Goossens, Vermeyen, Mertens,
  Olieslaegers,, Van Roosbroeck.
- Cercle : Mortier, Vanderhaeghen, Decock, Perot, Baas, De Caluwé, Desmaele, Buyse,
  Michiels, Bailliu, Orlans.

 

 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 236)

Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 236)
(periode van 23-09-1961 -> 30-09-1961)

  • Cercle

De thuiszege tegen F.C. Diest op de openingsspeeldag had de groen-zwarten voldoende hoop gegeven om hen te laten veronderstellen dat het behoud een relatief gemakkelijk haalbare kaart was.  Het zou allemaal wel loslopen…  De daaropvolgende verplaatsing naar F.C. Luik was echter uitgedraaid op een nederlaag waar weinig tegen in te brengen viel en de eerste barsten in het vertrouwen werden reeds zichtbaar.  Vooral de manier waarop Cercle zich naar de slachtbank had laten leiden stemde tot nadenken.  Daar kon maar op één manier op gereageerd worden : winnen of toch minsten gelijk spelen op Olympic Charleroi.  Maar dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan.  “Veritas” zat er bij in opdracht van “Het Brugsch Handelsblad” en keek er naar…

Olympic Charleroi – Cercle Brugge 7-2  -  Rik Coppens orkestreerde…

“Deze tweede opeenvolgende uitwedstrijd voor de groen-zwarten werd een ware afstraffing.  Het werd nochtans globaal een betere prestatie dan de week te voren te Luik, hoe onwaarschijnlijk dit ook moge schijnen…  Inderdaad, op Rocourt werd verloren na een slappe partij waarbij ook de thuisploeg zelden boven de middelmaat kwam.  Deze keer nochtans mag Olympic op een zeer goede prestatie terugblikken en werd beslist vlugger geacteerd.  Met een uitzonderlijke Rik Coppens, beter dan in zijn glorietijd, omdat hij thans uitsluitend voor de ploeg speelt, en door het feit dat de Doggen in de Hongaar Frivaldi een voortreffelijke besluiter hebben gevonden –wat niet kan gezegd worden van Nemes– werd op sommige ogenblikken werkelijk productief voetbal gedemonstreerd voor een zeer dankbaar publiek.  Cercle had nochtans de ploeg lichtjes gewijzigd, onder druk van een paar spelers, zodat de fel omstreden Demey de plaats had moeten ruimen voor Albert Michiels, die voor zijn maidenmatch in de hoogste klasse meteen een schitterende Rik Coppens voorgeschoteld kreeg.  Inderdaad, de Zelenaar had als opdracht de oud-Beerschotter te neutraliseren en hem in zijn acties zoveel mogelijk te hinderen.  Zeggen wij onmiddellijk dat dergelijke taak niet helemaal strookt met de speelwijze van Michiels.  Het is algemeen gekend dat deze zich graag uitleeft in het middenveld en zich zelden gebonden acht aan een bepaalde strook.  In het eerste kwartier hield Michiels zich nauwgezet aan zijn opdracht, doch naarmate de partij vorderde, ging hij meer en meer de aanval steunen, zodat Rikkie grotere vrijheid kreeg, vrijheid die hij zeer dankbaar uitbaatte om zijn maats te doen spelen.  Vooral de jonge Hongaar Frivaldi, die als rechtsbinnen veel vrijheid kreeg, door het feit dat Michiels – Baas meer oog hadden voor Coppens, maakte daar handig gebruik van om drie doelpunten te netten, terwijl in het middenveld de oud-Antwerpspeler Maertens heel veel ruimte kreeg, doordat Nemes het meestal vertikte om een handje te komen toesteken.  Dat er in deze omstandigheden zeven noten in de korf van Mortier vielen, zal wellicht niemand meer verbazen, temeer daar de Cercle-defensie vooral in het begin, heel wat steken liet vallen.  Zo waren de eerste drie doelpunten het rechtstreeks gevolg van flagrante dekkingsfouten of flaters van de verdedigers.  In het eerste halfuur had de voorhoede nochtans niet onaardig gepresteerd, vooral onder impuls van een uitstekende Orlans die door de Waalse verdediging sneed als een mes door de boter, doch het Cercle-binnentrio, hoewel fraai samenspelend, was nergens te vinden als het op besluiten aankwam.  En toen trainer Grunbaum daarna een tactische zet toepaste om de gevaarlijke Orlans aan banden te leggen, was het meteen uit met de groen-zwarte voorhoede.  Wel toonde Daels nog een paar staaltjes van zijn kunde, doch hij had aan Delanghe een kwade en harde partij en waar de Cerclejongens wel eens doorgeraakten, stuitten zij op een schitterende Gerard, die zeker een drietal gemaakte doelpunten wist te redden o.m. op schoten van Bailliu, Daels en Orlans.  Hetzelfde kunnen wij echter niet van Mortier getuigen.  Willy, die zeker de grote klasse bezit, maakt momenteel een kleine crisis door : hij heeft blijkbaar gebrek aan zelfvertrouwen en waar bovendien zijn verdedigers ook wel eens durven falen, ligt zijn mindere prestatie voor de hand.


Technische  krabbels…
Olmpic Charleroi  -  Cercle Brugge  7-2


- opkomst : 12.000 toeschouwers.
- terrein : goed.
- weder : te warm om te voetballen !
- leiding : ref. Hauben, energiek en kordaat !
- corners : Olympic 5, Cercle 9.
- doelpunten :
  8e min. : op de rand van het strafschopgebied nam Piters een free-kick scherp voor doel die
  belandde bij de volledig vrijstaande Bas, die ruim de tijd kreeg om zijn schot te plaatsen :
  1-0.
  10e min. : een prachtig staaltje samenspel Orlans-Nemes werd besloten met een keihard
  schot van de Gentenaar, dat via de onderkant van de deklat tegen het net plofte : 1-1.
  14e min. : een slecht ontzetten van Roje bij Bas, die Coppens bediende.  Rik speelde terug
  op Bas die voor doel centerde waar Frivaldi opdook en met een rake kopbal in de verste
  winkelhaak besloot : 2-1.
  18e min. : een inworp van Van Laere tot bij Maertens die doorstuurde naar de vrijstaande
  Lepère die van op 20 meter hard op doel schoot.  De nochtans goed opgestelde Mortier liet
  het leder onbegrijpelijk door zijn handen glippen en nummer drie zat : 3-1.
  36e min. : Maertens kwam ongehinderd met de bal opdrijven en zette voor aan Frivaldi die
  dadelijk Piters in het gat zond : Piters, alleen voor Mortier, plaatste kalm binnen : 4-1.
  53e min. : een prachtig solostukje van Coppens die door de Cercleverdediging wandelde,
  Mortier dribbelde en in het ledige doel legde.  Een orkaan van toejuichingen voor Rikkie :
  5-1.
  68e min. : Bailliu in duel met Silvagni geraakte eindelijk door, doch de lokale stopper
  beging hands en de penalty werd onhoudbaar omgezet door Devijlder : 5-2.
  71e min. : het antwoord liet niet lang op zich wachten want na samenspel Bas-Frivaldi-
  Piters-Frivaldi kogelde de Hongaar van dichtbij raak : 6-2.
  83e min. : een vleugelverandering naar links van Bas verraste de ganse Cercle-verdediging.
  De snelle Frivaldi, helemaal afgezonderd, lukte meteen zijn derde doelpunt : 7-2.
- Olympic Charleroi : Gerard, Van Laere, Delanghe, Maertens, Silvagni, Deschrijver, Bas,
  Frivaldi, Coppens, Lepère, Piters.
- Cercle : Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, Michiels, Daels, De Vylder, Bailliu, Nemes,
  Orlans.

 


Of het nu goed ging of, zoals nu, al eens minder goed, “Dani” had altijd wel een inspirerend “Bont beeld” in voorraad :

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!