koop tickets online

SHOT sprak met … Alexander Corryn

Vechtersmentaliteit

Alexander Corryn was na Raux-Yao de tweede inkomende transfer dit seizoen.  Op Anderlecht versierde hij zijn eerste basisplaats.  Na een niet onaardige match liep hij echter een blessure op die hem een tijdje naar de lappenmand verwees.  Het leed is bijna geleden.  Een gesprekje met SHOT drong zich op.

Cerle Brugge KSV

Jouw voetbalgeschiedenis vangt in 2001 aan bij SV Zaffelare?

Logisch, gezien dit op amper vijf minuutjes was van mijn ouderlijke woonst.  Reeds het eerste jaar kwamen scouts van Lokeren aankloppen.  Mijn vader vond dat het nog wat te vroeg was om naar een grotere ploeg te verhuizen.  Het jaar erna stonden ze er opnieuw, maar toen wou ik zelf niet meer.  In die tijd was ik heel timide en ik wou bij mijn vriendjes spelen in Zaffelare.  Het is pas bij hun derde poging dat ik de stap gezet heb naar Lokeren (2005).

Vanaf die leeftijd heb je alle jeugdreeksen doorlopen bij Lokeren om vervolgens A-kernspeler te worden?

Theoretisch wel, maar de U14 heb ik overgeslagen gezien ik direct naar de U15 overstapte en ook de U17 skipte ik door direct naar de U19 over te stappen en daarna naar de Beloften te gaan.  Ik doorliep ook de jeugdreeksen van de nationale ploeg tot en met de U19.  De laatste wedstrijd van het seizoen 2011-2012 maakte ik mijn A-debuut (vanaf de aftrap) tegen Zulte-Waregem.  ’s Middags had ik een telefoontje ontvangen van Peter Maes.  Het klonk: “Ik wil je niet zenuwachtig maken, maar om je mogelijks beter voor te bereiden, wil ik je vertellen dat je aan de match gaat beginnen”.  Mooi nieuws natuurlijk!  (ik noteer een brede glimlach)

Je bracht vele jaren bij Lokeren door, maar in 2015 stapte je over naar KV Mechelen.  Was daar een specifieke reden voor?

Ik was bijna einde contract bij Lokeren en ze hadden me een nieuw voorstel gedaan, maar ook KV Mechelen kwam op de proppen met een voorstel, een voorstel waar ik me beter kon in vinden.  Het betrof een contract van twee jaar met een optie, wat uiteindelijk tot vijf jaar leidde (2015-2020).  In het eerste seizoen speelde ik slechts één wedstrijd.  De twee volgende seizoenen werd ik uitgeleend aan Antwerp en speelde er in die twee jaar heel wat wedstrijden in zowel 1B als 1A, want na het eerste jaar speelden we kampioen en promoveerden we.  Na het eerste  jaar was het de bedoeling dat Antwerp me ging overnemen.  Ze hadden zich echter vergist van datum.  Ze waren te laat om de aankoopoptie te lichten.  Na heel wat gedoe konden ze me toch nog een seizoen lenen en zo kon ik nog een seizoen (17-18) in 1A spelen onder Bölöni.

Bij je terugkeer naar Mechelen speelde je, in tegenstelling tot je eerste jaar, heel wat wedstrijden, zeker het laatste seizoen?

Ik startte het seizoen (18-19) goed in 1B, maar in oktober heb ik een kruisbandletsel opgelopen.  Op training had ik een tackle uitgevoerd tegen de paal, waarbij mijn scheenbeen naar achter was geschoven, waardoor mijn achterste kruisband was gescheurd.  Zo was ik drie maand out en was ik net terug voor de Bekerfinale waar ik nog even heb kunnen spelen.  Ook in Mechelen mocht ik, net zoals bij Antwerp, de promotie vieren en de terugkeer naar 1A.  Dat seizoen verliep prima  voor mij met 23 competitiewedstrijden.

Toch vertrok je er?

Sportief wou Mechelen met mij verder.  Maar door omstandigheden, binnen de bestuurskamer te zoeken, waarbij de financiële toestand wat onzeker werd, met daarnaast het opkomen van het coronavirus, boden ze me een contract aan dat lager lag dan wat ik had.  Geen beetje, maar een aanzienlijk bedrag.  Dat zette me tot nadenken aan en ik besloot om mijn horizon te verleggen.

Het werd Cercle.

Cercle was de eerste ploeg die via mijn manager informeerde.  Daarna kwamen ook nog andere ploegen op de proppen.  Bij Cercle werd het wel steeds concreter.  Ik had er ook een goed gevoel bij.  Ik ben iemand die snel zijn gevoel volgt met als gevolg dat ik voor je zit …

Op je linksachterplaats is het wel wat “bikkelen” voor een basisplaats met je collega Velkovski?

Dat klopt.  Maar dat gaat nu immers zo.  Met de vorige (interim)trainer, Patz, startte ik meteen bij de eerste oefenwedstrijd tegen Zulte-Waregem, maar als er nieuwe mensen komen moet je je bewijzen.  Ik zat even op de bank, wat als voetballer natuurlijk niet leuk is.  Tegen Anderlecht kreeg ik dan mijn kans, het verliep m.i. goed, en dan loop je een kwetsuur op aan de hamstring…
Tegen Club was ik er normaal bij maar ik heb het wellicht iets te veel willen pushen, waardoor ik op training terug wat pijn voelde.  Nu laten we het zeker volop genezen.  Daarom zullen we in principe tegen Eupen ook geen risico nemen om te spelen.

Wat aanzie je als je sterkste punt?

Ik ben een bijter.  Het kan zijn dat een speler mij eens passeert maar ik ga wel zorgen dat ik direct terug ben.  Ik ben verstandig en met de voeten op de grond.  In het voetbal kun je als slimme speler ver geraken.  D.w.z. dat je weet wat je al dan niet kunt.  Niet opgeven en altijd hard in duel gaan.  Een vechtersmentaliteit, winnersmentaliteit. 

Dat laatste moet een Engelse trainer wel graag zien!  Hoe schat je de sterkte van de ploeg in?

Ik denk dat we aan het groeien zijn.  We hebben veel jonge spelers.  Bijgevolg is het ook afhankelijk van hoe snel zij zich aanpassen en aanpassen aan het “volwassenenvoetbal”, want er zijn wel echt jonge spelers bij.  We moeten toch mikken naar de middenmoot.  Stilaan is na de laatste transfers iedereen zijn plaats aan het vinden en groeien we meer naar elkaar toe.  Het is te vroeg om te concurreren met de grote ploegen.  De middenmoot beogen en niet naar onderen kijken.

Cerle Brugge KSV

Het zijn actueel vreemde omstandigheden voor zowel supporters als spelers.

Op Anderlecht speelden we voor het eerst voor publiek, maar zonder Cercle-supporters.  Dat is niet leuk.  Idem hier op Club.  Met Cercle-supporters er bij zou dit toch wel een verschil gegeven hebben.  In het begin van het seizoen leken het oefenwedstrijden zo zonder publiek.  De adrenaline die je kunt krijgen via de supporters mis je wel.

Je speelde bij Lokeren, KVM en Antwerp.  Hoe voel je je hier?

Het voelt goed.  Het is een andere mentaliteit.  Ik kom goed overeen met de West-Vlaamse jongens.  Ik begin het dialect ook al wat onder de knie te krijgen, waar ik voorheen tot driemaal “wablief” moest zeggen… 

Je woont in Lochristi?

Ik woon er met mijn echtgenote Ester.  De afstand is ook niet zo groot.  45 minuutjes rijden.  En dat doe ik graag.  Een beetje nadenken, wat naar de radio luisteren en voor je het weet ben je thuis.

Tot zover ons gesprekje met deze sympathieke linksachter, die volop uitkijkt naar zijn volgende kans.

(Georges Debacker)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Nigel Gibbs

“There is no such thing as an easy season!”

Na de deugddoende overwinning in Eupen sprak SHOT-online de hulptrainer van het eerste elftal. Met Nigel Gibbs heeft Cercle een pak voetbalervaring aan de zijde van Paul Clement, twee Britten waartussen het uitstekend botert. De resultaten, en een terechte plaats in de eerste kolom van de rangschikking, liegen er niet om, ook al is het seizoen nog jong.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Medische vooruitblik naar Eupen-Cercle

In aanloop naar KAS Eupen-Cercle Brugge valt er volgend nieuws te melden vanuit medische hoek:

  • De revalidatie van Alexander Corryn en David Bates verloopt gunstig. Cercle hoopt om beide spelers uiterlijk eind volgende week opnieuw op training te verwelkomen.
  • Ook Guy Mbenza z’n terugkeer mag binnenkort worden verwacht. De Congolese aanvaller is bijna verlost van het adductorprobleem dat hem sinds de uitwedstrijd tegen KV Mechelen aan de kant houdt.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Franck Kanouté

‘Geen stappen overslaan in mijn carrière’ 

Mijn tweede spelersinterview plande ik met Franck Kanouté.  De jonge Senegalese middenvelder was al een tijdje in Brugge, maar zijn overgang naar Cercle Brugge werd pas officieel op 1 september.  Hij zat meteen in de wedstrijdselectie tegen Anderlecht en maakte er ook zijn debuut na de rust.  Hij kon het tij niet meer helpen keren en Cercle verloor met 2-0.  Het relaas van een leuk gesprek met onze jonge middenvelder van 21. 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Medische vooruitblik naar Cercle-STVV

Coach Paul Clement kan voor het maandagduel tegen STVV geen beroep doen op Alexander Corryn en Guy Mbenza. Terwijl Mbenza eerder al out was, blesseerde Alexander Corryn zich vorig weekend op het veld van RSC Anderlecht aan de hamstring. Een scan wees deze week uit dat er geen sprake is van een scheur maar wel van een verrekking. Hierdoor zal de onbeschikbaarheid van Corryn dus eerder beperkt zijn.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Iké Ugbo

 ‘Cercle is de ideale stap voor mij’ 


Een nieuw seizoen betekent uiteraard ook nieuwe spelersinterviews.  Voor mijn eerste opdracht trok ik naar de Cerclepub voor een interview met Ike Ugbo.  Vreemd om nog eens op Cercle te zijn na alle coronaperikelen.  Binnenkort zijn er opnieuw wedstrijden met publiek.  Ook voor deze aangename jonge gast zal dit wellicht een leukere ervaring zijn dan voetballen voor lege tribunes.  De jonge Engelse spits kende alvast een droomdebuut met een doelpunt tegen Mechelen.   Het werd een aangenaam gesprek met deze 21-jarige aanvaller die momenteel in Jabbeke woont.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!