LIVE: Cercle Brugge-Royal Excel Mouscron
koop tickets online

SHOT sprak met… Anthony Musaba

 ‘We hebben een goede groep’

In deze coronatijden is er geen mogelijkheid om spelers face to face in real life te interviewen.  Gelukkig bestaan er vandaag de dag allerhande digitale hulpmiddelen om je interview toch te kunnen afnemen.  Via Microsoft Teams had ik een gesprek met onze jonge flankaanvaller Anthony Musaba.  Hij is ondertussen al uitgegroeid tot een vaste waarde in de basiself van coach Paul Clement.  Het gesprek vond plaats twee dagen na de verloren wedstrijd tegen Zulte-Waregem. 

Anthony, kun je voor onze lezers even je sportieve carrière schetsen tot nu toe?
Starten met voetballen deed ik bij VV Ewijk.  Dat was de ploeg het dichtst bij mijn geboortestad Beuningen.  Het was drie minuutjes rijden van bij ons thuis.  Ik moet zo’n jaar of vijf geweest zijn toen ik voor het eerst de voetbalschoenen aanbond.  Ik startte bij de F6.  In Nederland is dat een onderverdeling van de jeugd naar kwaliteit en naar leeftijd.  Hoe lager het cijfer, hoe beter de spelers zijn en hoe ouder ze ook zijn.  Ik mocht al snel naar de F5. Het jaar erop werd dat zelfs de F3.  Men zag dus wel wat talent in mij.  Toen speelde ik trouwens samen met mijn tweelingbroer. 

Cerle Brugge KSV

Speelt je broer nog altijd voetbal? 
Jazeker.  Richie speelt momenteel bij FC Dordrecht in de eerste divisie (nvdr: tweede hoogste niveau).  Hij speelt daar dit seizoen op uitleenbasis.  Hij ligt onder contract bij Fortuna Sittard, een ploeg die in de eredivisie uitkomt.  Richie is een totaal ander type voetballer.  Hij is eerder een controlerende middenvelder.

Terug naar jou dan, we zaten bij de F3. 
Inderdaad, ik stroomde ondertussen door naar de U9 bij VV Ewijk.  Ik zat ondertussen ook bij de betere spelers want ik behoorde tot de F1.  De interesse van de andere clubs werd dan ook groter.  Ondermeer van NEC Nijmegen.  Dat was voor ons ook de beste optie.  Het was dichtbij en het was een club die hoog aangeschreven stond.  Ik mocht er onmiddellijk aansluiten bij de U11.  Na een eerste seizoen ging het naar de U13. Daar bleef ik twee seizoenen om vervolgens door te stromen naar de U14.

Cerle Brugge KSV

Je kwam vervolgens op de radar van Vitesse Arnhem?
Klopt.  Ik verkaste voor een periode van vier seizoenen naar Vitesse.  Vitesse was een niveautje hoger.  Zij kwamen uit in de eredivisie terwijl NEC tijdens mijn periode in de eerste divisie uitkwam.  Ik bleef er tot bij de U19.  Maar de overstap naar het eerste elftal bij Vitesse was niet zo makkelijk.  Ik viel af en moest bij de jongeren blijven.  Ik heb toen goed nagedacht en samen met mijn familie en mijn zaakwaarnemer wat de beste stap was voor mezelf en hoe ik mijn droom als profvoetballer waar kon maken. 

Je besloot terug te keren naar NEC?
Inderdaad.  Ze kenden me nog in Nijmegen en ik kreeg dan ook de kans om me daar opnieuw te bewijzen.  De bedoeling was om een stap terug te zetten en zo de nodige ervaring op te doen.  Het was voor mij ook een vertrouwde omgeving.  In het seizoen 2018-2019 startte ik bij de U19.  De prestaties waren goed en ik voelde me ook opperbest.  Ik kreeg dan ook een profcontract aangeboden.  Ik trainde mee met het eerste elftal en vorig seizoen mocht ik dan ook volledig meemaken op het hoogste niveau.  Ik scoorde negen doelpunten en gaf ook een aantal assists. 

Het ging inderdaad snel.  Er waren enkele grote ploegen in je diensten geïnteresseerd.  Ondermeer Borussia Dortmund.  Maar het werd AS Monaco.  Waarom precies? 
AS Monaco heeft ervaring in het opleiden en brengen van jonge spelers.  Heel veel jongeren breken door bij Monaco en hebben vervolgens een mooie carrière.  Dat is natuurlijk ook mijn droom om door te breken en op een hoog niveau te kunnen en blijven spelen. 

Vorige zomer arriveerde je dan op Cercle Brugge.  Hoe verliep dat? 
Het grootste deel van de voorbereiding maakte ik bij AS Monaco mee.  Ik speelde hier zelfs de oefenmatch in en tegen Cercle Brugge.  Maar ik hoorde erg goede verhalen van andere spelers over hun tijd bij Cercle.  Ondermeer met Giulian Biancone had ik het daarover.  Uit die gesprekken bleek dat Cercle de ideale plaats is voor jongere spelers om tot ontwikkeling te komen.  Uiteraard heb ik toen ook overlegd met mijn familie en mijn manager.  Een seizoen Cercle was de ideale stap.  Ik werd hier erg goed ontvangen, zowel op als naast het veld.  We hebben een goeie groep en ook de omkadering is top.  Ik woon momenteel ook op een tiental minuutjes van het stadion.  Ik heb een appartementje in Jabbeke. 

Cerle Brugge KSV

We hebben ondertussen elf competitiewedstrijden achter de rug.  Hoe blik je er persoonlijk op terug? 
Goed.  Voor mij is dit ook weer een niveau hoger, vergeleken met vorig seizoen.  Ik vind de Belgische competitie trouwens best ok.  Het is een heel fysieke competitie en dat heb ik wel graag.  Het gaat er bij momenten hard aan toe en het tempo ligt ook hoog.  Persoonlijk leg ik de lat dan ook zo hoog mogelijk.  Van sommige wedstrijden ben ik echt tevreden, maar langs de andere kant weet ik dat het soms nog beter kan en moet.  Ik zou graag in elke wedstrijd alleen maar de goede keuzes maken om beslissend te zijn, maar ik weet dat ik daar nog progressie moet maken.  Mijn gevoel tot nu toe is eerder positief.  Mijn ambitie is om één van de meest bepalende spelers in de ploeg te zijn en om zo vaak mogelijk beslissend te zijn.  Liefst vanop de flank waar ik mijn snelheid kan uitspelen.  Maar ik scoor ook graag en ik kan ook best uit de voeten in de spits. 

Dan even naar de ploeg.  Na elf wedstrijden hebben we 15 punten.  Hoe bekijk je dat? 
We zijn goed begonnen, maar met het team dat we hebben moeten we het nog beter kunnen doen.  Er is echt wel kwaliteit in de kern.  Volgens mij kunnen we echt wel boven de verwachting presteren.  Deze interlandbreak gaan we daar dan ook voor gebruiken.  Om langs de ene kant hard te blijven werken en om anderzijds alle spelers die uit waren door corona terug in te passen.  We gaan ons goed voorbereiden op de komende opdrachten.  Het is zo dat de ploegen ons nu ook anders gaan benaderen en zich gaan aanpassen aan onze kwaliteiten.  Enerzijds is dat een goede zaak, het betekent dat we een goede ploeg zijn en dat we het erg goed doen.  Anderzijds is het aan ons om daar dan goed op te reageren en antwoorden en oplossingen te zoeken. 

Hoe zie je de toekomst?
Het eerste doel na dit seizoen is om terug naar Monaco te trekken en daar door te breken.  Mijn ultieme droom is om ooit op Wembley te kunnen spelen.  De Engelse competitie is mijn favoriete competitie.  Manchester United en Real Madrid zijn mijn favoriete teams.  Dat zou de ultieme droom zijn. 

Tot zover dit aangename digitaal gesprek met Anthony Musaba.  Laat ons hopen dat hij dit seizoen nog vaak beslissend kan zijn voor Groen-Zwart!

(Stijn Sinnaeve)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
21 spelers voor Cercle-Moeskroen!

Na de training van deze namiddag maakte coach Paul Clement z'n selectie bekend voor het inhaalduel tegen Moeskroen. Benieuwd wie de selectie haalde? Hier vind je alle namen!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Paul Clement blikt vooruit naar Cercle-Moeskroen

Midweekvoetbal! Woensdag om 17h halen Cercle en Moeskroen hun wedstrijd van speeldag 10 in. Na de overwinning op het veld van Waasland Beveren is Cercle gebrand om opnieuw de drie punten thuis te houden. Benieuwd wat onze coach van de partij verwacht? Bekijk hier de persconferentie!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Jan Boterberg scheidsrechter voor Cercle Brugge - Royal Excel Mouscron

Woensdagnamiddag zal scheidsrechter Jan Boterberg de wedstrijd tussen Cercle Brugge en Royal Excel Mouscron in goede banen leiden. Boterberg zal bijgestaan worden door assistenten Christophe Baillieul en Romain Devillers. De vierde official is Jasper Vergoote.

In het VAR-busje zetelt woensdagnamiddag Jordy Vermeire.Hij zal worden bijgestaan door Thibaud Nijsen en Lowie Vander Linden.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Iké Ugbo is jullie Man of the Match!

Met twee doelpunten tegen Waasland Beveren was Iké Ugbo niet alleen sportief beslissend, het levert de Engelsman nu ook de titel op van Man of the Match! 78% van de stemmen kreeg Ugbo achter z'n naam te staan. Daarmee haalde onze jonge spits het voor Jérémy Taravel (15%) en Thomas Didillon (7%).

Proficiat Iké! 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Reacties van Clement, Didillon en Ugbo

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!