koop tickets online
Shot-online 13/01/2019
Napoleon Games

Ontvang tot € 500 free bets bij Napoleon Sports & Casino.

SHOT sprak met … Bart Bogaert, de Supporters Liaison Officer

SHOT sprak met …
 

Bart Bogaert
 

Supporters Liaison Officer


De wat ??? zult u zich afvragen.  Vandaar dat SHOT-online even op de kar springt om wat duiding te geven.
Eén van de verplichtingen om een UEFA-licentie te bekomen is het aanstellen van een (of meerdere) Supporters Liason Officer(s) (SLO).  D.w.z. dat alle ploegen uit 1A en 1B met enige ambitie een dergelijke functie dienen te creëren.  De Pro-League startte met het project in 2016, maar er is nog heel wat werk aan de winkel, o.a. om dit in een wettelijk kader te gieten.
SHOT vroeg tekst en uitleg aan de eerste Groen-Zwarte SLO.

 

Bart, hoe kwam men bij jou terecht?

Ik sta mijn moeder sowieso bij in de persruimte, ze leidt ook de busverplaatsingen, men kent me en zo kwam (hoofdsteward, nvdr) Stefaan met de vraag of ik deze functie wou vervullen.

Wat houdt de taak in?

Vooreerst was het een UEFA-verplichting voor Europese wedstrijden en bijgevolg een vereiste om een Europese licentie te behalen.  De Pro-League pikte hierop in en het is de bedoeling dat alle ploegen uit 1A en 1B over een SLO beschikken.
Enkele basisvereisten zijn dat de SLO over goede communicatieve vaardigheden beschikt, overweg kan met sociale media, aan conflictpreventie kan doen, een goede kennis heeft van de eigen supporters en ook zijn eigen vereniging een warm hart toedraagt. Voor alle duidelijkheid, de SLO heeft niets te maken met de ordehandhaving (hoofd veiligheid, stewards, enz…) van de ploeg.  Hij is de contactpersoon tussen de supporters en de vereniging.  Hij is ook geen “marionet” van het bestuur.
De SLO bemiddelt bij wensen  (of brengt ze over) van de supporters tot het bestuur.  Dat kan gaan van kleine, relatief onbenullige, zaken tot dieperliggende dingen die tot frustraties kunnen leiden.  Wat is toegelaten, wat niet?  Kunnen we actie “x” organiseren in het stadion?  Indien iets mislopen of misbegrepen is, hoe kunnen we dit rechtzetten?  Onderhuidse frustraties - om welke reden dan ook - bij een welbepaalde supportersvereniging, enz…

Cerle Brugge KSV

Ook op verplaatsing, wat bij de UEFA de eerste gedachte was, is de SLO van belang.  Hij is het contactpunt t.o.v. zijn collega op verplaatsing.  Bij internationale verplaatsingen is natuurlijk meertaligheid gewenst, maar in België evenzeer.  Wederzijds: Afspraakpunten voor de bussen bespreken/vastleggen, uurregeling voor de politiebegeleiding, faciliteiten voor de bezoekers in het stadion (bv. zuiverheid toiletten, wat in Jan Breydel – waar we met twee “samenleven” - wel een pijnpunt is), wat is toegelaten aan spandoeken (hoe groot, waar, e.a.) en supportersattributen, ga zo maar door. 
Het gaat ook verder.  Bv. je verliest op verplaatsing je ID-kaart.  Wel, wend je tot de SLO, die zal het voor je proberen te regelen.
Kortom, de SLO is er om de eigen supporters ten dienste te zijn binnen zijn/haar  mogelijkheden en bevoegdheden én hun belangen verdedigen zowel binnen de eigen vereniging als op verplaatsing om de voetbalbeleving zo optimaal mogelijk te maken.

Genoot je een specifieke opleiding?

Neen!  Binnen de Pro League is men bezig om een vorming samen te stellen.  Na de voorgaande vergadering in november staat op 4 februari een volgende bijeenkomst op het programma.  Het zit allemaal nog in een groeifase.  In pakweg Nederland (maar ook in Duitsland en GB) staat men reeds heel wat verder.  Zo heeft bv. Feyenoord drie vaste SLO's.  Zij zijn ook duidelijk herkenbaar in de tribunes.  Iets waar hier nog aan gewerkt wordt. 

Heb je in concreto reeds iets moeten doen?

Neen, eigenlijk niet.  Maar dit ligt niet zozeer aan Cercle.  Het uittekenen van het plan en de uitvoeringsmodaliteiten liggen bij de Pro League.  Cercle zette mijn naam op papier en ik ben dus beschikbaar.  De enige keer dat ik tussengekomen ben was toen een grotere groep Anderlechtsupporters in een Cercle-vak zaten.  Toen was ik wel present om voornamelijk onze supporters te bedaren.
Eerst moet een duidelijk wettelijk kader geschapen worden omtrent deze materie, waar ik meer hoop over te vernemen op de vergadering bij de Pro League komende maand, moet er een herkenbaarheid factor zijn (hesje, badge, wat dan ook) - maar ook hier werkt de Pro League aan- .

Er ligt toch iets op je lever?

Ja.  Ik wil mijn taak vervullen, maar men moet dan ook weten dat die functie bestaat.  De supporters(verenigingen) kunnen zich niet tot mij wenden als ze mijn functie niet kennen.  Vandaar, dank aan SHOT om dit even in de spotlights te plaatsen
Ik wil graag met onze supportersverenigingen ook eens samenzitten omtrent hun bekommernissen.  Ze kunnen me steeds mailen op bartbogaert1978@gmail.com .

Ik vroeg eerder; “hoe kwam men bij jou terecht”?  Maar het is ergens toch wel logisch.  Je komt uit een Groen-Zwart nest!

Spontaan tovert Bart een Panini plaatje uit zijn portefeuille.  Eentje met de foto van zijn vader Joris Bogaert.  Joris was aangesloten bij Cercle van 1960 tot 1972 en speelde 8 seizoenen in het A-team (117 wedstrijden).  Specifiek aan dat fotootje is wel dat de naam “John Bogaert” , andere Cerclespeler uit die tijd,  - de media en Cercle, een hopeloos verhaal … - op de achterzijde prijkt.  Wie nog oude SHOT-nummers in zijn/haar bezit heeft kan een interview met Joris nog lezen in de 78e jaargang nr 7.
Mijn nonkel, Albert Van Osselaer, is meer dan dertig jaar kiné geweest op Cercle, mijn ma is voorzitter van de supportersfederatie, staat in voor de busverplaatsingen, deed tussenin de Cercle-shop en staat nu terug in voor het onthaal van de persmensen (nvdr. tot algemene tevredenheid van de perslui).  Er is slechts één (blauw)zwart schaap in de familie…

In je professioneel leven ga je ook met mensen om?

Ik ben assistent-manager in “Lunch Garden”, maar heb ook lang in het buitenland vertoefd.   Ik was animator of gebiedsleider in een toeristische zone, werkte op cruiseschepen, enz…  Kortom, altijd met en tussen mensen.  Het ligt echt in mijn aard om met mensen bezig te zijn.  Stop me niet in een bureautje tussen vier muren, dan word ik gek!

Dank je wel voor de verduidelijking Bart, en hopelijk kun je je snel uitleven in deze functie.

Wat deze materie betreft geven we graag nog het volgende mee: De voetbalcel werkt aan de opmaak van een Koninklijk Besluit waarin de bepalingen voor de SLO worden opgetekend.  Eén element hiervan is een verplichte vorming.
Ook praktische zaken op verplaatsing dienen uitgewerkt te worden zoals toegang tot het stadion, eventuele parkeerkaart, meereizen met een supportersbus, uniforme acreditatie, enz…


Verder is het ook de bedoeling dat de SLO (‘s) herkenbaar zijn voor de supporters en de veiligheidsdiensten en een cruciaal punt is tevens de bekendmaking van deze functie binnen de vereniging.  Met dit artikel pogen we alvast een eerste stap te zetten, want het heeft natuurlijk geen zin om een SLO te hebben als niemand van zijn/haar bestaan afweet.


Ongetwijfeld hoort u, in de eerste plaats de supportersverenigingen/groeperingen, hier binnenkort meer over.


Sommige ploegen staan reeds een stapje verder.  Zo maakte het SLO team van KRC Genk in overleg met hun overkoepelende supportersvereniging, een “wish list” (wenslijst) op wat zou moeten leiden tot een efficiënte communicatie en harmonisatie inzake faciliteiten bij verplaatsingen.  Bart liet me dit document zien en het vormt zeker een soliede, praktisch gerichte, basis t.v.v. de supporters op verplaatsing.  Als dit, al dan niet bijgewerkt, een regel zou worden en door alle ploegen toegepast, zou dit zeker een positieve stap zijn voor het welzijn en de voetbalbeleving van de supporters op verplaatsing.

(Georges Debacker)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 210)

 

Cercle

Na het gelijkspel op Diest ging Cercle in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 1960-1961 op zoek naar een zege.  De tegenstander was White Star maar of het ook een gewillig slachtoffer zou zijn was dan weer een andere vraag.  “Vic Bergh” mocht alvast pen en papier meenemen en in opdracht van “Het Brugsch Handelsblad” richting Edgard De Smedtstadion stappen om er ter plaatse vast te stellen wat de groen-zwarten er van bakten…

Cercle Brugge – White Star 3-1 – Weinig overtuigende eerste zege…” : “De enkele duizende voetballiefhebbers die zondag de eerste thuiswedstrijd van Cercle op het Edgard De Smedt Stadion van nabij hebben gevolgd, waren omzeggens unaniem in hun oordeel : na een erbarmelijke eerste helft, hebben de groen-zwarten na de rust een kwartier gespeeld zoals het moest en dat was voldoende om hen van de volle inzet te verzekeren, zonder dat zij hierdoor nochtans ten volle konden overtuigen !
Is deze beoordeling van de vox populi even raak als realistisch, dan strookt ze volledig met hetgeen we op het veld gezien hebben.  Cercle won de twee punten, maar ’t is ook al, want van enige merkbare verbetering was er geen sprake.  De groen-zwarten blijven hopeloos “tutteren” en zonder de schotvaardigheid en de opportuniteit van Gilbert Bailliu hadden ze wellicht met heel wat minder vrede moeten nemen !
Dat de Brugse groen-zwarten nochtans heel wat beter kunnen en hun mogelijkheden verder reiken, bewezen ze treffend na de herneming, zonder achteraf evenwel in dezelfde zin te vervolgen.  Er werd snel en zelfs direkt gespeeld waaruit een paar doelrijpe kansen kwamen die de lokale kapitein trouwens niet liet liggen.  De vraag stelt zich dan ook waarom zij aanvankelijk zo krasselden en pingelden, om dan na hun daverend en beslissend kwartiertje terug in hetzelfde euvel te hervallen ?  Of was het de warmte die hen parten speelde ?...
Wat het ook zij, in ieder geval mag Cercle het van ons aannemen dat met dergelijk onevenwichtig presteren nooit het beoogde doel zal bereikt worden.  Meer nog, dat zij gevaar loopt hiermee meer dan eens zware ontgoochelingen op te lopen en zich tot een middelmatige rol zal moeten beperken.  Voor alles moet naar een vlotte samenhang gestreefd worden, gesteund op een konkrete homogeniteit en geestdrift en uitgewerkt door een snel, rechtstreeks en effektief spel.  Kunnen de groen-zwarten hiertoe komen, dan mogen ze vrij en vrank iedereen in de ogen zien en hoge, rechtmatige ambities koesteren !”


Technische  krabbels…
Cercle Brugge – White Star  3-1

- opkomst : 5.000 toeschouwers.
- terrein : uitstekend.
- weersgesteldheid : mooi en (te) warm.
- fair-play : korrekt.
- leiding : ref. Van Royen, kon bevredigen, een slecht punt was het wel toen hij keepersbal
  gaf en spijt Ausloos zelf bekende het leder in corner te hebben doen afwijken, toch bij zijn
  beslissing bleef…
- corners : Cercle 9, White Star 2.
- doelpunten : 15’ Walschaert 0-1, 31’ Daels 1-1, 52’ Bailliu 2-1, 57’ Bailliu 3-1.
- Cercle : Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, Demey, Daels, Buyse, Bailliu, Michiels, Jo
  Gerard.
- White Star : Ausloos, Craps, Frérie, Van Moerkerke, Braeckman, Bartholomeus, Decat,
  Buisseret, Colonval, Schweiger, Walschaert.


Nu de twee punten binnen waren mocht er reeds vooruitgeblikt op Olse Merksem – Cercle waar de groen-zwarten toch wel uit een ander vaatje zouden moeten tappen om minstens één punt mee te brengen naar Brugge :

Olse Merksem – Cercle” : “Cercle krijgt morgen een zware verplaatsing naar Merksem voor de voeten geschoven waar Bailliu en Co zeker goed uit de ogen zullen moeten zien.  Alhoewel we de officiële ploegopstelling nog niet onder ogen kregen zou het ons niet verwonderen moest Gerard geweerd worden ten voordele van Lambert, zodat best hiernavolgende elf te Merksem een tweede draw kan afdwingen : Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, Demey, Buyse, Daels, Lambert, Bailliu en Michiels.”

 

Brugge

Brugge telde destijds heel wat kazernes.  Denken we maar even aan de Weylerkazerne in de Hugo Losschaertstraat, kazerne kolonel Rademakers en kazerne Knaepen op het domein tussen de Langestraat, de Koopmansstraat, de Vuldersstraat en de Kazernevest, het vroegere militair hospitaal in de Peterseliestraat en het militair voedermagazijn “De Fourage”, net buiten de Kruispoort, langs de Maalse Steenweg.  Eén voor één verdwenen ze echter uit het straatbeeld en tegenwoordig moet je in fotoboeken over Brugge bladeren om te weten hoe de kazernes eruit zagen.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Retro - Kristof Snelders geïnterviewd

Retro

Kristof Snelders
 

Voetbalgenen…    


 

Grootvader René wist dat hij net iets te kort kwam om het als voetballer ver te schoppen, maar al was het niet meer dan één jaar, toch draafde hij bij ‘den Antwerp’ het veld op in ’s lands hoogste afdeling.  Vader Eddy ging bij dezelfde rood-witten in Eerste Nationale van start, en bij zes verschillende ploegen totaliseerde hij, asjeblief, 594 matchen!  Eén keer trok hij de trui van de Rode Duivels aan, en later  werd hij nog hulptrainer van ons nationaal team .  Kristof kende veel voetbalvreugde.  Hij speelde slechts twee jaar bij Cercle, maar bij geen enkele andere Vereniging straalde hem zoveel warmte van medespelers en supporters tegen als bij Groen-Zwart.  En of zoontje Charle het ziet zitten bij de U-9 van overgrootvaders Great Old?  Natuurlijk!
 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 212)

(periode van 1-10-1960 -> 8-10-1960)

 

Cercle

De competitiestart van Cercle had beter gekund, daarover was nagenoeg iedereen het eens.  Toch ambieerden de groen-zwarten (andermaal) de promotie.  Daarvoor zou er echter een versnelling hoger moeten geschakeld worden die ze bovendien constant(er) moesten aanhouden.  Maar om de theorie in de praktijk om te zetten diende er (waarschijnlijk) nog een lange weg afgelegd te worden.  De komst van het eerder bescheiden Union Namen kon misschien de eerste grote stap in de goede richting worden.  Vic Bergh mocht alvast voor “Het Brugsch Handelsblad” richting Edgard De Smedtstadion stappen om er aan het papier toe te vertrouwen wat de groen-zwarten er van bakten :

Cercle Brugge – Union Namen 2-1 : Daverende start en beslissend slot !” : “Voor de mop wordt wel eens de strikvraag gesteld “Waar zit de beste vis ?” met als antwoord : “tussen de kop en de staart” !  Met betrek tot de jongste wedstrijd tegen Union Namen zouden we ook wel eens een lichte variante hierop toepassen en vragen : “Wanneer speelt Cercle het beste voetbal ?”.  En hier zou het antwoord van de sportliefhebbers die dit treffen bijwoonden zeker éénsgezind luiden : “In het begin en naar ’t einde”.
Inderdaad kenden de groen-zwarten een ongewoon schitterende start waarbij ze de indruk lieten hun tegenstrevers met haar en huid te zullen oppeuzelen en een daverende nederlaag toe te dienen.  Het bleef echter bij één vroeg doelpunt en een strovuurtje, dat tijdens het verder verloop nog zelden opflakkerde en kort na de rust zelfs helemaal gedoofd werd door de bezoekende gelijkmaker.
Veel hoop op een tweede Brugse overwinning was er niet meer en velen namen reeds vrede met het verworven punt.  Tot er dan toch in de laatste minuten weer roering kwam in de Brugse brouwerij met Perot en Bailliu als grote bezielers.  En zie, als een “mooachingske” (*) van Jo Gerard dan toch goed uitviel waren Perot – Bailliu er als de weerlicht bij om met een tweede Cercledoelpunt het pleit te beslissen !”.

(*) “mooachingske” is een typisch Brugs woord en kan het best uitgelegd worden als een “fantasietje” (nvdr).

 

Technische  krabbels…
Cercle Brugge – Union Namen  2-1

- opkomst : 4 à 5.000 toeschouwers.
- terrein : in uitstekende staat.
- weersgesteldheid : steeds zon.
- leiding : ref. Dandois, goed.
- fair-play : hard maar korrekt.
- corners : Cercle 7, Namen 5.
- doelpunten : 3’ een keurige kombinatie Perot, Bailliu, Daels wordt door Jo Gerard besloten
  met een rake kopbal die tegen de zijnetten vliegt en vandaar terug in het spel komt, maar
  Buyse schiet een 2e maal binnen 1-0, 47’ Mortier weert een hard schot van Demarteau in de
  voeten van Sulon wiens hernemen geen genade kent 1-1, 84’ nadat Gerard zichzelf
  gedribbeld heeft kan hij gelukkig toch nog doorschuiven naar de inlopende Perot die de bal
  heel gevat lichtjes achterwaarts bij Bailliu doet afwijken en het is 2-1.
- Cercle : Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, Demey, Daels, Buyse, Bailliu, Michiels, Jo
  Gerard.
- Union Namen : Nicolay, Collin, De Vos, Geelen, Marnette, Dodal, Keyeux, Tonneau,
  Sulon, Lemineur, Demarteau.


 

De merkwaardige manier van voetballen inspireerde “Dani” uiteraard tot een “Bont Beeld” voorzien van de nodige commentaar :

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Karel Derdaele

 

Ticketing verantwoordelijke

Als je het Cercle-secretariaat binnenstapt valt het meteen op.  De “bemanning” - sinds Silke recent haar geluk elders is gaan zoeken is dit letterlijk te nemen  - , is vrij jong.  Een beetje zoals de spelerskern zelf, zeg maar. Eén van die personen waar de supporter wellicht het vaakst oog in oog mee komt te staan is Karel Derdaele. Karel is immers de verantwoordelijke voor de ticketverkoop, abonnementenverkoop, enz…
Met o.a. het oog op de eerstdaags startende abonnementenverkoop, tijd voor een kennismaking.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Praatje met een speler - Yoann Etienne

Praatje met een speler - Yoan Etienne


 ‘Eerste profervaring bij Cercle Brugge’


Op de dag dat de nieuwe hoofdsponsor werd voorgesteld had ik een afspraak met Yoann Etienne op Cercle Brugge.  Voor de gelegenheid ging het interview door in de loges.  Terwijl de journalisten en medewerkers genoten van een lekkere hutsepot met worst interviewde ik onze jonge linkerflankverdediger.  In België zet hij op Cercle zijn eerste stappen op het hoogste niveau.

Yoann, kun je even voor onze lezers je professionele carrière tot op heden schetsen?  
 

Lees meer