koop tickets online

SHOT sprak met… Danny Cattoor

"Cercleverzamelaar"


Deel 3

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Derde in de rij is Danny Cattoor.  Deze thans 62-jarige apotheker, woonachtig in Oostende,  werd veertien jaar geleden geïnterviewd door toenmalig SHOT-medewerker Stijn Van Wynsberghe.
Danny is de bezieler achter het “Cerclemuseum”.  Het is een “no nonsens website”, zonder franjes, maar met een schat aan gegevens.  Je kunt er alle spelers (en hun gegevens) terugvinden die ooit maar één minuut in een officiële A-wedstrijd van Groen-Zwart aantraden. Van diverse spelers is er ook een biografie te lezen.
We geven u eerst het originele artikel mee, dat in augustus 2006 verscheen, gevolgd door een update.

Naar aanleiding van de oefenmatch VG Oostende – Cercle Brugge ontmoet ik de eerste twaalfde man van het nieuwe voetbalseizoen, Danny Cattoor. Danny is geboren in Oostende en bracht zijn jeugd door in het pittoreske Klemskerke. Hij werd voor het eerst naar Cercle meegenomen door zijn buurman. We bevinden ons dan begin jaren zeventig temidden van het Edgar Desmedtstadion. Nu is hij al meer dan dertig jaar terug te vinden op de groen-zwarte tribunes. Sinds een zevental jaar is Danny bezig met een project dat het ‘Cerclemuseum’ heet. Voor Shot een uitgelezen kans om dit pareltje van naderbij te bekijken.

Wat mogen de lezers zich voorstellen bij het ‘Cerclemuseum’?

Het is een webstek die een overzicht geeft van alle spelers die ooit een officiële wedstrijd bij Cercle Brugge hebben gespeeld. Van A(bdellah Nacer) tot Z(eenaeme Pieter) kun je er alle gegevens van de spelers terugvinden. Bijvoorbeeld, hoeveel wedstrijden je favoriete Cerclist heeft gespeeld of bij welke ploegen de speler in kwestie al heeft gespeeld.

Cerle Brugge KSV

Hoe begint een mens aan zoiets?

Al toen ik kind was begon ik met het verzamelen van voetbalprenten, de heuse  Paninniboeken. Maar waar iedereen normaal stopt, namelijk de foto’s verzamelen, ben ik beginnen verder te spitten. Ik verzamelde alle uitslagen en andere nuttige info in verband met tal van voetbalploegen. Naarmate ik ouder werd, kwam ik in contact te staan met Engelse en Roemeense correspondenten die me op de hoogte hielden van bepaalde gebeurtenissen. Zo heb ik nog de uitslag en het verslag van de match Steua Bukarest – Rapid Bukarest op oud communistisch papier. Internet bestond nog niet en alle correspondentie gebeurde per post. Alles werd altijd zorgvuldig genoteerd en is thuis gebundeld in een heus archief, soms tot ergernis van mijn vrouw. Het is en blijft voor mij van emotionele waarde, iets waarvan ik moeilijk kan scheiden ook al is het maar ‘papier’.

Wordt het ‘Cerclemuseum’ nog verder uitgewerkt?

De plannen met het ‘Cerclemuseum’ reiken ver. Zo denk ik de naakte feiten aan te vullen met een soort carrière/levensverhalen van bepaalde spelers. De eerste die uitgelicht wordt, is Brian George Etheridge. Niet voor niets iemand van Engelse bodem, de bakermat van het voetbalspelletje. Met hem zijn ook al de nodige contacten gelegd. De tweede in het rijtje zal zwarte parel Ajaou Muisi worden, a.k.a. ‘The Beast’.

Quite an intensive project, neem ik aan?

Het is een uit de hand gelopen passie waar ik elke dag mee bezig ben. Om even een voorbeeld te geven: als ik aan het werk ben, gebeurt het soms dat er ideeën ontstaan die ik dan na de uren graag uitwerk.

Zijn er veel mensen op zo’n niveau actief als u?

Ik schat zo’n twintig. Op Cercle was er zo iemand, Roland Podevijn. Hij is degene die een pracht van een boek heeft afgeleverd. Verder heb je bijvoorbeeld Bruno Duboix uit het Luikse die zich volledig stort op ‘Foot100’, een bundeling van tal van voetbalinformatie.

Hoe ziet u de toekomst van Cercle in?    

Het is voor Cercle belangrijk om de concurrentie te kunnen blijven aangaan met ‘the locals’. Zulte-Waregem, Roeselare en Club. En natuurlijk steekt daar één ploeg ver bovenuit qua financiën en spelersgereedschap. Op gelijke voet strijden zou moeten mogelijk zijn. En verder is er voor mij altijd een toekomst met Cercle en tot die laatste dag blijft Groen-Zwart recht in mijn hart.

Zijn er ook spelers die u in het hart draagt?

Dan denk ik aan drie namen. Morten Olsen, voor zijn gentleman zijn, plus een speler die overal uit de voeten kon behalve tussen de palen. Dan heb je Julien Verriest, ‘Jules’, die een vleesgeworden Cerclemonument is en waarvoor ik tonnen respect heb. De laatste in het rijtje is Alphonse Six. Deze speler intrigeert me het meest door het beeld dat bij mij gevormd is door het vele opzoekingswerk. 

De eerste Cercleherinnering? Welke flard ziet u dan voor ogen? 

Dat gaat terug tot begin jaren zeventig. De periode onder de legendarische Urbain Braems roepen heel wat fijne herinneringen bij me op. Samengepakt in een vol Edgar Desmedtstadion kijken naar Cerclematchen. Zulke momenten vormen de basis waarom ik een Cercleman ben geworden. De traditie, het enthousiasme en de warmte die uit deze periode straalt zijn daarbij mijn beste Cercleherinneringen.

Heeft u nog sympathie voor andere ploegen?

Het is zo dat ik een boontje heb voor VG Oostende. Vroeger altijd een stevige ploeg waar ik ook altijd mee verbonden zal blijven. Vandaag spelen hier ook wat spelers die voorheen voor Cercle voetbalden. Het mooie van twee werelden samengebracht in Oostende.

(kijkt op uurwerk) De wedstrijd zal beginnen, Danny! Bedankt voor dit gesprek.

(Nipt nog vlug eens aan z’n mazoutje) Leve Cercle en VGO!
 

... Update Mei 2020:

Vragen of je veertien jaar na het vorige interview nog met je website en het verzamelen van gegevens bezig bent, is een open deur intrappen.  Dat merken we meer dan genoeg aan je website zelf.

                                 

Er is inderdaad reeds heel wat bijgekomen, maar het blijft een zoektocht.  Zo vond ik recent “bewijsstukken”, want alles moet gestaafd zijn, betreffende Cyrille Van Haeverbeke, reservedoelman in 1920 die slechts één wedstrijd speelde.  Daar was ik reed twintig/dertig jaar naar op zoek…  Of de site voor 99% op punt staat?  Dat benaderen we toch.  Er zijn nog een aantal zaken die niet op de site staan, omdat ik niet 100 % overtuigd ben van de correctheid.  Bv. geboorte- of overlijdensdatum van een speler.  Het betreft telkens wel details.  Ook over een drietal Britse spelers in de pioniersjaren van onze ploeg.  Ik heb er één van gevonden.  De twee anderen zullen moeilijk worden.  Ze staan wel degelijk in de archieven van “de Frères”, maar mijn  ervaring leert dat daar vaak fouten in voorkomen.  Ik zoek steeds een tweede bron als bevestiging.

Cerle Brugge KSV

Welke bronnen boor je eigenlijk aan?

Dat kan letterlijk en figuurlijk ver gaan.  Ik verklaar me via een anekdote.  Ooit belde ik naar de voetbalbond van Malawi om de overlijdensdatum van Frank Sinalo te weten te komen.  Die mensen vielen daar bijna van hun stoel dat “een of andere onnozele Belg” vanuit Oostende belde naar Malawi…  Ik zoek vanzelfsprekend in de Belgische archieven, maar nu ben ik bvb. bezig met die Engelsen uit de aanvangsjaren.  Daar heb ik contact met genealogen (nvdr: die zich met stambomen bezig houden) van waar die mensen afkomstig zouden kunnen zijn.  Ik heb voor mezelf een lijstje gemaakt met alle elementen die ik nog moet opsporen/bevestiging van krijgen.  Er kruipt inderdaad heel wat tijd in.  Tijd die me actueel wel ontbreekt.

Van diverse spelers maakte je ook een kleine biografie?

Inderdaad.  Ik weet actueel echter niet waar ik echt naartoe wil.  Een idee is om een boek te maken, een soort vademecum over Cerclespelers.  Dit met zoveel mogelijk gegevens, statische feiten en originele foto’s.  Of, een tweede mogelijkheid is, dat ik alles op het internet plaats.  Maar dan geen betalende site zoals er diverse zijn.  Ik ben er nog niet aan uit en sowieso zou dit voor na mijn beroepscarrière zijn.  
Van diverse spelers, neem nu Jules Verriest, is er heel wat geweten en/of reeds een boek over geschreven.  Daar kan ik bijgevolg geen toegevoegde waarde aan leveren.  Mijn bedoeling in bovenstaande concepten is dat iedereen aan bod zou komen.  Neem nu de pioniers uit de beginjaren.  Je moet al iemand vinden die familie is én er iets van weet!  Sommige nazaten weten niet eens dat hun familielid ooit bij Cercle speelde. Dan is het vanzelfsprekend moeilijk daar een verhaal rond te schrijven.

In het artikel van destijds kwam voor dat je heel wat documenten verzamelde, soms tot ergernis van je vrouw…?

Die zin was eigenlijk eentje “off the record” wat toch gepubliceerd werd… (lacht hartelijk).  Ook als ik mijn “veldwerk” doe bij opzoekingen heb ik geen laptop bij, wel papier waarop ik alles noteer.  Thuis gaat het de computer in, maar mijn geschreven teksten hou ik ook bij.  Zoals jij wel weet ben ik een “traditionalist” (lacht).  Papier blijft belangrijk.  De meeste communicatie verloopt nu vanzelfsprekend via email.  Ik ontving documenten van de KBVB.  Ik beschik ook over kopieën van fichen van de bond die zich in de kelders van het  Bondsgebouw bevinden.  Daar betaalde ik zelfs iemand voor om de kopieën voor mij te maken, gezien ik zelf de tijd er niet voor had.  Die kreeg ik via de post en bewaar ik natuurlijk.  Die fiches omvatten veel nuttige informatie zoals datums, transfers, enz…  Opnieuw een motivatie om alweer verder te gaan zoeken.

In jouw bestand neem je de spelers op die ooit in de A-kern speelden, met hun gegevens uit het verleden, maar je blijft hen ook opvolgen, letterlijk tot der dood…  Gezien de massa’s transfers van pakweg de voorbije drie seizoenen zal je “werklast” behoorlijk oplopen?

Dat zal me inderdaad heel wat werk kosten.  Na de overname door Monaco kenden we een groot spelersverloop.  Vanaf het ogenblik dat een speler één wedstrijd speelt heb ik het aan mijn been om hem te volgen… (lacht).  Na het Bosman arrest zijn er sowieso meer transfers gekomen.  Er zijn ex-Cerclespelers die ondertussen reeds bij ruim 15 ploegen speelden…  Anderzijds is dit een deel van het plezier.  Het mag natuurlijk geen “werk” worden.  Het blijft een hobby, het moet plezant blijven. 

Je bent uiteraard ook Cerclesupporter en hoe dat kwam lazen we in het oude artikel.  Maar tot op heden maak je, naast de thuiswedstrijden, ook een maximum aan verplaatsingen mee.

Als het familiaal en op werkgebied (weekenddienst) uitkomt, dan doe ik dit graag.  Vaak is het leuk, soms valt het tegen (de resultaten op verplaatsing, nvdr).  Dat is een emotionele keuze, geen rationele (nvdr: zoals ik Danny ook ken).  Dat heeft weinig te maken met mijn verzamelhobby.

Maar toch…, naast het leeuwendeel van gegevens op de site geef je ook wekelijks een scherpe, eigenzinnige visie over wedstrijden en/of gebeurtenissen.  Vaak knap geschreven en erudiet.

Nu ik toch het platform heb met mijn eigen site, doe ik dit wel.  Zoals je zegt, het is een eigenzinnige visie.  Het is mijn mening.  Als je vijfhonderd supporters bij elkaar zet, heb je over een wedstrijd of een feit misschien evenveel verschillende meningen.  Ik heb er een gewoonte van gemaakt dit op mijn manier te doen, maar al bij al stelt dit weinig voor.  Het belangrijkste op mijn site zijn de gegevens en het volledig zijn!  Bij deze ook een oproep.  Lees je iets op mijn site die onvolledig of fout zou zijn, of kun je me helpen met bepaalde feiten, laat het me weten via de site.

Is er nog een specifieke “missing link” waar je naar op zoek bent?

Daar kom ik op het verhaal van die Engelsen rond 1900.  Ik ben zelf nogal een Anglofiel.  Ik ga regelmatig naar Engeland, voor het voetbal o.a. .  Mijn vrouw ook, maar dan voor de cinema.  Zij is een cinefiel.  Die Alfred Kennedy, een vrij algemene naam, en Basil Cowan, daar zou ik graag meer over terugvinden.  Ik ben recent geabonneerd op een Britse (betalende) krantenwebsite waarop je van pakweg 1700 de belangrijkste Engelse kranten kunt lezen.  Daarin zal ik op zoek gaan van waar die heren afkomstig waren.
Op de site staat trouwens een link “gezocht”.  Daar staan de zaken die ik echt nog wel wil vinden.

Je staat op zowat drie jaar van je pensioen.  Is het dan “let the beast go” wat je opzoekingen betreft?

Ik sta nu wel niet echt te smachten om snel 65 te zijn (lacht).  Alles heeft zijn debet- en creditzijde.  Er komen dan inderdaad wel meer mogelijkheden.  Het online gebeuren van bij mij thuis loopt op zijn einde.  De elementen die ik nog wil weten ga ik bijna zeker op locatie moeten gaan opzoeken in archieven.  Dat gaat nu moeilijk.  Als je iets wil gaan opzoeken in Luik bvb. dan moet dit tijdens de normale openingsuren.  Als je nog actief aan het werk bent lukt dit niet.  Ik zie bij pensionering natuurlijk wel extra mogelijkheden.

Zet je hobby in elk geval verder, Danny.  Het is een unieke informatiebron.

www.cerclemuseum.be 

(Georges Debacker)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Maria Blontrock

Beheerraadslid vzw

Onvermoeibaar


81 is ze reeds, maar nog steeds in vuur en vlam voor Groen en Zwart.  De titel “Beheerraadslid vzw” doet haar eigenlijk een tekort aan want… ze is (nog steeds) zo veel meer.
De geschiedenis herschrijven (of willen vergeten), wat tegenwoordig blijkbaar mode is, doen wij niet, vandaar dat we in het eerste deel van dit artikel teruggrijpen naar een interview van voor 18 jaar (maart 2002), afgenomen door toenmalig SHOT-medewerker Olivier Ryde, toen Maria als eerste vrouw toetrad tot de beheerraad van Cercle.  Vervolgens pikken we in op de “actuele Maria”, hoewel zij, op enkele jaartjes op de teller  na, niet veranderd is…

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Chloë Goetinck

Psychologe

Het aanstaande seizoen treedt de Cerclejeugd terug aan bij Elite 1.  D.w.z. bij de twaalf beste jeugdopleidingen van het land, en kunnen ze zich terug met de besten meten.  In een vorig artikel schreef ik reeds dat het begrip “jeugdwerking” wel snel kan uitgesproken worden, maar dat er heel wat achter schuilt.  Dat het Cercle menens is met de jeugdwerking en dat dit behoorlijk ver kan gaan, bewijst de op til zijnde samenwerking met een externe psychologe.  
SHOT is graag snel bij de pinken, en nog vooraleer de exacte taakomschrijving van Mevr. Goetinck duidelijk gespecifieerd is, gingen we alvast bij haar even ons oor te luisteren leggen.   Daar de overheid ondertussen een aantal corona maatregelen afzwakte, werd dit het eerste “live” SHOT interview sinds maanden.  Chloë en ikzelf nestelden ons op een zondagmorgen op een Brugs terras (de lokale economie steunen hé) en ik liet deze intelligente  spraakwaterval haar ideeën spuien en een beetje haar ziel en leven blootleggen.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Shot blikt terug ... Europees verhaal

In Het Nieuwsblad van woensdag 1 juli laatstleden verscheen een mooi, uitgebreid artikel over de eerste wedstrijd van Johan Cruyff bij FC Barcelona.  We schrijven 5 september 1973.  De tegenstander: Cercle Brugge! De journalist laat enkele Cerclespelers van destijds aan het woord en omschrijft levendig het gebeuren.  De omschrijving “De meest prestigieuze oefenwedstrijd uit het Belgisch voetbal” laten we ons welgevallen.  Welke Belgische ploeg speelde immers ooit een oefenwedstrijd voor 92.000 toeschouwers?
Naast het feit dat onze toenmalige goallie, Patrick Albert, zich verslikt in het aantal beschikbare plaatsen in het toenmalig Edgard De Smedtstadion en al zeker over de afwezigheid van een zittribune… viel mij voornamelijk, in de overigens anders correcte tekst, volgende zin op na de tekst dat Cercle vijf jaar voordien nog in derde afdeling aantrad: “Laat staan dat het al ooit Europees heeft gespeeld”.

Nou moe, dat deden we destijds ettelijke malen.  Na een opmerking mijnentwege verontschuldigde hij zich voor deze kleine misstap, waarbij hij zich enkel gebaseerd had op de door de UEFA georganiseerde tornooien vanaf de jaren vijftig.

Zand er over dus, maar wij geven u toch graag even die historiek van het vooroorlogse Europese Cerclepalmares mee, zoals het verscheen in het boek “115 jaar Cercle Brugge in een notendop” (nog steeds verkrijgbaar in de shop).  Dit komt voor in hoofdstuk 17, geschreven door medeauteur Marnix Knockaert.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!