koop tickets online

SHOT sprak met … David Carpels


Technisch Verantwoordelijke Jeugd Opleiding


Nu op alle niveaus de ballen stilliggen, lijkt het me opportuun om even aandacht te besteden aan een item waar Cercle en de supporters al jarenlang prat op gaan, nl. de jeugdwerking.  Zeker nu de laatste weken drie jeugdspelers het vertrouwen wonnen van Bernd Storck. Ik legde mijn oor te luisteren bij de Technisch Verantwoordelijke Jeugd – Opleiding, kortweg TVJO.  Lees even mee en constateer dat die gasten niet zo maar tegen een balletje trappen.  Dat er een enorme organisatie achter schuilt met de inzet van tal van bezoldigde of onbezoldigde mensen.
 

Dag David.  Ik interviewde je enkele jaren geleden reeds, maar fris het geheugen van onze lezers even op met een kort relaas van je eigen sportieve leven.


Als voetballertje startte ik bij Dosko St.-Kruis.  Dat was als “miniem” (10-jarige).  Jongere categorieën bestonden toen niet.  Ik voetbalde tot ik zo’n 22 jaar was.  Ik koos in die tijd voor een carrière bij de Marine.  Wegens beroepsomstandigheden kon ik toen even niet voetballen, maar hervatte toen ik in de basis op St.-Kruis terechtkwam.  Ik speelde dan opnieuw bij Dosko, maar onderging uiteindelijk een zware knie-operatie die verder voetballen belette.  Rond mijn 33e startte ik als jeugdtrainer bij SV Oostkamp.  Ik verbleef er vier seizoenen en behaalde ondertussen mijn trainersdiploma.  Daarna werd ik trainer van het 1e elftal van Oedelem in Provinciale.  Door toenmalig beheerder Franky Carlier, belandde ik op Cercle.  Ik startte hier in 1999 en trainde de U17 of U19.  Twee jaar geleden werd ik TVJO.
 

Cerle Brugge KSV

Wat omvat de taak van een TVJO?

(diepe zucht) Niet gemakkelijk om te omschrijven.  Het is zo allesomvattend.  Aantrekken van trainers, opstellen van een opleidingsvisie, Cercle vertegenwoordigen op de maandelijkse TVJO-vergadering in Brussel, verantwoordelijk voor het trainerskorps, dagdagelijks ben ik op Cercle om o.a. heel wat emails te beantwoorden, mensen aansturen, opvolgen dat onze opleidingsvisie gehanteerd wordt.  Een opleidingsvisie die jaarlijks bijgestuurd wordt en vooral ook administratief veel werk inhoudt.  We zitten ook maandelijks samen met het jeugdmanagement.  Ook opvolgen van de organisatie van het 1 mei tornooi bv. .  Ik werk verder samen met de jeugdsecretaris, met mijn assistent-TVJO Marc Van Opstaele, verantwoordelijke voor de vrijwilligers Matthias Bil, enz…  Ik sta ook nog graag op het veld om bv. trainers bij te staan.  Werken aan het “jeugdlicentie dossier” is ook een belangrijke factor.  Wat je allemaal doet in deze functie is moeilijk te omschrijven.

Laat ons even dieper ingaan op je taak i.v.m. de jeugdlicentie.

Sinds een drietal jaar moet je als jeugdacademie voldoende scoren op een aantal aspecten.  Het is niet meer zo dat je met de jeugd aantreedt in de reeks van de A-ploeg.  Bij de 1A en 1B ploegen treedt je aan in “Elite jeugd 1” of “Elite jeugd 2”.  Het is de “jeugdlicentie” die bepaalt in welke reeks je zult aantreden.  Daarvoor moet je punten verdienen volgens een vastgelegd systeem.  Vorig seizoen zaten we bij de “Elite 1”, dit seizoen bij “Elite 2”.  Het is elk jaar een soort van onderlinge wedstrijd tussen de Elite clubs om bij “Elite 1” te geraken.  Het voordeel om bij “Elite 1” te spelen is dat je tegen de topteams kunt uitkomen.  Door omstandigheden zitten we dit seizoen een trapje lager, maar het is één van mijn belangrijkste taken, samen met jeugd- en vzw voorzitter Piet D’Hooghe die dit sterk steunt, om ons terug op dat hoogste niveau te brengen.  Daarom moeten we blijven professionaliseren. We beschikken actueel over een voltijdse TVJO, een voltijdse jeugdsecretaris en een halftijdse assistent TVJO.  Ook beschikken we over een halftijdse kiné die dagelijks tegenwoordig is.  Een halftijdse kiné is ook twee extra punten voor de licentie.  Die kiné verhoogt de loonmassa, maar ook dit wordt in rekening gebracht voor meer punten.
Als je dat bekijkt t.o.v. pakweg drie jaar terug, hebben we enorme stappen gezet. Dit wat de omkadering betreft.  

Betreffende de accommodatie: we hebben zes velden waarover we kunnen beschikken.  We hebben een kinézaal en een jeugdsecretariaat.  De kleedkamers zijn gerenoveerd, maar daar is in de toekomst nog wat werk aan.

De derde pijler is de doorstroming van de eigen jeugd naar de A-kern.  Ook hiervoor, net zoals bij het bovenstaande, krijg je punten.  Dit jaar is een “boerenjaar”.  We hebben drie spelers een contract gegeven.  Dit levert ook extra punten op en kan ons helpen om komend seizoen “Elite 1” terug te behalen.  

Het systeem is in het leven geroepen om de jeugdopleiding in het Belgisch voetbal naar een hoger niveau te tillen.  Nu is elke ploeg verplicht om te investeren in eigen jeugd.

Scouting

Scouting is van groot belang.  Daar moeten we ook in investeren, hoewel je daar voor de licentie geen punten voor krijgt.  Maar… met een goede scouting kun je eventueel betere spelers aantrekken.  Hoe beter de spelers zijn, hoe meer kans er is dat die spelers ook doorstromen, bijgevolg hoe hoger je jeugdwerking aangeschreven zal worden én bijgevolg in “Elite 1” zal spelen.  Het een haakt in het ander. Soms hebben wij spelers die bv. overgaan naar de buren met als motivering: “we spelen daar in een betere ploeg”.  Ik ga akkoord dat we mogelijks sportief onderliggen.  Daartegenover kweken wij “karakterspelers”.  Bekijk het vandaag: Thibo Somers, Calvin Dekuyper, Arne Cassaert.  Met pakweg Thibo kun je naar de oorlog.  Die gasten geven alles.  Dat is het DNA van Cercle dat we moeten proberen te vertalen naar het eerste elftal.  Het is uiteindelijk de trainer die beslist.  We zijn mijnheer Storck heel dankbaar dat hij naar een Beloftenwedstrijd kwam kijken, zijn conclusie trok, en direct spelers in de volgende selectie dropte.  Een speler die bij ons opgeleid is heeft de attitude van “we gaan er voor”.  Je ziet dat op het veld.  Het zijn teamspelers.  Je moet ze natuurlijk technisch, mentaal, tactisch opleiden.  Het is sinds zijn aantreden duidelijk dat de coach “teamplayer” hoog in het vaandel draagt.

Mijn doelstelling is ook de betere voetballertjes uit de regio Brugge bij Cercle te brengen en ze zo lang mogelijk bij ons te houden zonder dat ze weggeplukt worden.  Daarom is het ook belangrijk om in Elite 1 aan te treden.  Wat willen die jonge gasten?  Spelen tegen Anderlecht, Genk, Club, enz…  Dat spreekt hen aan.
Bij tien-, elf-, twaalfjarigen stonden recent nog vijf scouts langs de lijn.  Na de wedstrijd gingen  ze de kantine binnen en vroegen wie de ouders van spelertje x, y of z waren…  

Professionaliseren, we noteerden het reeds enkele malen, maar het klinkt als een koud woord?

We moeten professionaliseren om de normen te halen en de kwaliteit te verbeteren, maar… ons DNA is de familiale sfeer.  De Cercle-sfeer.  Er zijn heel wat jeugdacademies die zich boven het geheel plaatsen.  Wij spreken met spelers en ouders net zoals jij en ik hier nu zitten te praten.  Je moet voor een professionele begeleiding zorgen, maar in een sfeer van vertrouwen en gemoedelijkheid.  Actueel zitten andere ploegen reeds aan de mouw te trekken van enkele van onze jeugdspelers.  Wij moeten dan ons uiterste best doen om die ouders te overtuigen dat hun talentvolle zoon bij ons blijft.  Als er, zoals recent, ouders zijn die zeggen “waarom zouden we vertrekken, het is hier goed in opleiding en sfeer”, dan is dit een mooi compliment en een bevestiging van onze doelstelling.
 

Cerle Brugge KSV

Een vereniging staat door zijn vrijwilligers.

Vrijwilligers zijn zeer belangrijk.  Om het in beeldspraak uit te drukken: trainers vormen het geraamte, de vrijwilligers zijn de spieren die alles in beweging zetten.
Daar hechten we veel belang aan.  Onlangs kwamen we samen en keken in “de Groene Bron” naar de uitwedstrijd op Charleroi.    We doen inspanningen om het familiale en de sfeer er rond te optimaliseren. Als je ziet hoeveel uur bepaalde vrijwilligers in Cercle stoppen, dan is dit ongelofelijk. 
 

Er zijn ook heel wat centen nodig?

Langs deze weg wil ik ook tal van supportersverenigingen bedanken, omdat zij toch veel doen om de jeugd zo goed mogelijk financieel of materieel te ondersteunen tot zelfs helpende handen bij verbouwingen of herstellingen toe.
Naar accommodatie toe hebben we eigenlijk nog nood aan extra ruimte.  Een polyvalente ruimte.  Neem bv. het verdelen van kledij.  Aanvang dit seizoen gingen we van start met een nieuwe kledijsponsor (Kappa).  Het is een ongelofelijk logistiek werk om de ruim tweehonderd jeugdspelers, dertig trainers, vijfentwintig vrijwilligers en ook nog de voetbalschool van het juiste materiaal en op de juiste maat te voorzien.  Opslag, bedrukking, verdeling, enz…
Zo’n polyvalente ruimte is de volgende grote stap om nog beter te kunnen werken.

Hoe bekijk je het sportieve verloop van de jeugdploegen sinds aanvang dit seizoen?

Er wordt nog te veel gekeken naar het klassement.  De opleidingsvisie ligt vast.  Noem het een soort grondwet.  Vroeger, toen bv. Chris Verbeke jeugdvoorzitter was met Johan Mestdagh als secretaris, was er bij de Cercle-jeugd “de bijbel”.  Dat was eigenlijk een document met algemene taakomschrijvingen voor alles wat de jeugdwerking betrof.  Als militair was ik secretaris op de staf van de Marine.  Bij de transformatie van o.a. de administratie bij het leger leerde ik veel.  Daar ben ik het leger dankbaar voor.  Ik probeer nu immers zaken te vertalen naar mijn taak bij Cercle.  In de praktijk is dit de vroegere “bijbel” maar veel dieper uitgewerkt.  Specifieke taken voor vrijwilligers, trainers, kortom al wie in het raderwerk zit van de jeugdwerking.  

Een aspect daarvan is dat we pas resultaten bekijken vanaf U16 en U18 jaar.  Bij al wat er onder ligt is het resultaat niet van zo’n belang.  Je moet ze leren voetballen!  Het klinkt als een boutade dat winnen niet belangrijk is.  Je speelt natuurlijk om te winnen, maar het is voornamelijk de manier waarop wat telt.  De opleiding moet steeds primeren.  Je kunt je keepertje vragen om de bal ver vooruit te trappen naar een grote spits en die zal er wel zijn plan mee trekken.  Dat is echter niet de bedoeling. 
Als we dan toch over cijfers praten, dan zijn resultaat gericht de U16 het best.  Ze wisselen de koppositie af.   Zowel bij de U16 als de U18 zitten enkele talentvolle spelers.
Wij hechten ook veel belang aan de “laat matuur” spelers.  Spelers die qua lengte en body lichter uitvallen dan hun medemaats (ik verwijs hierbij graag naar Dries Mertens).  Vaak ook technisch goede spelers.  Daar kijken we vooral naar de 14/15-jarigen.  Bij wijze van spreken kan er een halve meter verschil in lengte zijn tussen de grootste en de kleinste van de ploeg.  Wij hebben aandacht voor die spelers.

We hadden het over scouting en inkomende jeugdspelers, maar elk jaar dienen er ook af te vallen…

Er is een grondige evaluatie volgens categorie.  We hebben de onderbouw, de middenbouw 13 & 14) en de bovenbouw (15,16 & 18).  We baseren ons op technische testen, fysieke testen en de wedstrijden als meetinstrument om spelers te beoordelen. Wedstrijden worden geanalyseerd aan de hand van videobeelden.  Ook trainingen worden daarop afgesteld.  Zo zien we, met inachtname van de positie van elke speler, balverlies, balrecuperatie, gewonnen/verloren duels, scoringsmogelijkheden, looplijnen, enz…  Dit speelt allemaal een rol in de beoordeling.  Ook de inzet en mentaliteit telt mee. Dylan is als jeugdsecretaris ook verantwoordelijk voor de planning van de video-analyse.  Daarvoor hebben we visietrainers en ontwikkelingstrainers.  Die zit dan direct na de wedstrijd samen met de trainer van de jeugdploeg om op bepaalde zaken te wijzen.  Daarbij wordt gebruik gemaakt van “Hudl”, dit is een video online tool.  Een systeem dat via bondscoach Martinez verplicht is voor alle wedstrijden van de U18, waarbij de beelden verplicht online geplaatst worden.  Wij benutten dat voor onszelf ook in de jongere reeksen. Kortweg komt het er op neer dat we rekening houden met meer dan honderd parameters om een speler te beoordelen.

Tot slot, het moet plezier doen bij de jeugdwerking hoe dit seizoen spelers bij de A-kern geraakten?

Het zijn hoogdagen in dat verband.  We zijn de trainer dankbaar.  Dit geeft een boost voor iedereen die ooit met die spelers gewerkt heeft, zowel trainers als vrijwilligers.  Het geeft een zeer grote voldoening.

David gaf me bij ieder aspect die in dit artikel voorkomt tal van concrete voorbeelden.  Die allemaal weergeven zou tot een half boek leiden.  Bovenstaande tekst geeft alvast een idee van een deeltje van het raderwerk dat de jeugdwerking in beweging brengt, draaiende houdt en uiteindelijk versnelt.  Dat we het eindresultaat op het hoofdterrein kunnen bekijken is schitterend.

(Georges Debacker)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 229)

(Periode van 17-06-1961 -> 24-06-1961)

  • Cercle

Op het vlak van voetbal was het pure komkommertijd wat eigenlijk wel normaal was voor de tijd van het jaar.  Gelukkig staken er toch reeds wat transfergeluiden de kop op wat er voor zorgde dat de supporters hoe dan ook enige hoop mochten koesteren in het vooruitzicht van het nieuwe seizoen.
Maar we starten dit groen-zwarte nieuws met het bericht dat een nieuwe supportersvereniging het daglicht gezien had :

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Johan Cornille

Meer dan een halve eeuw vrijwilliger!

Een voetbalvereniging, en met uitbreiding elke vereniging, hoe groot of klein ze ook zijn, is niet leefbaar zonder vrijwilligers.  Zo ook Cercle natuurlijk.  Groen-Zwart kan beroep doen op tal van vrijwilligers die de meest uiteenlopende taken vervullen voor hun vereniging.  Eentje daarvan willen we hier even voorstellen en speciaal “in the picture” plaatsen.  Johan Cornille stopte immers met zijn functie eind afgelopen seizoen.  Hij heeft meer dan een halve eeuw (!) op zijn Cercle-teller.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 228)

(periode van 03-06-1961 -> 10-06-1961)

  • Cercle

Grote vreugde en bijgevolg ook een groot feest in het groen-zwarte deel van Brugge waar op zondag 4 juni 1961 de lang verwachte promotie van Cercle naar Eerste Klasse gevierd werd.  Het feestprogramma begon met een ontvangst op het gemeentehuis van Sint-Andries want tenslotte situeerde het Edgard De Smedtstadion zich in deze gemeente, gevolgd door een optocht door de Brugse straten en een hulde in het Brugs stadhuis omdat Cercle toch vooral een Brugse ploeg was en, zoals de Bourgondische mens in de Vlaming het graag heeft, afgesloten met een lekker promoveringsbanket dat gevolgd werd door een luisterrijk Cerclebal in de Stadshallen om toch nog enigszins, in de mate van het mogelijke natuurlijk, wat calorieën te verbranden.  Het gedacht maakt ook reeds veel goed…

En, zoals gebruikelijk is bij dergelijke festiviteiten, vloeide er niet enkel veel inkt op voorhand maar vloeide er ook nog eens veel inkt na het feest want toen moest de krantenlezer nog alles, in geuren en kleuren beschreven, voorgeschoteld krijgen.  Wij starten alvast met een artikeltje dat voor de viering gepubliceerd werd :

Het is er dan toch van gekomen…” : “Inderdaad het is er van gekomen…  Groen-Zwart mag feest vieren, want “Cercle” speelt toekomend seizoen weer in Eerste Afdeling !  Dat het morgen zondag een Hoogdag wordt voor alle Cercle-fans, lijdt alvast niet de minste twijfel.  Naar wij vernamen werden voor het groot feestbanket reeds meer dan 250 inschrijvingen geboekt, en dat belooft !  Voor het Promoveringsbal zal het enthousiasme zeker en vast worden ten top gedreven, en terecht.  André Deschepper, de grote werker en bezieler van de feestelijkheden, verzekerde ons dat alles tot in de minste puntjes zal verzorgd zijn, zodat de Hoogdag van morgen zondag tot een echte en ware groen-zwarte vreugdedag zal uitgroeien.  Wij zijn er trouwens a priori van overtuigd.  Wij wensen van nu reeds alle Cercle-komitards, spelers en supporters gulhartig proficiat en vooral veel Cercle-pret op het groots feest !

Als vreugdevolle gebeurtenissen, zoals een promotie, je favoriete ploeg ten deel vallen kan dat ongetwijfeld de creativiteit van het individu prikkelen.  André Deschepper, in bovenstaand artikel reeds omschreven als de grote werker en bezieler van de feestelijkheden, beantwoordde aan die beschrijving en had dit bewezen door het “mannetje-met-de-ladder” te ontwerpen.  Het briljante idee was vrij simpel maar vaak is dat de beste garantie om het nodige succes te hebben.  Zijn ontwerp stelde een mannetje voor dat een ladder vasthield.  Onderaan de ladder kon je de tekst “Wij klimmen” lezen, bovenaan de ladder aangevuld met de sinds lang gekoesterde verzuchting “naar Eerste Nationale”.  Rond de ladder stonden de hoofden van trainer Delfour en de elf spelers die de promovering gerealiseerd hadden, afgebeeld.  Met andere woorden : een gegeerd hebbedingetje voor de echte groen-zwarte supporters !  Al zouden die supporters zich wel moeten tevreden stellen met een postkaart van het “mannetje-met-de-ladder”…

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Charles Vanhoutte

“ Ik wil altijd winnen”

De tweeëntwintigjarige Kortrijkzaan speelt sinds zijn veertiende bij Cercle.  Na afloop van het voorbije seizoen mag hij zonder blozen terugblikken op een echt doorbraakseizoen in de A-kern.  De supporters beloonden hem met “de gouden schoen van Cercle”, de Pop-poll van d’Echte.  Als toetje mocht hij in de slotwedstrijd op KVO met de aanvoerdersband opdraven.  Als ik me niet vergis is dit de eerste eigen jongere na Denis Viane.
Ik had, tijdens het spelersverlof en net na zijn terugkeer uit Tenerife (met een aardig kleurtje), een zeer uitgebreid gesprek - van enkele uren - (ook over meer dan voetbal) met deze jongeman die duidelijk met beide voeten op de grond staat.  In onderstaand verslag leest u de voornaamste voetbal- en persoonsgerelateerde items uit ons gesprek.

 

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!