koop tickets online

SHOT sprak met… Dimitar Velkovski

‘We hebben een ploeg voor de linkerkolom’

In de week voor Kerstmis en in aanloop naar de belangrijke wedstrijd in en tegen Zulte Waregem had ik een gesprek met onze linksback Dimitar Velkovski.  Het interview verliep opnieuw coronaproof via Microsoft Teams.  De sympathieke en vlotte Bulgaarse international stond me  - ondanks een mindere netwerkverbinding  - te woord met een flashy Daffy Duck pet. 

Dimitar, kun je jouw sportieve carrière eens uit de doeken doen?
Voetballen doe ik al sinds ik een klein gastje was.  Ik begon bij een lokale ploeg bij mij in de buurt, namelijk Botev Vratsa.  Ik doorliep er enkele jeugdreeksen.  Toen ik een jaar of twaalf was speelde ik door omstandigheden ook een seizoen bij een Spaanse ploeg.  Meerbepaald bij Vilafranca.  Maar al na dat ene seizoen keerde ik al terug naar Bulgarije.  Ik ging aan de slag bij Lokomotiv Sofia. Bij die ploeg werd ik ook prof en speelde ik voor de eerste ploeg.  Dat team speelde toen niet op het hoogste niveau.  Na enkele seizoenen maakte ik de overstap naar Lokomotiv Plovdiv, momenteel een vaste waarde in de Bulgaarse hoogste klasse.  Ik bleef er drie seizoenen en was er de vaste linksachter.  Ik deed er veel ervaring op.  Na die drie seizoenen ging het terug naar de hoofdstad en onderschreef ik een contract bij Slavia Sofia.  Ook daar was ik vaste linksachter in een ploeg die zich altijd manifesteert in de subtop. 

Cerle Brugge KSV

Halverwege vorig seizoen maakte je dan de overstap naar Cercle Brugge.  Waarom?
Daar waren verschillende redenen voor.  Eerst en vooral wilde Cercle Brugge en de toenmalige technische staf er mij erg graag bij.  Ten tweede vond ik het ook het moment om een stap hogerop te zetten.  De tijd was rijp voor een eerste echt buitenlands avontuur.  De Belgische competitie staat ook hoger aangeschreven dan de Bulgaarse.  Het was dan ook de bedoeling om mij in de gratie te spelen van de Bulgaarse bondscoach en om opgeroepen te worden voor de nationale ploeg van Bulgarije.  Dat lukte eigenlijk vrij snel.  Na het vorige seizoen kwam ik al op de radar van het nationale team.  Sinds september verzamelde ik dan ook al drie caps.  Ik maakte mijn debuut in de Nations League dit seizoen, een onvergetelijk moment. 

Je kwam hier vorig seizoen aan in moeilijke omstandigheden.  Cercle stond afgetekend laatste.  Hoe blik je terug op die tweede seizoenshelft? 

Cerle Brugge KSV

Wat we vorig seizoen verwezenlijkt hebben is echt ongelooflijk.  De redding is het absolute hoogtepunt van mijn carrière tot nu toe.  Bij mijn aankomst was het hier inderdaad volop crisis.  In het begin speelden we erg goed, maar pakten we maar geen punten.  Dat was best frustrerend.  Maar we zijn er volop voor gegaan en vooral, we zijn er blijven in geloven.  Er was vorig seizoen een ongelofelijke teamspirit. We pepten elkaar constant op en de resultaten volgden dan ook.  Die reeks overwinningen op het laatste waren verdiend, al moeten we zeggen dat de tegenstanders het ook lieten afweten.  De redding op Club Brugge was een fantastisch moment. 

Dit seizoen begon aanvankelijk goed, maar de laatste weken sputtert de motor wat.  Wat is jouw verklaring?
Het is moeilijk te verklaren.  De laatste wedstrijden pakten we inderdaad maar weinig punten.  Nochtans hebben we al enkele mooie wedstrijden gespeeld dit seizoen.  De laatste tijd is het minder.  Het is wellicht een combinatie van pech en een slechte periode, meen ik.  Pech kenden we bijvoorbeeld bij de thuiswedstrijden tegen Moeskroen en Charleroi.  In die beide wedstrijden verdienden we veel meer dan de nul punten die we kregen.  Langs de andere kant is het ook zo dat we wat zoeken naar onze goede vorm.  We werken hard en proberen er opnieuw tegenaan te gaan.  De kwaliteit is er in elk geval.  Ik denk dat we een ploeg hebben die goed genoeg is voor de eerste kolom.  Het is aan ons om dat op het veld te bewijzen en punten te pakken.  Graag al zaterdag in en tegen Zulte Waregem. 

Persoonlijk dan, hoe loopt het dit seizoen voor jou? 
Eerder wisselend.  Momenteel ben ik volledig topfit en klaar om er te staan.  Het begin van het seizoen verliep echter wat moeilijker.  Dat gevoel werd versterkt door het feit dat ik tijdens één van mijn wedstrijden met de Bulgaarse nationale ploeg corona opliep.  Er volgde een noodgedwongen quarantaine en ik miste dus enkele wedstrijden met Cercle.  Het terugkomen na die besmetting verliep trouwens niet van een leien dakje.  Je heb niet alleen het fysieke, ik was er namelijk wat ziek van.  Je moet terug fit geraken.  Maar daarnaast is er vooral het mentale aspect.  Je zit in quarantaine in het buitenland en je wil eigenlijk zo snel mogelijk terug naar huis.  En je wil vooral zo snel mogelijk terug trainen om je plaats in de ploeg terug op te eisen.  Maar zoals gezegd, nu voel ik me terug topfit en wil ik graag van waarde zijn voor de ploeg. 

Cerle Brugge KSV

Straks Kerstmis en Nieuwjaar, ga je naar huis of blijf je in België?
Ik blijf in België.  De winterstop is erg kort.  Het gaat maar om een zestal dagen en het is gewoon niet praktisch om even over en weer te gaan naar Bulgarije.  Het is ook niet echt aangewezen in de huidige situatie.  Straks moet ik na terugkomst in quarantaine en dat wil je gewoon niet.  Ik kan het hier goed vinden met Dino Hotic en zijn gezin.  Het zou kunnen dat we in die winterstop toch even samen een uitstapje maken.  Dino en ik zijn hier ongeveer samen aangekomen en we komen uit dezelfde regio. 

Cerle Brugge KSV

Slotvraagje.  Hoe bekijk je jouw toekomst?
Eerst en vooral het met Cercle Brugge zo goed mogelijk doen en ook actief blijven als international voor mijn land.  De prestaties die je levert bepalen je toekomst.  Ik wil niet te ver vooruit kijken, maar je moet in je job altijd het hoogst mogelijke proberen te bereiken.  Dat geldt zeker ook voor voetballers.  Maar  ik wil geen stappen overslaan en vooral veel aan spelen toekomen. 

Tot zover het relaas van dit aangename gesprek met onze linksback.  Laat ons hopen dat hij ermee kan voor zorgen dat Cercle zich herpakt, te beginnen volgende zaterdag tegen Zulte Waregem. 

(Stijn Sinnaeve)

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Pascal Platteau

SHOT sprak met ... Pascal Platteau

“Cercle wacht nog mooie tijden, daar ben ik van overtuigd”

Alea iacta est. Voor Cercle Brugge is het doek over de voetbalcompetitie ‘21-‘22 gevallen. De groenzwarte vereniging kijkt met voldoening terug op een geslaagd seizoen. Zo ook Pascal Platteau die intussen een jaar aan het werk is als Cercles ‘Finance and Administration Director’. We hadden een gesprek dat overliep van enthousiasme voor het voetbal en de Vereniging.

Graag stellen we je eerst even voor aan het Cercle publiek. Ik verneem dat het voetbal door jouw aderen stroomt?

Van jongs af aan nam het voetbal voor mij al een belangrijke plaats in. Mijn oudere broer, naar wie ik als kleuter samen met mijn ouders ging kijken, was mijn eerste link met het voetbal. Ik groeide op in het Gentse en van zodra ik ook zelf mocht voetballen, toen was dat vanaf U8, sloot ik mij aan bij Excelsior Mariakerke. Ik  doorliep er de jeugdreeksen tot het eerste elftal. Ik was daar echter nooit echt een basisspeler en dus was het voor mij vrij snel duidelijk dat ik geen grote carrière als voetballer zou maken. Op mijn negentiende besliste ik om scheidsrechter te worden. Ik maakte snel progressie en floot eerste ploegen tot aan eerste provinciale, maar moest helaas als gevolg van een kwetsuur vroegtijdig stoppen. Ik besloot wel om in het voetbal actief te blijven en heb een hele tijd als opleider scheidsrechters begeleid. Ik zag hierdoor ook meerdere wedstrijden per weekend. En nu, eerder door een toevallige samenloop van omstandigheden, heb ik van voetbal ook mijn beroep kunnen maken.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Pepijn Lenoor

SHOT sprak met … Pepijn Lenoor

Conciërge en materiaalmeester

Hoog in de West-tribune bevindt zich het “conciërge appartement” van Cercle.  Een unieke plaats om te verblijven. De bewoner ervan is Pepijn Lenoor.  Pepijn is nu zo’n drie jaar conciërge/materiaalmeester bij Groen-Zwart.  We overliepen samen eens zijn levenswandel en vanzelfsprekend wat zijn taken zoal inhouden, en hadden het over zijn bijdrage aan de jeugdwerking in het verleden.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT informeert … Cerclewebsite kwarteeuw jong


16 april 2022: Cerclewebsite 25 jaar!


Op 2 juli 1996 verstuurde Dirk Dhont, toenmalig 22-jarige suppoost op Cercle, een fax aan het secretariaat met het voorstel om een website voor Groen-Zwart op te richten.  Vandaag zijn websites schering en inslag, in 1996 was dit niet zo evident.  Ook het aantal mensen dat over internet beschikte was beperkt.  Daarnaast was het in die tijd ook niet zo goedkoop en gebeurden veel afrekeningen per minuut dat je online was.

Enkele ploegen uit eerste en tweede afdeling waagden zich aan het nieuwe medium.  Vandaar de uitdaging die Dirk, bedreven in de materie, wou aangaan.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!