koop tickets online
nl fr en

SHOT sprak met … Edgaras Utkus

SHOT sprak met … Edgaras Utkus

“Veel kwaliteit in de groep”

Mijn eerste spelersinterview van het seizoen was er één met Edgaras Utkus.  De jonge Litouwer maakte in het tussenseizoen de overstap van Monaco naar Cercle Brugge.  Hij ontpopte zich op het veld tot een vaste waarde in de opstelling van Yves Vanderhaeghe.  Op het veld spat de passie ervan af.  Herinner u zich nog de ontlading bij Edgaras toen Waldo Rubio de gelijkmaker lukte in en tegen Club?  Ook als gesprekspartner was hij aangenaam.  Het relaas van het interview met onze 21-jarige centrale verdediger vind je hier.

Edgaras, kun je voor onze lezers eens je algemene voorgeschiedenis en die in het voetbal schetsen? 
Het levenslicht zag ik in een klein Litouws stadje.  Het was ook daar dat ik voor de lol begon te voetballen.  Eerst was dat met vrienden en totaal niet in teamverband.  Al snel bleek dat ik toch talent had voor het spelletje.  Toen ik dertien jaar was, werd ik door scouts opgemerkt en mocht ik trainingen volgen bij de enige voetbalacademie die Litouwen rijk is.  Dat was best een eind van waar ik vandaan kwam en dus ook een erg grote stap als jongeling.  Maar ik speelde erg graag voetbal en greep de kans dan ook met beide handen.   Het was de enige weg naar een carrière als profvoetballer.  De academie bevond zich in Kaunas, de tweede grootste stad van Litouwen (na de hoofdstad Vilnius).  Er hoorde een internaat bij en op eigen benen staan.  Op die manier werd ik snel volwassen. 

Er kwam al snel buitenlandse interesse.  Je mocht gaan testen in Monaco. 
Dat klopt.  De scouts van Monaco zaten overal en dus ook in Litouwen.  Ik mocht mezelf gaan bewijzen in het Prinsdom.  Ik was nog altijd pas zestien.  De stage die me aangeboden werd, duurde alles samen tien dagen.  In die tien dagen moest je jezelf tonen en bewijzen dat je het waard was om een kans te krijgen bij AS Monaco.  Ook die stap zette ik alleen.  De stage verliep goed en ik mocht me verder ontwikkelen op de academie in Monaco. 

Cerle Brugge KSV

Je doorliep er verder de jeugdreeksen? 
Inderdaad.  Ik startte bij de U17, groeide door naar de U19 en uiteindelijk belandde ik bij het tweede team van AS Monaco.  Ik werd er zeer goed opgevangen door de mensen daar.  Wij als jonge voetballers kwamen niets te kort en alles werd voor ons zo goed mogelijk geregeld. 

Eind vorig seizoen kwamen Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel langs in Monaco.  Jij was bij de spelers die training kregen.  Hoe was dat? 
Het was aangenaam om eens training te hebben van trainers met ervaring op het hoogste niveau.  We kregen een aantal trainingen van de twee coaches en de werkwijze beviel me onmiddellijk.  Het klikte en mijn prestaties moeten ook positief opgevallen zijn, want ik mocht de voorbereiding meemaken in Brugge.  Persoonlijk stond ik zeker ook niet weigerachtig tegen een hoofdstuk in België. 

Cerle Brugge KSV

Veel jongeren die terugkeerden, deden dat met erg positieve verhalen.  Het was voor mij persoonlijk ook tijd om een stap hogerop te zetten.   Want dat is het wel degelijk.  Hier speel ik met de eerste ploeg op een hoger niveau dan met de B-kern van Monaco.  Het niveau in België kan ik na een zevental matchen wel degelijk inschatten.  Het is een hoog niveau en het is een erg fysieke competitie.  Ik heb ook het gevoel dat iedereen van iedereen kan winnen, maar dus ook kan verliezen. 

Je mocht onmiddellijk in de basis starten en miste nog geen enkele wedstrijd.  Hoe evalueer je de eerste periode voor jezelf en voor het team? 
Voor mezelf absoluut positief.  De ontvangst hier was top.  Een jonge speler voelt zich hier meteen thuis.  Ik kende uiteraard de trainers al wat, maar ook de spelersgroep nam me onmiddellijk op.  Ik was meteen één van de jongens en dat gaf vertrouwen.   De bedoeling is om titularis te blijven en gewoon alles te geven voor Cercle. Ik heb begrepen dat de voorbije seizoenen niet zo goed waren.  Het waren moeilijke seizoenen met telkens een strijd om het behoud te verzekeren.  Ik ben ervan overtuigd dat het dit jaar anders zal worden.  Dat zijn we de supporters verschuldigd.  Er zit hier veel kwaliteit en ik ben ervan overtuigd dat je dit ook snel zult zien op het veld.  De eerste zeven wedstrijden waren wat wisselvallig.  We startten goed met vijf punten, maar verloren dan drie keer.  De laatste wedstrijd konden we ons terug in de match knokken en alsnog verdiend de drie punten pakken.  Dit smaakt naar een vervolg volgende vrijdag tegen Eupen. 

Je bent eigenlijk een middenvelder, maar staat meestal centraal achterin.  Wat is je favoriete positie? 
Als we met drie achterin spelen is de centrale positie achterin eigenlijk mijn favoriete plaats.  Het voordeel als je met drie centrale verdedigers speelt is dat er altijd ééntje de ruimte heeft om mee te schuiven met de ploeg.  Meestal ben ik dat. Langs de andere kant maakt het mij eigenlijk niet uit waar op het veld ik precies speel.  Ik kan centraal op het middenveld uit te voeten, zowel verdedigend als aanvallend.  In de jeugd heb ik nog op de nummer tien positie gestaan.  In de derby tegen Club werd ik door de coach in de aanval gedropt.  Uiteindelijk konden we dan nog de gelijkmaker scoren.  Dat was een fantastisch gevoel. 

Je prestaties blijven niet onopgemerkt.  Je bent ook international? 
Inderdaad.  Vorige week was ik nog actief bij Litouwen.  We zitten in een erg zware groep voor de WK-kwalificatie.  Het is een groep met ondermeer Spanje en Italië.  Tegen die twee landen verloren we redelijk zwaar.  We speelden ook tegen Bulgarije en daar verloren we met het kleinste verschil.  We hebben ook een jonge ploeg en moeten nog veel leren.  Ik ben blij dat ik ook in de nationale ploeg volop mijn kans krijg.  Voor een groot stuk is dat te danken aan mijn goede prestaties hier bij Cercle. 

Cerle Brugge KSV

Je kwam definitief over van AS Monaco en tekende een langdurig contract.  Wat zijn je dromen in het voetbal? 
Je moet inderdaad durven dromen en hoog mikken.  Op korte termijn wil ik bij Cercle Brugge uitgroeien tot een vaste waarde in het team.  Tegelijk moet het doel zijn om zo hoog mogelijk te eindigen met de ploeg.  Ik heb begrepen dat Cercle een ploeg is met een traditie in de beker.  Het is hoog tijd dat we daar opnieuw mee aanknopen.  De beker is immers de kortste weg naar een prijs en naar Europa.  Op de iets langere termijn droom ik ervan om ooit met mijn land op een groot toernooi actief te zijn.  Maar zoals gezegd zitten we in een groeiproces met Litouwen.  Als ik naar het clubvoetbal kijk dan wil ik gewoon ooit een vaste waarde worden in een team in een topcompetitie.  Maar wees gerust, ik zal geen stappen overslaan en altijd realistisch blijven. 

Tot zover het relaas van een aangenaam gesprek met een ambitieuze, maar zeer realistische jonge speler.  Succes nog!

(Stijn Sinnaeve)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Ward Faes

SHOT sprak met … Ward Faes

Een Cercleman in dienst bij Cercle

Home is where the heart is. Ward Faes ging eind 2021 bij Cercle aan de slag als juridisch en financieel bediende. Hij is eveneens de nieuwbakken AML-officer voor Groen Zwart. We spraken de sympathieke Ruddervoordenaar daags voor het aftrappen tegen Zulte Waregem en kregen een inkijk in het dagelijkse reilen en zeilen van de Vereniging.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Torres

SHOT sprak met … Louis Torres

‘Ik geniet van elk moment’

Het eerste interview van het nieuwe seizoen was er ééntje met Louis Torres.  De jonge Fransman streek in het tussenseizoen neer langs de groen-zwarte kant van het Jan Breydelstadion.  Door omstandigheden kwam hij redelijk snel in de ploeg.  Hij trekt daar aardig zijn streng als linksback.  Dit jaar is trouwens zijn eerste seizoen bij de profs. 

Louis, stel je kort eens voor aan onze fans. 
Mijn naam is dus Louis Torres.  Ik ben 21 jaar en ben bezig aan mijn eerste seizoen hier bij Cercle.  Het is ook mijn eerste buitenlands avontuur.   Ik woon op vijf minuutjes van het stadion en woon er samen met mijn vrouw. 

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!