koop tickets online

SHOT sprak met ... Franck Kanouté

‘Geen stappen overslaan in mijn carrière’ 

Mijn tweede spelersinterview plande ik met Franck Kanouté.  De jonge Senegalese middenvelder was al een tijdje in Brugge, maar zijn overgang naar Cercle Brugge werd pas officieel op 1 september.  Hij zat meteen in de wedstrijdselectie tegen Anderlecht en maakte er ook zijn debuut na de rust.  Hij kon het tij niet meer helpen keren en Cercle verloor met 2-0.  Het relaas van een leuk gesprek met onze jonge middenvelder van 21. 

Franck, kun je eens je carrière tot nu toe schetsen voor onze lezers? 

Voor mij begon het natuurlijk allemaal in Senegal.  Toen ik acht jaar was, begon ik tegen een balletje te trappen.  De voetbalmicrobe kreeg ik trouwens zeker over van mijn vader, want hij speelde op het hoogste niveau in Senegal.  Daarnaast was hij ook actief in een voetbalacademie.  Ik mocht al vroeg met hem mee.  Tot mijn vijftiende bleef ik daar.  Tegelijk volgde ik er ook school.  Op mijn zestiende verliet ik mijn  geboortestreek.  Ik trok naar de hoofdstad van Senegal, naar Dakar.  
 

Cerle Brugge KSV

Een grote stap? 

Ja, absoluut! Ik besloot eigenlijk om alles op het voetbal te zetten.  Het was ook het moment waarop ik met school stopte.  Mijn droom was altijd al om profvoetballer te worden en het voelde aan als het moment om alles op alles te zetten en zo mijn droom te verwezenlijken.  Ik moest die keuze maken.  Mijn moeder was er echt het hart van in.  Ze stond erop dat ik mijn studies afmaakte.  Ze wist toen nog niet dat het voetbal ook een manier was om een goed leven op te bouwen.  Ze was zo ontgoocheld dat ze een half jaar niet meer tegen me gesproken heeft.  Ze was echt boos.  Gelukkig is ze nu gelukkig en tevreden met de keuze die ik gemaakt heb.  

Vervolgens ging het naar Italië?  

Dat klopt.  Na een periode van een klein jaar in het ‘centre de formation’ werd ik inderdaad opgemerkt door Italiaanse scouts.  Ik mocht er gaan testen.  Op die test waren verschillende ploegen aanwezig.  Op voorhand hadden ze me gezegd dat ik er een maand zou moeten blijven en dan terug mocht keren om mijn papieren in orde te brengen.  Maar na drie weken vertelden ze me dat ik niet kon terugkeren.  De eerste maanden waren echt moeilijk voor mij. Ik was nog jong en ik sprak de taal niet.  Bovendien was ik er helemaal alleen, ver weg van mijn familie.  De eenzaamheid overmande me daar vaak en ik huilde erg veel.

Cerle Brugge KSV

Gelukkig kon je je gedachten verzetten bij het voetbal?  

Die gedachte hield me recht.  Ik moest sterk zijn om mijn droom te realiseren.  Als minderjarige mocht ik wedstrijdjes spelen bij kleine clubs.  Ik mocht geen officiële wedstrijden spelen. Dat was maar mogelijk vanaf 18 jaar.  Toch kon ik me in de gratie spelen van ploegen als Juventus, Inter Milaan en AS Roma.  Ze boden me allemaal een proefperiode aan.  Ik koos ervoor om naar Turijn te trekken en bij Juventus mijn kans te gaan.  Na twee trainingen mocht ik al blijven.  Het probleem was dat ik nog geen 18 was.  Ik moest het doen met vriendschappelijke wedstrijden en kleine toernooitjes.  Trainen deed ik bij de eerste ploeg, maar wedstrijden speelde ik bij de U18 en U19.  
 

Juventus besloot je vervolgens uit te lenen?  

Inderdaad.  In het seizoen 2017-2018 trok ik naar Delfino Pescara in de Serie B.  De eerste zes maanden verliepen goed, maar toen geraakte ik geblesseerd aan de knie.  In januari van dat seizoen besloot de ploeg me uit te lenen aan Ascoli, ook al in de Serie B.  Ik kende er een goed vervolg van het seizoen.  Op het einde van dat seizoen was mijn uitleenbeurt ten einde en trok ik terug richting Pescara.  Na twee maanden voorbereiding herviel ik in mijn knieblessure.  Ik kon een half jaar niet spelen.  Dat was eigenlijk grotendeels een verloren seizoen.  Vorig seizoen besloot de ploeg me opnieuw uit te lenen.  Ditmaal trok ik naar Cosenza.  Dat seizoen verliep erg goed.  Dat is ook de reden dat ik nu hier ben beland.  

En toen kwam inderdaad Cercle op de proppen.  Waarom die stap?  

Er waren verschillende ploegen die interesse toonden in mijn diensten.  Maar het was Cercle Brugge dat al snel heel concreet was.  Er waren eigenlijk al sinds januari dit seizoen gesprekken tussen Cercle Brugge en mijn manager.  Ik kan me volledig vinden in dit sportieve project.  Bovendien kan ik hier op een hoger niveau ervaring opdoen en vooral wedstrijden spelen.  Het is mijn bedoeling om geen stappen over te slaan in mijn ontwikkeling.  Ik schat de Belgische competitie hoger in dan de Serie B.  Er waren ook contacten in Italië, maar ik had geen zin om op de bank te gaan zitten.  

Kende je de Belgische competitie vooraf al een beetje?  

Eerlijk gezegd niet, neen.  De enige ploeg die ik wat volgde was Club Brugge.  Dat komt omdat Krépin Diatta er speelt.  We komen uit dezelfde wijk en hij is een echte vriend.  Ik heb vaak contact met hem.  Het is leuk om iemand in de buurt te hebben die je kent.  Ik kijk al uit naar de derby waar we voor het eerst tegenover elkaar zullen staan.  

Hoe verloopt de aanpassing hier in Brugge?  

Goed.  Voorlopig woon ik in Ruddervoorde.  Het is er erg rustig.  Ik ben dat echt niet gewoon, die rust.  Graag wat meer drukte voor mij.  Je kunt Ruddervoorde uiteraard niet vergelijken met Turijn.  Maar het komt wel goed.  Voorts valt de enorme vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen me hier op.  Ik ben ook zeer goed ontvangen op Cercle zelf.  De medewerkers, de mensen van het bestuur, de fans die ik al zag, … Allemaal hebben ze me met open armen ontvangen.  Dat doet echt deugd. 

Cerle Brugge KSV

Je bent een middenvelder pur sang?  

Inderdaad.  Mijn favoriete positie is die van verdedigende middenvelder.  De 6 (net voor de defensie) dus.  Maar ik kan ook uit de voeten op de 8, met andere woorden iets hoger op het veld. 

Je bent hier al een tijdje.  Je hebt je vast al een beeld kunnen vormen van onze kern en de ambities van dit seizoen?  

De oefenmatch tegen Monaco zat ik al in de tribune.  Ik zag ook de eerste competitiewedstrijden van Groen-Zwart.  We moeten als ploeg blijven werken en goed uitvoeren wat de trainer ons opdraagt.  Als we dat doen, dan zullen we goede prestaties neerzetten.  Persoonlijke ambities heb ik ook.  Ik tekende hier bewust voor vier seizoenen.  Het is de bedoeling hier veel matchen te spelen en ervaring op te doen.  Maar uiteraard wil ik het team ook helpen aan goede resultaten en dus punten.  Als ik het hier goed doe volgt er automatisch een nieuwe stap.  Vanzelfsprekend wil ik zo hoog mogelijk spelen en zoveel mogelijk prijzen winnen.  Maar ik ben nuchter genoeg om geen stappen over te slaan.  

Tot slot, je bent ook international voor Senegal?  

Dat klopt.  Sinds de U17 heb ik selecties verzameld voor de Senegalese nationale ploeg.  Ik was ook opgeroepen voor het WK U20, maar ik werd niet vrijgegeven door mijn toenmalige ploeg.  Omdat we kampioen konden spelen bij de jongeren.  Maar ik ben er zeker van dat de selecties zullen volgen als ik het hier goed doe.  

We helpen het de sympathieke Franck alvast hopen.  

(Stijn Sinnaeve)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Tienkoppig Cercle wint met ruime cijfers van OHL

Toen Hoggas na een half uur de rode kaart onder de neus geduwd kreeg, leek Cercle zichzelf geweldig in de voet te hebben geschoten tijdens de nieuwe levensbelangrijke wedstrijd in de strijd voor het behoud. Toch toonde Cercle ondanks de numerieke minderheid een geweldige veerkracht en troefde het OHL af met ruime 3-0-cijfers. Zo neemt Cercle een geweldige optie op een verlengd verblijf in 1A.

Groen-Zwart toonde haar offensieve ambities van bij de aftrap en dat resulteerde al snel in gevaar. Romo had al na twee minuten geluk dat zijn uittrap tegen Ugbo naast ging en enkele minuten later geraakten Cercle in meerdere fases niet voorbij Romo.  De Vereniging was gretiger maar moest oppassen voor de gevaarlijke omschakelingen van de bezoekers. Henry krulde het leer halfweg de eerste helft uit het niets maar net naast. Op het halfuur probeerde Hoggas zich los te trekken van Assante, maar de VAR had hierbij een slaande beweging gezien. De scheids haalde de rode kaart uit zijn achterzak. Een hard verdict voor de middenvelder, en zo moest Cercle opnieuw een uur met een numerieke minderheid spelen in deze cruciale weken. Groen-Zwart bleef echter aandringen en werd daar kort voor de rust voor beloond. Ugbo nam over van Deman en knalde de 1-0 binnen.

OHL had voor de rust weinig getoond en kwam een stuk beter uit de kleedkamer. Een schot van invaller Schrijvers strandde op de binnenkant van de paal. Toch was het de onvermijdelijke Ugbo die Cercle in een gouden uitgangspositie schoot: een schot van Velkovski bleef haperen en de spits van Cercle reageerde het snelst. 2-0. Leuven voerde de druk op en probeerde Cercle vast te zetten. De organisatie hield echter goed stand en op een zeldzame hoekschop plaatste kapitein Taravel de kers op de taart. De verdediger klom het hoogst en knikte de 3-0 tegen de touwen. Cercle verdedigde haar voorsprong succesvol met hand en tand en toen Henry in de slotfase nog dicht bij de eerredder kwam was er een geweldige redding van doelman Didillon.

Opstelling Cercle Brugge: Didillon, Decostere (88’ Vitinho), Bates, Taravel (92’ Cassaert), Pavlovic, Velkovski, Vanhoutte, Hoggas, Van Der Bruggen (88’ Corryn), Deman (’88 Hotic) en Ugbo (81’ Denkey).

Opstelling Oud-Heverlee Leuven: Romo (46’ Thamsatchanan), Jemelka (67’ Tshimanga), Ngawa, Hubert (79’ Eppiah), De Norre, Vlietinck (67’ Vlietinck), Tamari, Asante (46’ Schrijvers), Sowah, Mercier en Henry.

 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
De selectie voor Cercle-OHL

Coach Yves Vanderhaeghe selecteerde 20 spelers voor de komst van OH Leuven. Leonardo Da Silva Lopes is daar niet bij. De Portugees raakt niet voldoende fit voor de match en moet verstek laten gaan. Wie wel de selectie haalde, vind je hier terug!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
#CEROHL | Let's do it again.
Lees meer
Cerle Brugge KSV
Voorbeschouwing van coach Vanderhaeghe voor Cercle-OHL

Zaterdagmiddag om 16h15 neemt Cercle het op tegen Oud-Heverlee Leuven op speeldag 33 van de Jupiler Pro League. Coach Vanderhaeghe blikt hieronder vooruit!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle viert vandaag 122e verjaardag!

Feest bij Cercle! Vandaag, op vrijdag 9 april 2021, viert Groen-Zwart namemelijk z'n 122e verjaardag. Al 122 jaar lang is Cercle met het stamnummer 12 één van de trouwste traditieploegen van België. Daarom Leve Cercle natuurlijk, maar voor de verjaardag van Groen-Zwart is Lang Leve Cercle veel toepasselijker! Stuur ons daarom jouw wensen op social media met de hashtag #LangLeveCercle!

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!