koop tickets online

SHOT sprak met ... Franck Kanouté

‘Geen stappen overslaan in mijn carrière’ 

Mijn tweede spelersinterview plande ik met Franck Kanouté.  De jonge Senegalese middenvelder was al een tijdje in Brugge, maar zijn overgang naar Cercle Brugge werd pas officieel op 1 september.  Hij zat meteen in de wedstrijdselectie tegen Anderlecht en maakte er ook zijn debuut na de rust.  Hij kon het tij niet meer helpen keren en Cercle verloor met 2-0.  Het relaas van een leuk gesprek met onze jonge middenvelder van 21. 

Franck, kun je eens je carrière tot nu toe schetsen voor onze lezers? 

Voor mij begon het natuurlijk allemaal in Senegal.  Toen ik acht jaar was, begon ik tegen een balletje te trappen.  De voetbalmicrobe kreeg ik trouwens zeker over van mijn vader, want hij speelde op het hoogste niveau in Senegal.  Daarnaast was hij ook actief in een voetbalacademie.  Ik mocht al vroeg met hem mee.  Tot mijn vijftiende bleef ik daar.  Tegelijk volgde ik er ook school.  Op mijn zestiende verliet ik mijn  geboortestreek.  Ik trok naar de hoofdstad van Senegal, naar Dakar.  
 

Cerle Brugge KSV

Een grote stap? 

Ja, absoluut! Ik besloot eigenlijk om alles op het voetbal te zetten.  Het was ook het moment waarop ik met school stopte.  Mijn droom was altijd al om profvoetballer te worden en het voelde aan als het moment om alles op alles te zetten en zo mijn droom te verwezenlijken.  Ik moest die keuze maken.  Mijn moeder was er echt het hart van in.  Ze stond erop dat ik mijn studies afmaakte.  Ze wist toen nog niet dat het voetbal ook een manier was om een goed leven op te bouwen.  Ze was zo ontgoocheld dat ze een half jaar niet meer tegen me gesproken heeft.  Ze was echt boos.  Gelukkig is ze nu gelukkig en tevreden met de keuze die ik gemaakt heb.  

Vervolgens ging het naar Italië?  

Dat klopt.  Na een periode van een klein jaar in het ‘centre de formation’ werd ik inderdaad opgemerkt door Italiaanse scouts.  Ik mocht er gaan testen.  Op die test waren verschillende ploegen aanwezig.  Op voorhand hadden ze me gezegd dat ik er een maand zou moeten blijven en dan terug mocht keren om mijn papieren in orde te brengen.  Maar na drie weken vertelden ze me dat ik niet kon terugkeren.  De eerste maanden waren echt moeilijk voor mij. Ik was nog jong en ik sprak de taal niet.  Bovendien was ik er helemaal alleen, ver weg van mijn familie.  De eenzaamheid overmande me daar vaak en ik huilde erg veel.

Cerle Brugge KSV

Gelukkig kon je je gedachten verzetten bij het voetbal?  

Die gedachte hield me recht.  Ik moest sterk zijn om mijn droom te realiseren.  Als minderjarige mocht ik wedstrijdjes spelen bij kleine clubs.  Ik mocht geen officiële wedstrijden spelen. Dat was maar mogelijk vanaf 18 jaar.  Toch kon ik me in de gratie spelen van ploegen als Juventus, Inter Milaan en AS Roma.  Ze boden me allemaal een proefperiode aan.  Ik koos ervoor om naar Turijn te trekken en bij Juventus mijn kans te gaan.  Na twee trainingen mocht ik al blijven.  Het probleem was dat ik nog geen 18 was.  Ik moest het doen met vriendschappelijke wedstrijden en kleine toernooitjes.  Trainen deed ik bij de eerste ploeg, maar wedstrijden speelde ik bij de U18 en U19.  
 

Juventus besloot je vervolgens uit te lenen?  

Inderdaad.  In het seizoen 2017-2018 trok ik naar Delfino Pescara in de Serie B.  De eerste zes maanden verliepen goed, maar toen geraakte ik geblesseerd aan de knie.  In januari van dat seizoen besloot de ploeg me uit te lenen aan Ascoli, ook al in de Serie B.  Ik kende er een goed vervolg van het seizoen.  Op het einde van dat seizoen was mijn uitleenbeurt ten einde en trok ik terug richting Pescara.  Na twee maanden voorbereiding herviel ik in mijn knieblessure.  Ik kon een half jaar niet spelen.  Dat was eigenlijk grotendeels een verloren seizoen.  Vorig seizoen besloot de ploeg me opnieuw uit te lenen.  Ditmaal trok ik naar Cosenza.  Dat seizoen verliep erg goed.  Dat is ook de reden dat ik nu hier ben beland.  

En toen kwam inderdaad Cercle op de proppen.  Waarom die stap?  

Er waren verschillende ploegen die interesse toonden in mijn diensten.  Maar het was Cercle Brugge dat al snel heel concreet was.  Er waren eigenlijk al sinds januari dit seizoen gesprekken tussen Cercle Brugge en mijn manager.  Ik kan me volledig vinden in dit sportieve project.  Bovendien kan ik hier op een hoger niveau ervaring opdoen en vooral wedstrijden spelen.  Het is mijn bedoeling om geen stappen over te slaan in mijn ontwikkeling.  Ik schat de Belgische competitie hoger in dan de Serie B.  Er waren ook contacten in Italië, maar ik had geen zin om op de bank te gaan zitten.  

Kende je de Belgische competitie vooraf al een beetje?  

Eerlijk gezegd niet, neen.  De enige ploeg die ik wat volgde was Club Brugge.  Dat komt omdat Krépin Diatta er speelt.  We komen uit dezelfde wijk en hij is een echte vriend.  Ik heb vaak contact met hem.  Het is leuk om iemand in de buurt te hebben die je kent.  Ik kijk al uit naar de derby waar we voor het eerst tegenover elkaar zullen staan.  

Hoe verloopt de aanpassing hier in Brugge?  

Goed.  Voorlopig woon ik in Ruddervoorde.  Het is er erg rustig.  Ik ben dat echt niet gewoon, die rust.  Graag wat meer drukte voor mij.  Je kunt Ruddervoorde uiteraard niet vergelijken met Turijn.  Maar het komt wel goed.  Voorts valt de enorme vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen me hier op.  Ik ben ook zeer goed ontvangen op Cercle zelf.  De medewerkers, de mensen van het bestuur, de fans die ik al zag, … Allemaal hebben ze me met open armen ontvangen.  Dat doet echt deugd. 

Cerle Brugge KSV

Je bent een middenvelder pur sang?  

Inderdaad.  Mijn favoriete positie is die van verdedigende middenvelder.  De 6 (net voor de defensie) dus.  Maar ik kan ook uit de voeten op de 8, met andere woorden iets hoger op het veld. 

Je bent hier al een tijdje.  Je hebt je vast al een beeld kunnen vormen van onze kern en de ambities van dit seizoen?  

De oefenmatch tegen Monaco zat ik al in de tribune.  Ik zag ook de eerste competitiewedstrijden van Groen-Zwart.  We moeten als ploeg blijven werken en goed uitvoeren wat de trainer ons opdraagt.  Als we dat doen, dan zullen we goede prestaties neerzetten.  Persoonlijke ambities heb ik ook.  Ik tekende hier bewust voor vier seizoenen.  Het is de bedoeling hier veel matchen te spelen en ervaring op te doen.  Maar uiteraard wil ik het team ook helpen aan goede resultaten en dus punten.  Als ik het hier goed doe volgt er automatisch een nieuwe stap.  Vanzelfsprekend wil ik zo hoog mogelijk spelen en zoveel mogelijk prijzen winnen.  Maar ik ben nuchter genoeg om geen stappen over te slaan.  

Tot slot, je bent ook international voor Senegal?  

Dat klopt.  Sinds de U17 heb ik selecties verzameld voor de Senegalese nationale ploeg.  Ik was ook opgeroepen voor het WK U20, maar ik werd niet vrijgegeven door mijn toenmalige ploeg.  Omdat we kampioen konden spelen bij de jongeren.  Maar ik ben er zeker van dat de selecties zullen volgen als ik het hier goed doe.  

We helpen het de sympathieke Franck alvast hopen.  

(Stijn Sinnaeve)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Coronaproof naar Cercle Brugge-Moeskroen

Zaterdag staat om 18h30 Cercle-Moeskroen op het programma, mét supporters. Na overleg tussen de Pro League en de bevoegde overheidsinstanties werden extra maatregelen genomen en sommige maatregelen zelfs verscherpt om het stijgend aantal COVID-19 besmettingen af te remmen. De belangrijkste conclusie voor Cercle? Alle abonnees kunnen we opnieuw verwelkomen! Jouw bezoek zaterdag aan Jan Breydel zal door de nieuwe maatregelen er wel iets anders uitzien. We sommen alle wijzigingen hieronder even op:

  • Een totaalverbod op het verkopen, aanbieden en nuttigen van drank en eten. Dat betekent dat alle drank- en eetstanden zaterdag gesloten blijven. Ook de Business Kring 12 schenkt geen drank en serveert geen eten. Eigen drank en/of eten meenemen en consumeren is ook niet toegestaan.
  • De maximale grootte van een bubbel is beperkt tot 4 abonneehouders. Abonnees kunnen zowel alleen, per twee, per drie of per vier naar de wedstrijd komen op voorwaarde dat alle geregistreerde supporters ook dit seizoen abonneehouder zijn. Registreren is een absolute must en dient te gebeuren door de bubbelverantwoordelijke via https://j.mp/3j6Xe8I .
  • Hou zoveel als mogelijk afstand, minimum 1.50m, met supporters die niet tot jouw bubbel behoren. Beperk bij uitbreiding al je sociale contacten!


Voor de volledigheid herhalen we ook even de maatregelen die de voorbije wedstrijden al van kracht waren en dat ook voor Cercle-Moeskroen blijven:
 

  • Net zoals de voorbije thuiswedstrijd is er een mondmaskerverplichting in en rond het Jan Breydelstadion vanaf 2h voor de wedstrijd (=16h30) tot 1h (=21h15) na affluiten. Deze maatregel geldt ook voor kinderen jonger dan 12 jaar.
  • Roken is in de tribunes al langer niet toegestaan, maar zaterdag kan je gezien het algemene rookverbod ook niet in de voorziene rookzones een sigaret opsteken. Het afzetten van je mondmasker is dus in geen enkel geval toegelaten!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Groen!

Georges Volckaert, ex-medewerker Shot (zie: Shot-Online, 16-02-2020), ook jarenlang jeugdafgevaardigde, brengt, als ervaringsdeskundige, enkele dagen na de internationale dag tegen kanker, een bijzonder frisse groet aan alle hem bekende en onbekende Cerclesupporters


“De Druivelaar, het kalenderblaadje van 19 oktober ’20, zet me ertoe aan u allen heel uitdrukkelijk een prachtige Cerclegroet over te maken.

Wat lees ik op de keerzijde van dat blaadje?  Feitelijke gegevens om er even bij stil te staan en diep adem te halen!

 

“Leef lang en schoon”

  De geneeskracht van groen is groot en dat werd wetenschappelijk vastgesteld. 

  Zo herstellen mensen na een operatie sneller als ze vanuit hun ziekenhuisbed

  kunnen uitkijken over een groene omgeving.  Groen vertraagt de hartslag en

  maakt dat kinderen zich beter kunnen concentreren, wat tot betere

  schoolresultaten leidt.  En wie last heeft van stress, zal sneller rust vinden bij

  het bekijken van afbeeldingen van een groene omgeving.  Groen maakt ons

  letterlijk gezonder.

 

Ook al is het niet altijd waar dat Groen de hartslag vertraagt, heel het 

artikeltje, en vooral dat kort maar heerlijke slotzinnetje, mag goudomrand worden!

 

Graag voeg ik dit nog toe.  Mijn oncoloog zei me enkele weken geleden dat mijn pancreastumor weliswaar kwaadaardig maar ‘niet agressief’ is.  Het is moeilijk de draagwijdte van die uitspraak in te schatten, maar het verschil tussen een tumor die agressief is en een die het niet is, is alleszins heel groot.”

 

Leve Cercle(tje)!

Georges


* Nog meer groen nieuws.  In het populaire VRT programma “Iedereen beroemd” na het journaal, komt volgende week een nieuwe reeks aan bod betreffende voetbalsupporters.  Voor Cercle ligt de eer bij onze “superverzamelaar” Hans Martens uit Wingene.  In principe komen hij en zijn vrouw Sabine aan bod op 26, 28 en 30 oktober.  Kijken dus!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Franck Kanouté is jullie Man of the Match na Cercle-Gent!

Jullie stemmen zijn geteld: Franck Kanouté is jullie Man of the Match na Cercle Brugge-AA Gent! De Senegalese middenvelder haalde het met 44,71% van de stemmen voor Iké Ugbo (23,32%) en Vitinho (9,86%).

Berre Beuselinck wint Kanouté's wedstrijdshirt

Opnieuw werd er ook een gelukkige winnaar uitgeloot die het shirt van onze Man van de Match wint & deze week is dat supporter Berre Beuselinck! Hij wint het wedstrijdshirt van Kanouté!

Proficiat Franck en Berre!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Registreer nu voor Cercle Brugge-Moeskroen!

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!