koop tickets online

SHOT sprak met … Frans Schotte

Erevoorzitter

“The Times They Are A-Changin.” Frans Schotte geeft na 15 jaar als voorzitter van de Vereniging de fakkel uit handen. We spraken de kersverse ‘erevoorzitter’ van Cercle in de hoofdstad van het land bij een paar koppen koffie, luttele dagen na het zure verlies tegen RSC Anderlecht. Aan hoffelijkheid, enthousiasme en een groot hart voor Groen Zwart heeft de oud-voorzitter niets ingeboet. Ook niet nu Cercle sportief in woelig vaarwater is terechtgekomen.

Laat ons het gesprek opnieuw beginnen, zoals we dat vijf jaar geleden deden, met de meest eenvoudige maar misschien meest belangrijke vraag: Hoe gaat het met Frans Schotte?

Het gaat goed met me. Ik ben al een tijdje de pensioenleeftijd van 65 voorbij, maar ik blijf toch met van alles bezig. Fysiek ben ik weer in orde, en dus eigenlijk gaat het gewoon goed. Toch voel ik dat er zich keuzes opdringen. Ik bereid me stilaan voor om een en ander af te bouwen. Leven en werken op het ritme zoals ik dat tot nu toe deed is moeilijker geworden.

Cerle Brugge KSV

Uw titel is sinds een paar weken drie letters langer geworden, van ‘voorzitter’ naar ‘erevoorzitter’. Hoe voelt dat?

Om te beginnen hecht ik niet veel belang aan titels. Men heeft mij de titel van erevoorzitter gegeven, wat ik waardeer. Maar zonder die titel was ik ook blij geweest. Erevoorzitter worden lijkt alsof ik een engagement afsluit voor Cercle, wat eigenlijk niet zo is. Ik was 20 jaar bestuurder van Cercle, waarvan 15 jaar als voorzitter. Ik kan enkel zeggen dat zoals ik in het verleden mijn best deed voor Cercle, ik dat ook in de toekomst zal blijven doen als men mij dat vraagt. Er wordt nu een episode afgesloten, maar dat betekent niet dat ik afscheid neem van Cercle.

Valt er dan ook een last van u? Was u voorbereid op de stap?

Het was in elk geval geen impulsieve beslissing om te stoppen. Ik zeg ook zeker niet ‘zoek het nu zelf maar uit’. In die zin weegt de last niet minder. Ik weet wat er zoal van een voorzitter verwacht wordt. De slechtste dienst die ik Cercle zou kunnen bewijzen, is dat ik langer zou aanblijven dan goed is. Er zijn in de voetbalwereld, in de bedrijfswereld, in de politiek…. genoeg voorbeelden te geven van mensen die iets opbouwen en het uiteindelijk ook zelf nog afbreken! Dat wil ik zeker niet, want niemand wordt er beter van. De verantwoordelijkheid ligt nu elders, maar ik wil hulp en steun bieden waar ik kan. Supporter blijf ik uiteraard ook. De problemen komen nu op het bord van iemand anders, en zo moet het ook. Ik wil in elk geval niet voor de voeten lopen van mijn opvolger.

Cerle Brugge KSV

U heeft heel wat jaren op de teller staan bij Cercle. Laat ons even terugblikken. Hoe kijkt u op uw voorzitterschap terug? Welke zaken springen eruit?

Kijk, elke keer wanneer je wint, springt het eruit. Promotie, de bekerfinale spelen… dat zijn toch successen. Maar zeker ook, hoewel dat vandaag nog niet het succes geeft dat we beogen, noem ik de aansluiting van de Vereniging bij AS Monaco. Ik blijf zeggen dat dit een van de beste momenten is die ik bij Cercle meemaakte. Met die ondertekening hebben we Cercle een toekomst gegeven op lange termijn. Het was een zeer moeilijke episode, maar toch ook een van de beste.

Tegelijk ben ik eigenlijk elke dag gelukkig geweest bij Cercle. De evolutie van de jeugd, jonge mensen die bij Cercle aankomen, goede manieren leren en ook nog beter gaan voetballen…dat heeft me steevast veel vreugde geschonken.

Maar sportief gezien zijn ongetwijfeld de twee bekerfinales een toppunt? Of toch eerder de promotie naar 1A?

Ik ben als voorzitter met Cercle tweemaal gepromoveerd. Van tweede naar eerste klasse en later van 1B naar 1A. Beide zijn zeer duidelijk hoogtepunten. Het parcours van de beker, daar ben ik trots op. Dat we verloren is jammer. Maar er zijn weinig ploegen die in 15 jaar twee keer de finale halen.

U heeft ongetwijfeld ook bittere ervaringen?

Dan gaat het eerder vooral over een algemene tendens die ik in het voetbal heb meegemaakt. Met name dat er geld nodig is, steeds meer, geld dat bijna niet meer samen te brengen is. Vandaag kun je een ploeg niet meer laten ontwikkelen zonder over voldoende middelen te beschikken. En middelen, dat is gewoon geld. Geld impliceert betere spelers, een betere rangschikking, meer televisierechten, waardoor je weer meer middelen krijgt… Uiteindelijk ontstaan er verschillende snelheden. Een voorbeeld daarvan is het gedrocht van ‘1B’: 24 profploegen in België, waarvan 8 ploegen vrijwel geen televisiegelden krijgen maar zich toch moeten houden aan alle afspraken binnen de Pro League gemaakt. Daardoor moeten ze veel geld uitgeven, geld wat er eigenlijk niet is. Uiteindelijk zijn al die ploegen in 1B eigendom geworden van rijke mensen die veel geld kunnen investeren. Afgezien van enkele meevallers verliest iedere ploeg in 1B per jaar tussen de 5 en de 10 miljoen euro. Dat is eigenlijk niet meer houdbaar. De 5 grote ploegen van de competitie verwijten dan dat de kleinere ploegen buitenlandse investeerders gevonden hebben. Maar zij hebben dit wel zelf veroorzaakt! Als je eerst de kleine ploegen uithongert, dan dwing je hen geld te zoeken.

Voor Cercle werd de grote geldschieter AS Monaco?

Bij ons is de grootste geldschieter inderdaad AS Monaco. Daar steekt een duidelijk project en een heldere visie achter. Maar wat is het verschil met een rijke voorzitter van één van de Belgische topploegen? Laat me er namen op kleven. Wat is nu de verdienste geweest van Roland Duchâtelet in het voetbal? Hij koopt St. Truiden, en verkoopt het als het hem uitkomt. Hetzelfde deed hij met Standard Luik. Wat doet Marc Coucke? Hij koopt Oostende, bouwt het zo uit dat ze niet meer zonder hem kunnen, en wanneer het hem past koopt hij Anderlecht en vertrekt. Dus waarom schieten de grote ploegen in België dan eigenlijk op buitenlandse investeerders?

Cerle Brugge KSV

Was een van uw weerkerende ervaringen het chronisch gebrek aan middelen bij Cercle?

Misschien, maar dat is niet enkel bij Cercle het geval. Als ik kijk naar grote ploegen zoals Anderlecht, stel ik vast dat ook zij lijden aan geldgebrek. Wanneer je op één jaar 27 miljoen verliest, dan heb je toch een financieel probleem. Cercle heeft inderdaad altijd een gebrek aan middelen gekend. Die nood is uiteindelijk niet meer te lenigen omdat de vraag naar kapitaal ook elk jaar toeneemt.

Heeft dit te maken met de grote concentratie aan eerste klasse ploegen in en rond West-Vlaanderen? Twee ploegen in Brugge, en daarnaast Oostende, Zulte Waregem, Kortrijk, Moeskroen, en vlakbij ook AA Gent…

Inderdaad. In een straal van 50 km bevinden zich al zeven ploegen van de 16 eerste klassers. In Wallonië is het allicht een stuk gemakkelijker om supporters aan te trekken. Daar zijn slechts vier ploegen op eerste klasse niveau, Charleroi, Luik, Eupen, en Moeskroen op de taalgrens.

Wellicht speelt ook dat het investeringsklimaat in Vlaanderen groter is? Ook daar is het kapitaal eindig?

Regionale sponsors gaan niet in verschillende ploegen investeren. Maar het feit blijft toch dat er meer mogelijkheden zijn voor voetballiefhebbers om in Vlaanderen eerste klasse ploegen aan het werk te zien.

Tijdens ons vorig gesprek ging het ook over de exuberante bedragen in de voetbalwereld en de torenhoge spelerslonen. Hoe kijkt u nu, vijf ingrijpende jaren verder, tegen die zaak aan? Blijft u bij uw standpunt?

Mijn mening is nog steeds dezelfde. Sterker nog, de decadentie is erger geworden. In mijn beginjaren was de minimumgrens voor het loon van een niet-Europese voetballer om en bij de 70.000 euro per jaar. Dat was toen het dubbele van het inkomen van een goede stielman. Vandaag spreken we al snel over 150.000 euro voor een niet-Europese speler. Wanneer je spreekt over Belgische spelers, is het nog moeilijker. De beste spelen overal in het buitenland. Ook die van de nationale jeugdploegen trouwens. Dus om een modale Belgische speler te kopen zit je al snel aan 200.000 euro. Het vijfvoudige van wat een goede stielman verdient! Wat er nu ook in België rondloopt zijn spelers, weliswaar de top in België, met lonen van 2 tot 3 miljoen euro, met hier en daar nog een lucratieve sponsorovereenkomst… Ook bij Cercle maken we mee dat we spelers moeten betalen die op 5 jaar verdienen wat een gewone mens op 45 jaar verdient.

Cerle Brugge KSV

Zou je kunnen zeggen dat Cercle, als deel van AS Monaco, alleen nog meer in zo’n spiraal terecht is gekomen?

Ja en nee. Een onderdeel van het project van Monaco is om jonge niet-Europese spelers binnen te halen en bij Cercle te laten ontwikkelen. In Frankrijk mag je slechts 4 niet-Europese spelers een contract geven per ploeg. Wij bieden een opportuniteit om die spelers te laten ontwikkelen. Soms lukt het, soms ook niet.

Maar de samenwerking maakt het niet altijd makkelijker, want iedereen weet dat Monaco, als rijke ploeg, Cercle financieel steunt. Dat mildert de looneisen zeker niet. Dit alles geldt echter ook voor andere ploegen in West-Vlaanderen. Kijk naar Oostende. Daar spreken we al over lonen van 1 miljoen euro per jaar.

We kunnen er niet om heen: een verlengd verblijf van Cercle in 1A wordt een moeilijke klus. Hoe kijkt u tegen de huidige malaise aan?

De resultaten zijn inderdaad slecht, en dat hadden we niet verwacht. Eén zaak hebben we wel gerealiseerd: het budget waarover we beschikten is uitgegeven. Alleen: het is niet goed uitgegeven. We moeten de moed hebben dat toe te geven. Met dat geld hadden we een betere ploeg moeten kunnen bouwen. Daarnaast zijn we ook niet geholpen geweest door veel geluk. Vanaf het begin van de competitie sukkelden veel spelers met blessures, zoals Mboula, Taravel, De Belder… Ook Miguel Vandamme kende opnieuw tegenslag… Tel daar ook nog bij dat we niet bepaald zijn geholpen door scheidsrechterlijke beslissingen. De match tegen Anderlecht ligt nog vers in het geheugen, en in de twee wedstrijden tegen Kortrijk zijn ons eigenlijk 6 punten ontnomen. Als er acht VAR-beslissingen zijn geweest, dan één in het voordeel en zeven in het nadeel van Cercle!

Je hoorde wel de trainer in het begin van het seizoen zeggen dat het huiswerk nog niet klaar was. Toen waren al een paar matchen gespeeld. Schort het ook daar?

Dat klopt. We hebben verkeerde transfers gedaan. We gaven wel het geld uit, maar te veel aan spelers die niet goed genoeg waren. We hadden vorig seizoen een raamwerk van goede en solide spelers, aangevuld met 4 of 5 jonge gasten. Uiteindelijk speelden we tijdens deze competitie wedstrijden met 8 jongeren, maar misten we ervaring. Van spelers zoals Stef Peeters hadden we er eigenlijk vijf nodig. We waren dus te lang bezig met jonge spelers. De transferperiode was plots voorbij, en we hadden niet het nodige potentieel. Probleem is dat tegen de volgende transferperiode al 21 van de 30 wedstrijden zijn gespeeld. Dan zijn er nog slechts 9 matchen over om iets recht te zetten…

Optimisme is een morele plicht. Is het kalf verdronken?

De laatste twee wedstrijden geven ons hoop. Tegen Antwerp speelden we niet slecht en tegen Anderlecht waren we duidelijk de betere ploeg. Er komt nu nog een reeks matchen, waarbij ik denk dat we punten moeten kunnen pakken, en andere ploegen het misschien minder goed zullen doen. Als ik kijk naar het voetbal van Oostende en Waasland-Beveren, dan vraag ik me af hoe het mogelijk is dat ze zoveel punten voor ons staan. Cercle heeft duidelijk het betere spel, dat is de ellende. Nee, het kalf is niet verdronken, maar veel kansen komen er niet meer.

Ligt er een scenario klaar als het niet lukt?

In elk geval hebben we al één vraag gesteld aan Monaco en van hen ook duidelijk antwoord gekregen. Als het niet lukt willen zij zo snel mogelijk met Cercle terug naar 1A. Daar laten ze geen misverstand over bestaan.

Het roer is nu in handen van Vincent Goemaere. Wat zijn de grootste uitdagingen die Cercle wachten? Welke goede raad kunt u hem meegeven?

Het beleid dat Cercle moet voeren, moet hij zelf uittekenen. Uiteraard zal hij moeten rekening houden met belangrijke stakeholders. In eerste instantie is dat de bereidheid van Monaco om in Cercle te investeren. Een tweede zaak waar we misschien meer aandacht moeten voor hebben is de profilering binnen het Belgisch profvoetbal. We zitten nu niet in de Raad van Bestuur van de Pro League. Ik denk dat het beter is om in de komende jaren wel die ambitie te hebben. We zijn een vereniging die aanzien geniet, goed aangeschreven is op het vlak van correctheid… We mogen ons imago duidelijker naar voor schuiven. Tenslotte zijn we ook enorm vooruitgegaan met de jeugd. Ook op dat vlak is zakken naar 1B een drama. Spelers kiezen voor een ander ploeg in West-Vlaanderen, wat ook betekent dat de doorstroming naar de eerste ploeg moeilijker wordt.

Waar zal de grasmat liggen voor Cercle binnen enkele jaren?

We zochten naar oplossingen in overleg met de stad Brugge. En plotseling komt er een oplossing uit de bus, niet voor drie partijen, maar voor één partij. Nu blijft er alleen landbouwgrond over voor Cercle, waarop misschien, na veel procedures, een voetbalveld mag aangelegd worden. Als Club over drie jaar zijn stadion krijgt op Jan Breydel – en daar ben ik eigenlijk nog niet zo zeker van – dan zullen ze moeten raken aan de velden van onze jeugdploegen.

Cerle Brugge KSV

Ik heb aan de stad Brugge duidelijk gezegd dat eerst het probleem van Cercle opgelost moet worden, vooraleer we één vierkante meter voetbalgrond kunnen afstaan. We hebben nu nog een huurovereenkomst voor 3,5 jaar. Ik ben ook niet zeker of de Blankenbergse Steenweg de beste oplossing is. Veel mensen komen te voet of met de fiets… naar de match. Het is niet zo evident om plots 7 kilometer verder te gaan spelen. Er moet dus iets beters uit de bus komen. De idee van de Blankenbergse Steenweg als oplossing voor Cercle is in alle vorige discussie ook nooit naar voor gebracht. Vincent zal de lat ongetwijfeld hoog leggen om het beste voor Cercle te realiseren.

Tot slot zou ik u namens SHOT en alle Cercle-supporters willen danken voor de vele mooie jaren in dienst van Groen Zwart. Cercle is vooral Cercle gebleven. Allicht is dat het mooiste cadeau dat u de Vereniging kon geven. Heeft u bij uw afscheid als voorzitter zelf nog een boodschap voor de Cercle-familie en supporters?

Ik hoop dat we elkaar over tien jaar nog eens kunnen spreken, en dat we ook dan kunnen zeggen dat Cercle Cercle gebleven is. Dat is wat ik onze vereniging, samen met anderen, uitdrukkelijk toewens. De waarden en het imago van Cercle moeten we blijven respecteren en bewaken. Daar wil ik zelf blijven aan meewerken, zij het nu vanuit een andere positie. Ik ben vrijwilliger in de mate ik mij kan nuttig maken. Maar als supporter sta ik op de eerste rij.

(KV)

Cerle Brugge KSV

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Franck Kanouté

‘Geen stappen overslaan in mijn carrière’ 

Mijn tweede spelersinterview plande ik met Franck Kanouté.  De jonge Senegalese middenvelder was al een tijdje in Brugge, maar zijn overgang naar Cercle Brugge werd pas officieel op 1 september.  Hij zat meteen in de wedstrijdselectie tegen Anderlecht en maakte er ook zijn debuut na de rust.  Hij kon het tij niet meer helpen keren en Cercle verloor met 2-0.  Het relaas van een leuk gesprek met onze jonge middenvelder van 21. 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Iké Ugbo

 ‘Cercle is de ideale stap voor mij’ 


Een nieuw seizoen betekent uiteraard ook nieuwe spelersinterviews.  Voor mijn eerste opdracht trok ik naar de Cerclepub voor een interview met Ike Ugbo.  Vreemd om nog eens op Cercle te zijn na alle coronaperikelen.  Binnenkort zijn er opnieuw wedstrijden met publiek.  Ook voor deze aangename jonge gast zal dit wellicht een leukere ervaring zijn dan voetballen voor lege tribunes.  De jonge Engelse spits kende alvast een droomdebuut met een doelpunt tegen Mechelen.   Het werd een aangenaam gesprek met deze 21-jarige aanvaller die momenteel in Jabbeke woont.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Stuart Metcalf

Video analist

 “If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles.” Voor kennis van de tegenstander en van Cercle zelf, zorgt Stuart Metcalf. De jonge Brit komt over van Tottenham Hotspur, en versterkt sinds de start van het nieuwe voetbalseizoen de Groen Zwarte rangen met zijn ervaring als videoanalist. Redenen genoeg voor een gesprek met SHOT, enkele dagen voor het affluiten van de wedstrijd tegen KV Kortrijk en geheel op zijn ‘British English’.

Laat ons beginnen met een korte voorstelling van jezelf. Met wie heeft SHOT het genoegen?

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!