koop tickets online

SHOT sprak met… Giulian Biancone


‘We missen de fans, we zullen alles geven voor hen’

Het waren drukke weken op Cercle Brugge.  Niet alleen verscheen er met Yves Vanderhaeghe, Thomas Buffel en Radhi Jaïdi een vernieuwde technische staf, ook de opeenvolging van matchen was moordend.  Door dat drukke programma was het moeilijk om spelersinterviews in te plannen.  Uiteindelijk lukte het dan toch.  Anders dan de andere interviews in deze reeks kozen we dit keer niet voor een nieuwe speler.  Met Kevin Denkey, Hannes Van Der Bruggen, Strahinja Pavlovic en Sébastien Bruzzese was er nochtans ruime keuze. De keuze viel op Giulian Biancone.  Hoe loopt het voor hem in zijn tweede seizoen bij groen-zwart?  Het relaas van een aangenaam digitaal gesprek dat ik met hem had.  Ondanks een mindere internetverbinding.  Leve verbouwingen!

Giulian, ik neem je eerst even terug naar het einde van vorig seizoen.  Wat een ongelooflijke thriller was dat toen?

Het was inderdaad niet normaal.  Nu ongeveer een jaar geleden deden we eigenlijk het onmogelijke.  Met zes punten achterstand slaagden we er nog in om ons te redden.  Nu ik er, bijna een jaar later, op terugkijk blijf ik erbij dat dat dik verdiend was.  De reeks die we toen neerzetten was straf.  We speelden voordien ook veel wedstrijden die we eigenlijk niet puntenloos mochten beëindigen.  Uiteindelijk kwam alles goed en konden we de voorlaatste speeldag op het veld van de aartsrivaal het behoud vieren.  Eigenlijk zijn wij in België de enige ploeg die iets heeft kunnen vieren met de fans.  Dat stemt me tevreden en geeft me een voldaan gevoel. 

Cerle Brugge KSV

Het seizoen stopte dan ook abrupt door Covid19.  Wat deed jij? 
Het was inderdaad een raar einde van het seizoen.  Op dat moment wisten we nog niet goed dat het echt het einde zou zijn.  Net als in België was er ook in Frankrijk een lockdown.  Die was zelfs nog wat strikter dan in België.  Ik keerde terug naar Sainte-Maxim waar ik bij mijn ouders en mijn familie verbleef.  Ondertussen probeerde ik in vorm te blijven door op mijn eentje wat te trainen.  Dat lukte vrij aardig.  Het was wachten tot er opnieuw actie zou komen. 

Die actie kwam er vorig seizoen niet meer.  De competities werden stopgezet.  Gelukkig kon de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij Monaco wel normaal verlopen?

Cerle Brugge KSV

Inderdaad.  Het was altijd de bedoeling om de voorbereiding dit seizoen mee te maken in Monaco.  Ik had er trouwens ondertussen mijn contract verlengd tot 2024.  We begonnen aan de voorbereiding met Roberto Moreno als coach.  Na de oefenmatch tussen Monaco en Cercle werd hij vervangen door Niko Kovac.  Met beide trainers had ik een goed contact.  Ik kon ook wat proeven van het echte werk in de competitie.  Kovac en zijn staf leveren momenteel trouwens erg goed werk.  Monaco staat mooi bovenaan de tabel in Frankrijk.  Het mocht ook wel na enkele mindere seizoenen. 

Toch koos je ervoor om op de laatste dag van de zomermercato opnieuw de overstap te maken naar Cercle.  Waarom? 
Omdat het voor alle partijen de beste optie was.  Zowel voor AS Monaco, Cercle Brugge en mezelf was een tweede seizoen Cercle een logische stap.  Als ik hier op een constant niveau zou kunnen presteren dan zou me dat beter maken als speler.  In een rotatiesysteem in Monaco zou ik maar hoogstens een derde van de matchen kunnen betwisten.  Als 20-jarige is het gewoon belangrijk om zoveel mogelijk matchen te spelen en ervaring op te doen.  De bedoeling was om sterker terug te keren.  In samenspraak met de technische staf in Monaco en met Paul Mitchell keerde ik dan ook met plezier terug.  De ontvangst was opnieuw hartelijk.

Dit seizoen verloopt niet echt goed.  Zowel voor de ploeg als voor jezelf.  Laten we eerst eens kijken op persoonlijk vlak. 
Het begon eigenlijk al redelijk dramatisch.  Net na mijn aankomst stond er een match tegen Gent op het programma.  In aanloop naar die wedstrijd blesseerde ik mij aan de knie.  De ploeg deed het ondertussen ook goed.  Die match werd gewonnen met 5-2.  Toen ik opnieuw wedstrijdfit was, werden we geconfronteerd met een corona-uitbraak in de ploeg.  Ook mij had het virus te pakken.  Ik ben er echt ziek van geweest.  Het duurde een tijd voor ik opnieuw kon aansluiten bij de groep.  En het duurde nog langer vooraleer ik opnieuw op mijn oud niveau kwam.  Tot overmaat van ramp blesseerde ik me daarna opnieuw.  Maar sinds eind december voel ik dat ik opnieuw bij mijn beste vorm aanleun.  Van mijn laatste wedstrijden ben ik best tevreden. 

De ploeg dan.  Sinds deze week staan we opnieuw laatste. 
Klopt.  Ik heb de wedstrijd van Beveren gezien.  Ze hebben inderdaad gewonnen van Eupen.  Stef (Peeters) miste helaas een strafschop.  De feiten zijn wat ze zijn, we staan op dit moment laatste.  Maar we staan er toch beter voor dan vorig seizoen deze tijd.  Als ik de programma’s bekijk van de laatste drie ploegen dan zijn die een beetje gelijkaardig.  Wij hebben nog zeer belangrijke matchen tegen Moeskroen en Waasland-Beveren.  Ook nog enkele moeilijke verplaatsingen met Genk, Gent en Oostende.  We moeten ons optrekken aan de goede zaken.  Want die zijn er zeker.

Cerle Brugge KSV

Er is ook een nieuwe trainer gekomen.  Hoe verliep de aanpassing? 
Goed.  Je voelt dat er een nieuwe wind waait.  De resultaten zijn er momenteel ook naar.  We wonnen twee keer in de beker en hielden Anderlecht op 0-0.  Yves Vanderhaeghe is natuurlijk ook een naam in het Belgisch voetbal.  Niet alleen als speler, maar ook als trainer heeft hij zijn sporen al meer dan verdiend.  De trainer durft ook tactisch aanpassen.  Zo speelden we al eens met vier en eens met vijf achterin.  Voor mij zit er weinig verschil in die opstellingen.  Al heb ik misschien wel liever het systeem waarbij ik de hele flank kan afgaan. 

Nog een groot verschil met vorig seizoen is de afwezigheid van het publiek.  Moeilijk? 
Enorm.  Ik ben een voetballer die leeft van emoties.  Emoties die ik wil delen met de fans.  Of het nu positieve of negatieve zijn.  Ik weet ook wel dat ze het van nabij volgen.  Dat merk ik op sociale media en onlangs ook toen enkele fans ons met Bengaals vuur opgewacht hadden.  Ik hoop dat ze zo snel mogelijk terug het stadion in kunnen. 

Cerle Brugge KSV

Heb je een boodschap voor de supporters? 
Ik weet dat het voor hen extra moeilijk is nu.  Ze kunnen niet in het stadion en de prestaties zijn niet zo goed.  Toch zeker niet qua punten.   Ik zou hen gewoon willen zeggen dat we hen missen en dat we de laatste zeven matchen voluit zullen gaan voor hen.  We zullen ons redden. 

Een persoonlijke vraag om af te ronden.  De toekomst? 
Ik zal op deze vraag hetzelfde antwoord geven als vorig seizoen.  Ik bekijk het seizoen per seizoen.  Nu ben ik bij Cercle en we moeten en zullen dit schip opnieuw in de veilige haven loodsen.  Daarna zien we wel.  Ik heb in het voetbal al geleerd om niets uit te sluiten en voor alles open te staan. 

(Stijn Sinnaeve)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Bedankt Liantis!

Maandag overhandigde voorzitter Vincent Goemaere een gesigneerd shirt van Kévin Denkey aan Liantis. Met de attentie wil Cercle de dienstengroep bedanken voor het aanbieden van de livestream tijdens het Croky Cup duel van vorige maand tegen KV Oostende.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Gelukkige verjaardag Sébastien Bruzzese!

De voltallige Cerclefamilie wenst Sébastien Bruzzese een fantastische verjaardag toe. Onze doelman wordt vandaag 32 jaar!

Proficiat Sébastien!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
David Bates: "6 op 6 pakken is een opsteker, maar we zijn er nog niet"

Achterin gaf Cercle erg weinig weg tegen Waasland-Beveren. In de achterlijn maakt David Bates de laatste weken een erg goede indruk: “We wisten dat de wedstrijden tegen Moeskroen en Waasland-Beveren erg belangrijk waren in onze strijd om het behoud. De 6 op 6 is een opsteker, maar we beseffen uiteraard dat we er nog lang niet zijn. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd en proberen gewoon iedere wedstrijd opnieuw punten te sprokkelen. De 2 clean sheets op 3 wedstrijden tonen aan dat we goed georganiseerd zijn en dus moeilijk te verslaan zijn. “

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle pakt ook drie punten in tweede degradatiekraker

Cercle heeft ook de tweede levensbelangrijke wedstrijd in de degradatiestrijd tot een goed einde gebracht. Da Silva en invaller Denkey bezorgden Groen-Zwart met twee knappe doelpunten de drie punten, waardoor de Vereniging haar voorsprong op Waasland-Beveren uitbreidt tot vier punten.

Op een vroege kans van bezoeker Frey na, die Didillon bovendien niet veel last bezorgde, was het lang wachten op gevaar. Groen-Zwart begon niet te best aan de wedstrijd en liet zich in balbezit op de nodige schoonheidsfoutjes betrappen. Net voor het half uur was Cercle een eerste keer echt dreigend en dat leverde meteen een doelpunt op. Vanop ruim 25 meter knalde Da Silva Lopes de bal heerlijk in de linkerbovenhoek. Een minuutje later was Cercle daar opnieuw, maar de poging van Deman strandde in het zijnet. Waasland-Beveren kwam in de slotfase van de eerste helft opzetten, al konden de bezoekers dat niet omzetten in grote kansen.

Ike Ugbo, de topschutten van Groen-Zwart, kreeg al vroeg in de tweede helft de kans om Cercle op 2-0 te brengen. Na een vlotte combinatie kon de spits uithalen. De poging strandde op de paal. Aan de overzijde duwde Frey het leer van dichtbij over. Qua voetbal schotelden Cercle en Waasland-Beveren niet de beste pot voetbal voor, maar de spanning bleef groot. Nochtans kreeg Cercle enkele uitstekende kansen. Biancone, Ugbo en vooral Hotic slaagden er niet in de opgelegde kansen af te werken. Invaller Denkey toonde zich meteen erg actief en zag zijn inspanningen, net zoals vorige week op Moeskroen, al snel beloond worden. Na een goede dribbel plaatste hij de bal buiten het bereik van Gabriël in doel. Denkey deed de netten nog een tweede keer trillen, maar stond in deze actie net buitenspel. De bezoekers konden geen vuist meer maken, de Groen-Zwarte defensie wist wel raad met de hoge ballen die hun richting uitkwamen. Zo levert deze wedstrijd, naast de drie levensbelangrijke punten, ook een nieuwe clean sheet op.

Opstelling Cercle: Didillon, Biancone, Marcelin, Bates, Pavlovic, Vitinho, Da Silva Lopes (’70 Van der Bruggen), Hoggas (’70 Vanhoutte), Hotic (’87 Decostere), Deman (’77 Denkey) en Ugbo (’87 Musaba).

Opstelling Waasland-Beveren: Gabriël, Bastians, Vukotic, Wuytens, Leuko, Bertone, Faucher (’65 Heymans), Albanese (’22 Cijntje), Wuytens, Nilsen (’65 Heymans), Koita (’83 Schryvers) en Frey.

Doelpunten: ’30 Da Silva Lopes (1-0), 82’ Denkey (2-0)

Lees meer
Cerle Brugge KSV
#CERWBE | We Beat As One!

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!