koop tickets online

SHOT sprak met ... Iké Ugbo

 ‘Cercle is de ideale stap voor mij’ 


Een nieuw seizoen betekent uiteraard ook nieuwe spelersinterviews.  Voor mijn eerste opdracht trok ik naar de Cerclepub voor een interview met Ike Ugbo.  Vreemd om nog eens op Cercle te zijn na alle coronaperikelen.  Binnenkort zijn er opnieuw wedstrijden met publiek.  Ook voor deze aangename jonge gast zal dit wellicht een leukere ervaring zijn dan voetballen voor lege tribunes.  De jonge Engelse spits kende alvast een droomdebuut met een doelpunt tegen Mechelen.   Het werd een aangenaam gesprek met deze 21-jarige aanvaller die momenteel in Jabbeke woont.

Ike, kun je voor onze lezers even je carrière schetsen tot nu toe? 

Mijn roots liggen in Nigeria, maar ik werd geboren in de buurt van Londen.  Mijn familie en ik trokken al vroeg naar Canada.  Het is daar dat ik op driejarige leeftijd met voetballen begon.  Ik speelde het spelletje graag en toen we terug in Engeland waren, werd ik gescout door FC Chelsea.  Ik draaide er mee in jeugdreeksen vanaf de U10.  Op een bepaald moment kon ik er ook een profcontract ondertekenen.  Men besloot om me uit te lenen.  In het seizoen 2017-2018 werd ik uitgeleend aan Barnsley.  

Cerle Brugge KSV

Dat was niet bepaald een succes, want de samenwerking werd halverwege dat seizoen beëindigd?  

Inderdaad.  Ik kwam niet genoeg aan spelen toe en besloot in samenspraak met mijn makelaar en de technische staf van Chelsea om die periode af te sluiten.  Ik kon de rest van het seizoen afmaken bij Milton Keynes Dons.  Het seizoen erop werd ik opnieuw uitgeleend.  Ditmaal trok ik naar Scunthorpe United.  Ik kon er de nodige ervaring opdoen. 

Na die drie uitleenbeurten aan Engelse teams, besloot je vorig seizoen de stap te zetten naar het buitenland.  

Klopt.  Na interne discussies bleek dit voor alle partijen de beste oplossing.  Ik trok naar Roda JC in de Nederlandse eerste divisie (tweede klasse).  Op papier was het een erg goede keuze.  Maar helaas waren er veel extra-sportieve problemen in de loop van het seizoen.  Vooral op financieel vlak was het geen pretje.  Toch draaiden de ploeg en ikzelf een degelijk seizoen.  Ik vond 13 keer de weg naar doel.  Het was ook een erg bizar seizoen, want in maart werd de competitie gewoon beëindigd.  We stonden toen op een veilige 17de plaats.  Er waren ook geen stijgers naar de hoogste klasse.  

Mentaal moet je dan toch wel sterk zijn.  Bij zoveel problemen zo’n goed seizoen draaien en zo vaak beslissend zijn?  

Dank je.  Op het mentale vlak ben ik inderdaad relatief zeker van mezelf.  Ik denk dat dat komt omdat ik al vroeg op eigen benen stond.  Als je als jonge gast het wil maken in het profvoetbal dan moet je dat ook wel zijn.  Na dat seizoen voelde ik me dan ook klaar voor een nieuwe stap hogerop.  

Cerle Brugge KSV

Die stap hogerop werd Cercle.  Een weldoordachte keuze?  

Absoluut.  De Belgische competitie is een hoog aangeschreven reeks.  Er ontwikkelen zich veel jonge talenten in België.  Kijk maar eens naar de vele jonge spelers die bij de Belgische nationale ploeg kansen krijgen.  Zij hebben meestal die ervaring opgedaan in de Belgische competitie.  De Belgische eerste klasse is dan ook een logische stap voor mij.  Bedoeling is om hier bij te leren en ervaring op te doen.  Maar ook om beslissend te zijn.  Bovendien had ik enkele goede gesprekken met coach Paul Clement voor ik de overstap maakte.  Hij kon me overtuigen van het feit dat Cercle de ideale stap is voor mij.

En je was al eens beslissend.  Bij je debuut in en tegen KV Mechelen kwam je al tot scoren.  

Als spits word je afgerekend op doelpunten.  Ik ben dan ook blij dat ik bij mijn eerste wedstrijd meteen de ploeg kon helpen met dat doelpunt.  Het was het eindpunt van een zeer knappe aanval van onze ploeg.  De actie van Hazard en Hoggas was uitstekend.  Ik was blij dat ik de bal in doel kon verlengen.  Mijn debuut kwam ook sneller dan verwacht.  Ik was nog maar enkele dagen op Cercle en het was pas daags voordien dat ik hoorde dat ik zou starten wegens de blessure van Guy Mbenza.  Ik was conditioneel nog niet echt top, maar ik kon goed mijn streng trekken en het team helpen.  

Wat zijn de doelstellingen dit seizoen voor jezelf en de ploeg? 

Ik ben 21 jaar, het is nu tijd om te bevestigen.  Hopelijk kan ik op het einde van het seizoen zeggen dat ik mijn goede vorige seizoen op een hoger niveau heb kunnen bevestigen.  Ik kom ook in een erg goede ploeg terecht.  Het is leuk dat we al zes punten hebben verzameld, maar we willen het goed blijven doen.  
 

Het programma oogt alvast zwaar. Afgelopen weekend trokken we naar Anderlecht en binnenkort staat de derby tegen Club ingepland. Hoe kijk jij daar naartoe?

We moeten elke ploeg sowieso twee keer bekampen.  De volgorde speelt niet zo’n rol.  Uiteraard zijn dat twee goede ploegen, maar we gaan altijd uit van onze eigen sterkte.  Zo bekijk ik ook de komende wedstrijden.  Ik kijk niet naar de tegenstander.  Maar ik ga uit van mijn eigen kunnen en van dat van mijn ploeggenoten.  Samen kunnen we veel bereiken.  Daar ben ik van overtuigd.

Cerle Brugge KSV

Tot slot nog een vraagje over de toekomst.  Wat is je ultieme doel in het voetbal?  Het eerste team van Chelsea?  

Ik wil gewoon het hoogst mogelijke bereiken.  Daarbij wil ik geen stappen overslaan.  Dit project en de mensen die erachter staan hebben me overtuigd voor deze logische volgende stap.  Uiteindelijk wil ik zo hoog mogelijk eindigen.  Dat is het spelen van de Champions League.  Het maakt eigenlijk niet uit bij welk team.  Ik heb eigenlijk geen specifieke voorkeur.  

We wensen Ike alvast een goed seizoen toe en we hopen dat hij zijn goede prestaties van vorig seizoen mag bevestigen bij Cercle en dit opnieuw met publiek.  

(Stijn Sinnaeve)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Dino Hotic is jullie Man of the Match na Cercle-STVV!

Jullie stemmen zijn geteld! Dino Hotic werd verkozen tot Man of the Match na Cercle Brugge-STVV. Doelpuntenmaker Hotic was alomtegenwoordig tijdens de partij en haalde het met 54% van de stemmen voor Harisson Marcelin (12,45%) en Robbe Decostere (11,2%).

Goed nieuws is er ook voor supporter Francis Soulliaert! Francis nam deel aan de wedstrijd en werd als winnaar van Hotic' wedstrijdshirt uitgeloot! 

Proficiat Dino & Francis!

 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Onze voorbereiding op de Brugse derby!

Na de overwinning tegen STVV genoten de spelers op dinsdag nog van een dagje rust, maar sinds woensdag is er opnieuw trainingsactiviteit op Jan Breydel. Zondag staat namelijk de Brugse derby op het programma en hoe Groen-Zwart die wedstrijd voorbereidt, vind je hier terug met het trainingschema!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Videoreacties na Cercle-STVV van Clement en Decostere

Na de winstpartij tegen de Kanaries verzamelden we reacties op de persconferentie bij coach Paul Clement en rechtsachter Robbe Decostere. Bekijk hier wat het duo te zeggen had!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle demonstreert in 3-0 thuiszege

Voor het eerst sinds 1 maart (de 1-0 overwinning tegen AA Gent) mochten er terug supporters op de tribune zitten bij een thuiswedstrijd van Cercle en die werden vooral in de eerste helft verwend. In een hele sterke eerste periode legde groen-zwart de basis voor de tweede thuisoverwinning van het seizoen. Hotic en Ugbo zorgden voor de verdiende 2-0 aan de rust. De tweede helft verliep evenwichtiger, maar de thuiszege kwam nooit echt in gevaar. In de absolute slotfase dikte Vitinho nog aan tot de verdiende 3-0.

Coach Clement had voor het eerst een plek in de basis voorzien voor Marcelin en Kanouté. Ueda en Omolo verdwenen daarom naar de bank. Velkovski verving op linksachter de geblesseerde Corryn en ook Hazard keerde terug in de basis ten koste van Vanhoutte. Een sterk gewijzigde basiself dus, maar die hadden geen moeite om elkaar op het veld te vinden. Na een snel genomen vrije trap verscheen Musaba al na twee minuten alleen voor Steppe, maar die bracht redding met een knappe voetveeg. Musaba begon daarna aan een festival van rushes voorbij zijn rechtstreekse tegenstander en vuurde vanuit een schuine hoek op Steppe. Marcelin leek Cercle vroeg op voorsprong te zetten, maar de VAR greep in en keurde het doelpunt af omwille van handsspel. De Kanaries konden enkel met overtredingen Cercle afstoppen en slikten dan ook al 3 gele kaarten in de eerste helft. Iets over halfweg opende Cercle verdiend de score. Velkovski kon Hotic (vandaag vooral in een centrale rol) bereiken aan de rand van zestien en Dino schoof de bal rustig in de verre hoek. Mmaee hielp Cercle enkele minuten later een handje door een onhandige ingreep op de doorgebroken Ugbo. De jarige Ugbo nam het cadeau in dank aan en liet Steppe kansloos vanop de stip. De bezoekers konden enkel vanop stilstaande fases voor wat dreiging zorgen, maar Buatu knalde naast.

Cercle ging meteen na de rust op zoek naar de geruststellende 3-0. Hoggas loodste Ugbo door de Truiense buitenspelval, maar onze aanvaller knalde op de paal. Kanouté ging zijn kans vanop afstand, maar trapte naast. Hotic teisterde ook nog de vuisten van Steppe. Na een uur moest Cercle wat gas terugnemen. Lee was de bedrijvigste man bij de bezoekers. Zijn eerste poging ging nipt naast, zijn tweede raakte de lat. Cercle kreeg na die waarschuwing terug wat meer grip op de wedstrijd en kwam in het laatste kwartier niet meer in de problemen. Groen-zwart hield de controle over de wedstrijd en via Decostere (kopbal) en Hazard (hard schot over) kon er ook nog eens tegen geprikt worden. Het was uiteindelijk de ingevallen Vitinho die de kroon op het werk zette met een knappe afstandspegel. Na twee nederlagen op rij kon Cercle dus terug aanknopen met de overwinning. Cercle kan zo met vertrouwen (maar zonder de geelgeschorste Omolo) naar de derby van komende zondag toeleven.


Opstelling Cercle: Didillon – Decostere, Marcelin, Bates, Velkovski – Kanouté (62’ Omolo), Hoggas, Hotic (82’ Viti-nho) – Musaba (76’ Vanhoutte), Ugbo en Hazard.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Stem nu op jouw Man of the Match en win een wedstrijdshirt!

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!