koop tickets online

SHOT sprak met … Jannes De Baets

SHOT sprak met … Jannes De Baets

Cercle, meer dan een voetbalmerk alleen. We spraken net voor de thuiswedstrijd tegen Eupen met Jannes De Baets, de man die de organisatie van Cercles thuiswedstrijden in goede banen leidt. Maar ook de uitstraling van Cercle en haar sponsoren zijn bij hem in goede handen. Dat laten zijn gedrevenheid en enthousiasme voor de Vereniging op elk ogenblik merken.

Jannes, stel je jezelf even voor aan de groenzwarte familie?

Wel, ik ben 23 jaar jong, en – hoe gek het ook klinkt – ik hoor intussen al bij de anciens die voor Cercle werken. Geboren en getogen in Maldegem waar ik mijn hele jeugd schoolliep. Daarna studeerde ik drie jaar Sportmanagement bij Vives in Brugge. Die opleiding is overigens sterk vertegenwoordigd bij Cercle. Een viertal collega’s deden dezelfde opleiding, je kunt wel zeggen dat we dezelfde taal spreken. Met de Vereniging heb ik ook mijn eerste werkgever gevonden.

Hoe kwam je uiteindelijk bij Cercle terecht?

Ik ben bij Cercle aangekomen in juli 2018, en ben dus drie jaar en drie maand aan de slag. Het vierde voetbalseizoen bij Cercle is voor mij intussen begonnen. Ik voetbalde zelf ook intensief, maar die combinatie met mijn job bleek niet vol te houden. Het klinkt misschien vreemd te moeten stoppen met voetballen om te werken voor een voetbalploeg. Maar het is geen job met regelmatige werkuren, en als matchorganisator dien ik sowieso één op de twee weekends te werken.

Cerle Brugge KSV

Je kende Cercle al voor je hier kwam?

Ik kwam al geregeld kijken naar de Vereniging, vooral naar de matchen tegen de grotere ploegen. Mijn vader, René De Baets, heeft nog bij de reserven van Cercle gespeeld. Dus Cercle zit ergens wel in het familiebloed. Toen de functie vrijkwam,  solliciteerde ik spontaan en het weekend na mijn stage bij de Sport & Entertainment Technology Club van Agoria,  kon ik direct beginnen. Door in het Jan Breydel stadion te werken is de band met Cercle ook enorm versterkt. Het verbaast me nog steeds zo emotioneel verbonden te kunnen zijn met een voetbalploeg.

Je takenpakket dan: Wat wordt van jou zoal verwacht?

Ik heb drie hoofdtaken: de wedstrijdorganisatie, de backoffice van het commerciële luik bij Cercle en tenslotte het verder uitbouwen van de klantenkring. De wedstrijdorganisatie vormt mijn grootste brok. Elke wedstrijdweek dien ik ervoor te zorgen dat alles op poten staat voor de komende thuismatch: het loge-gebouw, contacten met de uitbaters van cafés en eetgelegenheden, reservaties van de maaltijden voor de VIPs, aanvragen van de VIP-tickets… Kortom, ik sta in voor alle niet-sportieve facetten van de organisatie van thuismatchen, behoudens veiligheid en de infrastructuur wat voor andere collega’s is weggelegd.

Cerle Brugge KSV

Maar de organisatie van het resultaat van de wedstrijd hoort daar voor alle duidelijkheid niet bij…?

Nee uiteraard niet. En wanneer je al lang met een match bezig bent is een negatief resultaat om meerdere redenen behoorlijk vervelend. Ik ben ook een aanspreekfiguur en mensen spreken me dan geregeld aan met de vraag waarom we verloren…en dan moet ik het antwoord uiteraard vaak schuldig blijven.

Een tweede taak is de ‘backoffice’ van het commerciële luik. Een woordje uitleg?

In eenvoudige bewoordingen betekent het dat afgesloten contracten met sponsors bij mij terecht komen, waarna ik zorg voor de opvolging en de realisatie ervan. Bijvoorbeeld bij een contract met led-boarding, VIP-tickets of sociale media, breng ik de betreffende collega’s op de hoogte van wat er dient te gebeuren en steek ik de organisatie in gang. Doorheen het hele seizoen kan die klant of sponsor dan ook bij mij terecht voor alle vragen.

En ten derde de uitbouw van de klantenkring?

De partners van VIP-abonnementen en sponsors kunnen steeds bij mij terecht. Daarnaast bouw ik ook mijn eigen klantenkring verder uit die ik als accountmanager opstartte. Ik was en ben verkoper van het merk Cercle aan uiteenlopende klanten en daarvoor ga ik ook zelf op pad. Zoals bijvoorbeeld de levering van sportvoeding voor spelers, het drukwerk of het aanhalen van zelfstandigen die bij Cercle willen netwerken.

Contact met de eerste ploeg heb je allicht niet zo veel?

Het sportieve staat volledig buiten mijn takenpakket. Maar ondanks de sterke professionalisering bij de Vereniging blijft het familiale toch aanwezig. Daar zijn we intern zeer tevreden mee. Er is geregeld contact met de spelerskern en de technische staf. We zien hen vaak en maken geregeld een praatje. Ook met de staf hebben we al eens een gezamenlijk lunch buiten in de zon. Er is een uitstekende band tussen de sportieve, de administratieve en de commerciële afdeling. Dat zorgt voor een nog grotere betrokkenheid bij de hele sfeer van de ploeg.

Hoe verloopt alles dit seizoen. Alles normaliseert stilaan na de donkere Corona-periode?

Ik heb inderdaad een moeilijk jaar achter de rug. Er waren geen echte organisaties van wedstrijden, tenzij dan de zorg voor het bestuur. In normale omstandigheden houd ik rekening met 500 personen, vorig seizoen voor 20. Zelf deed ik toen vooral voorbereidend werk voor de toekomst, of kon ik zaken die wat ondergesneeuwd raakten terug oppikken. Je voelde wel de grote honger bij mensen om terug te komen naar het stadion. Het was ook fijn dat de eerste drie matchen een goed resultaat hadden. Ook het punt uit bij de buren deed uiteraard veel deugd.

Is er iets in de voetbalwereld veranderd na Corona?

Er is nog enige voorzichtigheid bij de mensen die naar het stadion komen. Het Covid-safe ticket werkt goed, ook al zijn er supporters die het systeem niet zeer toegankelijk vinden. Dat bemoeilijkt soms de organisatie. Tegelijk vergeten mensen ook snel wat er allemaal gebeurde. Iedereen is vooral zeer tevreden terug de matchen te kunnen beleven in het stadion. Op gebied van sponsoring beseffen we ook dat bedrijven eerder terughoudend zijn. Daarom is het aantrekken van nieuwe sponsors nu niet evident, wat trouwens ook het geval is voor andere ploegen. Ondanks alles zijn we er sterk van overtuigd dat het merk “Cercle Brugge” veel te bieden heeft.

Met welke verwachting kijk je naar het seizoen?

In elk geval met andere verwachtingen dan vorig voetbaljaar. Ik maakte al drie eerder stressvolle seizoenen mee. Dus kijk ik uit naar een rustig seizoen waar we sportief niet in de problemen geraken. Dat zou ons, de klanten en de supporters deugd doen. Want hoe hard wij ook ons best doen naast het plein, alles valt of staat met de sportieve resultaten. Ook grote sponsors hebben daar natuurlijk oog voor. Maar met de twee West-Vlaamse trainers ben ik overtuigd dat we op de goede weg zijn. Niet aan de staart hangen dus, en duimen voor een minder stresserend jaar.
(nvdr: interview tweede week september)

Wil je nog iets kwijt aan de supporters van Cercle?

Misschien dat we met een heel jonge equipe zitten op alle fronten. Maar een equipe die groeit en er alles aan doet om ervoor te zorgen dat alles voor iedereen op rolletjes loopt, alle extra regels ten spijt.

Misschien nog een plagerige vraag: Ik wist niet dat Cercle-werknemers in een blauw hemd mochten werken? Zijn de regels veranderd?

Maak je geen zorgen, die regels heb ik niet vernomen bij mijn sollicitatie. En in mijn kleerkast hangen ook groene hemden. Als ik naar klanten ga zit dat steeds in mijn achterhoofd!

(KV)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Robbe Decostere

SHOT sprak met… Robbe Decostere

Nuchtere jongen

Cercle telt met Charles Vanhoutte, Olivier Deman, Arne Cassaert, Thibo Somers, Aske Sampers, Wolf Ackx en Robbe Decostere heel wat eigen jongeren in de kern.  Thibo, Olivier en Charles kwamen reeds  eerder aan bod in deze reeks.  Ditmaal legden we ons oor te luisteren bij de 23-jarige Robbe.  De bar van hotel Van der Valk vormde het decor, een dictafoon, een Duvel en een cappuccino  vulden het tafeltje…

Met voetballen startte je in je woonplaats Kortemark?

Ik was er vroeg bij.  Te jong eigenlijk voor de Duiveltjes, want ik was pas vier/vijf jaar.  Daarna ging het naar de U8 van Roeselare.  Ik bleef er vier jaar tot de U11.  Vervolgens  richting blauw-zwart bij de U12.  Daar leerde ik vanzelfsprekend veel bij, maar ik kende een moeilijk jaar bij de U16.  We speelden kampioen, maar ik was niet veel aan de bak gekomen.  Toen kwam de twijfel of ik zou blijven of vertrekken.  Uit gesprekken met de jeugdcoördinator en de trainer van de U17, bleek dat ze beseften dat ik een moeilijk jaar had, maar “nieuwe trainer is nieuwe kansen” klonk het.  Ze konden me vanzelfsprekend niets garanderen.  “Het zou van mezelf afhangen”, stelden ze.  Indien ik twee jaar na elkaar niet zou kunnen spelen, zou dat nefast zijn voor mij als jonge speler.  Mijn voetbalplezier verdween ook wat.  Toen had ik contact met Marc Van Opstaele (toen hoofdscout Cercle-jeugd) .  Marc is bij ons thuis komen praten en het was snel beklonken dat ik op het eind van het seizoen naar Cercle zou verhuizen.  En ik ben er nog steeds hé (lacht).

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Vader van Yves Vanderhaeghe overleden

Met de grootste droefenis verneemt Cercle Brugge het overlijden van Ivan Vanderhaeghe, de vader van onze coach Yves. Ivan overleed zondagmorgen op 76-jarige leeftijd na een slepende ziekte.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle bekert verder na 3-0 tegen Tienen

Cercle opende zijn bekercampagne in eigen huis tegen KVK Tienen. Groen-Zwart wilde van bij de aftrap de waardeverhoudingen duidelijk maken en zette de bezoekers zwaar onder druk. Tienen hield een half uur stand tot Denkey de score kon openen. Voor rust verdubbelde Matondo die en in de 2de helft maakte Cassaert er na hoekschop uiteindelijk 3-0 van.

Yves Vanderhaeghe bracht heel wat nieuwe namen tussen de lijnen voor de bekerwedstrijd. Deman en Denkey vormden de voorlinie met Matondo. In doel kreeg Warleson een basisplaats en achterin mochten Miangue en Popovic, Utkus flankeren met Velkovski en Decostere op de flanken.

Groen-Zwart begon verschroeiend aan de wedstrijd en Matondo miste na 4 minuten een uitgelezen kans om de score te openen. Doelman Bouzian hield zijn schot met een beenveeg uit doel. Halfweg de 1ste helft moest Cercle het gaspedaal wat lossen, maar net voorbij het half uur zag Utkus Denkey vrij lopen. De centrale verdediger bracht de bal van iets voorbij de middellijn door doel. Bouzian kwam uit zijn doel, maar was te laat waardoor Denkey de bal over de doelman kon koppen. 1-0 en met nog 3 minuten te spelen in de 1ste helft kon Matondo op de rand van de zestien een bal aannemen. De Welshman draaide knap rond Jochmans en liet de Tiense doelman deze keer geen kans. 2-0 op slag van rust.

Na de pauze bleef Groen-Zwart domineren. Op het uur bracht coach Vanderhaeghe 3 nieuwe namen met Hotic, Van der Bruggen en Cassaert. Het loonde want Cassaert stond pas 2 minuten tussen de lijnen toen hij aan de 1ste paal een hoekschop van Hotic kon binnen koppen.

De cercleverdediger bleef zowaar de gevaarlijkste man en bij elke hoekschop leek hij de bal naar zicht toe te trekken, maar hij kreeg de bal nog maar een enkele keer in doel en bij die fase controleerde hij de bal met de arm. Zo bleef het bij 3-0. Een volwassen partij van een opvallend gretig Groen-Zwart, dat vertrouwen tankt in aanloop naar de verplaatsing naar de Bosuil komende zondag.

Cercle: Warleson, Popovic, Utkus (61' Cassaert), Decostere, Denkey (69' Millàn), Matondo (61' Hotic), Vanhoutte (61' Van der Bruggen), Miangue, Velkovski (78' Ackx), Da Silva Lopes en Deman

Tienen: Bouzian, Meeus, Farin, Yagan, Singh, Claes (61' Vos), Jochmans (61' Struys), Spaenhoven, Laureys (80' Coenen), Osei-Berkoe (46' Mputu) en Kempeneers.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!