koop tickets online
nl fr en

SHOT sprak met … Jesper Daland

SHOT sprak met … Jesper Daland

‘Heb me heel vlot aangepast aan het Belgische voetbal’

Na de 6 op 6 in de competitie lijkt Cercle Brugge eindelijk gelanceerd te zijn.  In de aanloop naar de wedstrijd in en tegen STVV ging ik in gesprek met Jesper Daland.  De jonge Noorse verdediger ontpopte zich in de eerste seizoenshelft tot een vaste waarde in het Cercleteam.  Meer nog, hij mag gerust omschreven worden als één van de revelaties.  Niet alleen bij Cercle, maar ook in de Belgische competitie.  Hieronder volgt het relaas van een aangenaam gesprek met een erg sympathieke jongeman.

Jesper, kun je voor onze lezers eens je carrière schetsen tot nu toe? 
Zo lang ik me kan herinneren speel ik voetbal.  De jeugdreeksen doorliep ik bij Vigor en Stabaek.  Twee jaar geleden maakte ik de overstap naar IK Start.  Daar trainde ik toen mee met de eerste ploeg en het was ook de bedoeling dat ik er zou spelen.  Maar helaas viel het eerste jaar daar grotendeels in het water door een vervelende blessure.  Het seizoen daarop was ik wel topfit en draaide ik een erg goed seizoen.  Er kwam dan ook al snel buitenlandse interesse.

Cerle Brugge KSV

Je eerste buitenlandse avontuur werd er dus één in België en bij Cercle Brugge. 
Klopt.  De contacten met de mensen van Cercle verliepen goed en correct.  We waren er eigenlijk snel uit.  De Belgische competitie staat ook relatief hoog aangeschreven.  Volgens mij zit deze competitie net onder de grote vijf in Europa.  Het is een logische stap om het in België te proberen.  Ik voelde me trouwens van in het begin erg goed en op mijn gemak hier in Brugge. 

Voor jou was het best een grote stap.  Je bent nog maar 21. 
Als je wilt evolueren, dan moet je stappen zetten.  Dat is overal zo en zeker ook in het voetbal.  Ik woon momenteel in Jabbeke.   Het is daar rustig en aangenaam wonen.  Ik heb liever de rust van een kleinere stad of een dorp dan de drukte van een grote stad.  Wat niet wil zeggen dat ik Brugge niet mooi vind.  Integendeel zelfs.  Brugge is een wondermooie stad en ik ben er al vaak met mijn familie geweest als ze me komen opzoeken. 

Cerle Brugge KSV

Ik kan me voorstellen dat het niet zo makkelijk is met corona om je familie vaak te zien. 
De situatie is al verbeterd, denk ik.  Vorig seizoen zou het nog moeilijker geweest zijn.  Maar nu lukt het af en toe wel.  Ze zijn hier al drie keer geweest en dat was erg leuk.  Ik hoop dat ze in de toekomst nog vaak kunnen komen kijken. 

We zijn halverwege het seizoen.  Heb je je ook vlot kunnen aanpassen aan de voetbalstijl hier? 
Dat was wel even wennen.  Het gaat er een stuk fysieker aan toe dan in Noorwegen.  In het begin was het wel even schrikken.  Er wordt veel gelopen, er zijn harde duels, … En ik heb ook het gevoel dat iedereen van iedereen kan winnen.

Een beeld dat veel mensen nog van je herinneren is dat van de uitderby in augustus.  Je moest toen bebloed het veld verlaten.  Van harde duels gesproken.
Dat is waar.  Soms zijn de duels iets te hard.  Maar dat is ook typisch voor een derby denk ik.  Na een kopduel, lag ik ineens bebloed op de grond.  Ik wilde eigenlijk gewoon doorspelen.  Je verlaat nu eenmaal niet graag het veld als speler.  Zeker niet in zo’n belangrijke wedstrijd tegen de aartsrivaal.  Maar de medische staf was duidelijk.  Verder spelen was niet verantwoord.  Er was niet alleen het vele bloed, maar ik had ook mijn neus gebroken.  Het ging van het stadion rechtstreeks naar het ziekenhuis.  Gelukkig kon ik snel herstellen en miste ik maar één match. 

We hebben 17 competitiewedstrijden gespeeld.  Hoe evalueer je dit seizoen voor jezelf en voor het team?
Eerst en vooral is er erg veel kwaliteit in dit team.  Er zijn veel jonge spelers – waaronder ikzelf – maar het talent is er zeker en vast.  We speelden veel goede wedstrijden, maar vaak lieten de details het afweten.  Het zijn zaken waar we aan moeten werken.  Dat doen we ook elke dag.   Als je de matchen die we gespeeld hebben tegenover het aantal behaalde punten plaatst, dan zijn we ruim onvoldoende beloond.  In elke wedstrijd hadden we wel onze kansen.  Maar helaas ontbrak het ons soms aan efficiëntie.  Persoonlijk kan ik enkel maar tevreden zijn over de eerste seizoenshelft.  Ik groeide uit tot een vaste waarde in het team en ben ook gegroeid in mijn rol op het veld.  Het is de bedoeling om zo verder te blijven evolueren.

Cerle Brugge KSV

Ik las onlangs op twitter een bericht van een fan van FC Antwerp die zei dat ‘de nummer vier’ van Cercle Brugge op hem de beste indruk maakte van alle verdedigers in België. 
Dat ben ik.  Het doet enorm veel deugd om dat te horen.  Ik doe gewoon mijn best en probeer elke wedstrijd alles te geven voor de ploeg.  Tegelijk ben ik ook nuchter genoeg om te beseffen dat dit slechts een momentopname is.  Hard blijven werken blijft de boodschap.  Elke match is een nieuwe strijd die moet gestreden worden. 

De laatste twee competitiewedstrijden werden gewonnen na overtuigend voetbal.  Telkens moesten we in de pers wel lezen dat de tegenstander ‘een slechte match speelde’.  Hoe bekijk je dit? 
Ik lees zo weinig mogelijk de kranten.  Ik kan alleen maar zeggen dat wij de laatste twee wedstrijden verdiend gewonnen hebben.  Wellicht is het door onze prestatie dat de andere teams (KV Mechelen en KV Kortrijk) daardoor niet in hun spel kwam.  We kennen onze kwaliteiten en we weten hoe we het moeten aanpakken.  Voetbal is een teamsport.  Alles begint achterin.  Als het daar goed zit en daar wordt efficiënt en doortastend gevoetbald, dan heeft dat zijn positieve gevolgen voor de rest van het team.  Onze efficiëntie voorin was lange tijd een probleem.  Maar ik geloof erin dat we na de voorbije wedstrijden het vertrouwen hebben om ook die laatste details nog te verbeteren.  De toekomst ziet er goed uit. 

Voor de winterstop staan er nog vier duels op het programma.  Wat verwacht je? 
Ik verwacht dat we op ons elan verdergaan.  We staan niet op onze plaats.  Het is de bedoeling om met de winterstop toch wat hoger te staan.  Al krijg je het natuurlijk nooit op bestelling.  We zullen hard ons best moeten blijven doen.   Maar de sfeer in de groep is goed.  Die is eigenlijk altijd goed geweest.  Er is nooit paniek geweest.  We weten wat we in onze mars hebben.  Maar in België heeft iedereen kans tegen elkaar.  Ik kijk vooral uit naar de wedstrijd op Union en de derby hier thuis tegen Club.  Hopelijk kan ik dan wel de match uitspelen.  Maar de matchen op STVV en thuis tegen Seraing zijn minstens even belangrijk.  De doelstelling is gewoon om zoveel mogelijk punten te pakken.

Cerle Brugge KSV

Heb je tot slot nog een droom in het voetbal?
Toen ik ooit begon met voetballen had ik inderdaad een ultieme droom.   En die droom was om ooit in de Premier League te mogen aantreden.  Die droom koester ik nog altijd.  Maar ik heb geleerd om rustig te blijven en zeker geen stappen over te slaan.  Momenteel kan ik nergens beter zitten dan bij Cercle.

Laat ons hopen dat we nog een hele tijd kunnen genieten van de verdedigende acties van onze jonge Noorse verdediger. 

(Stijn Sinnaeve)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Ward Faes

SHOT sprak met … Ward Faes

Een Cercleman in dienst bij Cercle

Home is where the heart is. Ward Faes ging eind 2021 bij Cercle aan de slag als juridisch en financieel bediende. Hij is eveneens de nieuwbakken AML-officer voor Groen Zwart. We spraken de sympathieke Ruddervoordenaar daags voor het aftrappen tegen Zulte Waregem en kregen een inkijk in het dagelijkse reilen en zeilen van de Vereniging.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Torres

SHOT sprak met … Louis Torres

‘Ik geniet van elk moment’

Het eerste interview van het nieuwe seizoen was er ééntje met Louis Torres.  De jonge Fransman streek in het tussenseizoen neer langs de groen-zwarte kant van het Jan Breydelstadion.  Door omstandigheden kwam hij redelijk snel in de ploeg.  Hij trekt daar aardig zijn streng als linksback.  Dit jaar is trouwens zijn eerste seizoen bij de profs. 

Louis, stel je kort eens voor aan onze fans. 
Mijn naam is dus Louis Torres.  Ik ben 21 jaar en ben bezig aan mijn eerste seizoen hier bij Cercle.  Het is ook mijn eerste buitenlands avontuur.   Ik woon op vijf minuutjes van het stadion en woon er samen met mijn vrouw. 

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!