koop tickets online
nl fr en

SHOT sprak met … Leonardo Da Silva Lopes

“Ultieme droom is spelen in de Premier League”

Enkele dagen voor de laatste wedstrijd voor de winterstop (nipt verlies in en tegen Zulte Waregem) had ik ook een coronaproof gesprek met Leonardo Da Silva Lopes.  Deze jonge Portugese middenvelder – roepnaam Leo – streek begin september neer langs de groen-zwarte kant van het Jan Breydelstadion.  Hij was al goed voor enkele basisplaatsen en invalbeurten, maar werd thuis tegen Charleroi ook uitgesloten met twee keer geel.  Het relaas van een leuk gesprek met een jonge kerel die al heel wat ervaring op de teller heeft staan.

Leonardo, kun je voor onze lezers even je sportieve carrière tot nu toe schetsen? 

Beginnen met voetballen deed ik in Portugal, vooraleer we naar Engeland verhuisden.  Eerst lokaal met wat vriendjes.  Maar toen ik een jaar of negen was sloot ik me aan bij een academie.  Aanvankelijk deed ik het graag, maar na een aantal jaar besloot ik ermee te kappen.  Ik kreeg wat andere interesses, waardoor het voetbal wat op de achtergrond verzeild geraakte.  Maar wat later schreef ik me met een schoolvriend in bij een amateurploegje.  Het niveau was niet zo hoog, maar ik moet op de één of andere manier toch opgevallen zijn.  Op mijn veertiende kon ik terecht bij een professioneel voetbalteam.  Het werd Peterborough United.  Een ploeg die wat pendelde tussen de Championship (vergelijkbaar met tweede afdeling) en de League One (vergelijkbaar met derde afdeling).  Op mijn zestiende maakte ik er mijn debuut voor de eerste ploeg.  Ik bleef er een drietal seizoenen. 

Cerle Brugge KSV

In 2018 trok je naar Wigan?

Klopt.  Ik tekende daar met volle overtuiging, maar achteraf gezien bleek het niet zo’n goede stap te zijn voor me.  Al snel werd duidelijk dat een uitleenbeurt de beste oplossing zou zijn voor alle partijen.  Ik werd verhuurd aan Gillingham FC, dat toen in de League One speelde.  Ik speelde daar het seizoen 2018-2019 uit en kwam vaak aan spelen toe.  Na dat seizoen belandde ik terug bij Wigan voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen.  Mijn tweede seizoenshelft bij Gillingham had de interesse gewekt van Hull City.  Ik onderschreef er een contract voor drie seizoenen.  Vorig seizoen speelde ik zo goed als alles in de Championship.  Er was interesse van Cercle Brugge en ik besloot de overstap te wagen.  Ik tekende hier voor vier seizoenen. 

Cerle Brugge KSV

Voorlopig beleven we een wat wisselend seizoen. 

Dat is waar.  Het is een beetje een seizoen met twee gezichten tot nu toe.  Ik arriveerde vrij laat, maar de ploeg deed het aanvankelijk erg goed.  De laatste tien wedstrijden is het echter wat minder.  Eén van de oorzaken hiervoor is misschien wel het feit dat we echt wel een jonge ploeg zijn.  Individueel, maar ook als team moeten we nog veel leren.  We moeten bijvoorbeeld leren om soms de matchen beter te controleren en de wedstrijden dood te maken.  Maar ik zie het zeker en vast goed komen.  De ploeg is dan wel jong, maar we hebben veel kwaliteit in huis.  Op training werkt iedereen keihard.  En ook de spelers die de basiself niet halen doen hard hun best om wel in het team te geraken.  We houden elkaar scherp.

Persoonlijk dan.  Tevreden van jouw seizoen tot nu toe?

Eigenlijk wel.  Zoals ik al zei arriveerde ik wat laat en was het seizoen al volop aan de gang.  Ik werd evenwel goed opgevangen en voelde me hier snel thuis.  Ik slaagde erin om al een paar keer in de basis te staan en daarnaast mocht ik ook enkele keren invallen.  Over het algemeen zou ik het voor mezelf omschrijven als ‘ok’.  Maar ik weet dat het nog beter kan en dat het beter moet.  Als jonge speler is het belangrijk om progressie te blijven maken.  De laatste wedstrijd (tegen Charleroi) maakte ik een onnodige fout die me een tweede gele kaart kostte.  We deden het goed die wedstrijd en mede door mijn uitsluiting kantelde de wedstrijd alsnog en bleven we achter met nul punten.  Ik was gewoon iets te enthousiast bij het tackelen.  Het zijn fouten die cash betaald worden.  Maar soms moet je zo’n fout maken om eruit te leren. 

Wat is jouw favoriete positie op het veld?

Een favoriete positie heb ik eigenlijk niet.  Als ik dan toch moet kiezen ofwel de zes ofwel de acht.  Ik kan me zowel uitleven in een verdedigende rol als in een iets meer aanvallende rol.  In het verleden speelde ik zelfs op elke positie op het middenveld.  Ik ben dus redelijk polyvalent.

Je komt van de Championship in Engeland.  Nu speel je op het hoogste niveau in België.  Hoe schat je het niveau hier in?

Cerle Brugge KSV

Ik was aangenaam verrast door het niveau hier.  Daarnaast zijn de wedstrijden hier echt wel open.  Ik heb zo het gevoel dat iedereen hier van iedereen kan winnen.  Zo herinner ik me de wedstrijd op Club Brugge.  Dat is toch de kampioen van België.  Ik vond dat we daar een zeer goede wedstrijd speelden en eigenlijk meer verdienden dan de nul punten die we kregen.  Als je als team een goede dag hebt, dan kun je ook tegen die zogenaamde topploegen winnen.  Buiten die openheid is het niveau in de beide competities eerder gelijk. 

Wat is je ultieme voetbaldroom in de toekomst?

Mijn ultieme droom is om ooit te kunnen spelen in de Premier League.  Dat is wat mij betreft de sterkste competitie in de wereld.  Het is ook de plaats waar het voetbal is ontstaan.  De beleving is er met geen woorden te beschrijven.  Bijna iedereen ademt er voetbal. Langs de andere kant droom ik er ook van om voor het nationale team van Portugal te kunnen spelen.  Ik werd in het verleden al opgeroepen voor de nationale jeugdreeksen.  Ik hoop dat ik ooit bij de hoofdmacht aan de slag kan. 

Tot zover dit aangenaam gesprek met de jonge Portugees die zijn volledige professionele carrière in Engeland actief was.  Leo liet nog weten tijdens de jaarwisseling in België te blijven, zeker met de vele problemen rond corona in Engeland.  We hopen dat hij zijn dromen kan realiseren en vooral bij Cercle Brugge kan uitblinken en doorbreken. 

(Stijn Sinnaeve)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Ward Faes

SHOT sprak met … Ward Faes

Een Cercleman in dienst bij Cercle

Home is where the heart is. Ward Faes ging eind 2021 bij Cercle aan de slag als juridisch en financieel bediende. Hij is eveneens de nieuwbakken AML-officer voor Groen Zwart. We spraken de sympathieke Ruddervoordenaar daags voor het aftrappen tegen Zulte Waregem en kregen een inkijk in het dagelijkse reilen en zeilen van de Vereniging.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Torres

SHOT sprak met … Louis Torres

‘Ik geniet van elk moment’

Het eerste interview van het nieuwe seizoen was er ééntje met Louis Torres.  De jonge Fransman streek in het tussenseizoen neer langs de groen-zwarte kant van het Jan Breydelstadion.  Door omstandigheden kwam hij redelijk snel in de ploeg.  Hij trekt daar aardig zijn streng als linksback.  Dit jaar is trouwens zijn eerste seizoen bij de profs. 

Louis, stel je kort eens voor aan onze fans. 
Mijn naam is dus Louis Torres.  Ik ben 21 jaar en ben bezig aan mijn eerste seizoen hier bij Cercle.  Het is ook mijn eerste buitenlands avontuur.   Ik woon op vijf minuutjes van het stadion en woon er samen met mijn vrouw. 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Robert Maes

SHOT sprak met … Robert Maes

Winnaar Trofee Robert Braet

De “Trofee Robert Braet” werd in 1988 in het leven geroepen ter ere van de in 1987 overleden legendarische doelman, bestuurslid en voorzitter.
Het is een hulde aan een vrijwilliger die zich zeer verdienstelijk gemaakt heeft voor Cercle.  Vanaf 1993 wordt de trofee tweejaarlijks uitgereikt.
Omwille van corona werd de versie 2021 een jaar uitgesteld.  Op de fandag op ’t Zand mocht Robert Maes de trofee in ontvangst nemen uit de handen van vzw voorzitter Piet D’Hooghe.
Tijd voor een kennismaking met deze rustige, steeds onopvallende “délégué”.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!