LIVE: KV Kortrijk-Cercle Brugge
koop tickets online

SHOT sprak met … Marc Van Opstaele

ATVJO jeugdwerking Cercle Brugge


Ondanks een toevloed van buitenlandse spelers op de Belgische voetbalvelden, blijft de jeugdopleiding voor de ploegen een groot aandachtspunt.  Er waren jaren dat dit slabbakte, maar o.a. onder druk van de Pro League en KBVB (opleggen minimale vereisten en invoeren van Elite 1 en 2 bv.) en ergens ook wel uit noodzaak, investeren ploegen meer en meer in die jeugdwerking.  Zo blijkt ook uit de cijfers.  Volgens Sporza investeerden de profploegen in 2018 samen vijftig miljoen euro in de jeugd, terwijl 23 miljoen het minimum verplichte was.  Jeugdopleiding, het woord is snel uitgesproken, maar het raderwerk er achter is heel wat gecompliceerder.  Vandaar spraken we met Marc Van Opstaele, ATVJO jeugdopleiding van Cercle, die o.a. hoofdscout is.  Scouting is van primordiaal belang om beloftevolle spelertjes naar je vereniging te halen.  Ze komen immers niet meer, zoals in mijn jonge jaren, vanonder de Brugse kerktorens…

Marc, je hebt een belangrijke taak binnen Groen-Zwart, bent er ook reeds lang mee verbonden, maar je bent bij het grote publiek niet zo bekend.  Stel jezelf even voor.

Ik ben woonachtig in Ursel, gehuwd en heb een zoon en dochter.  Ik stond zo’n veertig jaar in het onderwijs.  “Wetenschappen” in de 2e en 3e graad secundair onderwijs.  Ik zit in het voetbal sinds mijn 12/13 jaar.  Ik heb in het voetbal bijna alles gedaan m.u.v. de functie van voorzitter.  O.a. ook trainer vanaf de miniemen destijds tot een eerste elftal en wedstrijdscouting.  De school waar ik les gaf vroeg me om een nieuwe richting te organiseren en dat was voor mij niet meer combineerbaar met een trainersjob.  Toen kreeg ik, in 2003 als ik me niet vergis, van Cercle de uitnodiging om werkzaam te zijn in de scouting. De categorie U11 t/m U16.  Dat was wel combineerbaar met het opstarten van die nieuwe richting op school.  Zo ben ik  op Cercle verzeild geraakt en ben ik er nog steeds.  Ondertussen zijn mijn bevoegdheden wel wat uitgebreid… 

Cerle Brugge KSV

Je bent vanaf je dertien in het voetbal betrokken, dus speelde je zelf ook?

Ik voetbalde voornamelijk Provinciaal.  Het hoogste wat ik bereikte was Eeklo, destijds in derde Nationale.  Toen studeerde ik in Mechelen (regentaatstudies) en zat op kot in St.-Katelijne-Waver.  De combinatie studeren in Mechelen en trainen op niveau in Eeklo (mede door de verplaatsingen) was niet meer mogelijk.  Zo ben ik verder op Provinciaal niveau “blijven hangen”.  Ik heb gespeeld tot mijn 37 jaar.  Toen werd ik gewaar dat het voor mij iets te snel begon te gaan en dat de jonge gasten sneller waren dan ik…

Voetbal/trainerschap zit wel in de genen, want ook je zoon Jürgen is een “oude bekende” op Cercle?

Destijds was ik TVJO in Ursel.  Jürgen deed daar een jaartje de jongeren.  Hij wilde hoger op en stelde zijn kandidatuur bij een aantal Elite ploegen.  Zo kwam hij bij Cercle terecht. Bij de U10, als ik me niet vergis.  Hij bleef uiteindelijk zeventien jaar bij Cercle en werkte zich stap voor stap op tot en met de functie van Beloftentrainer.  
Eigenlijk is het ook wel door hem dat ik bij Cercle terecht kwam.  Ze zochten toen een hoofdscout en hij vroeg me of ik geen zin had.  Ik heb toen een goed gesprek gehad met Ronny Desmedt en zo is voor mij alles aan het rollen gegaan bij Groen-Zwart.
Nadat Jürgen Cercle verliet werd hij T1 bij Gent-Zeehaven.  Hij draaide er een goed seizoen, maar die ploeg staat onder het bewind van AA Gent en die houden niet van langdurige contracten (hij had er eentje van drie jaar).  Om het verhaal kort te maken, men vond het tweede jaar de stok om de hond te slaan.  Nadien werd het Rac. Waregem.  De stabiliteit in die ploeg was niet 100 % en hij verkoos om niet verder te gaan.  Nu gaat hij een nieuwe uitdaging aan bij Drongen in 1e Provinciale en tevens niet zo ver van bij ons.  Die mensen hebben een gezonde ambitie om naar amateurklasse te gaan.  Hij traint nu bewust op een lager niveau dan amateurklasse omdat hij actueel zijn gezin voorrang geeft.  De uiteindelijke ambitie ligt hoger.

Naar het scouten nu.  Wat zijn volgens u de eigenschappen van de ideale scout?

Oei! Die moet de betere spelers in een ploeg kunnen detecteren en vooral kunnen inschatten of ze nog progressie kunnen maken.  Niet kijken naar de momentopname zelf, maar zien of dat kind bepaalde skills heeft, bepaalde eigenschappen, ook bepaalde vormen van beleefdheid en hoe ver hij kan geraken.  Dat is trouwens ook een belangrijke eigenschap voor de trainers.  De spelertjes komen bij ons een drietal testtrainingen afleggen en ook deze mensen moeten kunnen inschatten hoever een kind later kan evolueren.
Dat is een van de moeilijkste taken.  Als er één iemand is die dat perfect kan, ik noem het in een glazen bol kijken, op welk niveau dan ook, dan mogen ze die veel geld betalen…  Dat zijn gouden mensen, maar ik ben er nog geen tegengekomen.  Je zit er altijd wel eens naast in je opinie.
Wat ook belangrijk is dat ze hun opdrachten consequent uitvoeren, maar ook dat ze de normen en de waarden waarvoor Cercle staat uitdragen langs het terrein waar ze voor Cercle gaan scouten.  Ik bedoel daarbij bv. altijd op een rustige manier de ouders benaderen, de mensen van de desbetreffende ploeg correct benaderen, geen conflicten uitlokken, communicatie, enz…

Hou scout je?  Voortgaan op tips, of het “afschuimen” van de velden?

Meestal “het afschuimen van de velden”.  Als we tips krijgen van iemand waar we vertrouwen in hebben gaan we dit vanzelfsprekend opvolgen.  In totaal hebben we een dertiental scouts op dit ogenblik.  Een zevental voor de onderbouw, een viertal voor de U11 t/m U14 en een tweetal voor de U15 en U16.  Scouting bij de U15 en U16 is in die zin iets minder belangrijk gezien je groepen daar reeds gevormd zijn.  Daar is het van belang als er  jongens door andere Elite ploegen weggeplukt worden, je daar in vervanging moet kunnen voorzien.
We focussen ons voornamelijk op de jongere leeftijden.  Vanaf de U11 tot de U15 gaan we enkel interprovinciale ploegen scouten en Elite ploegen.  Gewestelijk en Provinciale ploegen komen niet meer in aanmerking gezien we veronderstellen dat op die leeftijd de betere spelers al ergens op een ander niveau vertoeven.
Van de U7 tot U10 doen we alle ploegjes in een perimeter rond Brugge.  Zowat van Gent, naar Deinze, naar Roeselare, de kust van De Panne t/m Knokke, de Nederlandse grens om zo terug tot Gent te komen.  In die perimeter bevinden zich zo’n honderd ploegen.  Die ploegen verdelen we dan onder de scouts.  Als ik mensen vraag om bij ons scout te worden, kijken we ook uit welke regio ze komen.  Zodanig moeten die mensen ook geen al te grote verplaatsingen maken.
We gaan eerst de ploegen bekijken met een kwalitatief betere jeugdwerking.  Er zit dus een strategie achter.

Jullie zijn ook op de “Lokeren-kar” gesprongen, want ik noteer dat er verschillende jeugdspelers volgend seizoen bij Cercle spelen?

Ik zit nu ongeveer zeventien jaar op Cercle, en dit is de eerste maal dat we te maken hebben met dat fenomeen.  In die zin dat Lokeren in faling is gegaan (wat reeds een tijdje in de lucht hing), ook Roeselare zat in dat schuitje en eigenlijk idem voor KVO.  Het duurde zeer lang voor die licentie er kwam.  Ouders van de jeugdspelers van die ploegen werden zenuwachtig en namen contact op met mij.  In Lokeren gaan wij vanzelfsprekend niet scouten want er zijn reeds zoveel ploegen in die regio, maar ik heb heel goede contacten met de TVJO van Lokeren, Peter Ringoet, en telkens ik aanvragen kreeg van ouders uit Lokeren, dan was Peter mijn toeverlaat om een selectie te maken.  Maar… in de eerste plaats moet je steeds eerst rekening houden met je eigen spelers.  Als je een goede groep hebt, zoals onze U10 -  volgend jaar U11, die zich met hun A-ploegje kunnen meten met Anderlecht of AA Gent, dan heb je een sterke groep.  Als je daar nieuwe jongens bij haalt, dan moeten die zeker in de top tien zitten van onze spelers.  Anders heeft het geen zin om ze er bij te halen.  Dat is ook de filosofie van Cercle.
De laatste jaren is het naar scouting toe niet gemakkelijker geworden.  Om te beslissen kijken de ouders bv. of je in Elite 1 of 2 speelt.  Wat ook van groot belang is voor hen is het eerste elftal.  De mensen bekijken of de moederploeg een vaste waarde is in 1A.  Voor een jaar was er een mooie eerste seizoenshelft, maar daarna was het dramatisch.  Dit jaar bengelden we het ganse seizoen achteraan en kwam de remonte op het laatst.  Dat heeft zijn perceptie naar de ouders toe en vooral naar de kinderen.  Ook andere ploegen in West-Vlaanderen zien die gastjes en nodigen ze ook uit voor een proeftraining.  Dan is het aan de ouders om te kiezen.  Als ze vrezen dat de A-ploeg zakt, kiezen ze vaak voor een andere ploeg, hoewel de reeks waarin hun jongere zal spelen (Elite 1 of 2) niets te maken heeft met de A-ploeg.  Zo speelde de jeugd van Lokeren in Elite 1 terwijl de ploeg in 1B speelde.  Eerstdaags weten wij trouwens of het voor Cercle Elite 1 of 2 zal worden.  
Anderzijds zijn de ouders nuchterder geworden en kijken ze ook naar praktische zaken zoals waar wonen we, kunnen we de verplaatsing aan, lukt het met school, de gezinssituatie, de werksituatie, kunnen we eventueel carpoolen, enz.  Daar ben ik dan ook een factor in om hen te helpen om oplossingen te zoeken zodat het spelertje wel degelijk naar Cercle kan komen.
Door met de jeugd een vaste waarde te worden in Elite 1, een professionele jeugdwerking aan te bieden en de A-ploeg die een vaste waarde wordt in 1A, kunnen we zeker onze jeugdwerking versterken.

Wat is op een kalenderjaar een rustig moment voor een scout?

Voor de scout op het terrein is het iets rustiger rond de winterstop.  Voor mij niet.  Het begint op 1 september en eindigt eind april, want dan moet alle huiswerk af zijn, zijnde de ploegen gevormd.  In december zijn er voor mij de besprekingen met ouders ter voorbereiding van de 2e sessie proeftrainingen in januari en de opvolging van heel wat spelers die een goede evaluatie hebben gekregen uit de eerste sessie en afwachten om een definitieve beslissing te nemen.  Het blijft druk bijgevolg.

Druk.  Dat kan ik me inbeelden.  Je bent immers niet alleen hoofdscout?

De scouting van de U7 tot U18 is mijn voornaamste bezigheid.  Daarnaast geef ik ook ondersteuning aan David Carpels, onze TVJO (nvdr: zie artikel in januari 2020).  Dit behelst het sportieve vlak, maar ook naar omkadering toe.  Zo hebben wij, via de vzw, busjes ter beschikking om jeugdspelers op te halen en ze naar de training te brengen.  Dit is zowel tot   Oost-Vlaanderen als het station van Brugge of internaat.  Het betreft zo’n vijftigtal spelers! Zes chauffeurs staan hiervoor in.  Het is ook mijn taak om die puzzel te kunnen leggen om elke speler tijdig op te halen en terug te brengen. 
Een aandachtspunt momenteel is het voorbereiden  van de uitrusting van de spelers.  Dit doe ik samen met de jeugdsecretaris Dylan.  Door corona kon een voorzien pasmoment in mei, om de maten op te meten, niet doorgaan en deden we dit via formulieren naar de ouders toe.  We hopen dat de kledij eerstdaags binnenkomt.  Dan moet alles uitgepakt en gesorteerd worden, naar een firma gebracht om de nodige logo’s te plaatsen en terug gesorteerd op basis  van het pakket dat ze ontvangen en de bijbestellingen van de ouders.  
Zo hopen we alles klaar te krijgen tegen de eerste training.  Voor de bovenbouw is dit 13 juli, voor de middenbouw 20 juli en voor de onderbouw 27 juli, als corona van goede wil is…

Tot slot, het is wel leuk dat op de facebookpagina van Cercle de nieuwe spelertjes een voor een voorgesteld worden.

Ik vind het persoonlijk ook top! Mooi werk van Diederiek (nvdr: zie artikel van 30 april 2020). Wat daarbij ook belangrijk is, is dat als ik ouders van nieuwe spelertjes op Cercle ontvang ik altijd een korte uiteenzetting geef.  Daarbij geef ik telkens mee dat normen en het familiale bij Cercle hoog in het vaandel gedragen worden en dat zowel het kind als de ouders zich moeten thuisvoelen op Cercle.  Door die filmpjes hebben de spelers en hun ouders al een zekere vorm van betrokkenheid met Cercle Brugge.
Ik heb vanwege tal van ouders, zij kennen immers nog niemand anders op Cercle, heel wat positieve reacties gekregen i.v.m. die filmpjes.  “Het is zoals u hebt vertelt”, krijg ik te horen.  “We zijn er nog niet, en toch worden we reeds betrokken bij de jeugdwerking.”

Bedankt voor dit verhelderende gesprek, Marc.

Tussen het interview en de publicatie van dit gesprek staat het vast dat de Cerclejeugd komend seizoen in Elite 1 zal aantreden.  D.w.z. bij de beste twaalf jeugdopleidingen van het land!


(Georges Debacker)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Chloë Goetinck

Psychologe

Het aanstaande seizoen treedt de Cerclejeugd terug aan bij Elite 1.  D.w.z. bij de twaalf beste jeugdopleidingen van het land, en kunnen ze zich terug met de besten meten.  In een vorig artikel schreef ik reeds dat het begrip “jeugdwerking” wel snel kan uitgesproken worden, maar dat er heel wat achter schuilt.  Dat het Cercle menens is met de jeugdwerking en dat dit behoorlijk ver kan gaan, bewijst de op til zijnde samenwerking met een externe psychologe.  
SHOT is graag snel bij de pinken, en nog vooraleer de exacte taakomschrijving van Mevr. Goetinck duidelijk gespecifieerd is, gingen we alvast bij haar even ons oor te luisteren leggen.   Daar de overheid ondertussen een aantal corona maatregelen afzwakte, werd dit het eerste “live” SHOT interview sinds maanden.  Chloë en ikzelf nestelden ons op een zondagmorgen op een Brugs terras (de lokale economie steunen hé) en ik liet deze intelligente  spraakwaterval haar ideeën spuien en een beetje haar ziel en leven blootleggen.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Shot blikt terug ... Europees verhaal

In Het Nieuwsblad van woensdag 1 juli laatstleden verscheen een mooi, uitgebreid artikel over de eerste wedstrijd van Johan Cruyff bij FC Barcelona.  We schrijven 5 september 1973.  De tegenstander: Cercle Brugge! De journalist laat enkele Cerclespelers van destijds aan het woord en omschrijft levendig het gebeuren.  De omschrijving “De meest prestigieuze oefenwedstrijd uit het Belgisch voetbal” laten we ons welgevallen.  Welke Belgische ploeg speelde immers ooit een oefenwedstrijd voor 92.000 toeschouwers?
Naast het feit dat onze toenmalige goallie, Patrick Albert, zich verslikt in het aantal beschikbare plaatsen in het toenmalig Edgard De Smedtstadion en al zeker over de afwezigheid van een zittribune… viel mij voornamelijk, in de overigens anders correcte tekst, volgende zin op na de tekst dat Cercle vijf jaar voordien nog in derde afdeling aantrad: “Laat staan dat het al ooit Europees heeft gespeeld”.

Nou moe, dat deden we destijds ettelijke malen.  Na een opmerking mijnentwege verontschuldigde hij zich voor deze kleine misstap, waarbij hij zich enkel gebaseerd had op de door de UEFA georganiseerde tornooien vanaf de jaren vijftig.

Zand er over dus, maar wij geven u toch graag even die historiek van het vooroorlogse Europese Cerclepalmares mee, zoals het verscheen in het boek “115 jaar Cercle Brugge in een notendop” (nog steeds verkrijgbaar in de shop).  Dit komt voor in hoofdstuk 17, geschreven door medeauteur Marnix Knockaert.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Georges Debacker

"Cercleverzamelaar"


Deel 4 (slot)

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!