koop tickets online

SHOT sprak met … Nigel Gibbs

“There is no such thing as an easy season!”

Na de deugddoende overwinning in Eupen sprak SHOT-online de hulptrainer van het eerste elftal. Met Nigel Gibbs heeft Cercle een pak voetbalervaring aan de zijde van Paul Clement, twee Britten waartussen het uitstekend botert. De resultaten, en een terechte plaats in de eerste kolom van de rangschikking, liegen er niet om, ook al is het seizoen nog jong.

Cerle Brugge KSV

Wat moeten de supporters van Cercle weten over Nigel Gibbs?

Ik ben geboren in Saint Albans, Hertfordshire (het oosten van Engeland). Reeds vanaf mijn zestiende speelde ik voor FC Watford, waar ik ook mijn eerste profcontract kreeg. Mijn vuurdoop doorstond ik tegen Sparta Praag in de UEFA cup, en daarna had ik er een hele lange carrière, van 1982 tot 2002. Ik ben heel trots de langst dienende speler te zijn geweest bij Watford. Ik werd kapitein bij de club waar ik van jongs af aan voor supporterde, een droom die uitkwam.

En je bleef aanvankelijk ook na je actieve carrière bij FC Watford.

Na mijn spelersloopbaan werd ik er de trainer van het reserve-elftal voor anderhalf jaar, en daarna ook hulpcoach van het eerste team. Na mijn periode bij Watford werkte ik in de Academy van Tottenham Hotspurs, waarna ik fulltime bij Reading Football Club ging werken. Als assistent-coach promoveerde ik met hen naar de Premier League. Daarna kwamen nog passages bij Leeds United voor vijftien maanden en een nieuwe periode bij de Academy van Tottenham. Plots kreeg ik telefoon van Paul Clement om zijn hulpcoach te worden bij Swansea. We hielden het team in eerste klasse, wat een prestatie was. Met Paul ging ik opnieuw naar Reading en daarna naar Tottenham, om uiteindelijk de vraag te krijgen of ik met hem naar Cercle wilde trekken.

Cerle Brugge KSV

Een indrukwekkende carrière die moeilijk samen te vatten valt! Was het een makkelijke keuze om Paul Clement naar Brugge te volgen?

Zeker. Ik had reeds met andere trainers gewerkt, maar met hem was het fijn werken. De kans krijgen om opnieuw met hem een team te leiden was een zegen. En de keuze is inderdaad een succes gebleken, hier bij Cercle.

Ik vermoed dat je Paul Clement intussen zeer goed kent, ook wat de inhoudelijke kant van de job betreft?

Ik leerde hem kennen in Swansea en vond in hem een vriend. Hij is een hele fijne persoon om voor te werken. Hij waardeert mijn opinie, mijn werk en ik sta hem zo goed mogelijk bij. Een plezier voor mij om zo te kunnen functioneren.

Kun je de Cercle supporter een idee geven van jouw taken? Zijn die sterk afgelijnd?

Ik assisteer Paul in elk facet van de job. ’s Ochtends vroeg bespreken we de training, en legt hij uit waar ik hem kan assisteren. Ik sta hem uiteraard ook bij op de dag van de wedstrijd, waar ik hem bijsta met mijn wedstrijdervaring. Ik ben er altijd voor hem, steeds klaar om mijn mening te geven en de spelers te helpen. Dus er is niet echt iets specifieks dat ik doe. Voor eender wat hij van mij vraagt sta ik paraat.

Naar de orde van de dag dan. Hoe staat Cercle er momenteel voor in jouw ogen? We zien allemaal de vrij positieve resultaten. Hoe schat jij die in?

We maken veel vooruitgang. Cercle maakt uiteraard een overgangsperiode door: nieuwe coach, nieuwe hulpcoach, nieuwe conditietrainer, nieuwe analist. Het vraagt tijd om datgene wat we willen ook te realiseren. Er kwamen heel wat nieuwe spelers die we moeten verduidelijken wat we van hen verlangen. Maar over het algemeen hebben de spelers zeer goed begrepen wat we willen: hoe ze moeten spelen, de principes die we hanteren, de standaard die we uitzetten… We maakten een goede start, en ik ben ervan overtuigd dat er meer op komst is.

Vielen de resultaten tot hiertoe beter mee dan je zelf had verwacht?

Ik wist dat het op papier een moeilijke start zou worden wanneer de tegenstanders bekend raakten. Maar in elke wedstrijd waren we zeer combattief. We wonnen er vier en verloren er vier. Tegen Kortrijk vonden we dat we een gelijkspel verdienden. Enkel tegen Anderlecht konden we geen aanspraak maken op een resultaat. Ik zag eerder wel voetbalwedstrijden in België, en kende de competitie een beetje. Er lopen veel goede spelers rond en er is toch een sterke onderlinge competitie tussen de ploegen. Dus ik wist wat ons stond te wachten.

De transferperiode is net gesloten. Ben je tevreden met wat Cercle aankocht? Kunnen we hiermee verder?

We zijn zeer tevreden met de kern die er momenteel is. Uiteraard is er ook nog de transferperiode in januari en moeten we blijven evalueren hoe we als team ontwikkelen. Als we kunnen verbeteren doen we dat. Wel is het niet makkelijk om nieuwe goede spelers te krijgen, dat is voor alle ploegen zo. Maar momenteel zijn we competitief en is er elke wedstrijd vooruitgang te merken.

Cerle Brugge KSV

Met wat we nu weten, wat zijn de verwachtingen voor de rest van het seizoen? Een rustig seizoen zonder kopzorgen, of gaan we intussen voor meer?

Ik ben al lang in het voetbal actief, en ik heb nooit een makkelijk seizoen gekend. Elke wedstrijd is moeilijk: je moet je voorbereiden en hard werken. Dat verandert niet. Wanneer we startten wilden we stabiliteit bij Cercle, wilden we verbetering in de klassering en wilden we de talenten die er zijn verder ontwikkelen. Dat zal niet veranderen.

Mening Cercle-supporter komt momenteel nog bij van vorig seizoen. Met een rustig seizoen had ik eerder in gedachten: een seizoen waar Cercle niet naar beneden, maar naar boven kan kijken in de rangschikking…

We willen altijd naar boven kijken. Maar het is gevaarlijk om te ver vooruit te kijken. Al wat wij doen is ons voorbereiden op de volgende wedstrijd. Dat verandert niet. Gent is de volgende tegenstander, en ook in die match willen we een goede prestatie en een goed resultaat neerzetten. Wie te ver vooruitkijkt, kijkt niet meer naar de bal en verliest ook de tegenstander uit het oog. Na tien wedstrijden zullen we een eerste inschatting kunnen maken, en dan zien we wel weer.

Je hebt nog niet de echte Cercle-sfeer kunnen proeven door de ‘omstandigheden’. Je bent hier nu sinds begin juli. Wat is je tot hiertoe vooral opgevallen bij Cercle?

Toen de supporters terug naar Jan Breydel konden komen, was dat echt een meerwaarde. Hun steun tegen Sint-Truiden hielp ons als team. Daarnaast hou ik ook van de Belgische mentaliteit: de bereidheid te werken, te trainen, op te pikken en toe te passen wat verlangd wordt… Ook de echt jonge spelers doen het voortreffelijk, en ik kan het heel goed met hen vinden.

Tot slot: hoe bevalt het leven in België? Je hebt geen schrik dat de Brexit je zal dwingen voor eeuwig in ons land te blijven?

Ik woon momenteel in Knokke, samen met mijn vrouw. Ik geniet ervan hier te verblijven. We waren eerder al geregeld in België op weekend. Ik hou echt van dit land. Mensen zijn vriendelijk en gastvrij. Brugge is ook een prachtige stad. Hier blijven zou geen straf zijn, maar ik ga uiteraard altijd graag terug naar Engeland om de familie terug te zien. Zoals heel Cercle ernaar uitziet om de supportersfamilie in grote getale terug te zien. De situatie is moeilijk, maar we kunnen niet wachten tot we iedereen in goede gezondheid mogen begroeten, hopelijk ook tegen AA Gent!

 

(KV)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Groen!

Georges Volckaert, ex-medewerker Shot (zie: Shot-Online, 16-02-2020), ook jarenlang jeugdafgevaardigde, brengt, als ervaringsdeskundige, enkele dagen na de internationale dag tegen kanker, een bijzonder frisse groet aan alle hem bekende en onbekende Cerclesupporters


“De Druivelaar, het kalenderblaadje van 19 oktober ’20, zet me ertoe aan u allen heel uitdrukkelijk een prachtige Cerclegroet over te maken.

Wat lees ik op de keerzijde van dat blaadje?  Feitelijke gegevens om er even bij stil te staan en diep adem te halen!

 

“Leef lang en schoon”

  De geneeskracht van groen is groot en dat werd wetenschappelijk vastgesteld. 

  Zo herstellen mensen na een operatie sneller als ze vanuit hun ziekenhuisbed

  kunnen uitkijken over een groene omgeving.  Groen vertraagt de hartslag en

  maakt dat kinderen zich beter kunnen concentreren, wat tot betere

  schoolresultaten leidt.  En wie last heeft van stress, zal sneller rust vinden bij

  het bekijken van afbeeldingen van een groene omgeving.  Groen maakt ons

  letterlijk gezonder.

 

Ook al is het niet altijd waar dat Groen de hartslag vertraagt, heel het 

artikeltje, en vooral dat kort maar heerlijke slotzinnetje, mag goudomrand worden!

 

Graag voeg ik dit nog toe.  Mijn oncoloog zei me enkele weken geleden dat mijn pancreastumor weliswaar kwaadaardig maar ‘niet agressief’ is.  Het is moeilijk de draagwijdte van die uitspraak in te schatten, maar het verschil tussen een tumor die agressief is en een die het niet is, is alleszins heel groot.”

 

Leve Cercle(tje)!

Georges


* Nog meer groen nieuws.  In het populaire VRT programma “Iedereen beroemd” na het journaal, komt volgende week een nieuwe reeks aan bod betreffende voetbalsupporters.  Voor Cercle ligt de eer bij onze “superverzamelaar” Hans Martens uit Wingene.  In principe komen hij en zijn vrouw Sabine aan bod op 26, 28 en 30 oktober.  Kijken dus!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 223)

(periode van 25-03-1961 -> 01-04-1961)

 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Alexander Corryn

Vechtersmentaliteit

Alexander Corryn was na Raux-Yao de tweede inkomende transfer dit seizoen.  Op Anderlecht versierde hij zijn eerste basisplaats.  Na een niet onaardige match liep hij echter een blessure op die hem een tijdje naar de lappenmand verwees.  Het leed is bijna geleden.  Een gesprekje met SHOT drong zich op.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Franck Kanouté

‘Geen stappen overslaan in mijn carrière’ 

Mijn tweede spelersinterview plande ik met Franck Kanouté.  De jonge Senegalese middenvelder was al een tijdje in Brugge, maar zijn overgang naar Cercle Brugge werd pas officieel op 1 september.  Hij zat meteen in de wedstrijdselectie tegen Anderlecht en maakte er ook zijn debuut na de rust.  Hij kon het tij niet meer helpen keren en Cercle verloor met 2-0.  Het relaas van een leuk gesprek met onze jonge middenvelder van 21. 

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!