koop tickets online

SHOT sprak met … Olivier Deman

Elke wedstrijd trui natmaken

Cercle beschikt in zijn A-kern over een aantal talentvolle jongeren.  Eentje die de voorbije twee weken in de spotlights kwam is Olivier Deman.  Twee strafschopfouten op hem in de Bekerwedstrijd op OHL, zelf een doelpunt gemaakt in de 1/8 finale tegen KVO en een mooie prestatie tegen Anderlecht.
Op 6 april word hij 21 jaar, maakt reeds enkele jaren deel uit van de hoofdmacht en telde de vorige twee seizoenen vier invalbeurten.  Nu plots in anderhalve week drie basisplaatsen.  Tijd voor een gesprekje bijgevolg.

Ik zie dat jij in Antwerpen geboren bent?

(lacht) Klopt.  Mijn vader is geboren in Knokke, maar mijn grootouders weken, toen hij vijf jaar oud was, uit naar Antwerpen om er een handelszaak over te nemen.  Mijn vader leerde er mijn moeder (een Wilrijkse) kennen en huwde er.  Mijn jongste broer had wat gezondheidsproblemen en mijn ouders merkten op toen ze op hun appartement aan zee waren dat mijn broer geen problemen vertoonde.  De zeelucht deed hem goed. Ze besloten toen om naar de kust te verhuizen.  Ik was ongeveer 4 ½ jaar en werd een echte West-Vlaming… (lacht opnieuw).

Cerle Brugge KSV

Het ondernemersbloed zit al van bij de grootouders in de familie?

Mijn ouders zijn ondertussen gescheiden maar mijn vader baat een “Albert Heijn” uit in Knokke en Oostende en mijn moeder zit in een kledijgroothandel.  Ook op zelfstandige basis.  Het ondernemen zit dus wel degelijk in het bloed.  Ikzelf volg op school ook bedrijfsmanagement.  Ik studeer nog steeds, maar kan dit gelukkig wel spreiden.  Zowel ikzelf als mijn ouders vinden het belangrijk dat ik een diploma heb.  Je weet immers nooit wat er in het voetbal kan voorvallen.

In Knokke zette je ook je eerste voetbalpasjes, maar dat duurde niet lang?

Ik nam hier op Cercle deel aan het “soccer fun” gebeuren.  Blijkbaar was ik opgevallen.  Een week later volgde ik ook een “Clubkamp”.  Als jong gastje, toen zeven jaar, wou ik maximaal voetballen en nam aan alle mogelijke stages deel.  Er kwam een telefoontje van Cercle (Jürgen Vandekerckhove) met de vraag of hij even mocht langskomen.  De vraag volgde om aan te sluiten bij Cercle.  Als ik het goed voorheb was het seizoen reeds een drietal weken bezig.  Ik was nog bij Knokke aangesloten.  Zo moesten de ploegen eerst ook overeenkomen.  De ochtend dat ik zou tekenen bij Cercle volgde een telefoontje van Club… Ze hadden me gevolgd op het Clubkamp – ik had toen ook de penalty cup gewonnen – en vroegen om naar blauw-zwart te komen.  Zoals ik opgevoed ben kon ik (en idem voor mijn ouders) echter mijn woord aan Cercle niet breken en koos voor Groen-Zwart.  Drie jaar later zette ik wél de stap naar Club.  Ik voelde dat ik nood had aan een extra uitdaging.  Die konden ze me op Cercle niet bieden.  Ik dacht: “als ik het niet doe, kan ik nooit weten hoe het zou verlopen zijn".  Ik wilde zo hoog mogelijk proberen.  Op dat ogenblik was de jeugdopleiding bij de buren ook sterker dan die van Cercle.  Ik heb er vier mooie jaren gekend.  Niet altijd even makkelijk op mentaal gebied, maar ik heb er veel bijgeleerd. 

Toch keerde je terug naar Cercle?

Cerle Brugge KSV

Ik miste bij Club wel het familiale zoals het bij Cercle altijd geweest is en zal zijn.  Op Club was alles vrij individueel.  Meer de “ieder voor zich” mentaliteit. Bij Club had ik ook veel blessures.  Van op training! Breuken, trappen incasseren, enz… Ik miste het plezier, wat nog steeds het belangrijkste is.  Op Cercle heb ik dat altijd gehad.  Ik had ook vrienden die nog bij Cercle speelden.  Ook Groen-Zwart zag mijn terugkeer wel zitten en zo was de keuze vrij vlug gemaakt.

Nu blijkt dat die keuze ook een goede keuze was?

Ja, maar voor hetzelfde geld kon het bij Club hetzelfde verhaal geweest zijn.  De doorstroming bij Club is op dit moment ook niet slecht, maar ik denk dat ik op dat ogenblik de beste keuze heb gemaakt.
Mijn eerste jaar terug bij Cercle verliep aanvankelijk ook niet zo vlot.  Blessures en een trainer die het niet voor me had (gelukkig beterde dit voor mij met Gert-Jan als trainer).  Het jaar nadien had ik Wouter Artz als coach en kende ik mijn grootste ontwikkeling.  Toen heb ik de grootste stappen gezet in mijn volledige jeugdopleiding.

Na je terugkeer bij Cercle speelde je vaak al snel in een hogere leeftijdscategorie, waar je steevast de jongste was.  Moet wel hard geweest zijn?

Bij de U17 sloeg ik een half jaar over, idem bij de U19 en dan direct naar de Beloften.  Het is niet gemakkelijk om als jonge gast in een groep die ouder is (bv. bij de beloften) te komen.  Je ziet ze denken “wat komt die magere snotneus hier doen”?  “Komt die mijn plaats afpakken”, enz…  Je kunt hen dit niet kwalijk nemen, want ik zou wellicht evenzeer zo reageren.
Als je bij de Beloften terechtkomt kom je eigenlijk tussen “mannen” terecht.  Ze hebben bij wijze van spreken allemaal een baard.  Daar zit je dan als “snotter” tussen.  Je leert wel enorm veel bij op tactisch en fysiek vlak, op snelheid van uitvoering, enz…  Ik mag wel niet klagen over hoe ik opgevangen werd in de groep.  Ze hebben me geholpen bij mijn ontwikkeling.

Op je zeventiende kreeg je je eerste contract.

Ik ondertekende een tweejarig semi-prof contract (+1).  Daarna een profcontract onder Guyot.  Dat was voor twee jaar (wat in 2021 afloopt) + twee jaar optie.  Die laatste keuze ligt nu bij Cercle.

Cerle Brugge KSV

Vorig seizoen verwees Bernd Storck je, samen met drie anderen, terug naar de B-kern?

Die vraag krijg ik regelmatig.  Het waarom is nooit echt duidelijk geweest voor mij.  Het enige wat hij me gezegd heeft is dat ik de ploeg niet kon helpen en te jong en onervaren was om de ploeg op sleeptouw te nemen op een belangrijke positie op het veld.  Die keuze is gemaakt op basis van drie weken training en eenmaal dertig minuten dat ik mocht spelen op KRC Genk. 
Nu ja, elke trainer heeft zijn eigen visie en welke profielen hij zoekt.  Een trainer kan een speler breken of beter maken.  Dat is nu eenmaal inherent aan het voetbal. 
Ik respecteer zijn beslissing.  Hij heeft hier zaken verwezenlijkt.  Voor mij was het even de knop omdraaien en blijven hard werken en in jezelf geloven.  Het resultaat begint nu eindelijk wat boven te komen.

De invloed van een trainer kan inderdaad bepalend zijn in een carrière.  Op OHL kreeg je de kans van het interim duo Dewulf/Artz.  Trainers die jou reeds lang kennen van U16 tot U21.  En dan zit net de nieuwe trainer in de tribune.

Ik heb hen, al dan niet samen, zowat drie/vier jaar als trainer gehad.  Ze kennen je als persoon en voetballer door en door.  Ze weten hoe ik in elkaar zit en hoe ze met mij moeten omgaan.  Ik ben hen zeer dankbaar voor de kans die ik op Leuven kreeg.  Het is aan jezelf om het op het terrein te bewijzen, maar je moet er wel de kans voor krijgen.
Ik mag zeker niet klagen over het vertrouwen dat ik, nu ook van de nieuwe trainer, krijg.  Ik denk het nog niet beschaamd te hebben.  In elke wedstrijd mijn trui nat maken en mijn best doen om de ploeg maximaal te helpen.

Cerle Brugge KSV

In de pers is er telkens sprake van onze talrijke buitenlanders, maar er zit een legioen aan eigen jeugdspelers in de kern (en vaak op het terrein).Ik denk pakweg aan jou, Robbe, Charles, Thibo, Calvin, Arne, …

Ik denk dat dit iets is om fier op te zijn.  Voor alle mensen die met Cercle begaan zijn en van de jeugdwerking tot op het secretariaat, mag men daar fier op zijn.  Ook zeker voor de supporters moet dit deugd doen.  Allemaal gasten van rond 2000 en die regelmatig bewijzen dat ze meekunnen op dit niveau.

Je maakte je profdebuut tegen Standard (net als onze trainer trouwens destijds) in maart 2019.  Dat moet een memorabel moment geweest zijn?

Al was het maar enkele minuten (ingevallen in de 88’ nvdr), dat is iets wat je nooit in je leven vergeet.  Je komt als jonge gast het veld op en bent wel even onder de indruk dat je midden het stadion staat.  De knop draai je wel meteen om met focus op de wedstrijd.  De adrenaline die op dat ogenblik door je gaat…  Ook dat goed gevoel van “waw” en die opluchting dat waarvoor je zo lang gewerkt hebt, en over gedroomd hebt, er dan eindelijk is.

Plots gaat het snel in anderhalve week.

Ik mag zeker niet klagen!  Op Leuven voelde ik wel dat ik lang niet gespeeld had (aantreden bij de Beloften is ook niet mogelijk gezien de competitie stil ligt), maar elke wedstrijd gaat het beter en beter.

Je wordt omschreven als aanvallend middenvelder, maar we zagen je tot dusver steeds vooraan?

Op het middenveld is er een grote concurrentie op Cercle.  Tijdens trainingen en onderlinge partijtjes speelde ik rechtsvoor – als linksvoetige - of hangende spits.  Ik voel me ook wel comfortabel op die posities.  Mijn opleidingspositie is wel de nr 10. 

Goed drie jaar geleden, toen we je voor SHOT interviewden bij je eerste contract, vertelde je dat je steun en advies genoot van o.a. De Belder, Hoggas en Taravel.

Hoggas en Taravel zijn hier nog steeds en zijn spelers met ervaring die je willen helpen en beter maken met hun advies.  Als jonge gast is dit zeer welkom en je leert er veel uit.  Daar ben ik zeker dankbaar voor.

Ik merk dat je een volwassen attitude toont op het veld.  Je laat niet “over je lopen”.

Ik probeer mijn mannetje te staan.  Afgelopen zondag speelden we tegen een Anderlecht met grote namen en talentvolle jongeren in de rangen.  Eenmaal de wedstrijd aanvangt valt dit voor mij weg.  Zoals mijn ouders steeds stellen: “ze hebben ook maar twee benen en twee armen”… Van zodra de bal rolt is het voor iedereen hetzelfde en moet je je bewijzen.  Ik kan er niet tegen als ik teruggezet wordt en vecht dan terug.  Dat is van jongs af aan zo.

En nu hopen op meer zeker?

Als voetballer hoop je altijd op meer.  Meer doelpunten, meer assists, op meer minuten.  Ik kan maar mijn best blijven doen en alles geven om op het hoogst mogelijke niveau te presteren.  Dan is het aan de coach en de staf om te beslissen.  Ik ben beschikbaar voor de ploeg.

Succes Olivier.

(Een woordje van waardering voor alle personen, uit het heden en het verleden, van de jeugdwerking, is hier alweer op zijn plaats.  Liefst zes jeugdspelers in de A-kern.)

(Georges Debacker)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Bedankt Liantis!

Maandag overhandigde voorzitter Vincent Goemaere een gesigneerd shirt van Kévin Denkey aan Liantis. Met de attentie wil Cercle de dienstengroep bedanken voor het aanbieden van de livestream tijdens het Croky Cup duel van vorige maand tegen KV Oostende.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Gelukkige verjaardag Sébastien Bruzzese!

De voltallige Cerclefamilie wenst Sébastien Bruzzese een fantastische verjaardag toe. Onze doelman wordt vandaag 32 jaar!

Proficiat Sébastien!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
David Bates: "6 op 6 pakken is een opsteker, maar we zijn er nog niet"

Achterin gaf Cercle erg weinig weg tegen Waasland-Beveren. In de achterlijn maakt David Bates de laatste weken een erg goede indruk: “We wisten dat de wedstrijden tegen Moeskroen en Waasland-Beveren erg belangrijk waren in onze strijd om het behoud. De 6 op 6 is een opsteker, maar we beseffen uiteraard dat we er nog lang niet zijn. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd en proberen gewoon iedere wedstrijd opnieuw punten te sprokkelen. De 2 clean sheets op 3 wedstrijden tonen aan dat we goed georganiseerd zijn en dus moeilijk te verslaan zijn. “

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle pakt ook drie punten in tweede degradatiekraker

Cercle heeft ook de tweede levensbelangrijke wedstrijd in de degradatiestrijd tot een goed einde gebracht. Da Silva en invaller Denkey bezorgden Groen-Zwart met twee knappe doelpunten de drie punten, waardoor de Vereniging haar voorsprong op Waasland-Beveren uitbreidt tot vier punten.

Op een vroege kans van bezoeker Frey na, die Didillon bovendien niet veel last bezorgde, was het lang wachten op gevaar. Groen-Zwart begon niet te best aan de wedstrijd en liet zich in balbezit op de nodige schoonheidsfoutjes betrappen. Net voor het half uur was Cercle een eerste keer echt dreigend en dat leverde meteen een doelpunt op. Vanop ruim 25 meter knalde Da Silva Lopes de bal heerlijk in de linkerbovenhoek. Een minuutje later was Cercle daar opnieuw, maar de poging van Deman strandde in het zijnet. Waasland-Beveren kwam in de slotfase van de eerste helft opzetten, al konden de bezoekers dat niet omzetten in grote kansen.

Ike Ugbo, de topschutten van Groen-Zwart, kreeg al vroeg in de tweede helft de kans om Cercle op 2-0 te brengen. Na een vlotte combinatie kon de spits uithalen. De poging strandde op de paal. Aan de overzijde duwde Frey het leer van dichtbij over. Qua voetbal schotelden Cercle en Waasland-Beveren niet de beste pot voetbal voor, maar de spanning bleef groot. Nochtans kreeg Cercle enkele uitstekende kansen. Biancone, Ugbo en vooral Hotic slaagden er niet in de opgelegde kansen af te werken. Invaller Denkey toonde zich meteen erg actief en zag zijn inspanningen, net zoals vorige week op Moeskroen, al snel beloond worden. Na een goede dribbel plaatste hij de bal buiten het bereik van Gabriël in doel. Denkey deed de netten nog een tweede keer trillen, maar stond in deze actie net buitenspel. De bezoekers konden geen vuist meer maken, de Groen-Zwarte defensie wist wel raad met de hoge ballen die hun richting uitkwamen. Zo levert deze wedstrijd, naast de drie levensbelangrijke punten, ook een nieuwe clean sheet op.

Opstelling Cercle: Didillon, Biancone, Marcelin, Bates, Pavlovic, Vitinho, Da Silva Lopes (’70 Van der Bruggen), Hoggas (’70 Vanhoutte), Hotic (’87 Decostere), Deman (’77 Denkey) en Ugbo (’87 Musaba).

Opstelling Waasland-Beveren: Gabriël, Bastians, Vukotic, Wuytens, Leuko, Bertone, Faucher (’65 Heymans), Albanese (’22 Cijntje), Wuytens, Nilsen (’65 Heymans), Koita (’83 Schryvers) en Frey.

Doelpunten: ’30 Da Silva Lopes (1-0), 82’ Denkey (2-0)

Lees meer
Cerle Brugge KSV
#CERWBE | We Beat As One!

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!