SHOT sprak met … Paquito Hindyrickx
37 jaar suppoost/steward
We haalden Paquito reeds eerder voor de SHOT-microfoon. Dat was in april 2010 voor de toen nog “gedrukte” SHOT. Nog steeds is hij van de partij als hoofdsteward van de West-tribune. Dus zeker voor onze jongere lezers een kleine heropfrissing. We nestelden ons, twee dagen na de derby, toepasselijk in het stewardlokaal onder de Zuid-tribune.
Omschrijf even je “voetbaldag” bij thuiswedstrijden.
Mijn taak vangt goed zo’n vier uur voor de wedstrijd aan om de broodjes te gaan ophalen voor de lunchpakketten van de stewards. Tussen drie uur dertig en vier uur voor de wedstrijd ben ik in het stadion. Dan begint het sluiten van de poorten rond het stadion. Als de stewards ter plaatse zijn, zo’n drie uur voor de wedstrijd, zorg ik voor de taakverdeling. Zorgen dat de evacuatiepoorten van het terrein, alsook deze naar buiten toe, bemand zijn. Mocht er controle zijn van “Binnenlandse Zaken” en dit aspect is niet in orde, hangen er ferme boetes aan vast. Ik zorg ook dat er wat wissels zijn op die posities zodat niemand een ganse wedstrijd aan de buitenpoort moet staan. Voorts hou ik een oogje in het zeil aan de hoofdingang, vragen beantwoorden, ik begeleid mensen naar het secretariaat indien er een scanprobleem is met de tickets, enz… Tegen het einde heb ik er heel wat kilometers opzitten. Dat einde is er pas nadat de spelersbus van de bezoekers vertrokken is, meestal zo’n uur tot anderhalf uur na de wedstrijd, en ook de scheidsrechters. Het aantal uren loopt dus flink op.
Hoeveel stewards telt Cercle?
Als ze er allemaal zijn, is dit een zeventigtal. Of er nog extra nodig zijn? Zeer zeker. Niet iedereen is immers steeds beschikbaar. Van verlof over ziekte, werkverplichtingen, familiale aangelegenheden, enz… Wie zich geroepen voelt kan steeds bij een wedstrijd contact opnemen met mij of zich tijdens de openingsuren van het secretariaat aanmelden voor info. De opleiding neemt een drietal zaterdagen in beslag. Daar gaat het zowel over veiligheid, reglementen kennen, EHBO door het Rode Kruis, leren met de radio werken, enz… Tot slot een stage van vijf wedstrijden.
Wij doen ook beroep op stewards van andere ploegen zoals AA Gent, Z.-Waregem, de buren, KVO en KVK. Dit werkt in twee richtingen. Voornamelijk met de twee eerstgenoemde ploegen hebben we goede contacten.
Anekdotes?
Als we dienst doen aan de ingang bij die andere ploegen zijn er soms wel leuke ontmoetingen met oude bekenden. Regelmatig hoor je plots “Leve Cercle”. Zo stond ik op AA Gent bij een Europese wedstrijd aan de controle en zag Jerko Tipuric. Hij bemerkte me en veranderde van rij om een knuffel te geven. Dat was echt leuk. Ook andere oud-spelers komen we wel ergens tegen, ook in Jan Breydel natuurlijk. Recent nog Kristof D’Haene, Gilles Dewaele, Mathieu Maertens, Bram Verbist en Wim Kooiman.
Zijn er ook negatieve uitschieters?
Op Cercle kennen we weinig problemen. Er wordt weleens geroepen naar de scheidsrechter. Eentje gooide recent een bierbekertje richting ref. Die sporen we op, want de “match delegate” maakte er melding van in zijn verslag.
Echte problemen, zoals ook racisme bv., kennen we niet echt.
Voor dit gesprekje zitten we in het stewardlokaal. Een hele verbetering t.o.v. vroeger.
Een aantal jaar geleden werd er van hogerhand beslist dat elke ploeg een stewardlokaal moest hebben. Tot dan zaten wij in het “bezemkot”. Met toenmalig hoofd veiligheid, André Van Kerschaver, zochten en vonden we een nieuwe locatie hier onder de Zuid-tribune. Via drank- en koekenverkoop, giften en bereidwillige handen, konden we dit uiteindelijk realiseren. Er zijn tafels en stoelen, verwarming, je kunt je handen wassen, enz… Na de wedstrijd kunnen we hier samen iets drinken. Goed voor de groepsgeest.
Nog jaren steward?
Hopelijk zeker? Ik zie het wel nog zitten. Er zijn wel van die momenten dat je denkt: “ik zou liever voor mijn TV zitten”, maar ja, de microbe zit er in hé.
Zonder stewards, geen voetbal. Dus wie zich geroepen voelt…
(Georges Debacker)