koop tickets online

SHOT sprak met ... Rominigue Kouamé

“Ooit spelen bij de grootste clubs ter wereld”


Voor mijn eerste opdracht van het nieuwe seizoen besloot ik Romingue Kouamé te interviewen.  De woensdag voor de wedstrijd in eigen huis tegen KV Kortrijk sprak ik hem in de statische beheerraadzaal van KSV Cercle Brugge.  Was de start van groen-zwart met nul op zes niet zo denderend, de jonge Malinese middenvelder kan wel terugblikken op een geslaagd competitiedebuut.  
 

Romingue, kun je jezelf eens kort voorstellen voor onze lezers?  Wat is je achtergrond zowel sportief als extra-sportief?

Tweeëntwintig jaar geleden zag ik het levenslicht in Lopou.  Dat is een stad in het zuiden van Ivoorkust.  Ik groeide er op en begon al vroeg met voetballen.  Voetbal is daar dan ook de meest populaire sport.  In het begin was het op pleintjes in de buurt, later kon ik ‘echt’ beginnen voetballen bij ‘Majestic SC’.  Dat was een ‘centre de formation’ in Abidjan dat samenwerkte met de gekende academie van Jean Marc Guillou. 


Je bleef daar tot je twaalf jaar was.  Maar dan trok je naar Mali.  Waarom precies?  

Dat was inderdaad geen evidente stap.  Al zijn Ivoorkust en Mali buurlanden, toch zijn de afstanden groot.  Na overleg met de familie leek ons dat de beste stap.  Ik kwam er terecht in Bamako, de hoofdstad van Mali.  Daar is de Académie Jean Marc Guillou gevestigd.   Ik verbleef er vijf jaar tot ik prof werd bij AS Real Bamako.  Dat is eigenlijk een vereniging die alle soorten sport aanbiedt, maar vooral uitblinkt in voetbal en basketbal.  Uiteindelijk koos ik er ook voor om de Malinese nationaliteit aan te nemen.  Sinds 2016 kom ik dan ook uit voor de nationale ploeg van Mali.
 

Cerle Brugge KSV

Na een jaar werd je al gescout door buitenlandse clubs.  Het werd een Frans avontuur OSC Lille kwam je halen? 

Inderdaad.  Samen met Yves Bissouma verkaste ik in de zomer van 2016 naar Lille.  Het was een grote stap voor me.  Gelukkig kon ik die stap samen met Yves maken.  Ik kende hem al heel lang en eigenlijk is hij als een broer voor me.  Momenteel speelt hij bij het Engelse Brighton.  Het eerste jaar traden we aan met de reserves van Lille.  In de zomer van 2017 kreeg ik mijn kans in enkele vriendschappelijke wedstrijden en maakte ik ook mijn debuut in de Ligue 1.  De dirigenten waren tevreden over mijn prestaties en ik kon mijn contract verlengen tot 2022.  Vorig seizoen werd ik een jaar uitgeleend aan Paris FC zonder aankoopoptie.  Paris is een ploeg die uitkomt in de Ligue 2.  Daar kwam ik echt veel aan spelen toe.  We draaiden met het team ook een goed seizoen en eindigden vierde.  
 

Cerle Brugge KSV

Je keerde vervolgens terug naar Lille.  Deze zomer werd er opnieuw beslist om je uit te lenen.  Dit keer aan Cercle Brugge en dit keer wel met een aankoopoptie.

Mijn ambitie was om ook dit seizoen veel aan spelen toe te komen en dit bij voorkeur op een hoger niveau.  In het tussenseizoen had ik contact met Francois Vitali.  Hij heeft ook een tijd bij Lille gewerkt en ik was gecharmeerd door het project dat Cercle Brugge me voorstelde.  Het is voor mij een ideale stap in mijn carrière.  Ik werd hier direct goed opgevangen en voelde meteen vertrouwen van de technische staf.  Ik woon momenteel ook in de Brugse binnenstad en dat bevalt me erg goed.  Ook het niveau is best aardig.  Het ligt hoger dan dat in de Ligue 2.
 

Sportief dan, we zijn twee wedstrijden ver en hebben voorlopig nul punten.  Hoe kijk je naar de start met de ploeg en persoonlijk? 

De eerste twee wedstrijden hebben we inderdaad nog niets geoogst.  Ik vind dat we tegen Standard een goede mentaliteit toonden en lange tijd de evenknie waren van de tegenstander.   Helaas zat het in die wedstrijd niet mee.  Weet je, in het voetbal gaat het vaak om details.  De details zaten gewoon niet goed.  Twee late tegendoelpunten hebben ons genekt.  Bovendien moesten we ook de wedstrijd met tien uitspelen.  Eenzelfde verhaal op Oostende.  We begonnen daar erg goed, maar onder meer een own-goal en een rode kaart doen ons de das om.   We moeten hard blijven werken en dan komt de beloning er wel.   
 

Wat is jouw favoriete positie eigenlijk op het veld?  En wat zijn je verdere ambities op sportief vlak, zowel op korte als lange termijn?  

Mijn favoriete positie is centraal op het middenveld.  Al heb ik in het verleden ook nog wel op links gespeeld.  Wat dit seizoen betreft hebben we echt wel ambitie, ondanks de mindere start.  We moeten gewoon volop gaan voor de top zes en dus play off I.  We missen nog wat automatismen, maar dat komt zeker en vast snel goed.  Persoonlijk, voor de verre toekomst, wil ik wat elke jonge profvoetballer wil.  Spelen bij de grootste clubs ter wereld zoals Manchester City en Real Madrid.  
 

Cerle Brugge KSV

Laat ons hopen dat Kouamé zijn goede start kan bevestigen en zich kan ontpoppen tot een vaste waarde binnen de Cercleploeg!


(Stijn Sinnaeve)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Louis-Philippe Depondt

SHOT sprak met …


Louis-Philippe Depondt


Jong bloed. 


SHOT sprak tijdens de winterstop met Louis-Philippe Depondt, de jonge en nieuwbakken communicatie- en persverantwoordelijke bij Cercle. Supporters zo nauw mogelijk aan de Vereniging binden en ‘het merk’ Cercle promoten zijn de groen-zwarte drijfveren van de enthousiaste Torhoutenaar.

Je bent vrij recent bij Cercle aangekomen. Stel je even jezelf voor?

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT ontvangt het "Gouden ereteken van verdienste"

Het Cercleverenigingsblad SHOT was sinds jaar en dag (vooraanstaand) lid van NUC-UNBOC, de Koninklijke Nationale Unie der Clubbladen, die reeds 70 jaar bestaat.  Het sleepte ook regelmatig heel wat prijzen in de wacht zoals de prijs voor het “beste blad”, “beste artikel”, “beste kroniek”, enz…
Op de jaarvergadering van NUC-UNBOC, vorige zaterdag 12 januari,  in het Bondsgebouw te Brussel,  ontving SHOT (thans online)-hoofdredacteur Georges Debacker het “Gouden ereteken van verdienste” van NUC-UNBOC uit de handen van voorzitter Marcel Dingemans.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 212)

(periode van 1-10-1960 -> 8-10-1960)

 

Cercle

De competitiestart van Cercle had beter gekund, daarover was nagenoeg iedereen het eens.  Toch ambieerden de groen-zwarten (andermaal) de promotie.  Daarvoor zou er echter een versnelling hoger moeten geschakeld worden die ze bovendien constant(er) moesten aanhouden.  Maar om de theorie in de praktijk om te zetten diende er (waarschijnlijk) nog een lange weg afgelegd te worden.  De komst van het eerder bescheiden Union Namen kon misschien de eerste grote stap in de goede richting worden.  Vic Bergh mocht alvast voor “Het Brugsch Handelsblad” richting Edgard De Smedtstadion stappen om er aan het papier toe te vertrouwen wat de groen-zwarten er van bakten :

Cercle Brugge – Union Namen 2-1 : Daverende start en beslissend slot !” : “Voor de mop wordt wel eens de strikvraag gesteld “Waar zit de beste vis ?” met als antwoord : “tussen de kop en de staart” !  Met betrek tot de jongste wedstrijd tegen Union Namen zouden we ook wel eens een lichte variante hierop toepassen en vragen : “Wanneer speelt Cercle het beste voetbal ?”.  En hier zou het antwoord van de sportliefhebbers die dit treffen bijwoonden zeker éénsgezind luiden : “In het begin en naar ’t einde”.
Inderdaad kenden de groen-zwarten een ongewoon schitterende start waarbij ze de indruk lieten hun tegenstrevers met haar en huid te zullen oppeuzelen en een daverende nederlaag toe te dienen.  Het bleef echter bij één vroeg doelpunt en een strovuurtje, dat tijdens het verder verloop nog zelden opflakkerde en kort na de rust zelfs helemaal gedoofd werd door de bezoekende gelijkmaker.
Veel hoop op een tweede Brugse overwinning was er niet meer en velen namen reeds vrede met het verworven punt.  Tot er dan toch in de laatste minuten weer roering kwam in de Brugse brouwerij met Perot en Bailliu als grote bezielers.  En zie, als een “mooachingske” (*) van Jo Gerard dan toch goed uitviel waren Perot – Bailliu er als de weerlicht bij om met een tweede Cercledoelpunt het pleit te beslissen !”.

(*) “mooachingske” is een typisch Brugs woord en kan het best uitgelegd worden als een “fantasietje” (nvdr).

 

Technische  krabbels…
Cercle Brugge – Union Namen  2-1

- opkomst : 4 à 5.000 toeschouwers.
- terrein : in uitstekende staat.
- weersgesteldheid : steeds zon.
- leiding : ref. Dandois, goed.
- fair-play : hard maar korrekt.
- corners : Cercle 7, Namen 5.
- doelpunten : 3’ een keurige kombinatie Perot, Bailliu, Daels wordt door Jo Gerard besloten
  met een rake kopbal die tegen de zijnetten vliegt en vandaar terug in het spel komt, maar
  Buyse schiet een 2e maal binnen 1-0, 47’ Mortier weert een hard schot van Demarteau in de
  voeten van Sulon wiens hernemen geen genade kent 1-1, 84’ nadat Gerard zichzelf
  gedribbeld heeft kan hij gelukkig toch nog doorschuiven naar de inlopende Perot die de bal
  heel gevat lichtjes achterwaarts bij Bailliu doet afwijken en het is 2-1.
- Cercle : Mortier, Roje, Serru, Perot, Baas, Demey, Daels, Buyse, Bailliu, Michiels, Jo
  Gerard.
- Union Namen : Nicolay, Collin, De Vos, Geelen, Marnette, Dodal, Keyeux, Tonneau,
  Sulon, Lemineur, Demarteau.


 

De merkwaardige manier van voetballen inspireerde “Dani” uiteraard tot een “Bont Beeld” voorzien van de nodige commentaar :

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Welkom Rominigue Kouamé !

Cercle Brugge en LOSC Lille hebben een akkoord gevonden met betrekking tot de tijdelijke overgang van middenvelder Rominigue Kouamé. De 22-jarige Malinees wordt voor één seizoen gehuurd. Groen-Zwart bedong in de deal ook een aankoopoptie.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Praatje met een speler - Serge Gakpé

Op de dag van de vrijwilliger had ik in de statige beheerraadzaal van Cercle Brugge een interview met Serge Gakpé.  Serge ontpopte zich tot een aangename en enthousiaste gesprekspartner.  Met zijn 31 lentes heeft hij er al een goed gevulde carrière op zitten.  Bovendien is hij een speler die eerder naar boven kijkt, dan naar beneden.  Al nuanceert hij het toch wel snel door te stellen dat het behoud de eerste bezorgdheid is en dat daarna PO I misschien in het vizier komt.  Het relaas van een aangenaam gesprek.  

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws per mail!