koop tickets online

SHOT sprak met ... Rominigue Kouamé

“Ooit spelen bij de grootste clubs ter wereld”


Voor mijn eerste opdracht van het nieuwe seizoen besloot ik Romingue Kouamé te interviewen.  De woensdag voor de wedstrijd in eigen huis tegen KV Kortrijk sprak ik hem in de statische beheerraadzaal van KSV Cercle Brugge.  Was de start van groen-zwart met nul op zes niet zo denderend, de jonge Malinese middenvelder kan wel terugblikken op een geslaagd competitiedebuut.  
 

Romingue, kun je jezelf eens kort voorstellen voor onze lezers?  Wat is je achtergrond zowel sportief als extra-sportief?

Tweeëntwintig jaar geleden zag ik het levenslicht in Lopou.  Dat is een stad in het zuiden van Ivoorkust.  Ik groeide er op en begon al vroeg met voetballen.  Voetbal is daar dan ook de meest populaire sport.  In het begin was het op pleintjes in de buurt, later kon ik ‘echt’ beginnen voetballen bij ‘Majestic SC’.  Dat was een ‘centre de formation’ in Abidjan dat samenwerkte met de gekende academie van Jean Marc Guillou. 


Je bleef daar tot je twaalf jaar was.  Maar dan trok je naar Mali.  Waarom precies?  

Dat was inderdaad geen evidente stap.  Al zijn Ivoorkust en Mali buurlanden, toch zijn de afstanden groot.  Na overleg met de familie leek ons dat de beste stap.  Ik kwam er terecht in Bamako, de hoofdstad van Mali.  Daar is de Académie Jean Marc Guillou gevestigd.   Ik verbleef er vijf jaar tot ik prof werd bij AS Real Bamako.  Dat is eigenlijk een vereniging die alle soorten sport aanbiedt, maar vooral uitblinkt in voetbal en basketbal.  Uiteindelijk koos ik er ook voor om de Malinese nationaliteit aan te nemen.  Sinds 2016 kom ik dan ook uit voor de nationale ploeg van Mali.
 

Cerle Brugge KSV

Na een jaar werd je al gescout door buitenlandse clubs.  Het werd een Frans avontuur OSC Lille kwam je halen? 

Inderdaad.  Samen met Yves Bissouma verkaste ik in de zomer van 2016 naar Lille.  Het was een grote stap voor me.  Gelukkig kon ik die stap samen met Yves maken.  Ik kende hem al heel lang en eigenlijk is hij als een broer voor me.  Momenteel speelt hij bij het Engelse Brighton.  Het eerste jaar traden we aan met de reserves van Lille.  In de zomer van 2017 kreeg ik mijn kans in enkele vriendschappelijke wedstrijden en maakte ik ook mijn debuut in de Ligue 1.  De dirigenten waren tevreden over mijn prestaties en ik kon mijn contract verlengen tot 2022.  Vorig seizoen werd ik een jaar uitgeleend aan Paris FC zonder aankoopoptie.  Paris is een ploeg die uitkomt in de Ligue 2.  Daar kwam ik echt veel aan spelen toe.  We draaiden met het team ook een goed seizoen en eindigden vierde.  
 

Cerle Brugge KSV

Je keerde vervolgens terug naar Lille.  Deze zomer werd er opnieuw beslist om je uit te lenen.  Dit keer aan Cercle Brugge en dit keer wel met een aankoopoptie.

Mijn ambitie was om ook dit seizoen veel aan spelen toe te komen en dit bij voorkeur op een hoger niveau.  In het tussenseizoen had ik contact met Francois Vitali.  Hij heeft ook een tijd bij Lille gewerkt en ik was gecharmeerd door het project dat Cercle Brugge me voorstelde.  Het is voor mij een ideale stap in mijn carrière.  Ik werd hier direct goed opgevangen en voelde meteen vertrouwen van de technische staf.  Ik woon momenteel ook in de Brugse binnenstad en dat bevalt me erg goed.  Ook het niveau is best aardig.  Het ligt hoger dan dat in de Ligue 2.
 

Sportief dan, we zijn twee wedstrijden ver en hebben voorlopig nul punten.  Hoe kijk je naar de start met de ploeg en persoonlijk? 

De eerste twee wedstrijden hebben we inderdaad nog niets geoogst.  Ik vind dat we tegen Standard een goede mentaliteit toonden en lange tijd de evenknie waren van de tegenstander.   Helaas zat het in die wedstrijd niet mee.  Weet je, in het voetbal gaat het vaak om details.  De details zaten gewoon niet goed.  Twee late tegendoelpunten hebben ons genekt.  Bovendien moesten we ook de wedstrijd met tien uitspelen.  Eenzelfde verhaal op Oostende.  We begonnen daar erg goed, maar onder meer een own-goal en een rode kaart doen ons de das om.   We moeten hard blijven werken en dan komt de beloning er wel.   
 

Wat is jouw favoriete positie eigenlijk op het veld?  En wat zijn je verdere ambities op sportief vlak, zowel op korte als lange termijn?  

Mijn favoriete positie is centraal op het middenveld.  Al heb ik in het verleden ook nog wel op links gespeeld.  Wat dit seizoen betreft hebben we echt wel ambitie, ondanks de mindere start.  We moeten gewoon volop gaan voor de top zes en dus play off I.  We missen nog wat automatismen, maar dat komt zeker en vast snel goed.  Persoonlijk, voor de verre toekomst, wil ik wat elke jonge profvoetballer wil.  Spelen bij de grootste clubs ter wereld zoals Manchester City en Real Madrid.  
 

Cerle Brugge KSV

Laat ons hopen dat Kouamé zijn goede start kan bevestigen en zich kan ontpoppen tot een vaste waarde binnen de Cercleploeg!


(Stijn Sinnaeve)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Marc Van Opstaele

ATVJO jeugdwerking Cercle Brugge


Ondanks een toevloed van buitenlandse spelers op de Belgische voetbalvelden, blijft de jeugdopleiding voor de ploegen een groot aandachtspunt.  Er waren jaren dat dit slabbakte, maar o.a. onder druk van de Pro League en KBVB (opleggen minimale vereisten en invoeren van Elite 1 en 2 bv.) en ergens ook wel uit noodzaak, investeren ploegen meer en meer in die jeugdwerking.  Zo blijkt ook uit de cijfers.  Volgens Sporza investeerden de profploegen in 2018 samen vijftig miljoen euro in de jeugd, terwijl 23 miljoen het minimum verplichte was.  Jeugdopleiding, het woord is snel uitgesproken, maar het raderwerk er achter is heel wat gecompliceerder.  Vandaar spraken we met Marc Van Opstaele, ATVJO jeugdopleiding van Cercle, die o.a. hoofdscout is.  Scouting is van primordiaal belang om beloftevolle spelertjes naar je vereniging te halen.  Ze komen immers niet meer, zoals in mijn jonge jaren, vanonder de Brugse kerktorens…

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met ... Georges Debacker

"Cercleverzamelaar"


Deel 4 (slot)

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met… Danny Cattoor

"Cercleverzamelaar"


Deel 3

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Derde in de rij is Danny Cattoor.  Deze thans 62-jarige apotheker, woonachtig in Oostende,  werd veertien jaar geleden geïnterviewd door toenmalig SHOT-medewerker Stijn Van Wynsberghe.
Danny is de bezieler achter het “Cerclemuseum”.  Het is een “no nonsens website”, zonder franjes, maar met een schat aan gegevens.  Je kunt er alle spelers (en hun gegevens) terugvinden die ooit maar één minuut in een officiële A-wedstrijd van Groen-Zwart aantraden. Van diverse spelers is er ook een biografie te lezen.
We geven u eerst het originele artikel mee, dat in augustus 2006 verscheen, gevolgd door een update.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … David Diasson

"Cercleverzamelaar"


Deel 2

In deze mini-reeks van vier delen stellen we u telkens een verzamelaar voor.  In de loop van de reeks zult u bemerken dat het begrip “verzamelaar” uiteenlopend kan zijn.
De opvatting is zo dat we telkens een artikel dat ooit betreffende de persoon in kwestie in SHOT verschenen is herpubliceren samen met een geactualiseerd gesprekje.

Tweede in de rij is David Diasson.  Ik interviewde David een kleine zeven jaar geleden voor SHOT.  Daarbij ontdekten we zijn verhaal hoe hij Cerclesupporter werd door … een schoen.  Zo begon ook zijn Groen-Zwarte verzamelwoede.  Is hij er nog steeds mee bezig, vroegen we ons af?  We geven u eerst het artikel mee dat in het oktobernummer 2013 van SHOT verscheen, gevolgd door een update 2020.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Diederiek Vermeersch

Assistent Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding (ATVJO)

Talent is een toevallige factor, het klimaat scheppen om talent in te ontwikkelen heb je echter zelf in de hand: een voetbalopleiding behelst niet alleen het voetbaltechnisch aspect, maar ook een begeleiding op sociaal vlak, op studievlak, op mentaal vlak. Je hebt nooit de garantie dat het lukt, maar je moet als club wel de omstandigheden creëren om talent op te leiden. Voor die functie bij de jeugd werd vorig jaar Diederiek Vermeersch aangesteld. 

Diederiek, kan je je kort even voorstellen aan de lezer?

Ik ben 46 jaar oud, heb een partner en ben in het dagelijks leven leraar Latijn en Frans in het middelbaar onderwijs. Daarnaast gids ik een paar keer per maand in Rome. 

Hoe ben je bij Cercle Brugge terechtgekomen?

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!