koop tickets online

SHOT sprak met ... Rominigue Kouamé

“Ooit spelen bij de grootste clubs ter wereld”


Voor mijn eerste opdracht van het nieuwe seizoen besloot ik Romingue Kouamé te interviewen.  De woensdag voor de wedstrijd in eigen huis tegen KV Kortrijk sprak ik hem in de statische beheerraadzaal van KSV Cercle Brugge.  Was de start van groen-zwart met nul op zes niet zo denderend, de jonge Malinese middenvelder kan wel terugblikken op een geslaagd competitiedebuut.  
 

Romingue, kun je jezelf eens kort voorstellen voor onze lezers?  Wat is je achtergrond zowel sportief als extra-sportief?

Tweeëntwintig jaar geleden zag ik het levenslicht in Lopou.  Dat is een stad in het zuiden van Ivoorkust.  Ik groeide er op en begon al vroeg met voetballen.  Voetbal is daar dan ook de meest populaire sport.  In het begin was het op pleintjes in de buurt, later kon ik ‘echt’ beginnen voetballen bij ‘Majestic SC’.  Dat was een ‘centre de formation’ in Abidjan dat samenwerkte met de gekende academie van Jean Marc Guillou. 


Je bleef daar tot je twaalf jaar was.  Maar dan trok je naar Mali.  Waarom precies?  

Dat was inderdaad geen evidente stap.  Al zijn Ivoorkust en Mali buurlanden, toch zijn de afstanden groot.  Na overleg met de familie leek ons dat de beste stap.  Ik kwam er terecht in Bamako, de hoofdstad van Mali.  Daar is de Académie Jean Marc Guillou gevestigd.   Ik verbleef er vijf jaar tot ik prof werd bij AS Real Bamako.  Dat is eigenlijk een vereniging die alle soorten sport aanbiedt, maar vooral uitblinkt in voetbal en basketbal.  Uiteindelijk koos ik er ook voor om de Malinese nationaliteit aan te nemen.  Sinds 2016 kom ik dan ook uit voor de nationale ploeg van Mali.
 

Cerle Brugge KSV

Na een jaar werd je al gescout door buitenlandse clubs.  Het werd een Frans avontuur OSC Lille kwam je halen? 

Inderdaad.  Samen met Yves Bissouma verkaste ik in de zomer van 2016 naar Lille.  Het was een grote stap voor me.  Gelukkig kon ik die stap samen met Yves maken.  Ik kende hem al heel lang en eigenlijk is hij als een broer voor me.  Momenteel speelt hij bij het Engelse Brighton.  Het eerste jaar traden we aan met de reserves van Lille.  In de zomer van 2017 kreeg ik mijn kans in enkele vriendschappelijke wedstrijden en maakte ik ook mijn debuut in de Ligue 1.  De dirigenten waren tevreden over mijn prestaties en ik kon mijn contract verlengen tot 2022.  Vorig seizoen werd ik een jaar uitgeleend aan Paris FC zonder aankoopoptie.  Paris is een ploeg die uitkomt in de Ligue 2.  Daar kwam ik echt veel aan spelen toe.  We draaiden met het team ook een goed seizoen en eindigden vierde.  
 

Cerle Brugge KSV

Je keerde vervolgens terug naar Lille.  Deze zomer werd er opnieuw beslist om je uit te lenen.  Dit keer aan Cercle Brugge en dit keer wel met een aankoopoptie.

Mijn ambitie was om ook dit seizoen veel aan spelen toe te komen en dit bij voorkeur op een hoger niveau.  In het tussenseizoen had ik contact met Francois Vitali.  Hij heeft ook een tijd bij Lille gewerkt en ik was gecharmeerd door het project dat Cercle Brugge me voorstelde.  Het is voor mij een ideale stap in mijn carrière.  Ik werd hier direct goed opgevangen en voelde meteen vertrouwen van de technische staf.  Ik woon momenteel ook in de Brugse binnenstad en dat bevalt me erg goed.  Ook het niveau is best aardig.  Het ligt hoger dan dat in de Ligue 2.
 

Sportief dan, we zijn twee wedstrijden ver en hebben voorlopig nul punten.  Hoe kijk je naar de start met de ploeg en persoonlijk? 

De eerste twee wedstrijden hebben we inderdaad nog niets geoogst.  Ik vind dat we tegen Standard een goede mentaliteit toonden en lange tijd de evenknie waren van de tegenstander.   Helaas zat het in die wedstrijd niet mee.  Weet je, in het voetbal gaat het vaak om details.  De details zaten gewoon niet goed.  Twee late tegendoelpunten hebben ons genekt.  Bovendien moesten we ook de wedstrijd met tien uitspelen.  Eenzelfde verhaal op Oostende.  We begonnen daar erg goed, maar onder meer een own-goal en een rode kaart doen ons de das om.   We moeten hard blijven werken en dan komt de beloning er wel.   
 

Wat is jouw favoriete positie eigenlijk op het veld?  En wat zijn je verdere ambities op sportief vlak, zowel op korte als lange termijn?  

Mijn favoriete positie is centraal op het middenveld.  Al heb ik in het verleden ook nog wel op links gespeeld.  Wat dit seizoen betreft hebben we echt wel ambitie, ondanks de mindere start.  We moeten gewoon volop gaan voor de top zes en dus play off I.  We missen nog wat automatismen, maar dat komt zeker en vast snel goed.  Persoonlijk, voor de verre toekomst, wil ik wat elke jonge profvoetballer wil.  Spelen bij de grootste clubs ter wereld zoals Manchester City en Real Madrid.  
 

Cerle Brugge KSV

Laat ons hopen dat Kouamé zijn goede start kan bevestigen en zich kan ontpoppen tot een vaste waarde binnen de Cercleploeg!


(Stijn Sinnaeve)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Retro - Geen bankzitter … : Raf Lapeire


Geen bankzitter …

Raf Lapeire geïnterviewd         

   

Voorwoord van de hoofdredacteur: n.a.v. zijn overlijden op 20 februari 2020 publiceren we het interview dat SHOT van Raphaël Lapeire afnam in september 2009 opnieuw.

Van 1970 tot ’75 speelde de Izegemnaar Raf Lapeire in bijna alle wedstrijden van het Cerclefanionelftal. Hij speelde goed. Hij speelde graag. Meer dan honderdvijftig matchen. Hij was een hazewind. Topfit voelde hij zich bij Groen-Zwart. Op achtendertig doelpunten, veelal met het hoofd gescoord, blikt hij voldaan terug. Waarom verkaste hij halfweg 1975 van Cercle naar SC. Menen? Was hij uitgekeken op Cercle of was Cercle uitgekeken op hem? Ik vroeg het hem. “Volgend jaar zal dat niet opnieuw gebeuren,” had hij bij zichzelf gedacht… Wat dan wel, wat zou er niet opnieuw gebeuren? In ’74 -’75 waren er twintig ploegen in ’s lands eerste afdeling. Raf mocht ‘slechts’ vierendertig op de achtendertig keren met zijn medespelers het veld oprennen. Vier keer moest hij – met grote tegenzin – op de bank plaatsnemen… Víér keer bankzitter! Dat was Raf te veel. ‘De bank’, die o zo zware, o zo typische beproeving van zowat elk rasecht voetbaldier betekende voor Raf het abrupte einde van een heerlijke periode van vijf volle jaren groen-zwarte voetbalvreugde en -succes.                                             

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle en Brugge door de jaren heen… (deel 221)

(periode van 11-02-1961 -> 25-02-1961)

 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met… Georges Volckaert

Ruim zeventig jaar een vurige, enthousiaste Cerclesupporter


Voorafgaande nota van de hoofdredacteur:

SHOT sprak met… zichzelf.  Georges Volckaert is reeds ruim 18 jaar een zeer gewaardeerd SHOT-medewerker en gedurende diezelfde periode afgevaardigde bij de jeugd, nl. de Uefa’s/U19/U18.  Achter beide “taken” zet hij een punt.  Niet omwille van zijn 78-jarige leeftijd.  Het ware verhaal ontdekt u hierna.  We laten hem immers zelf alles uitleggen.
Verslik u niet, dit is het langste SHOT-artikel ooit!  Het leert u de mens en de Cerclesupporter Georges Volckaert kennen, maar is tevens een stuk Cercle-historiek over zeven decennia heen.  Nostalgie voor onze iets “rijpere” lezers, leerrijk voor de jongere generaties.

25 januari 2020.  Wat lees ik vanmorgen in de krant?  “Cercledoelman hervallen in strijd tegen leukemie.”  Miguel, Miguel, het snijdt me door merg en been…

Kan ik toch meteen beginnen aan wat ik me heb voorgenomen?   Ik mail naar Georges Debacker, hoofdredacteur van Shot-on-line, maak hem bondig duidelijk welk ideeënmolentje mij de voorbije nacht urenlang heeft wakker gehouden, verwijs ook naar dat vermaledijde krantenbericht, en minuten later al antwoordt hij: “Go for it!”

Jawel, de titel hierboven klopt.  Ruim zeventig jaar is Georges Volckaert een Cerclefan in hart en nieren.  Vanaf wanneer juist, weet niemand, maar niet lang meer zal het mogelijk zijn diezelfde bewering te herhalen.  Bij om het even welke variant moet één woord noodzakelijk aangepast worden: Ruim zeventig jaar was G. V. een volbloed Cerclefan.

Hoe kan ik het spervuur aan gedachten en beelden die mij overvallen voldoende communicatief aan de lezer overbrengen?  De meest doeltreffende ordening moet wel uitgaan van een min of meer chronologische leidraad.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Frans Schotte

Erevoorzitter

“The Times They Are A-Changin.” Frans Schotte geeft na 15 jaar als voorzitter van de Vereniging de fakkel uit handen. We spraken de kersverse ‘erevoorzitter’ van Cercle in de hoofdstad van het land bij een paar koppen koffie, luttele dagen na het zure verlies tegen RSC Anderlecht. Aan hoffelijkheid, enthousiasme en een groot hart voor Groen Zwart heeft de oud-voorzitter niets ingeboet. Ook niet nu Cercle sportief in woelig vaarwater is terechtgekomen.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Praatje met een speler - Lassana Coulibaly

‘Er vol voor blijven gaan’


Net voor de wedstrijd tegen Anderlecht had ik ook een gesprek met Lassana Coulibaly.  De Malinese middenvelder arriveerde laat op Cercle, maar groeide uit tot een certitude op het groen-zwarte middenveld.  Het werd een gesprek over de actuele situatie van groen-zwart en zijn reeds rijkelijk gevulde sportieve voorgeschiedenis.  Het werd een leuk gesprek met onze 23-jarige middenvelder.

Lassana, je bent hier sinds vorige zomer.  Kun je eens je carrière schetsen?  

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!