koop tickets online

SHOT sprak met ... Stef Peeters

‘Samen met de fans klaar voor acht finales.’ 

Een nieuw jaar betekent natuurlijk ook een nieuwe reeks interviews met Cerclespelers.  Voor mijn eerste opdracht in 2020 koos ik voor Stef Peeters.  Onze sympathieke Limburgse middenvelder kent een regelmatig seizoen en vond – officieel dan toch – al vijf keer de weg naar doel.  Daarmee is hij ook topschutter van de vereniging.  Ik had een gesprek met hem over zijn sportieve verleden en het huidige Cercleseizoen.  

Een korte vraag om mee te starten: wie is Stef Peeters?  

Ik ben bijna 28 jaar geleden geboren in Meeuwen-Gruitrode.  Die gemeente behoort nu samen met Opglabbeek tot Oudsbergen.  Ik ben al elf jaar samen met mijn vriendin.  In april verwachten we ons eerste kindje.  Omdat mijn vriendin momenteel in Kortrijk werkt, wonen we in Roeselare.  Dat is mooi in het midden tussen Brugge en Kortrijk.  In een twintigtal minuten sta ik hier aan de oefenvelden van Cercle.  
 

Cerle Brugge KSV

Je sportieve carrière dan.  De eerste voetbalstapjes zette je bij KRC Genk?

Dat klopt.  De afstand vanaf Meeuwen-Gruitrode was beperkt.  Het was dus ergens logisch dat ik begon te voetballen bij Genk.   Vanaf mijn zevende doorliep ik er alle jeugdreeksen.  Ik kende er een goede opleiding.   Vanaf het seizoen 2011-2012 kwam ik ook voor het eerste team in actie.  De technische staf en de dirigenten waren tevreden van mijn prestaties en ik mocht dan ook een profcontract tekenen.  

Begin 2013 volgde een uitleenbeurt naar Sparta Rotterdam.  

Inderdaad.  Om aan meer speelminuten en ervaring te komen bleek Sparta Rotterdam een goede tussenstap.  Ik bleef er anderhalf jaar en speelde er veel wedstrijden.  Sparta speelde toen in de eerste divisie.  Vergelijkbaar met onze tweede afdeling.  In het eerste seizoen misten we op een haar na de promotie.  Ook in mijn tweede seizoen speelden we bovenin.  Opnieuw lukte de promotie net niet.  

Op het einde van het seizoen 2013-2014 keerde je terug naar Genk, maar er volgde opnieuw een uitleenbeurt? 

Op dat moment had Racing Genk een samenwerkingsakkoord met het naburige MVV.  In het kader van die samenwerking speelde ik het seizoen 2014-2015 op uitleenbasis in Maastricht.  Ik maakte er een goed seizoen.  Ik speelde veel wedstrijden en kwam vaak tot scoren.  Het beviel me er wel.  En aangezien mijn contract bij Racing Genk niet verlengd werd, onderhandelde ik een nieuw contract bij MVV.  Ik bleef er uiteindelijk nog een seizoen.

De goede prestaties deden je weer op de Belgische radar belanden.  Het werd een periode STVV. 
 

Cerle Brugge KSV

Ondanks een optie op nog een seizoen, trok ik inderdaad naar Sint-Truiden.  Het was een niveau hoger dan MVV, dat ook in eerste divisie speelde.  Dat jaar in Sint-Truiden verliep goed.  Zo goed zelfs dat ik op de interesse van verschillende andere clubs kon rekenen.  Ik besloot toen ook de stap naar het buitenland te zetten.  Het werd de Franse competitie. Ik tekende een contract bij SM Caen.  Het eerste jaar verliep vrij aardig.  Ik speelde in veel wedstrijden mee.  Het tweede seizoen begon aanvankelijk ook goed.  Maar tijdens de tweede seizoenshelft werd ik uitgeleend aan Zulte-Waregem.   Tijdens mijn afwezigheid kon SM Caen de degradatie niet meer afwenden.  Het degradeerde naar de Ligue 2.

En in het voorbije tussenseizoen kwam Cercle op de proppen.  Waarom koos je voor een avontuur bij groen-zwart?

Er waren aardig wat redenen om voor Cercle te kiezen.  Eerst en vooral deed Cercle mij een erg mooi voorstel.  Het was een langdurig contract van vier seizoenen.  De aanbieding getuigde van veel respect.  Bovendien kende ik de trainer ook goed.  Fabien Mercadal was vorig seizoen namelijk de coach van Caen.  Ook waren er goede gesprekken met Francois Vitali.  En het was opnieuw in West-Vlaanderen.  De periode bij Zulte-Waregem was leuk, dus ook dat was een reden om voor groen-zwart te kiezen.  

Naar de huidige situatie dan.  Echt goed begonnen we niet aan het seizoen.  

Het eerste deel van het seizoen liep het inderdaad stroef.  We kenden een slechte start en verzeilden al snel achteraan.  En als dat gebeurt, dan zit je al snel in de hoek waar de klappen vallen.  Dan dwing je het nodige geluk ook zelf niet af.  

Waar lag/ligt het aan volgens jou?  

Wat mij betreft lag dat echt aan de toenmalige kwaliteit van de spelerskern.  We waren echt niet gewapend om het goed te doen.  We waren niet competitief genoeg.  Het was onder die omstandigheden ook niet eenvoudig voor Mercadal.  Het bestuur besliste dan om de samenwerking stop te zetten.  Als resultaten tegenvallen, is het bijna altijd de trainer die het moet ontgelden.  Onder de huidige trainer speelden we vrij wel meteen aardig, maar de soms verdiende punten bleven uit.   
 

Cerle Brugge KSV

Tijdens de winterstop kwamen er wat spelers bij.  Hoe schat je de aanwinsten in?

Er is in die paar weken van rust inderdaad goed aan de kern gewerkt.  Er is nu meer kwaliteit.  De aangetrokken speler zijn stuk voor stuk aanwinsten.    Ze integreren zich ook goed in de groep.  Ik ben er dan ook van overtuigd dat we nog niet dood zijn.  Er resten ons nog acht finales waar we er volledig voor zullen gaan.  We hopen dit ook te kunnen doen met de niet aflatende steun van onze fans.  Dit seizoen was hun steun telkens fantastisch.  We hebben die steun nodig om resultaten te boeken.  

Je spreekt van soms meer verdienen.  Het geluk en de VAR waren niet altijd aan onze zijde.  

Dat klopt, maar ik zeg het je: geluk moet je zelf willen en kunnen afdwingen.  We speelden inderdaad goede matchen en we verdienden ook meer in sommige wedstrijden.  Op Genk, Anderlecht en Standard speelden we zeer goed mee en maakten we telkens aanspraak op een punt.  En de VAR.  Tjah, die was zeker niet in ons voordeel dit seizoen.  Ik maakte vijf officiële goals, maar ik vind eigenlijk  dat het er zeven waren.  De twee doelpunten tegen Kortrijk vond ik beiden niet terecht afgekeurd.  Hier thuis wordt de 2-0 afgekeurd en bij hun gelijkmaker is er een denkbeeldige vrije trap.  Dat was in mijn ogen helemaal geen fout.  Daar komt de VAR dan niet tussen.  En de match in Kortrijk vond ik persoonlijk nog flagranter.  Vooral omdat aan hun goal ook een buiten spel geurtje zat.  

We staan zeven punten achter op Oostende.  Zie je het nog goed komen?  

We moeten er in elk geval voluit voor gaan.  Van onze laatste acht wedstrijden schat ik maar één wedstrijd als bijna onmogelijk in.  Dat is de voorlaatste in en tegen Club.  Dat wordt echt de moeilijkste.  Maar alle andere wedstrijden hebben we vast en zeker een kans.  Ook thuis tegen Anderlecht en Gent.  We bewezen trouwens dat we die topploegen zeker aankunnen.  Tegen Antwerp thuis voelde je al dat we er nu wel in slagen om het geluk af te dwingen.  Jammer genoeg zijn we niet efficiënt genoeg en was de tegenstander dat wel.  Twee kansen waren twee doelpunten.  Maar uit die wedstrijd moeten we het goede onthouden.  Het inpassen van de nieuwe spelers en het overwicht dat we hadden.  In de komende zeven wedstrijden moeten we gewoon zo dicht mogelijk naderen op KVO.  En dan in een rechtstreeks duel het behoud veilig stellen.  

We helpen het Stef hopen!  Succes alvast bij de acht resterende finales!

(Stijn Sinnaeve)
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Leve alle papa's!

Cercle Brugge wenst alle papa's een fijne vaderdag toe!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
SHOT sprak met … Marc Van Opstaele

ATVJO jeugdwerking Cercle Brugge


Ondanks een toevloed van buitenlandse spelers op de Belgische voetbalvelden, blijft de jeugdopleiding voor de ploegen een groot aandachtspunt.  Er waren jaren dat dit slabbakte, maar o.a. onder druk van de Pro League en KBVB (opleggen minimale vereisten en invoeren van Elite 1 en 2 bv.) en ergens ook wel uit noodzaak, investeren ploegen meer en meer in die jeugdwerking.  Zo blijkt ook uit de cijfers.  Volgens Sporza investeerden de profploegen in 2018 samen vijftig miljoen euro in de jeugd, terwijl 23 miljoen het minimum verplichte was.  Jeugdopleiding, het woord is snel uitgesproken, maar het raderwerk er achter is heel wat gecompliceerder.  Vandaar spraken we met Marc Van Opstaele, ATVJO jeugdopleiding van Cercle, die o.a. hoofdscout is.  Scouting is van primordiaal belang om beloftevolle spelertjes naar je vereniging te halen.  Ze komen immers niet meer, zoals in mijn jonge jaren, vanonder de Brugse kerktorens…

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Eerste transfer voor het nieuwe seizoen

De 21-jarige Serge-Philippe Raux-Yao is de eerste inkomende transfer van Cercle Brugge voor het nieuwe seizoen. De Fransman is een linksvoetige centrale verdediger van 1m97 en komt over van de Franse tweedeklasser AJ Auxerre. Raux-Yao, een rasecht jeugdproduct van de Franse traditieploeg, ondertekende een contract voor 4 seizoenen bij Groen-Zwart.

Voorzitter Vincent Goemaere: “We zijn blij dat Serge-Philippe vandaag voor Cercle Brugge kiest. Hij is een talentvolle centrale verdediger, die beschikt over een profiel dat we zochten. Met de komst van Serge-Philippe is onze transferzomer officieel gestart. We hopen binnenkort met meer transfernieuws te kunnen komen!“

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle Brugge Jeugdwerking behoort tot de beste 12 jeugdopleidingen van België!

De Cercle Brugge jeugdwerking komt volgend seizoen uit in de Elite 1 reeks, zijnde de beste 12 jeugdopleidingen van België. Dat maakte de Pro League vandaag bekend. De Cercle jeugdwerking wordt zo bekroond voor de inspanningen die het dagdagelijks levert om een uiterst professionele en kwaliteitsvolle jeugdwerking aan te bieden.

Elite A bestaat volgend seizoen uit volgende teams: RSC Anderlecht, Club Brugge, Cercle Brugge, Charleroi, Racing Genk, KAA Gent, OH Leuven, Standard de Liège, KV Mechelen, Sint-Truiden, Westerlo en Zulte-Waregem.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!