koop tickets online

SHOT sprak met ... Stuart Metcalf

Video analist

 “If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles.” Voor kennis van de tegenstander en van Cercle zelf, zorgt Stuart Metcalf. De jonge Brit komt over van Tottenham Hotspur, en versterkt sinds de start van het nieuwe voetbalseizoen de Groen Zwarte rangen met zijn ervaring als videoanalist. Redenen genoeg voor een gesprek met SHOT, enkele dagen voor het affluiten van de wedstrijd tegen KV Kortrijk en geheel op zijn ‘British English’.

Laat ons beginnen met een korte voorstelling van jezelf. Met wie heeft SHOT het genoegen?

Ik ben Stuart Metcalf, 33 jaar oud en reeds gedurende 11 jaar professioneel bezig met voetbalanalyse. Ik studeerde Sportmanagement aan de Buckinghamshire New University en daarna Sportwetenschappen aan de Nottingham Trent University. Reeds tijdens mijn studies analyseerde ik het voetbalteam van de universiteit. Toen ik afstudeerde liep ik stage bij mijn thuisclub Milton Keynes, een club zo’n 80 kilometer ten noorden van Londen in League 1 (de derde klasse in Engeland, nvdr).

Cerle Brugge KSV

Ik hielp er de analist van het eerste team met de analyse van het spel en de prestaties van de ploeg, zowel aan de hand van beeld- als cijfermateriaal. De volgende jaren deed ik ook de analyse voor de voetbalschool. Milton Keynes is echter een kleine club en we waren slechts met z’n tweeën om de analyse te doen.

Dus je bleef niet bij Milton Keynes?

Daarna verhuisde ik naar Brighton & Hove Albion FC, in de eerste Engelse voetbalklasse, waar ik 3 seizoenen verbleef. Toen ik er vertrok stond ik aan het hoofd van 11 analisten voor het eerste team, de academie en het aantrekken van spelers. Van daaruit ging het naar Tottenham Hotspur, waar ik een gelijkaardige rol had. Daar bleef ik 5 jaar, waarna ik bij Cercle aankwam.

Je komst naar Cercle, hoe is die tot stand gekomen? Zat de huidige coach daar voor iets tussen?

Paul Clement had ik eerder nog niet ontmoet. Ik werd aangetrokken bij Cercle op basis van de ambitie om de vereniging verder te ontwikkelen op het gebied van infrastructuur en de begeleiding van de staf. Ik werkte wel al eerder voor Paul Mitchell bij de Spurs. Daarnaast ontmoette ik ook Nigel Gibbs, de assistent-coach, die ook al voor de academie van Tottenham werkte, en Eddie Latimore, de huidige conditietrainer van Cercle.

En wat is dan precies je opdracht bij Cercle? Kun je ons even een inkijk geven in je dagelijks takenpakket?

Eigenlijk bestaat mijn week uit het doorlopen van een soort cyclus, van match tot match zeg maar. Die cyclus bestaat dan weer uit drie fasen. Er is het werk voor, tijdens, en na de wedstrijd. Voor de wedstrijd bestudeer ik zoveel mogelijk video’s van het team dat ons te wachten staat. Van die beelden maak ik een serie van kortere fragmenten die ik aan de trainersstaf bezorg. Daarbij bezorg ik ook de nodige informatie over het spel van de tegenstander. Onder meer op basis van die info bereidt de trainer dan de trainingssessies voor. Ik probeer de trainersstaf dus inzicht te verschaffen in het spel van de tegenstander en hoe de komende wedstrijd mogelijk zal verlopen. Tegelijk visualiseer ik ook de de belangrijke zaken op video, zoals je dat ook wel op televisie ziet: met cirkels, pijlen, lichtkegels… Die video toont de coach dan ook aan het team om hen de tegenstander zo goed mogelijk te leren kennen. Daarnaast is er nog een aparte vergadering met een gedetailleerde analyse van de tegenstander: hoeveel spelers hebben ze in de grote rechthoek, hoe geven ze de corners, waar laten ze ruimte achterin… De laatste vergadering is dan gebaseerd op het tactisch plan waarmee we de tegenstander zullen bekampen.

Waarna dan de tweede fase komt: de wedstrijd zelf.

Inderdaad. De trainersstaf zit op de bank, zelf neem ik plaats in de tribune. De Belgische competitie is op dat vlak vrij goed georganiseerd. Er is tijdens elke match ruimte en infrastructuur voorzien voor analisten. Ik sluit mijn computer aan op het systeem, zodat ik de match direct kan opnemen op mijn laptop. Tijdens de match gebruik ik specifieke software om een analyse te kunnen maken van situaties: doelpunten, passen, hoekschoppen, uittrappen… Als de trainer tijdens de rust zaken wenst te zien, dan kan ik hem direct beelden tonen. Daarmee geeft hij dan verdere instructies aan het team. Zo toonden we tijdens de rust van onze thuismatch tegen F.C. Antwerp fragmenten waardoor we toch een aantal punten konden aanpassen, zowel voor het team als voor afzonderlijke spelers.

En dan de derde fase: de analyse na de wedstrijd.

Na de match ben ik beschikbaar voor de trainersstaf om de nodige informatie en beelden te leveren. We hebben een online platform waar ik de video oplaad met gemarkeerde fragmenten. De hele staf en ook de spelers kunnen daarop inloggen en kunnen die fragmenten zien, ook specifiek deze waar ze zelf in betrokken zijn. Tot slot bezorg ik ook een rapport met de nodige data en grafieken. Daarmee is de cyclus beëindigd… en start de voorbereiding op de volgende match.

Kende je Cercle en de Belgische competitie eigenlijk al, vooraleer je in Brugge neerstreek?

Ik zou liegen als ik beweer dat ik een expert in de Belgische competitie was toen ik hier aankwam. Maar als je 12 uur per dag bezig bent met informatie verzamelen over teams, dan leer je het toch vrij snel. Ik ben op Cercle voor acht uur in de morgen en vertrek rond halfzes. ’s Avonds kijk ik dan nog een uurtje op mijn laptop. Ik kan niet zeggen dat ik er al veel sociale activiteiten op heb zitten hier in Brugge, er valt veel te bestuderen.

Cercle kende een zeer goede start, met winst tegen Antwerpen en Mechelen. Wat is de sleutel voor het succes volgens jou?
In voetbal kun je moeilijk op één punt wijzen voor succes of verlies. Het is altijd een combinatie. Goede coaching en trainingen, het vele werk van het hele team, om welke taak het ook gaat. Ook de spelers zetten zich zeer hard in. Iedereen is het daarover eens. Fysiek is het vrij indrukwekkend. De cijfers liegen niet. Ze leggen grote afstanden af. Dus die combinatie van dat alles zorgt ervoor dat we staan waar we staan. Tijdens de eerste drie wedstrijden pikten de spelers ook het tactische plan goed op en voerden het heel goed uit. En dan heb je soms ook magische ingevingen nodig, zoals de goals van Thibo Somers in Mechelen… 

Hebben de tegenstanders je verrast?

Nee, niet echt. Ze speelden zoals we dachten dat ze zouden spelen. We hebben steeds ons eigen plan kunnen volgen. Dus tot dusver alles goed. Maar het zou ook wel kunnen dat tegenstanders gaan verrassen en afwijken van hun systeem. Dat komt allicht nog, maar we zien wel.

Wat is je opgevallen in de Belgische competitie tot dusver?

Tot hiertoe heeft elk team een unieke stijl. Antwerpen, Mechelen en Kortrijk waren vrij verschillend. Zeer uitdagend voor mij uiteraard, maar ook voor elke voetballiefhebber. In vergelijking met de Premier League zijn de inspanningen van de spelers hier op niveau. Wel zijn de technische kwaliteiten van individuele spelers in de andere top 5 competities hoger, dat zal niemand verbazen. 

Waar eindigt Cercle dit seizoen, na een verbazend goede start?

We moeten realistisch blijven. We zijn allicht niet de sterkste tegenstander op papier, ook al staan we nu hoog geklasseerd. Eigenlijk moet je doorgaans toch 5 wedstrijden afwachten om te kijken wie waar staat. Met Covid 19 en de vreemde omstandigheden waarin mensen trainen en spelen, hebben we misschien wel 10 wedstrijden nodig om een inschatting te kunnen maken. Er is ook nog een transferperiode die loopt tot in oktober. Dat zijn allicht ook factoren waardoor het moeilijker is om voorspelling te doen.

Maar de Cercle-supporter zal allicht beter slapen dan vorig jaar?

100 procent zeker! We zijn wat minder voorspelbaar, met een nieuwe coach, een nieuwe stijl en nieuwe spelers. We kunnen daar voordeel uithalen in de competitie. We hebben ook geen gefixeerde verwachting rond een bepaalde positie in de rangschikking. We doen ons best om elke match te winnen, maar zijn vooral positief en strijden met een open geest. Het is misschien een cliché, maar we bekijken match per match. De overwinningen tegen F.C. Antwerp en K.V. Mechelen gaven ons alleen maar meer positieve energie en optimisme.

Een laatste vraag dan: hoe bevalt het leven je in België tot dusver?

Goed, ook al kan ik niet zeggen dat ik al veel ervaring heb opgedaan. Het meeste van mijn tijd spendeerde ik aan het analysewerk voor Cercle. Ik was al eens eerder in Brugge, dus ik wist dat in een mooie omgeving zou terechtkomen. Maar veel wandelen in de stad was er nog niet bij. Dat verandert hopelijk wel. Het is alleen maar fijn om in het enthousiaste en verwachtingsvolle perspectief van Cercle te zijn betrokken.

K.V.

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Dino Hotic is jullie Man of the Match na Cercle-STVV!

Jullie stemmen zijn geteld! Dino Hotic werd verkozen tot Man of the Match na Cercle Brugge-STVV. Doelpuntenmaker Hotic was alomtegenwoordig tijdens de partij en haalde het met 54% van de stemmen voor Harisson Marcelin (12,45%) en Robbe Decostere (11,2%).

Goed nieuws is er ook voor supporter Francis Soulliaert! Francis nam deel aan de wedstrijd en werd als winnaar van Hotic' wedstrijdshirt uitgeloot! 

Proficiat Dino & Francis!

 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Onze voorbereiding op de Brugse derby!

Na de overwinning tegen STVV genoten de spelers op dinsdag nog van een dagje rust, maar sinds woensdag is er opnieuw trainingsactiviteit op Jan Breydel. Zondag staat namelijk de Brugse derby op het programma en hoe Groen-Zwart die wedstrijd voorbereidt, vind je hier terug met het trainingschema!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Videoreacties na Cercle-STVV van Clement en Decostere

Na de winstpartij tegen de Kanaries verzamelden we reacties op de persconferentie bij coach Paul Clement en rechtsachter Robbe Decostere. Bekijk hier wat het duo te zeggen had!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Cercle demonstreert in 3-0 thuiszege

Voor het eerst sinds 1 maart (de 1-0 overwinning tegen AA Gent) mochten er terug supporters op de tribune zitten bij een thuiswedstrijd van Cercle en die werden vooral in de eerste helft verwend. In een hele sterke eerste periode legde groen-zwart de basis voor de tweede thuisoverwinning van het seizoen. Hotic en Ugbo zorgden voor de verdiende 2-0 aan de rust. De tweede helft verliep evenwichtiger, maar de thuiszege kwam nooit echt in gevaar. In de absolute slotfase dikte Vitinho nog aan tot de verdiende 3-0.

Coach Clement had voor het eerst een plek in de basis voorzien voor Marcelin en Kanouté. Ueda en Omolo verdwenen daarom naar de bank. Velkovski verving op linksachter de geblesseerde Corryn en ook Hazard keerde terug in de basis ten koste van Vanhoutte. Een sterk gewijzigde basiself dus, maar die hadden geen moeite om elkaar op het veld te vinden. Na een snel genomen vrije trap verscheen Musaba al na twee minuten alleen voor Steppe, maar die bracht redding met een knappe voetveeg. Musaba begon daarna aan een festival van rushes voorbij zijn rechtstreekse tegenstander en vuurde vanuit een schuine hoek op Steppe. Marcelin leek Cercle vroeg op voorsprong te zetten, maar de VAR greep in en keurde het doelpunt af omwille van handsspel. De Kanaries konden enkel met overtredingen Cercle afstoppen en slikten dan ook al 3 gele kaarten in de eerste helft. Iets over halfweg opende Cercle verdiend de score. Velkovski kon Hotic (vandaag vooral in een centrale rol) bereiken aan de rand van zestien en Dino schoof de bal rustig in de verre hoek. Mmaee hielp Cercle enkele minuten later een handje door een onhandige ingreep op de doorgebroken Ugbo. De jarige Ugbo nam het cadeau in dank aan en liet Steppe kansloos vanop de stip. De bezoekers konden enkel vanop stilstaande fases voor wat dreiging zorgen, maar Buatu knalde naast.

Cercle ging meteen na de rust op zoek naar de geruststellende 3-0. Hoggas loodste Ugbo door de Truiense buitenspelval, maar onze aanvaller knalde op de paal. Kanouté ging zijn kans vanop afstand, maar trapte naast. Hotic teisterde ook nog de vuisten van Steppe. Na een uur moest Cercle wat gas terugnemen. Lee was de bedrijvigste man bij de bezoekers. Zijn eerste poging ging nipt naast, zijn tweede raakte de lat. Cercle kreeg na die waarschuwing terug wat meer grip op de wedstrijd en kwam in het laatste kwartier niet meer in de problemen. Groen-zwart hield de controle over de wedstrijd en via Decostere (kopbal) en Hazard (hard schot over) kon er ook nog eens tegen geprikt worden. Het was uiteindelijk de ingevallen Vitinho die de kroon op het werk zette met een knappe afstandspegel. Na twee nederlagen op rij kon Cercle dus terug aanknopen met de overwinning. Cercle kan zo met vertrouwen (maar zonder de geelgeschorste Omolo) naar de derby van komende zondag toeleven.


Opstelling Cercle: Didillon – Decostere, Marcelin, Bates, Velkovski – Kanouté (62’ Omolo), Hoggas, Hotic (82’ Viti-nho) – Musaba (76’ Vanhoutte), Ugbo en Hazard.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Stem nu op jouw Man of the Match en win een wedstrijdshirt!

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!