koop tickets online
nl fr en

SHOT sprak met … Ward Faes

SHOT sprak met … Ward Faes

Een Cercleman in dienst bij Cercle

Home is where the heart is. Ward Faes ging eind 2021 bij Cercle aan de slag als juridisch en financieel bediende. Hij is eveneens de nieuwbakken AML-officer voor Groen Zwart. We spraken de sympathieke Ruddervoordenaar daags voor het aftrappen tegen Zulte Waregem en kregen een inkijk in het dagelijkse reilen en zeilen van de Vereniging.

Misschien beginnen we best met een korte kennismaking? Wie is Ward Faes?

Ik ben geboren en getogen in Ruddervoorde, op zo’n vijftien minuten van het Cercle-stadion. Sinds mijn zes jaar ga ik reeds naar Cercle kijken. Mijn eerst match, toen nog onder Glenn De Boeck, wonnen we met 4-1 tegen KAA Gent, en sindsdien laat Cercle me niet meer los. Ik liep school bij de broeders Xaverianen te Brugge, de plek waar het voor Cercle allemaal begon. Dus Cercle zit diep in mijn DNA.

Heb je zelf ervaring als voetbalspeler?

Ik was lang keeper bij Wingene, maar na een blessure ging ik bij Ruddervoorde voetballen. Mijn studieavontuur in het buitenland heeft daar vroegtijdig een einde aan gemaakt.

Cerle Brugge KSV

Hoe kwam je bij Cercle terecht?

Na mijn middelbare studie stuurde ik Sportmanagement bij Vives, daarna sportrecht te Madrid. Via mijn studie kwam ik ook binnen bij Cercle als werknemer. Ik solliciteerde er om stage te doen. Na drie maand, eind december 2021, liet Cercle me weten dat ze me graag wilden houden.

Hoe ziet jouw functie er concreet uit?

Mijn job bestaat uit drie luiken. Het eerste luik is het juridisch gedeelte en vormt een soort uitloper van mijn stage. Ik sta daarin vooral de juridische raadsman van Cercle bij, met name Alexander Vantyghem. Dat gaat onder andere over het mee opmaken van contracten tijdens onderhandelingen met spelers. Daarnaast sluit ik de nieuwe spelers ook aan bij de Voetbalbond, en voor spelers afkomstig van buiten de EU maak ik de arbeidsvergunning in orde. Ook nagaan of Cercle nog recht heeft op solidariteitsbijdrages of opleidingsvergoedingen bij het verkopen van een speler die eerder bij Cercle uitkwam, hoort tot mijn taken.

Een ander luik is het financiële. Daar werk ik samen met Jari Timmerman en Pascal Platteau. Ik probeer hen zo goed mogelijk bij te staan in de dagdagelijkse taken, zoals bijvoorbeeld het verwerken van facturen van makelaars en het mee voorbereiden van ons licentiedossier. Tot slot ben ik ook de AML-officer [Anti Money Laundering] van Cercle. Elke Belgische professionele voetbalploeg is sinds juli 2021 onderworpen aan de anti-witwas wet. Concreet betekent dit voor elk contract met een zakenpartner van meer dan 10.000 EUR, zoals een sponsor, een makelaar of andere voetbalploegen, moet nagegaan worden hoe die partner functioneert en vooral wie de eigenaar is. Indien zou blijken dat de fondsen van een zakenpartner uit criminele activiteiten zouden voortkomen, is het Cercle verboden om de overeenkomst af te sluiten.

Je hebt dus vooral veel werk op je bord met de transfers van Cercle. Hoe gaat dat alles eigenlijk in zijn werk? Licht je een tip van de sluier op?

Tijdens de transferperiode komt daar vooral heel veel drukte bij kijken. Andere verantwoordelijkheden staan dan soms on hold. Ik doe vooral werk achter de schermen De onderhandelingen zelf maak ik niet rechtstreeks mee. Alles begint met de samenwerking tussen de scoutingscel van Cercle en die van AS Monaco. Het is vooral een internationaal gebeuren geworden op een zenuwachtige markt.

Cerle Brugge KSV

Welke transfers ervaar jij als cruciaal dit jaar?

Vooral van onze Japanse spits Ayase Ueda verwacht ik veel. Een hele fijne jongen. Hij glimlacht voortdurend en zijn optimisme werkt aanstekelijk. Eenmaal hij zijn eerste competitiedoelpunt voor Cercle kan maken, is hij hopelijk gelanceerd. Spijtig dat Rabbi Matondo moest vertrekken. Hij paste zeer goed in het systeem. Bij de spelstijl van Cercle om de bal te veroveren en zo snel mogelijk richting doel van de tegenstander te spelen was onder meer zijn snelheid een zeer groot wapen. Anderzijds is er wel een fantastische mentaliteit bij de spelers die bleven. Voor het eerst kon Cercle ook zijn centrale as op het middenveld en in de verdediging behouden. Dat is veelbelovend.

Je bent nu bijna aan jaar aan de slag bij de Vereniging. Hoe ervaar je je eerste job?

Een zeer mooie, maar toch totaal andere beleving dan toen ik supporter was. Je leert de waarden van Cercle van binnenuit kennen. Er zijn de laatste jaren veel werknemers bijgekomen. Het valt me sterk op dat alles toch zeer lokaal geregeld en beslist wordt, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt. Ik ben blij te zien dat het er bij Cercle er ook zo aan toe gaat. Bovendien is hier ook een zeer warme sfeer. Ik kom via het juridische met alle departementen in contact en zo leer ik elke dag bij hoe een voetbalploeg exact in elkaar zit

Er lijken zware maanden op komst voor voetbalclubs: torenhoge energiekosten voor verlichting en veldverwarming, de naweeën van de corona-periode… Ervaar jij dat ook?

De toekomst oogt inderdaad vrij onzeker, ook in de voetbalwereld. Voor de licentie moeten we steeds tonen dat Cercle financieel gezond en slagkrachtig is. Uiteraard is er steeds AS Monaco, maar de bedoeling is wel dat Cercle zelf bedruipend wordt. De corona-periode heeft weliswaar voor oponthoud gezorgd, maar daar wordt volop aan gewerkt.

Over het sportieve zelf dan. Het seizoen is intussen op gang getrokken?

Zelf ben ik als supporter tevreden als we kunnen tonen dat we stabiel zijn en andermaal een sportief rustig seizoen kunnen draaien.

Nog een boodschap voor de Cercle-supporter?

Blijven komen, blijven vertrouwen hebben in de ploeg. Wanneer het aanvallend compartiment begint te renderen komt er een mooi seizoen aan!

(KV)

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Koop vanaf nu tickets voor onze thuismatchen in april tegen KVK en STVV!

Op zaterdag 1 april speelt Cercle om 16u tegen KV Kortrijk. Kom op deze lentemiddag mee genieten van deze West-Vlaamse clash en schreeuw Cercle naar de overwinning! Klik hier om tickets te kopen of kom ze afhalen aan onze loketten. 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Fotoverslag na het gelijkspel tegen KRC Genk

Cercle speelde vrijdagavond in het Jan Breydelstadion 1-1 gelijk tegen KRC Genk, de leider in het klassement. Ontdek hier alle foto's van het duel!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Emilio Kehrer viert vandaag zijn 21ste verjaardag!

Onze jonge aanvaller Emilio Kehrer is vandaag een jaartje ouder geworden. Emilio genoot zijn jeugdopleiding bij het Duitse Freiburg en schopte het daar tot in het tweede elftal, dat momenteel uitkomt in de derde Bundesliga. Afgelopen zomer maakte de Duitse jeugdinternational de overstap naar Cercle. Emilio mocht in de Jupiler Pro League al 10 keer invallen en wist daarin één keer de weg naar het doel te vinden. Momenteel is hij enkele weken buiten strijd met een gebroken teen. We wensen hem van iedereen bij Cercle een leuke verjaardag en een spoedig herstel toe!

Herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag Emilio! 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Interlandbreak: deze Cercle-spelers vertegenwoordigen hun land!

Komend weekend wordt er niet gevoetbald in de Jupiler Pro League wegens de interlandbreak. Na de wedstrijd tegen Genk vertrokken vijf Cercle-spelers naar hun thuisland om de nationale kleuren te verdedigen. 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Gboho en Van Der Bruggen reageren na gelijkspel tegen Genk

Cercle speelde vrijdagavond 1-1 gelijk tegen KRC Genk. Groen-zwart was in de eerste helft de betere ploeg en kwam verdiend op voorsprong. In de tweede helft kantelde de wedstrijd en kon Genk de bordjes gelijk hangen. Yann Gboho en Hannes Van Der Bruggen reageerden na de wedstrijd.

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!