koop tickets online

Voorzitter Frans Schotte blikt terug op de afgelopen transferperiode

De zomermercato is achter de rug. We vroegen aan voorzitter Frans Schotte om even de balans op te maken van een toch wel bewogen transferperiode.

Voorzitter, we vallen meteen met de deur in huis. De gepredikte ambitie voor aanvang van dit seizoen was de linkerkolom.


“Initieel, bij het begin van het seizoen, werd inderdaad de ambitie uitgesproken om in de linkerkolom te eindigen. Misschien, door het missen van enkele transferdoelwitten en onze gemiste competitiestart, zal dat nu een moeilijkere opdracht zijn. Toch blijven we erin geloven dat minstens de middenmoot van het klassement de plaats is in de Jupiler Pro League waar Cercle Brugge thuishoort.”

Cerle Brugge KSV

Wegens omstandigheden konden de aanwinsten pas vrij laat bij de groep aansluiten. Het is duidelijk dat we hierdoor automatismen missen. Wat waren hiervoor de redenen?


“Ik denk dat we over de volledige lengte van de mercato actief zijn geweest en standby zijn gebleven. Ons huiswerk, het samen met sportief directeur François Vitali uitschrijven van de benodigde profielen, was voor de start van de transferperiode af. Stelselmatig werden op die profielen ook namen geplakt.

Echter, het laattijdig beëindigen van de verschillende Europese competities en verschillende internationale tornooien zorgde ervoor dat de mercato algemeen gezien (zeer) traag op gang kwam (Africa Cup, Euro U21, …). In het begin van het seizoen kregen we dan tegenslag met een aantal blessures: eerst en vooral het hervallen van Miguel Van Damme, dat bij iedereen werkelijk insloeg als een bom, maar ook de langdurige afwezigheden van De Belder (Dylan blesseerde zich zwaar aan de enkel tijdens Cercle-Standard), Taravel (Jérémy is reeds 5 weken out na een blessure aan de adductoren) en Vitinho (overbelasting aan de knie) kwamen op het verkeerde moment.”

Ik hoor vooral veel “pech” in uw antwoorden voorzitter, terwijl Cercle in de wandelgangen vooral wordt verweten de focus te hebben gelegd op het aantrekken van te veel jonge talenten, maar die tegelijk nog over geen ervaring beschikken:


“Ervaring kan je op twee manieren bekijken: enerzijds kan je dat interpreteren op basis van leeftijd, maar anderzijds ook op basis van aantal gespeelde wedstrijden op het hoogste niveau. Donsah bijvoorbeeld heeft 89 wedstrijden in de Serie A op de teller staan, ook Coulibaly heeft ervaring in de Ligue 1 en in de Schotse eerste klasse. Dabila speelde vorig seizoen voor LOSC Lille, dat 4e eindigde in Frankrijk, 16 keer mee. Idriss Saadi toonde bij KV Kortrijk reeds aan dat hij een neus voor doelpunten heeft. Afgelopen seizoen was een zware blessure een domper voor Idriss, waardoor hij op dit moment nog wat zoekt naar z’n beste vorm, maar je ziet dat hij er komt. Met de Belg Stef Peeters haalden we een brok ervaring in binnen- en buitenland in huis.
Als je spreekt over ervaring naar leeftijd toe, dan hebben we die inderdaad minder, maar dat compenseren we ruimschoots met jonge talenten en (jeugd)internationals. Afgelopen zondag waren de invalbeuren van Foster en Balikwisha hoopgevend, maar ook Gory, Kouamé, Omeonga, Fioré, Serrano & Biancone bewezen reeds dat ze een toegevoegde waarde aan het elftal bieden.”

Er zijn tevens veel vragen omtrent “het project”. Kan u het transferbeleid, “het project” en de synergie tussen beiden even duiden?


“Het is inderdaad een goed moment om even wat meer duiding te brengen omtrent de visie op korte en lange termijn. Toen AS Monaco in mei 2017 een meerderheidsparticipatie in Cercle Brugge nam, werd één van de belangrijke pijlers het professioneel verder ontwikkelen van talentvolle jonge spelers. Cercle Brugge is een belangrijk orgaan in het sportieve beleid van AS Monaco. Jonge talenten, die op de rand van doorbreken staan en waar men in Monaco volop in gelooft, krijgen eerst hun kans bij Cercle Brugge als verplichte volgende stap. Voor profielen die door AS Monaco niet kunnen worden ter beschikking gesteld, gaan we onder leiding van onze sportief directeur François Vitali op zoek naar spelers. Spelers die enerzijds haalbaar zijn voor Cercle Brugge en waar anderzijds groeipotentieel in zit. Aangevuld met spelers die de competitie kennen is de doelstelling om telkens een gevarieerde spelersgroep te kneden die voor successen moet gaan strijden. Het doel is om tevens een optimale begeleiding voor alle spelers te voorzien, spelers die wereldwijd worden gerekruteerd en vaak bij Cercle Brugge een eerste buitenlandse ervaring tegemoetzien. Die jongens moeten op alle gebied goed worden opgevangen en daar scoren we op dit moment al goed in.

Sportief is natuurlijk de belangrijkste pijler, maar een tweede objectief van het project is ook om extra-sportief een structuur neer te zetten. We werken op dit moment dagdagelijks met een heel gemotiveerd Brugs team medewerkers aan de toekomst van Cercle. De richting en de visie worden door onze Raad van Bestuur bepaald, die de krijtlijnen voor onze toekomst uittekent. In onze Raad van Bestuur zetelen twee personen die beroepsmatig actief zijn voor AS Monaco, maar die in hun hoedanigheid als gedelegeerd bestuurder en bestuurder voor de belangen van Cercle Brugge optreden. Belangrijke beslissingen worden dus niet alleen in Monaco genomen, maar voor wat betreft Cercle steeds na overleg tussen de verschillende bestuursleden die de dagdagelijkse taken aan de secretariaatsmedewerkers toevertrouwen. Dat biedt bovendien ook heel wat voordelen: een uitwisseling van knowhow op elk mogelijk departement en een gezonde toekomst op ieder niveau creëren voor Cercle Brugge. We beseffen dat dit groeiproces van tijd tot tijd ook enkele groeipijnen kent, maar het belangrijkste is dat we er alleen maar positief op vooruit gaan. Ondanks de negatievere resultaten pleit ik echter voor positivisme, want ik ben er nog steeds van overtuigd dat de samenwerking tussen Cercle Brugge en AS Monaco in België als een schoolvoorbeeld geldt.”

Duidelijk, maar uiteindelijk zijn het de sportieve resultaten die tellen. Ik neem aan dat jullie binnenskamers toch not amused zijn met de huidige 3/18 en de competitiestart toch ook anders voor ogen hadden?


“Intern werd al een eerste evaluatie inderdaad gemaakt en geloof me: daarin zijn we streng voor onszelf. Enkele spelers die we er graag nog bij hadden, kwamen niet, al zijn we wel tevreden met de spelers die we wel haalden. Onze doelstelling was om spelers te halen die kwalitatief een bijdrage leveren aan het team. Spelers halen om spelers te halen was en is niet onze drijfveer.

In de slotfase van de mercato werd nog getracht om een tweetal spelers te contracteren, maar in de finale en medische fase liepen deze dossiers mis. Dat is nu zo en daar moeten we vrede mee nemen. Nu de mercato ten einde is hebben we een zicht op de selectie die het dit seizoen moet gaan doen. We hebben vertrouwen in de technische staf en in de spelers. De kwaliteit, die is er, dat is zeker. De bedoeling is nu om zo snel als mogelijk een groep te smeden die samen met de supporters aan de weg vooruit kan timmeren. Het doel? Zo hoog mogelijk eindigen. Beter doen dan vorig jaar is voor ons niet goed genoeg. Dat weet iedereen binnen Cercle en daar moeten we nu mee aan de slag. Laat ons nu samen positief naar de toekomst kijken en supporteren voor Cercle. WE BEAT AS ONE!”

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Fotoverslag van de training

De ijskoude temperaturen tijdens de vrijdagtraining belette de spelers niet om een hoge intensiteit voor de dag te leggen. Bekijk hieronder een uitgebreid fotoverslag!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Stef Peeters traint opnieuw mee én wordt papa!

Goed nieuws vanop training! Sinds deze morgen neemt Stef Peeters opnieuw deel aan de groepstrainingen. Na een verrekking aan de heupbuiger is Stef nu opnieuw volledig fit verklaard en dus klaar om de voorbereiding op Waasland Beveren-Cercle Brugge aan te vatten.

Bovendien komt het goede nieuws niet alleen: Stef en vriendin zijn namelijk in blijde verwachting van hun eerste kindje! 

Proficiat!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Reserveer hier uw diner voor Cercle Brugge-KRC Genk

Op zaterdag 7 december staat de eerste thuiswedstrijd van de terugronde op het programma. Om 20u komt dan landskampioen RC Genk over de vloer in het Jan Breydelstadion. Start de terugronde alvast culinair in ons restaurant "Chez Jules", waar Delicious Catering vanaf 17u30 onderstaand driegangenmenu serveert. Bevestig hieronder alvast uw reservatie!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Johanna Omolo wint de FIFPro Merit 2019 Award!

Cercle Brugge middenvelder Johanna Omolo is met zijn 'Johanna Omolo Foundation' de winnaar geworden van de FIFPro Merit 2019 Award. Het uitstekende communitywerk dat Omolo met zijn foundation verricht wordt hiermee beloond met een cheque ter waarde van $25'000. 

De FIFPro Merit Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een professionele voetballer die zich actief inzet voor communityprojecten. De Johanna Omolo Foundation heeft al sinds 2016 als missie om het leven van de kinderen in Dandora, Kenia, te verbeteren door te focussen op ontwikkeling en opleiding. Kinderen in armoede een kans geven, is de absolute drijfveer. Het uitstekende werk én de vele inspanningen van de voorbije jaren worden nu dus beloond met de FIFPro Award. De gewonnen cheque zal onder meer worden gebruikt ter financiering van een bibliotheek in Dandora.

Proficiat Johanna!

Alle informatie met betrekking tot de Johanna Omolo Foundation kan hier worden teruggevonden.
 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Vriendenkring d'Echte schenkt €2112,12 euro aan de jeugdwerking!

Naar jaarlijkse traditie was het mosselsouper van Vriendenkring d'Echte opnieuw een waar succes. De 34e editie had, samen met een schenking voor het 1 mei jeugdtornooi, overigens ook een mooie cheque in petto voor de Cercle Brugge jeugdwerking: maar liefst €2 112,12 (hoe kan het ook anders ;)) wordt integraal aan onze jeugd geschonken.

Bedankt aan d'Echte voor dit mooie gebaar!

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!