koop tickets online

Voorzitter Frans Schotte blikt terug op de afgelopen transferperiode

De zomermercato is achter de rug. We vroegen aan voorzitter Frans Schotte om even de balans op te maken van een toch wel bewogen transferperiode.

Voorzitter, we vallen meteen met de deur in huis. De gepredikte ambitie voor aanvang van dit seizoen was de linkerkolom.


“Initieel, bij het begin van het seizoen, werd inderdaad de ambitie uitgesproken om in de linkerkolom te eindigen. Misschien, door het missen van enkele transferdoelwitten en onze gemiste competitiestart, zal dat nu een moeilijkere opdracht zijn. Toch blijven we erin geloven dat minstens de middenmoot van het klassement de plaats is in de Jupiler Pro League waar Cercle Brugge thuishoort.”

Cerle Brugge KSV

Wegens omstandigheden konden de aanwinsten pas vrij laat bij de groep aansluiten. Het is duidelijk dat we hierdoor automatismen missen. Wat waren hiervoor de redenen?


“Ik denk dat we over de volledige lengte van de mercato actief zijn geweest en standby zijn gebleven. Ons huiswerk, het samen met sportief directeur François Vitali uitschrijven van de benodigde profielen, was voor de start van de transferperiode af. Stelselmatig werden op die profielen ook namen geplakt.

Echter, het laattijdig beëindigen van de verschillende Europese competities en verschillende internationale tornooien zorgde ervoor dat de mercato algemeen gezien (zeer) traag op gang kwam (Africa Cup, Euro U21, …). In het begin van het seizoen kregen we dan tegenslag met een aantal blessures: eerst en vooral het hervallen van Miguel Van Damme, dat bij iedereen werkelijk insloeg als een bom, maar ook de langdurige afwezigheden van De Belder (Dylan blesseerde zich zwaar aan de enkel tijdens Cercle-Standard), Taravel (Jérémy is reeds 5 weken out na een blessure aan de adductoren) en Vitinho (overbelasting aan de knie) kwamen op het verkeerde moment.”

Ik hoor vooral veel “pech” in uw antwoorden voorzitter, terwijl Cercle in de wandelgangen vooral wordt verweten de focus te hebben gelegd op het aantrekken van te veel jonge talenten, maar die tegelijk nog over geen ervaring beschikken:


“Ervaring kan je op twee manieren bekijken: enerzijds kan je dat interpreteren op basis van leeftijd, maar anderzijds ook op basis van aantal gespeelde wedstrijden op het hoogste niveau. Donsah bijvoorbeeld heeft 89 wedstrijden in de Serie A op de teller staan, ook Coulibaly heeft ervaring in de Ligue 1 en in de Schotse eerste klasse. Dabila speelde vorig seizoen voor LOSC Lille, dat 4e eindigde in Frankrijk, 16 keer mee. Idriss Saadi toonde bij KV Kortrijk reeds aan dat hij een neus voor doelpunten heeft. Afgelopen seizoen was een zware blessure een domper voor Idriss, waardoor hij op dit moment nog wat zoekt naar z’n beste vorm, maar je ziet dat hij er komt. Met de Belg Stef Peeters haalden we een brok ervaring in binnen- en buitenland in huis.
Als je spreekt over ervaring naar leeftijd toe, dan hebben we die inderdaad minder, maar dat compenseren we ruimschoots met jonge talenten en (jeugd)internationals. Afgelopen zondag waren de invalbeuren van Foster en Balikwisha hoopgevend, maar ook Gory, Kouamé, Omeonga, Fioré, Serrano & Biancone bewezen reeds dat ze een toegevoegde waarde aan het elftal bieden.”

Er zijn tevens veel vragen omtrent “het project”. Kan u het transferbeleid, “het project” en de synergie tussen beiden even duiden?


“Het is inderdaad een goed moment om even wat meer duiding te brengen omtrent de visie op korte en lange termijn. Toen AS Monaco in mei 2017 een meerderheidsparticipatie in Cercle Brugge nam, werd één van de belangrijke pijlers het professioneel verder ontwikkelen van talentvolle jonge spelers. Cercle Brugge is een belangrijk orgaan in het sportieve beleid van AS Monaco. Jonge talenten, die op de rand van doorbreken staan en waar men in Monaco volop in gelooft, krijgen eerst hun kans bij Cercle Brugge als verplichte volgende stap. Voor profielen die door AS Monaco niet kunnen worden ter beschikking gesteld, gaan we onder leiding van onze sportief directeur François Vitali op zoek naar spelers. Spelers die enerzijds haalbaar zijn voor Cercle Brugge en waar anderzijds groeipotentieel in zit. Aangevuld met spelers die de competitie kennen is de doelstelling om telkens een gevarieerde spelersgroep te kneden die voor successen moet gaan strijden. Het doel is om tevens een optimale begeleiding voor alle spelers te voorzien, spelers die wereldwijd worden gerekruteerd en vaak bij Cercle Brugge een eerste buitenlandse ervaring tegemoetzien. Die jongens moeten op alle gebied goed worden opgevangen en daar scoren we op dit moment al goed in.

Sportief is natuurlijk de belangrijkste pijler, maar een tweede objectief van het project is ook om extra-sportief een structuur neer te zetten. We werken op dit moment dagdagelijks met een heel gemotiveerd Brugs team medewerkers aan de toekomst van Cercle. De richting en de visie worden door onze Raad van Bestuur bepaald, die de krijtlijnen voor onze toekomst uittekent. In onze Raad van Bestuur zetelen twee personen die beroepsmatig actief zijn voor AS Monaco, maar die in hun hoedanigheid als gedelegeerd bestuurder en bestuurder voor de belangen van Cercle Brugge optreden. Belangrijke beslissingen worden dus niet alleen in Monaco genomen, maar voor wat betreft Cercle steeds na overleg tussen de verschillende bestuursleden die de dagdagelijkse taken aan de secretariaatsmedewerkers toevertrouwen. Dat biedt bovendien ook heel wat voordelen: een uitwisseling van knowhow op elk mogelijk departement en een gezonde toekomst op ieder niveau creëren voor Cercle Brugge. We beseffen dat dit groeiproces van tijd tot tijd ook enkele groeipijnen kent, maar het belangrijkste is dat we er alleen maar positief op vooruit gaan. Ondanks de negatievere resultaten pleit ik echter voor positivisme, want ik ben er nog steeds van overtuigd dat de samenwerking tussen Cercle Brugge en AS Monaco in België als een schoolvoorbeeld geldt.”

Duidelijk, maar uiteindelijk zijn het de sportieve resultaten die tellen. Ik neem aan dat jullie binnenskamers toch not amused zijn met de huidige 3/18 en de competitiestart toch ook anders voor ogen hadden?


“Intern werd al een eerste evaluatie inderdaad gemaakt en geloof me: daarin zijn we streng voor onszelf. Enkele spelers die we er graag nog bij hadden, kwamen niet, al zijn we wel tevreden met de spelers die we wel haalden. Onze doelstelling was om spelers te halen die kwalitatief een bijdrage leveren aan het team. Spelers halen om spelers te halen was en is niet onze drijfveer.

In de slotfase van de mercato werd nog getracht om een tweetal spelers te contracteren, maar in de finale en medische fase liepen deze dossiers mis. Dat is nu zo en daar moeten we vrede mee nemen. Nu de mercato ten einde is hebben we een zicht op de selectie die het dit seizoen moet gaan doen. We hebben vertrouwen in de technische staf en in de spelers. De kwaliteit, die is er, dat is zeker. De bedoeling is nu om zo snel als mogelijk een groep te smeden die samen met de supporters aan de weg vooruit kan timmeren. Het doel? Zo hoog mogelijk eindigen. Beter doen dan vorig jaar is voor ons niet goed genoeg. Dat weet iedereen binnen Cercle en daar moeten we nu mee aan de slag. Laat ons nu samen positief naar de toekomst kijken en supporteren voor Cercle. WE BEAT AS ONE!”

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Moedig Cercle strijdvol ten onder tegen Antwerp: 3-1

Cercle is er niet in geslaagd te stunten op het veld van Antwerp. Groen-Zwart zag al snel een doelpunt afgekeurd worden, maar kon na een goed half uur via Gory het openingsdoelpunt van Lamkel Ze uitwissen. Na de pauze was Antwerp echter onverbiddellijk in de afwerking en duwde het Cercle via Mbokani en Lamkel Ze in het verlies.

In het sfeervolle Bosuilstadion toonde Cercle zich niet onder de indruk en trok het meteen ten strijde. Groen-Zwart zag haar sterke start bijna meteen bekroond met een doelpunt: bij Antwerp werkten ze een voorzet weg in de voeten van Gory, die de bal voorbij Bolat knalde. Op aangeven van de VAR werd het doelpunt echter afgekeurd wegens voorafgaand handspel.

De thuisploeg nam het heft over en kreeg prima scoringskansen via Mirallas, Mbokani en Refaelov. Badiashile toonde zich oog in oog met de spitsen echter heel sterk en ook Taravel kwam gepast tussenbeide. Toen Lamkel Ze de bal tussen enkele Cerclebenen door perfect in het hoekje plaatste, was de Cercledoelman halfweg de eerste helft wel geklopt.

De ervaren Antwerpspelers leken de wedstrijd onder controle te hebben, maar dat was buiten Gory gerekend. De Cerclespits leek de bal voor doel te willen plaatsen, maar zag het leer via de voet van Arslanagic in doel gaan. 1-1! Cercle had de smaak te pakken en kwam via twee uitstekende afstandsschoten van Peeters al snel dicht bij een tweede doelpunt. Halfweg bleef het echter 1-1.

Cercle vatte de tweede helft opnieuw goed aan en de hardwerkende Foster en Gory lieten zich goed gelden. Bij het eerste doelgevaar van Antwerp was het echter meteen raak. Mbokani kreeg wat ruimte bij een vrije trap en knikte de Great Old opnieuw op voorsprong. Cercle probeerde de bakens te verzetten, maar liet daarbij achterin ruimte aan de thuisploeg. Bij een snedige tegenstoot kwam Antwerp in een overtal voor het doel van Badiashile en legde Lamkel Ze de wedstrijd in een definitieve plooi.

Antwerp had de wedstrijd nadien goed onder controle en prikte af en toe snedig. Cercle was niet bij machte de roodhemden nog in de problemen te brengen. Gescoord werd er niet meer. Cercle blijft met lege handen achter, maar zeker in de eerste helft bevestigde Groen-Zwart het goede van vorige week in de derby. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen Eupen. Hopelijk wordt dat het startschot van een mooie reeks.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Fabien Mercadal: “We moeten onze prestaties meer verzilveren en punten pakken“

Komend weekend trekt Cercle Brugge naar de mythische Bosuil waar op zaterdagavond Royal Antwerp FC wacht. De wedstrijd wordt om 20u afgetrapt. Na de derby vorig weekend en de Croky Cup match volgende dinsdag opnieuw een belangrijke wedstrijd dus. Coach Mercadal blikt zoals gewoonlijk vooruit!
 

Coach, welk gevoel overheerste na een toch wel goede prestatie in de derby?
 

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Kevin Van Damme scheidsrechter voor Antwerp-Cercle Brugge

Zaterdagavond wordt Antwerp-Cercle Brugge geleid door de 29-jarige Kevin Van Damme. Van Damme leidde eerder dit seizoen al de wedstrijd op bezoek bij KV Oostende (3-1).

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Gelukkige verjaardag Adrien Bongiovanni!

Adrien Bongiovanni is jarig! De Belgische middenvelder wordt vandaag 20 jaar.

Proficiat Adrien!

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Reserveer uw diner voor Cercle Brugge-Eupen!

Op zaterdag 28 september staat de vijfde thuiswedstrijd van het seizoen op het programma. Om 20u ontvangt Cercle Brugge dan Eupen in het Jan Breydelstadion. Reserveer hieronder jouw diner in ons restaurant!

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws als eerste in je mailbox!