koop tickets online

Voorzitter Frans Schotte: “We willen een resultaat neerzetten met een gedreven groep”

In de voorbereiding op het gloednieuwe seizoen geeft voorzitter Frans Schotte duiding over de ambities van Cercle Brugge in 2019-2020. Verder professionaliseren en duurzaamheid nastreven in alle aspecten blijft daarbij topprioriteit. De onderhandelingen met een nieuwe hoofdtrainer verlopen daarbij positief, net als de kernsamenstelling voor het nieuwe seizoen.

Cerle Brugge KSV

Voorzitter, we blikken kort nog even terug naar afgelopen seizoen. Hoe heb jij dit beleefd en hoe kijk je vooruit naar 2019-2020?


“Ik heb het altijd zo bekeken: na 20 wedstrijden dit seizoen telden we 25 punten, dat betekent dat we eigenlijk op koers zaten om aansluiting te hebben met de linkerkolom van de rangschikking. Wat er daarna is gebeurd is een ontgoocheling. Laat me duidelijk stellen dat het zeker anders moet voor het nieuwe seizoen. En hierin zijn we als Raad van Bestuur duidelijk: we willen de linkerkolom nastreven, met name dus bij de eerste 8 eindigen. Wees er daarbij ook maar zeker van dat wanneer het ons mocht lukken om 8ste te eindigen, maar we de kans zouden hebben laten liggen om 7e of misschien wel 6e te zijn, ik diep teleurgesteld zal zijn. De drive zal dus een seizoen lang aanwezig moeten zijn. Enkel het beste van de mogelijkheden zal goed genoeg zijn en pas dan zullen we tevreden zijn. Supporters moeten zich namelijk kunnen amuseren. Het moet de moeite waard zijn om naar Cercle te komen, om te genieten van de sfeer, maar ook omdat we resultaten afleveren die goed zijn. We moeten accepteren dat we geen 30 wedstrijden achtereenvolgens gaan winnen, maar wat we niet kunnen accepteren is dat we wedstrijden spelen zonder inzet of zonder gedrevenheid, dat kan niet. De spelers zijn allemaal beroepsspelers en spelers die aan het timmeren zijn aan hun carrière. Bij Cercle gaan ze de kans krijgen, dat weten ze, zoals we hen ook in het voorbije seizoen en het seizoen daarvoor kansen hebben gegeven. We weten dat het de ambitie is van onze aandeelhouder om vooruit te gaan en dat menen ze ook. Ik sprak vorige week nog met onze gedelegeerd bestuurder Oleg Petrov en die vertelde mij dat Cercle Brugge als één van de topprioriteiten van AS Monaco geldt. Ze weten dus ook dat de ambitie zal moeten waargemaakt worden met kwalitatief betere spelers. Als we zeggen dat we meer ambitie hebben dan een 13e plaats, betekent dat ook dat we op dit moment met betere spelers aan het onderhandelen zijn. En die gaan er effectief zijn. Als gevolg van het laattijdig beëindigen van verschillende competities en het feit dat heel wat spelers nog actief zijn op internationale tornooien (Africa Cup, Euro -21, …) verwacht ik dat de kern bij de start van de stage in Hoenderloo (8-13 juli, nvdr) voor zo’n 80% zal compleet zijn. Daarna kunnen er misschien nog een aantal spelers bijkomen die op dit moment nog niet haalbaar zijn, maar dan misschien wel”.

Professionaliseren blijft een topprioriteit

 

“Voor de bouw van de gloednieuwe fitness werd een bepaalde filosofie nagestreefd waarbij met zicht op de trainingsvelden het samenhorigheidsgevoel van de spelers te allen tijde centraal zal staan. Uiteindelijk is het echt een mooi project op zich: als je ziet dat onze jarenlange partner Pellikaan NV het ontwerp voor de fitness heeft voorzien en onze sponsor Vaillant, nota bene al 30 jaar partner van Cercle, alles wat het kan leveren zal leveren, dan is dit een uitstekende zaak voor zowel de partners als voor Cercle Brugge.

Cerle Brugge KSV

Dit soort partnerships uit zich dan ook alleen maar in voordelen. Pellikaan en Vaillant helpen ons mee om keuzes te maken, geven ons tips over hoe we milieuvriendelijk bepaalde zaken kunnen aanpakken. Duurzaam en ecologisch dus. Ik ben trots om te zeggen dat de fitnessruimte milieuneutraal zal zijn waarbij er initieel 6 zonnepanelen waren voorzien. Vaillant bracht ons echter op het idee om naar 21 zonnepanelen te gaan wat ons het voordeel zal bieden om volledig zelfbedruipend te zijn inzake energie. Hier zetten we dus ook stappen vooruit.

Daarnaast toont de bouw van de fitnessruimte ook onze inspanning aan om het niveau van onze jeugdwerking op te krikken. Uiteindelijk is de degradatie enkele jaren terug een fase geweest waarbij onze meest getalenteerde spelers ons hebben verlaten en het evenzeer niet attractief was voor nieuwe spelers om naar Cercle te komen. Nu we opnieuw in 1A zitten en blijven willen we dan ook verhoogde inspanningen leveren. Het moet attractief zijn voor jeugdspelers om naar Cercle te komen en hierin moeten we ons onderscheiden van andere ploegen door bepaalde zaken beter te doen.”

 “We zoeken niet zomaar een T1 die deel uitmaakt van de sportieve staf”


“En die zaken beter doen zal niet gebeuren door alleen te investeren in infrastructuur, maar zeker en vast ook in mensen. In de media is men aan het gissen wie de nieuwe hoofdtrainer zou kunnen worden. De discussie of het een Fransman of een Belg wordt, hoor ik dagdagelijks terug. We hebben hier nooit op willen antwoorden omdat het voor ons ook pakweg een Duitser of eender welke andere nationaliteit zou kunnen zijn. We zoeken dus geen nationaliteit voor onze trainer, we zoeken simpelweg een goede coach. Een trainer moet over de kwaliteiten beschikken die wij als Raad van Bestuur vooropstellen. Dat is onze prioriteit. Een trainer die past bij Cercle, die Cercle en de Belgische competitie kent en iemand waarvan wij zeker zijn om onze supporters te overtuigen dat we het menen met onze ambitie. We zijn in ieder geval zeer opgetogen. De gesprekken met de trainer waarmee we de komende jaren willen gaan werken, zijn vergevorderd. Echter hebben we pas de gewoonte om iets bekend te maken van zodra het getekend is, niet vroeger. We gaan ook de staf samenstellen waarbij we hebben gezocht naar een rol voor iedereen. Niet een klassieke technische staf dus, maar wel stuk voor stuk specialisten die elkaar aanvullen. Ook daar is het belangrijk om een team te smeden die voor het allerbeste kunnen gaan. In de niet-sportieve omkadering hebben we het voorbije jaar ook veel stappen vooruitgezet. Ik denk dat dat ook loont en dat we daar nog veel plezier aan gaan beleven. We willen dan ook twee zaken: resultaten boeken en een gedreven groep hebben. Gedrevenheid bij zowel de niet-sportieve omkadering als bij de sportieve omkadering als bij de spelers. Op alle gebieden dus. We zijn nu al zeker dat wat er zal komen, over voldoende talent zal beschikken. Als we straks mogen bekendmaken wie de nieuwe hoofdtrainer zal worden, zal men beseffen dat we ook daar gezegd hebben dat we niet zomaar een T1 zoeken, maar wel de best mogelijke trainer voor Cercle. Het is iemand die mee het project onderschrijft waarmee we bezig zijn en hierin ook resultaten wil boeken. Beter zal hierbij niet goed genoeg zijn. De coach heeft Cercle de voorbije jaren actief gevolgd en gelooft rotsvast in het project waarmee we bezig zijn. Hij kent Cercle Brugge al een geruime tijd en hij ziet ook dat de Vereniging de voorbije jaren stappen vooruit heeft gezet op alle mogelijke gebieden. Dat is ook één van de redenen waarom hij bereid is te komen.

Ik kan niet vooruitlopen op het resultaat dat we gaan behalen na 30 wedstrijden, maar ik ben al een tijdje voorzitter en heb dus ook het seizoen meegemaakt waarin we 4e zijn geëindigd. Ik durf absoluut niet zeggen dat we opnieuw 4e gaan eindigen, maar wat ik wel denk is dat we opnieuw een groep gaan krijgen met diezelfde gedrevenheid maar met meer talent. Ik denk echt dat we een zeer goed seizoen tegemoet gaan.”

Commerciële & ethische continuïteit

 

Cerle Brugge KSV

“Geen enkele sponsor haakt bij Cercle Brugge voor het komende seizoen af. Meer nog: we groeien commercieel aan. Geen evidentie, want ik merk dat de maatschappij op vandaag veel is veranderd. Ook op ethisch vlak. In alle sponsorcontracten staan geschreven dat een sponsor zich kan terugtrekken wanneer Cercle zou betrokken worden bij frauduleuze zaken. Een ethische code die we niet willen overtreden. Ook ethisch denkt Cercle Brugge dus aan een duurzame toekomst.

10 jaar terug was duurzaamheid veel minder een hot topic. We zien dat dit vandaag helemaal anders is. Ook bij ons is duurzaamheid een absolute prioriteit geworden. Het Belgisch voetbal zit nog volop in de crisis van matchfixing waarbij heel wat ploegen betrokken zijn. 1 ploeg werd ondertussen al veroordeeld tot degradatie; 12 à 13 personen werden al veroordeeld. Waar echter zedig over gezwegen wordt, is de aanzet van matchfixing waarbij de fiscus op zoek was naar witwaspraktijken. Rechtvaardigheid en competitiviteit komen hier in het gedrang. Als je als ploeg je hiermee bezighoudt, is dit pure concurrentievervalsing. Cercle Brugge doet dit niet en daar ben ik fier op. Cercle zal dat ook niet doen want Cercle heeft niks gedaan wat niet door de beugel kan. Ook dat is voor ons een aspect van duurzaamheid waar de media weinig aandacht aan besteedt. Voor mij zijn witwaspraktijken even desastreus als matchfixing want beiden werken competitievervalsing in de hand.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Cerle Brugge KSV
Voorzitter Frans Schotte: “We zitten sportief en extra-sportief op schema“

We zijn halfweg de heenronde van de Jupiler Pro League, een goed moment om voorzitter Frans Schotte aan het woord te laten en een stand van zaken te laten opmaken. Met het oog op de stadsderby van komende zaterdag nam onze voorzitter dan ook de tijd om enkele zaken toe te lichten:

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Trainingsschema 22-28 juli

De laatste rechte lijn richting de competitiestart is ingezet! Komende zaterdag neemt Cercle Brugge het in eigen huis op tegen Standard de Liège op speeldag 1 van de Jupiler Pro League. In aanloop naar die topmatch ziet de trainingsweek er als volgt uit:

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Galamatch op 6 juli tegen AS Monaco, Fandag op 7 juli

De tegenstander voor de galamatch is bekend! Op zaterdag 6 juli neemt Cercle Brugge het om 19u op tegen AS Monaco tijdens de jaarlijkse galamatch! Wegens werken aan het hoofdveld van het Jan Breydelstadion zal de galawedstrijd echter niet kunnen doorgaan in Brugge. Om onze fans de kans de geven om zowel de galawedstrijd en de Fandag bij te wonen, wordt de laatstgenoemde een dag uitgesteld tot zondag 7 juli.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Rudi Cossey vervoegt de technische staf als assistent coach

Rudi Cossey, 58 jaar, heeft een contract voor twee seizoenen ondertekend als assistent-coach bij Cercle Brugge. Als assistent was Cossey eerder onder meer actief voor Lokeren, Bergen, Gent, Genk en Club Brugge.

Naast de aanstelling van Rudi Cossey is er nog meer nieuws te melden vanuit de technische staf: assistent-trainer José Jeunechamps verlengt z’n contract bij Cercle Brugge, net als physical coach Jeannot Akakpo en keepertrainer Dany Verlinden.

Sportief directeur François Vitali: "We zijn erg blij met de komst van Rudi Cossey. Rudi beschikt over heel wat ervaring en won zowel als speler en als assistent-trainer al verschillende titels. Rudi is dus een belangrijke versterking voor ons project. Daarnaast zijn we ook zeer tevreden met de contractverlengingen van José Jeunechamps, Jeannot Akakpo en Dany Verlinden: stuk voor stuk vakmannen die de twee afgelopen seizoenen zeer belangrijk zijn geweest voor ons.”

De bekendmaking van de nieuwe trainer van Cercle Brugge zal plaatsvinden op woensdag 19 juni. De presentatie van de trainer en zijn technische staf zal doorgaan op donderdag 20 juni om 19u.

Lees meer
Cerle Brugge KSV
Update met betrekking tot de ticketing voor de galawedstrijd

Op zaterdag 6 juli staat de galawedstrijd tegen AS Monaco op het programma. De wedstrijd zal wegens werken in het Jan Breydelstadion worden afgewerkt op Schiervelde, de thuishaven van KSV Roeselare. 

Abonnees van Cercle Brugge kunnen de wedstrijd gratis bijwonen. Gezien abonnementskaarten niet kunnen worden ingescand op Schiervelde, is het belangrijk dat abonnees voor zaterdagmiddag 6 juli om 12u een gratis ticket komen afhalen op het Cercle secretariaat. Een ticket zal verkrijgbaar zijn op vertoon van het abonnement voor seizoen 2019-2020.

Update met betrekking tot de gratis tickets:

De tickets voor de galawedstrijd zijn vanaf heden beschikbaar aan de dienst Ticketing!

Lees meer

Ontvang al het Cercle Brugge nieuws per mail!